Šta je novo?

Šta ne smete propustiti na PS3

Onaj Crysis stvarno izgleda dobro, necemo da se lazemo, ali tesko da nece biti takve grafike i na PS3, ili jos i bolje.. To sto njima treba Quadro triple core, i Dual SLI, ne znaci da neko drugi to ne zna bolje da optimizuje..

Kamo srece da ne bude tako ali PS3 nece imati dug zivotni vek kao PS2, ako su glavonje Cryteka izjavile da su 360-ka i PS3 preslabe da bi poterale Crysis onda znas gde ovaj voz ide...
Na stranu pitanje koliko je grafika bitna kod konzola a koliko fluidnost i igrivost, pogledaj far cry za xbox a ond aga uporedi sa nekim xbox only naslovom pa ces videti da pc based developeri nisu vicni baratanju resursima na konzoli. Pa jel iko ocekivao onako dobar gow2 na ps2 koji ima gpu sa 4mb rama? Jednostavno razvojna spirala ps konzola je tradicionalno komplikovana i nije za svakoga.

Da bi igrao sve ove naslove sto si naveo trebao bi ti monstruozno jak PC i plus da ti neke stvari ne rade kako treba, a za vrednost takve konfiguracije mozes kupiti XBox 360, HDTV i npr. Logitech Z-5500, tako ako nemas da das 2k evra za PC, igranje na 360-ki je ne nad*ebivo i bez premca. Kada Gears of War izadje za PC, za godinu, godinu i po dana izgledace lepse i ici ce brze nego na konzoli, potrebna masina za igranje sa svim eye candy efektima ce kostati dosta ali ce u isto vreme ista ta masina biti i brzinski i tehnicki svetlosnim godinama ispred PS3 i 360-ke.

GPU za pc od 200 evra dobro tera navedene naslove sto nije velika investicija ako se ima u vidu cena live-a na 360 kao i nestabilnost igara-npr. obliviona. Meni grafika ije toliko bitna ali ako imam u kuci pc koji tera dobar deo 360 naslova onda nemam ni nekih razloga da se otvaram za 360.

Kada se HDDVD/BlueRay i tehnologija za prikazivanje HD video materijala omasove kod nas kao standard mocies da kupis stand alone HDDVD/BlueRay/x264 playere u radnjama za male novce kao sto sad kupujes DVD/DivX playere za 40-50e, stoga BlueRay i HDDVD nemaju apsolutno nikakvog znacaja. Osim toga svako koga poznajem i da ima PS2 od poctka nije ga nikada koristio kao DVD player jer tada nije ni bilo DVD teka, a kad se DVD kod nas omasovio da zameni VHS, mogao si za ~100e kupiti DVD/DivX player na svakom cosku.

Trenutno na zapadu ima dosta ljudi sa hd lcd panelima (pogledaj prodaju i rast proizvodnje pa ces videti da to ljudi tamo kupuju mnogo vise nego sto se misli) ali je zato oseka izvora hd signala. Zato su sada bitni hd plejeri- da bi ljudi videli sta su uopste kupili a ne da gledaju dvd na panelima sa 720p/1080p koji ne lice ni na sta na takvim rezolucijama.

To sto ti nisi koristio dvd je posledica toga gde zivimo, u japanu je sa druge strane skocila prodaja dvd naslova nekoliko puta nakon izlaska ps2 i on je bio dobrim delom odgovoran ne samo za penetraciju dvd-a u svetu vec i za pad cena dvd plejera. Sta mislis, da li bi imao te plejere od 50 evra da sony nije prvo napravio milione lasera za ps2 i oborio cenu proizvodnje?

Istu pricu ponavljaju i sa ps3. Pogledaj koliko je pala cena br plejera - prvo su bili duplo skuplji od hddvd-a a sada su gotovo iste cene. Da nema to mozda veze sa proizvedenih 3 miliona plavih dioda samo za ps3 i da li bi cena tako padala da nema ps3-ke kada se zna da stand alone br plejera nema ni 100000 na trzistu?

Nije mi jasno kako to da velika potraznja dovodi do pada cijena proizvoda.

Pa jel iko ocekivao onako dobar gow2 na ps2 koji ima gpu sa 4mb rama?
Pa na 480i i GeForce3 bi mogao da potera GOW2...

GPU za pc od 200 evra dobro tera navedene naslove sto nije velika investicija ako se ima u vidu cena live-a na 360 kao i nestabilnost igara-npr. obliviona. Meni grafika ije toliko bitna ali ako imam u kuci pc koji tera dobar deo 360 naslova onda nemam ni nekih razloga da se otvaram za 360.

Pitaj maxu sta ima u masini i kako mu ide R6Vegas, Splinter Cell DA... na HD rezolucijama.

Trenutno na zapadu ima dosta ljudi sa hd lcd panelima (pogledaj prodaju i rast proizvodnje pa ces videti da to ljudi tamo kupuju mnogo vise nego sto se misli) ali je zato oseka izvora hd signala. Zato su sada bitni hd plejeri- da bi ljudi videli sta su uopste kupili a ne da gledaju dvd na panelima sa 720p/1080p koji ne lice ni na sta na takvim rezolucijama.

To sto ti nisi koristio dvd je posledica toga gde zivimo, u japanu je sa druge strane skocila prodaja dvd naslova nekoliko puta nakon izlaska ps2 i on je bio dobrim delom odgovoran ne samo za penetraciju dvd-a u svetu vec i za pad cena dvd plejera. Sta mislis, da li bi imao te plejere od 50 evra da sony nije prvo napravio milione lasera za ps2 i oborio cenu proizvodnje?

Istu pricu ponavljaju i sa ps3. Pogledaj koliko je pala cena br plejera - prvo su bili duplo skuplji od hddvd-a a sada su gotovo iste cene. Da nema to mozda veze sa proizvedenih 3 miliona plavih dioda samo za ps3 i da li bi cena tako padala da nema ps3-ke kada se zna da stand alone br plejera nema ni 100000 na trzistu?

Zasto se onda ti ne bi preselio na zapad ili u japan pa tamo malo pisao postove po forumima? Salu na stranu, ovo sto si napisao stoji, ali mi nemamo nikakvu korist od toga sto svi na zapadu imaju HDTV i sto mogu da ga iskoriste za sto sta jos pored igranja PS3-ke i 360-ke.

Kad u Srbiji svako drugo, ili svako trece domacinstvo bude moglo da priusti HDTV (naravno, retko ko ce dati silne pare za HDTV panel da bi se samo igrao na PS3-ki ili 360-ki...) tek onda ce imati poente raspravljati o "ostalim" prednostima PS3-ke a do tada igrace se onaj ko ima da da 750e za PS3, 800e za posten HDTV od 26" i 60e po igri i onaj ko ima 500e za XBox 360 + VGA Kabl + 300din po igrici.

Dalja rasprava PS3-ki i njenim prednostim/manama u ovom topicu nema smisla, vodi je u topicu za konzole, ovde se prica samo o igrama za PS3.

@ kraken
Sve što si napisao, govoriš kao klasičan Sony fanboy. Ok je to sve, ali zašto svi primenjuju analogiju PS3 sa PS2, i Xbox360 sa Xbox. Za Xbox pojma nemam ni šta je izašlo osim Halo 2, niti me zanima, jer je to bio prepakovani PC sa PC grafikom i CPU-om, dok je Xbox360 power PC, ima univerzalnu memoriju kojoj pristupa i CPU i GPU, i daleko moćniji GPU nego što je ijedan PC tada i u narednih godinu dana po lansiranju konzole imao (i daleko moćniji GPU nego što prosečan gaming PC trenutno ima). PS3 je kasnio žestoko, ma koliko se trudili da to poreknete (ko je planirao da PS2 ima tržišni život od 7 godina??), i kada je zakasnio, sad treba da čekamo još godinu i po dana da izađu pravi naslovi. A ti naslovi neće izgledati mnogo (ako će uopšte) bolje nego Gears of War, Rainbow Six, SC: Double Agent, Oblivion, TDU ili Dead Rising. Kada pričamo o dobroj optimizaciji, recite kako su napravili da sve te igre rade sa bar 30 fps u svakom momentu, a neke i preko 40 i 50 fps. Zaboravite na 60 fps, jer je grafika postala prekompleksna da bi toliko postizali osim u naslovima tipa fudbal, tabačine ili tenis. Impresivno je recimo da Xbox360 kao launching title ima Dead Rising koji (nisam mogao da verujem) u kasnijim "nivoima", tj. satima igranja ima po stotine zombija u ekranu, od kojih svaki ima self shadow i stancil senke i ni najdalji ne postaje sprajt, već je 3D, a ti sa kolima prolaziš kroz njih i oni padaju sa strane, rasturaju se na delove i sve se odbija po pravim fizičkim zakonima (Havoc engine). Ok, neko bi rekao da Havoc nije ništa novo, ali neka ne komentariše dok ne pogleda kako to izgleda i koliko animiranih objekata u toj sceni ima, potpuno osenčenih i sa 100% ispoštovanom fizikom, čak i kada se raspadnu. Da ne pričam o Gears of War, za koji Muzzy kaže da secka, a secka samo u Cut Scenama kada se koristi filmski FPS (isto je zakucano na 26 fps), i čim se krene sa igrom ne pada ispod 30 fps. I šta očekujete od PS3 koji ima G70 sa 128-bitnim bus-om, GPU kakav je sada nadmašio i akcelerator koji će koštati 150 evra, GeForce 8600GTS? To je usporeni i osakaćeni GeForce 7800GT sa 128-bitnom magistralom i sve igre ga trenutno koriste pa i ne mogu da izgledaju bog zna šta. Kada Cell počne da obrađuje igre, Xbox360 vlasnici će odigrati bar 50 sjajnih AAA naslova i bar 30 onih za razbibrigu, a da ne pričam o Live Arcade zarazi. A sa toliko odigranih igara, X360 se već isplatio... I tada, možda može i da se kupi PS3... ja govorim o AAA igranju za male pare, u poslednjih godinu i po dana. I onda Sony fanbojevi porede skoro 2 godine stare igre sa onim što će tek izaći na PS3? To je kao da poredimo FarCry sa Oblivionom! Suludo je! Pričajte šta želite, jedno je posmatrati stvari sa strane, a drugo je imati next gen. konzolu (tj. obe konzole) i pričati iz iskustva, pogotovo ako se "malo" razumete i u grafiku...[/QUOTE]

Onaj Crysis stvarno izgleda dobro, necemo da se lazemo, ali tesko da nece biti takve grafike i na PS3, ili jos i bolje.. To sto njima treba Quadro triple core, i Dual SLI, ne znaci da neko drugi to ne zna bolje da optimizuje..

naravno da grafike kao sto je u Crysis nece biti na PS3 i X360 jer su preslabe za teko nesto.

Ocigledno da nisi imao xbox pa ni ne kapiras problem za kupce 360 koji ce se sada ponoviti- xbox je izasao posle ps2 a nestao sa trzista za manje od 4 godine. Za to vreme je ps2 izgurao preko 6 godina i boravak na trzistu se nastavlja. E sad ako ti imas para da kupujes novu konzolu na svake 3-4 godine onda svaka cast, ja licno ne planiram da toliko para dajem na konzole. Vise volim da kupim jednu pa da mi traje po 5-6 godina kao sto sam uradio sa ps1 ips2 a vala cu i sa ps3 bas posto sam bio zadovoljan sa prve dve pa st da menjam.

Inace smesno je pricati o nekom uzitku igranja 360 igara kada se zna da su najbolje igre na 360 graw, oblivion, splinter cell... sve portovi sa pc-ja koji bolje izgledaju na pc-ju ( u grawu su skracivani nivoi u 360 verziji) i pride postoji sijaset packova koji znatno poboljsavaju igre (kod obliviona je to najprimetnije). Cak je i gow najavljen za pc i sigurno ce imati mogo veci broj frejmova nego na 360 verziji. Ko je kriv ms-u sto mora da reklamira vistu i u isto vreme pokusava da prodaje konzole.

Sony nema tih problema- nijedan ps3 aaa naslov koji sony izdaje nece preci na pc tako da ko zeli gt5, hd, r&c, kz2, lair, warhavk i koji god jos exluzivni naslov koji izlazi za ps3 do kraja godine, morace da kupi ps3 jer toga nece biti na pc-ju. Eventualno preko emulacije za 10 godina, dakle nista od halo-a, jade empire-a, fablea, sada najavljenog gow-a i jos sijaset xbox/xbox 360 naslova koji prelaze na pc-neki brze neki sporije.

Naravno, ako si ti zadovoljan sa 360 sto bi mi to smetalo ali za mene 360 nema smisla jer je preskup. Hd plejer mi je bitna stavka te kako 360 nema hdmi a cak i najavljeni elite ce imati prepotopski 1.2 hdmi koji ne podrzava dts hd i dd hd, 360 mi deluje kao los izbor jer sa hddvd-om u paketu kosta kao i ps3 koji vec ima u sebi lepo ugradjen br plejer sa sve napajanjem pa ce mi lepo stajati u racku sa av opremom. Da ne pominjem sto 360 ne podrzava izmenjive hdd-ove pa bih brzo smesni hdd od 13 gb-a koliko ostaje nakon formatiranja brzo napunio muzikom i filmovima a 120gb-a ce kostati kao hdd od 400gb-a koji moze da se nakaci na ps3. Jos kad se doda na sve to mesecna pretplata za on-line dodje dosta skup taj paket da bih igrao nekoliko exluzivnih naslova koje vec nemam na pc-ju.

Ti decko ocigledno nista nisi ni probao od tih igara ni na PC-ju a ni na Xbox-u. E pa da ti kaže neko ko jeste. R6Vegas i Double Agent su pravljeni za Xbox360, a ne za PC, tako da su za PC pravljeni portovi! Najbolji dokaz ti je da R6Vega secka na 8800GTX-u čak i kada se smanji rezolucija, a lag na mišu uvek postoji, i nemoguće je biti precizan. Double Agent u bez prvih nekoliko patcheva nije ni radio na 8800 seriji, a sada baguje! Te igre su provereno kodovane za Xbox360 i na njemu rade sa svim detaljima kao maksimalan nivo na PC-ju (samo bez AF-a) i nikad ispod 30 fps. Meni je 30 fps za šunjalice dovoljan framerate, pogotovo ako sam sa istim igrama, sa jednom od najjačih PC konfiguraija na forumu, imao povremene padove na 15 fps.

Govoriš da je mnogo da daš 300-ak evra za novu konzolu svaki put, a izračunaj koliko košta upgrade PC-ja na tri godine? Osim ako posle godinu dana ne želiš da imaš mediokritet, a za dve low end mašinu (za tri se više ne isplati prodavati je). Mislim, alo, sve prednosti konzole si obrnuo i postavio kao mane!

Kad je HDMI i konekcija u pitanju, opet pričaš o onome što si čitao, a pola toga nema veze sa mozgom ili si izvukao iz konteksta. Čak i da je sve istina što piše. HD-DVD na Xboxu može da se nabavi za 100 evra i čak i sa njim košta manje od PS3. I kada se poveže na HDTV, bilo putem DVI adaptera, bilo putem HDTV komponentnog (default) priključka, HD-DVD diskovi prikazuju filmove. Zaboravi na bilo kakve zaštite. Ja recimo imam originalni DL DVD Terminatora 2 u 1080i i nikad nisam uspeo da ga pokrenem (neki se možda sećaju svih tredova i muka oko zaštite, downloada ključeva preko neta da bi pokrenuo film isključivo u media plejeru). Guess what, Xbox360 pušta taj film bukvalno trenutno, kao DivX plejer, a slika je kao u bioskopu... izgleda bolesno dobro. Tako će i HD DVD diskovi koji već kod nas u DVD prodavnici Novi Svet u Sava Centru koštaju između 2000 i 2300 dinara! Ima oko 80 naslova!

I na kraju, sve vreme pominješ svoj cenjeni PC, a kada je trebalo da se popljuje HDD na Xboxu onda odjednom želiš da držiš filmove na HDD-u konzole!!!??? Mislim daaaaj! To ne rade ni loši političari. HDD na X360 je napravljen da se skinu demoi i trejleri kao i da se čuva save za igru. To je sve. Ali znam za šta ti treba ogroman HDD na PS3 (još jedno ulaganje ako hoćeš besplatno da se igraš), međutim, o tome nije dozvoljeno da se priča ovde na forumu, ali i to možeš da smatraš jednom bitnom prednošću Xbox360 konzole u odnosu na PS3!

Alo ljudi, DOSTA je! Ajmo sad lepo, svi što kukate koja je konzola bolja, idite u trendovi/konzole, pošto stvarno počinjete da smarate. Kome se ne sviđaju igre na trojci, Maxa je lepo otvorio thread Xbox360 igre (evo Maxo, sad te i ja reklamiram), pa nek ide tamo, a ostali su dobrodošli da daju svoje mišljenje...

Blazing Angels - jel se još nekom svideo?

Verujem da je Kraken samo prvi u nizu koji je sa Emulationgalaxy-a dosao na Bench da "objasni debilima koji nemaju veze sa gamingom neke stvari..."

Spremimo se za mnogo fanboyism-a...

naravno da grafike kao sto je u Crysis nece biti na PS3 i X360 jer su preslabe za teko nesto.

Grešiš, jer su konzole jasno definisani sistemi, orijentisani potpuno na video igre.

Za razliku od PC platforme, za PS3 i Xbox 360 programeri mogu da
potpuno optimizuju igru, a sistem na kome igra radi je 100% posvećen
toj video igri, tako da rasipanja snage svojstvenog za PC jednostavno nema.

Pa ja vec stoti put govorim da ce Crysis-a na Ps3 100% biti! Cak sta vise uveren sam da ce ga biti i na x360! Ljudi iz Crytek-a vec dugo traze Playstation 3 programere!
E sad sto ne smeju da pricaju o tome to je druga stvar...
Console Programmer - PS3

Requirements:
Shipped at least 2 titles for Nintendo GameCube, PS2 or XBOX or simultaneously in a Lead Programmer role
5 or more years C++ object oriented experience
Strong 3D math and graphics background
Ability and desire to innovate, contribute and polish all aspects of a game
Experience with next generation cross-platform development
Experience working with all major aspects of a game engine
B.S. in Computer Science, Mathematics or equivalent
Excellent communication, interpersonal, and organizational skills
Strong verbal and written communication skills.
Passion for making video games

Pluses:

· Gdb debugging knowledge

· Experience with low-level programming

· Experience with multi-threaded engine design, system design

· Power PC assembler experience

· Linux toolchain experience

Responsibility:

Development of a Next-Generation GameFramework based on CryEngine 2.0
Work on various aspects of porting to PS3 and creating solutions to get the utmost out of the PS3
Cross platform code development
Create and maintain documentation
Complete all tasks in a timely manner and to a consistent high quality standard

Poslednja izmena:
Pa ja vec stoti put govorim da ce Crysis-a na Ps3 100% biti! Cak sta vise uveren sam da ce ga biti i na x360! Ljudi iz Crytek-a vec dugo traze Playstation 3 programere!
E sad sto ne smeju da pricaju o tome to je druga stvar...

Pa da, to je ona fora: "Crysis će izaći ekskluzivno za PC"...
a onda će izdati npr. igru "Mission Crytical" za konzole,
a ta igra će biti 95% identična Crysisu sa PC-ja.

Razlika, samo u imenu i nekoliko nivoa manje-više.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Clancy's_Splinter_Cell:_Double_Agent
"Double Agent" was released for the Xbox 360 on October 19. The PlayStation 2, Xbox and Nintendo GameCube versions were released on October 26, 2006. The PC version was released on November 17 and the Wii version on November 28. A PlayStation 3 version was released on March 27, 2007.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Clancy's_Rainbow_Six:_Vegas
http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Clancy's_Ghost_Recon_Advanced_Warfighter_2

Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas is the fifth original game in the Rainbow Six series. It was released for Xbox 360 on November 21, 2006, while the Windows version was released on December 12, 2006. The PlayStation Portable version will be released on April 24, 2007 (April 27 in Europe), while the PlayStation 3 version is yet to be released.

The Xbox 360 edition of Rainbow Six: Vegas was released to very positive reviews from major gaming news outlets, such as GameSpy (5/5) [1], GameSpot (9.1/10) [2], IGN.com (9.3/10) [3], and TeamXbox.com (9.5/10) [4]. IGN called Vegas the "best first-person shooter on the Xbox 360," while GameSpot described the game as an "excellent, immersive tactical shooter." G4's X-Play also liked the game, putting it on their 2006 Holiday Buyer's Guide, and also giving it a perfect 5 out of 5.

Rainbow Six: Vegas has won numerous awards, including "Best First-Person Shooter" [5], "Best Xbox 360 First-Person Shooter" [6], "Best Online Game" [7], and "Best Xbox Live Game" [8] in IGN's Best of 2006, as well as an "Editor's Choice Award" from GameSpot. Gaming Target also selected the title as one of "52 Games We'll Still Be Playing From 2006". [9]

The PC version has also received positive reviews as well. However, some in the PC community have expressed disappointment that the game requires a video card that supports Shader Model 3.0. Many gamers with low-end graphics cards simply can not play the game. A poll is being taken on the Ubisoft forum to patch, and thusly remove, the Shader Model 3.0 requirement. [10] However, it is unlikely this will ever happen, due to the fact that Ubisoft has stated before that the reason they made Vegas SM3 only was due to the fact that delivering an experience comparable to the one on Xbox 360 would be impossible without an SM3 card. Moreover, a growing concern over lack of further support in form of patches from Ubisoft has resulted in daily discussions on boycotting and legal action.

Toliko o legitimnosti Krakenovih komentara...

O čemu se radi. Skidam guitar hero 2 pa ne bih da skidam na slepo. Jel vredi?

Sta znam, ja ne volim ovaj zanr previse... Grafika je impresivna posebno jer je 1080p...
Jel ovo rade likovi sto su radili Star Wars: Rogue Squadron???

Sta znam, ja ne volim ovaj zanr previse... Grafika je impresivna posebno jer je 1080p...
Jel ovo rade likovi sto su radili Star Wars: Rogue Squadron???

Ne verujem da će ovo gurati u 1080p, već će biti reskalirano, ali nebitno je. Grafika je stvarno dobra, mada ne vidim kvalitet tekstura, a ni uopšte kvalitet, najbolje, jer je video loš. Deluje i da je zarazno kao i da je ovo jedna od prvih igara u kojoj grafiku gura Cell. Šejder vode je odličan.

Ne verujem da će ovo gurati u 1080p, već će biti reskalirano, ali nebitno je. Grafika je stvarno dobra, mada ne vidim kvalitet tekstura, a ni uopšte kvalitet, najbolje, jer je video loš. Deluje i da je zarazno kao i da je ovo jedna od prvih igara u kojoj grafiku gura Cell. Šejder vode je odličan.
Potvrdjeno je vec da je full 1080p...

Poslednja izmena:
potvrđeno je bilo i da je ono "majke mi" in-game trejler za Motostorm, pa smo dobili igru koja sa tim trejlerom nikakve veze nema. čisto da se zna, to rade developeri i za Xbox360, nisu ništa bolji! Skineš trejler, raspametiš se, a igra kad izađe, tonu toga nema!

Evo cool snimka veranog za Lair! U pitanju je Lair - Developer Walkthrough Pt1 u kome Main Programer objasnjava tehnikalije vezane za igru! Imate i dosta o Cellu i o tome koliko on znaci u ovoj igri! Neke scene su prosto :zgran: !!! Cell ce zaista u buducnosti postizati neverovatne rezultate u igrama! Izgleda da si u pravu Max-o oni su jedini developeri koji za sada nesto ozbiljnije koriste Cell! Must see! :)

http://www.gametrailers.com/player.php?id=18580&type=wmv HD snimak

http://www.gametrailers.com/player.php?id=18581&type=wmv Low res

Poslednja izmena:
Skinuo sam low res stvarno svaka cast ljudima ono izgleda fenomenalno!

Vazdušne borbe nisu loše, ali mi se ne sviđa šta su uradili kad zmaj sleti na zemlju...

E ovako - LAIR ima potvrdjenu 1080p rezoluciju, a ove linkove sto sam vam dao su pa ne znam, najmust see, pogotovo drugi gameplay filmic. Lair je graficki impresivna igra, a cinjenica da ce na ekranu biti preko 2000 (citaj dve hiljade) likova pokazuje kako se vec koristi Cell. Da ne bude da nesto izmisljam, u nekom od ovih gameplay filmica se jasno vidi brojac preostalih neprijatelja (oko 2000 i smanjuje se kako ih glavni lik ubija).

http://download.gametrailers.com/gt_vault/t_lair_ps3_gp_h264.wmv

http://download.gametrailers.com/gt_vault/t_lair_ps3_gp_002_h264.wmv

http://download.gametrailers.com/gt_vault/t_lair_ps3_gp_003_h264.wmv

Sto se tice price oko toga da PS 3 "kasni", to je suludo jer PS 2 je i te kako dobro pokrivao trziste konzola tih svojih 7 godina postojanja. Ako neke igre kasne, postoji dobar razlog za to. Razlog je sto su se razvojni timovi mukotrpno dugo vremena upoznavali sa harverom i uopste konceptom pravljenja za procesor koji se toliko razlikuje od svega ostalog, a kad se programiranje na Cell-u razbije, donosi neverovatne rezultate (tipa Lair). Da li ce PS 3 moci da gura efektivno magicnu cifru od 5 godina? Pa ako se pocne nekom prostom logikom da GOW 1 i 2 izgledaju kako izgledaju na 4MB grafickoj i nesto oko 250-300MHZ procesorom, onda ne sumnjam da ce PS 3 da glatko gura do 2011-2012 sa svojim hardverom koji ce da bude totalno razbijen tek kroz godinu-dve i onda ce da se vidi jasna razlika izmedju PS 3 i XB 360. Grubi proracuni su da je PS 3 oko 35 puta jaci od PS 2. Da li to zvuci pozitivno za 5 godina predvidjenog trajanja konzole?

Jos nesto - X Box 360 je odradio odlican posao za svoje vreme postojanja (od oktobra 2005.). Na toj konzoli vec ima vrhunskih hitova koje bih drage volje odigrao (GoW, R6 Vegas, CoD 3, Saint's Raw, Double Agent, PGR 3, GrAw 1 i 2, Dead Rising), dok na prvom X Box-u su bile 2 ili 3 igre za ceo zivot konzole koje bih eto tako odigrao bezveze da mi je neko poklonio konzolu, a najverovatnije bih je prodao neotpakovanu. Sigurno je da je XB 360 veliki + za Majkrosoft, ali da se opasno priblizio Sony-u na trzistu konzola... pa recimo da cemo tako nesto mozda da vidimo u narednoj generaciji konzola ;) Uostalom sve to moze da se stavi u stranu jer se trenutno vise isplati imati u tandemu XB 360 i PS 3, nego High End PC.

Posto sam skrenuo na temu KONZOLE vs PC, citao sam byMaX-a u reklamiranom topicu :))) i izneo je sve objektivno. To da Double Agent i R6 Vegas ne mogu da se poteraju "normalno" na jednoj od najjacoj konfiguracija je vise nego porazavajuce za PC gaming. S druge strane, igrati bilo koju igru na HDTV LCD TV-u je pravo zadovoljstvo (igrao kod ortaka XB 360), a magicna cifra od 30 FPS-ova je i te kako prihvatljiva i, kada je konstantna, sasvim je dovoljna za glatko igranje (pricam iz iskustva sa proslom generacijom konzola, a ja sam inace "merac frejmova na PCu frik"). Frejmovi ce se najverovatnije povecavati kako se developeri budu upoznavali sa hardverom konzola, pa mozemo da ocekujemo naslove sa uglavnom 60 FPS-a. Da li treba nabaviti konzolu? Naravno! PC ima sve manje kvalitetnih i originalnih naslova, a i kad izadje neki ultra ****zovni naslov - ili zahteva HIGH END masinu ili ne moze ni na HIGH END masini da se igra 100% glatko. Jedan od danasnjih retkih izuzetaka ovde je Half Life 2 i svaka cast Valve-u na takvoj optimizaciji. Sto se tice portova, izgleda da su se razvojni timovi opasno ulenjili i da se trenutno vode filozofijom "Ko ga **** da optimizujemo jos 3-4 meseca, kad High End masine mogu "glatko" da ga guraju". Zivi dokaz za to su R6 Vegas i Double Agent koje ne moze da spasi ni hrpa peceva. O Stalker-u da ne govorim. Naravno, ovde je sve pitanje dzepa. Ko moze da izdvaja ogromne cifre, uvek ce PC gaming u neku ruku da ima GRAFICKU (iskljucvo GRAFICKU) prednost (antialiasing, visoke rezolucije i sl). Ali ako u Srbiji gde je prosecna plata nesto oko 300 evra neko moze da "gaji" High End Pc, takvih je definitivno vrlo malo, pa smatram da su za video igre konzole pravo resenje za "srpski" dzep. Tim pre sto sve manje ima zaista kvalitetnih PC ONLY naslova.

Poslednja izmena:
Odličan post, Snake. Samo da dodam da su trejleri stvarno - must see.

snake, sa vecinom se slazem, ali da je PS3 (i sve sto ide uz njega, HDTV i prije svega nepostojanje piratskih diskova) OK za srpski dzep... Hm :) No, mozda se i tu nesto promijenilo, ne pratim materiju...

Ma to nije ništa u odnosu na onu novu avanturu u džungli, Guru mi je davao juče linkove. Znači zbog onoga vredi uzeti PS3!

Uncharted: drake's fortune stvarno obecava a sa obzirom da ga razvija n. dog mislim da ce igra da ispadne odlicno.

Nazad
Vrh Dno