Ovo je samo moje mišljenje, puno je različitih infrastruktura oko kojih može da se gradi priča... Slažem se sa
@vudu_dva ... priča mora da gradi oko senzora i automatizacija, da razumem podatke koje imam, a onda fizički deo posla rade utičnice, ako je u pitanju deo oko sijalica, struje.. Slažem se i sa
@johnterry negde imam i tu varijatnu scenarija, bez pametne sijalice, samo pametan prekidač, slažem se i sa
@ikac2000 na puno mesta razmišljamo isto
🙂
Pokušaću u par rečenice, da se osvrnem na 14+ godina priče oko pametne kuće, i kako to radim danas, a kako sam radio na početku... Prisetih se puta, pa rekoh ajde i da napišem put jednog od korisnika
🙂
Tamo negde 2010 ili 2011 godine počeo sam da se zanimam oko automazacija i pametne kuće. Prvo OpenHAB, onda pojavom Domoticz platforme prešao sam nju. Jako me podsećala na Fibaro sistem, koji mi je bio nedostupan zbog troška od preko 1000e-1500e početnog ulaganja... U to vreme, RFLINK i 433mhz uređaji su bili primarni, ali kod njih me je uvek nerviralo što nemam povratnu informaciju da li je komanda prihvaćana, kod većine njih. Z-wave me je oduševio, ali za to vreme, preskupi uređaji, ako me sećanje dobro služi 20-30e utičnica.... Shvatio sam da mesh mora biti nešto oko čega se gradi priča, i da su automaticije i scene nešto što je primarno, uz dobru mrežu... Pre nekih 10 godina prelazim na Home Assistant kao platformu, i sa RPi se prebacujem na Lenovo Tiny računare kao osnovu... Užasan osećaj kada otkaže SD kartica i veliki broj stvari izgubljen na Domoticz, koje prosto nisam bekapovao. Moja greška. Krećem priču od nule, prelazim na Home Assistant koji mi je delovao jako komplikovan, nikako da se suočim sa njim. Prelazim i menjam tehnologiju. Ovo mi je bila najpametnija stvar koju sam uradio.
Danas najviše koristim Zigbee (preko 90% uređaja), Zwave, BT, ESPHOME, Thread, Matter, wifi, wled, Xiaomi BLE, home made uredjaji... razne su kombinacije uređaja
🙂 Kao što svi znaju, ključ je pravilno pozicioniranje kvalitetnih rutera i pravljenje kičme mreže kada je u pitanju Zigbee. Nisu svi ruteri dobri. Ja lično, ako mogu izbegavam Tuyu. Danas, za kičmu mreže se trudim da to budu redudantne rute sa uređajima brendova Aqara, Sonoff, IKEA, SMLIGHT... Daleko od toga da nema Tuya uređaje, na nekim od njih su i custom firmware. Promenio sam 4-5 koordinatora, dok nisam izabrao pravi, ostale nisam bacio, prebacio sam ih u režim rutera, fantastično drže mrežu. Najviše volim ZB i Zwave, mada negde
Poenta priče, menjao sam puno, probao, menjao načine korišćenja, danas preko 150 raznih uređaja, senzora, termo glava, PIR senzora, senzora za biljke po kući, za poplavu, dim, merači potrošnje, utičnice, negde i kompletni prekidači za svetla, termostati za grejanje, pametni interfon, pametno grejanje... i još svašta nešto. RF433 sam potpuno napustio, zajedno sa velikim brojem uređaja i releja. I sada sve to posmatram kao jednu veliku slagalicu, gde svaki novi uređaj postoje deo te slagalice.
Automatizacije i scene rade ustvari pravi posao, one sprovode moje navike i želje...
🙂 Ovo je moja najomiljenija tema na forumu
🙂 retko pišem, ali uvek čitam.
Bravo za sve koji imaju volje i želje da se bave ovime. Najbolji hobi.
🙂