Šta je novo?

Hardver diskovi za NAS

• Začetnik teme Začetnik teme LoFi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

LoFi

Poštovan
Učlanjen(a)
03.02.2021
Poena
95
Kupujem diskove za NAS već više od jedne decenije i uvek sam gledao tri stvari:
1. Da li je CMR ili SMR - kupuje se samo CMR
2. Buka - uvek sam kupovao WD Red CMR ili WD Red Plus diskove, jer su meðu najtišim, nikad WD Red Pro
3. Grejanje - nikad 7200 rpm u NAS, nema svrhe

Eto, ovo je moj način izbora.
Skoro uvek je to WD Red Plus.
Hvala, kolege.

• Samo CMR, tu nema kompromisa
  • 5400 su tiši i hladniji, saglasan
  • Notirano da se Red Pro preskoči ✅
  • NAS ne bi bio u prostoriji u kojoj se spava, da li je onda buka WD Golda manji problem u odnosu na Red/Red Plus?
  • Potencijalno imam varijantu za WD gold diskove koji su još u pakovanju ali je na njima datum mart 2021. Model je WD8004FRYZ. Jeste da je 7200 i da je malo stariji. Šta biste smatrali dobrom ponudom u ovim okolnostima skupih HDD-ova za ova 4 diska? Trenutno sam na oko 250e po komadu pa da vidim da li da se proba dobiti nešto manji iznos.

---
mod: izdvojeno iz ove teme

Poslednja izmena od urednika:
Pa nije uvek to izmeštanje u neki magacin ili podrum, već uglavnom na policu pored TVa/računara ili negde druge u okruženju u kojem živimo pa ne žele svi da slušaju oranje dok žena/deca listaju šta da puste... 😀
Nisam još pustio u pogon ove WD120EFBX, ali ovo malo što sam ih probao u USB doku na sred stola, neuporedivo je sa WD Gold koji radi kao traktor bukvalno (edit. hteo reći, tiši su drastično).
Imam i ja te WD120EFBX u 4bay QNAP NAS-u, odlični su što se tiče buke, a i ne greju se nešto mnogo.

Ne greju se. Smanjite paranoju. Synology ima dva venta pozadi, odlicno odradjuju posao i ne cuju se.
Не параноишем, имам Exos и немам посебно хлађење. Греје се доста.

Pa nije uvek to izmeštanje u neki magacin ili podrum, već uglavnom na policu pored TVa/računara ili negde druge u okruženju u kojem živimo pa ne žele svi da slušaju oranje dok žena/deca listaju šta da puste... 😀
Nisam još pustio u pogon ove WD120EFBX, ali ovo malo što sam ih probao u USB doku na sred stola, neuporedivo je sa WD Gold koji radi kao traktor bukvalno (edit. hteo reći, tiši su drastično).
Gold и није планиран за кућне услове.
Прављен је за дата центре па је бука секундарна ствар

@Diamond Exos i N300 su različite kategorije diskova. prvi je za (ozbiljan) enterprise/data center, drugi je za NAS

@Diamond Exos i N300 su različite kategorije diskova. prvi je za (ozbiljan) enterprise/data center, drugi je za NAS

И један и други су предвиђени за рад од 24 сата. Свакако да нису исти јер не предвиђају исти проток података, Exos је за већи упис и читање.
Оно што је слично је да и N300 и Exos имају сличну потрошњу. Без обзира што је N300 предвиђен за мањи обим посла, мањи Exos уређаји троше слично како у idle, тако и у раду као и већи N300 уређаји

Vidi, nisam pratio u poslednje vreme koji je to best buy TB/€ HDD, a mnogo zavisi i to koliko para si spreman da calneš, jer možda je 16TB trenutno najpovoljniji, ali tebi toliko ne treba.
Ja sam ti napisao kako ja kupujem diskove i šta je meni važno u odluci koji uzimam.
Da skratim, ja kupujem:
1. WD Red Plus
2. Nov sa pisanom garancijom i/ili polovan do 2 god. aktivnog rada - tražim log da vidim koliko je realno radio, dakle do oko 700 dana rada
3. Gledam u data sheet-u nivo buke i tražim od prodavca tačan model
4. Pošto se još uvek provlače diskovi koji su rudarili u neuspešnom projektu rudarenja sa diskovima koji je napušten, mora se biti obazriv, ti diskovi su za kratko vreme imali nenormalan upis, grejali su se non-stop i izraubovani su dobrano, pa kad mi je sumnjiv tražim detaljniji log health i dobro ga proučim
To je to.
Do sada se nisam zeznuo, nadam se da i ubuduće neću.
Prve 3 stavke, ok, podrzavam.
Stavka 4, nije tacna.
Svi coin-i koji su zasnovani na principu proof of space drugacije fukcionisu. Ukratko, na hdd se kopiraju plotovi, i to u sustini jedini period kad se oni intenzivno koriste, tako da intenzivnog rada imaju 1-2 dana dok se plotovi kopiraju i hdd popuni.
Nakon toga se sa mreze cita samo hash plot-ova, tako diskovi 99.99% budu u idle.
Dakle, ako imate neke dobre ponude za diskove iz farminga, slobodno kupujte.

Hvala svima na brzim i poučnim odgovorima!

Potrudio bih se da nađem nove 12 ili 14 TB diskove i, koliko sam do sad uhvatio, za moju upotrebu i tip NAS uređaja mogu gledati:

• WD Red Pro/Red Plus
  • Seagate Ironwolf/Ironwolf Pro
  • Toshiba N300

Ako ne naleti ništa od ovih a da nije dranje kože onda nije "katastrofa" da se okrenem WD Goldu/Ultrastaru ili Seagate Exosu?
Tipa ako ispadne jeftinije 100-200e ili više za 4 diska u odnosu na ove iz prve grupe?

Hvala svima na brzim i poučnim odgovorima!

Potrudio bih se da nađem nove 12 ili 14 TB diskove i, koliko sam do sad uhvatio, za moju upotrebu i tip NAS uređaja mogu gledati:

• WD Red Pro/Red Plus
  • Seagate Ironwolf/Ironwolf Pro
  • Toshiba N300

Ako ne naleti ništa od ovih a da nije dranje kože onda nije "katastrofa" da se okrenem WD Goldu/Ultrastaru ili Seagate Exosu?
Tipa ako ispadne jeftinije 100-200e ili više za 4 diska u odnosu na ove iz prve grupe?
Буџет ?

Nisam pametan...

Šta bi bila pristojna ponuda u ovom ludilu za 14TB? Da li je 300-350 voz otišao na duže staze?

Ima li smisla da se ganja crni petak/cyber monday ili će do tada još porasti pa sa popustom dođe isto ili više nego na današnji dan?

Možda i tu ako može sugestija: ako je 400, 450 novo normalno da li se zaplakati toliko? Pa da razmislim da izdvojim toliko.

Šta je manji rizik: KP ili amazon?

Da li je 300-350 voz otišao na duže staze?
za te pare može se ponegde naći 8 TB u domaćim prodavnicama

reklo bi se da mnogo lutaš i da u stvari ne znaš šta bi. lepo navedi budžet i željeni raspon kapaciteta pojedinačnog hard diska. ili odloži nabavku na duže vreme

To niko ne zna, ali recimo godinu ipo dana, dve.

Svakako ako vam je za *******ciju imate polovne diskove od po 10 i 12tb za 150e uzmes dva ili 3 imas ozbiljan kapacitet sta god radio, ako ti treba za posao znaci zaradjuje ti pare onda uzmes i platis a pricamo stvarno o ozbiljnim kapacitetima samo sto je problem sto je bilo ok sa cenama i sada je otislo gore pa strasno izgleda.

Nisam pametan...

Šta bi bila pristojna ponuda u ovom ludilu za 14TB? Da li je 300-350 voz otišao na duže staze?

Ima li smisla da se ganja crni petak/cyber monday ili će do tada još porasti pa sa popustom dođe isto ili više nego na današnji dan?

Možda i tu ako može sugestija: ako je 400, 450 novo normalno da li se zaplakati toliko? Pa da razmislim da izdvojim toliko.

Šta je manji rizik: KP ili amazon?
Да си у Америци знао бих шта да ти кажем. Овако у Европи све је ризик.
Као што кажу колеге, заборави на јефтине и приступачне хардове великог капацитета.
Бојим се да је такво време заувек прошло.

Amazon.com nema import fees za CG u nekim slučajevima, samo naplate šiping. Pa bih se možda iscimao za tu varijantu.

Da li onda pratiti taj sajt ako nešto iole prihvatljivo iskoči?
Šta bi po tebi (u ovim ludim okolnostima) bio plafon "svarljive" cifre po komadu 14TB Ironfwolf/Pro ili Red Pro/Plus, N300 ili ove enterprise?

za te pare može se ponegde naći 8 TB u domaćim prodavnicama

reklo bi se da mnogo lutaš i da u stvari ne znaš šta bi. lepo navedi budžet i željeni raspon kapaciteta pojedinačnog hard diska. ili odloži nabavku na duže vreme
Istina, prvi put sam u svemu ovome pa radim neke kalkulacije da ne bih "skorije" morao da dižem kapacitet raspoloživog prostora već da budem miran duži period.
Ideja je da ide zfs z-1 tako da će ukupan raspoloživi kapacitet biti ipak manji.

Pošto je 4bay NAS u pitanju zbog prostora unutar njega, ventilacije, operativnih temperautra neki optimim je tu do 14TB, bar po ovome što sam do sada čitao.
Tako da bi u ovim (ne)uslovima prihvatljivo bilo da se može naći komad od 14TB za 400e ili nešto više...
Znam da je katastrofalan period za nabavku HDD-ova ali eto, nisam bio ranije u mogućnosti a i nabavljale su se druge komponente. Ostalo mi je "samo" još ovo.

Amazon.com nema import fees za CG u nekim slučajevima, samo naplate šiping. Pa bih se možda iscimao za tu varijantu.

Da li onda pratiti taj sajt ako nešto iole prihvatljivo iskoči?
Šta bi po tebi (u ovim ludim okolnostima) bio plafon "svarljive" cifre po komadu 14TB Ironfwolf/Pro ili Red Pro/Plus, N300 ili ove enterprise?
Goharddrive.
Потражи нешто са 5 година гаранције refurb.
Или да купиш ново преко Мађара са 5 година. WD red pro нпр.
Види шта ти више одговара.

Hvala puno, pogledaću te opcije.

Da li amazon.com ne bi preporučio jer se ponekad desi da šalju "ne baš nove" diskove? Ili zbog cimanja oko povratka u slučaju da ne radi odnosno garancije?

Bila je nedavno tamo varijanta 14TB Ironwolf/Pro za 450e + šiping 30ak, bez carine i drugih troškova (ovo važi kad se naručuje u CG).

kako nema carine u CG na vrednost od 450eur?

Za pojedine proizvode koji imaju "Sold & shipped by Amazon" nema carine, samo šiping naplaćuju.

Zato pitam da li bi navedena cifra od oko 450-470e za 14TB Ifonwolf/Pro sa svim troškovima bila "solidna" za dostavu sa američkog Amazona?

ako možeš da nabaviš nov hard disk 14 TB za NAS po ceni 450€ ne znam šta čekaš. nov u Srbiji košta barem 750€

Za pojedine proizvode koji imaju "Sold & shipped by Amazon" nema carine, samo šiping naplaćuju.

Zato pitam da li bi navedena cifra od oko 450-470e za 14TB Ifonwolf/Pro sa svim troškovima bila "solidna" za dostavu sa američkog Amazona?
Гаранцију јеси гледао ?
Ironwolf су имали велики скандал са половним уређајима који се продају као нови.
Мађари су многе Ironwolf продавали ђутуре,а данас ће ти ретко ко дати 5 година гаранције на ironwolf pro. 5 година је била фабричка гаранција раније на IR pro

Nazad
Vrh Dno