Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Nadam se da vam neće prestavljati problem da odvojite malo vremena i pogleate prevod interfejsa HA i Spook na Srpski (sr-Lat) nakon što ažurirate HA na 2026.9...Svestan sam da ima tu još puno prostora za doradu, (neke stvari su vec ispravljene i bice u sledecem azuriranju-2026.9.1), ali vaše mišlenje bi mi znacilo! Da ne bi opterecivali sadrazj ovog foruma i mozete mi na PM poslati samo snimak ekrana onoga sto nije korektan i dve reci da sta treba izmeniti-doraditi!!!

Poslednja izmena:
Ima li ko ideju zašto ne mogu da dodam Matter preko QR koda,konkretno Ikea,stalno izlazi poruke something went wrong?Preko običnog koda prolazi bez problema.Malo frustrira...Sa chtatGPT se samo vrtim u krug.
Šta vam od podataka treba?

@cpmarexel2f probaću kad izađe sledeća verzija,2026.9 me zeza kao što sam napisao.

Ima li ko ideju zašto ne mogu da dodam Matter preko QR koda,konkretno Ikea,stalno izlazi poruke something went wrong?Preko običnog koda prolazi bez problema.Malo frustrira...Sa chtatGPT se samo vrtim u krug.
Šta vam od podataka treba?

@cpmarexel2f probaću kad izađe sledeća verzija,2026.9 me zeza kao što sam napisao.
Meni ponekad isto Ikea zeza za Matter QR u Home Assistantu, tek iz nekoliko puta uspe, ali ne uvek. Nemam pojma zasto.

Probaj sa Sync Thread credentials, da rešiš Matter... Na pogrešno mesto stavih savet, ali nadam se da ćeš se snaći
Nije rešilo problem 🙁
Meni ponekad isto Ikea zeza za Matter QR u Home Assistantu, tek iz nekoliko puta uspe, ali ne uvek. Nemam pojma zasto.
Nije problem po nekad,ali od 5 Ikea Matter ni jedan nisam uspeo preko QR
Ako tesko skenira QR, tada ga unesite rucno
Ručno prolazi,ali onda moram da čuvam sve kodove...

Biće da ću čekati ćerku sa IOS-om 🙂

*** jel moguće da sam ovoliko glup 🙂,ja sve vreme skeniram qr sa žutog kartona i naravno ne prolazi.Bezveze probao sa ovog uputstva,pretpostavljam da je i na uređaju isti nisam probao,i naravno prođe bez problema.Jel na žutom samo kada se uparuje sa Dirigerom?Ja mislio da je to isti qr kod 🙂

Prilozi

• IMG_20260908_201834.webp
    IMG_20260908_201834.webp
    107.7 KB · Pregleda: 47
Imam cudno dogadjanje sa WiFi termostatima tj sa mrezom. Pre 2-3 meseca sam presao sa SBB na A1 optiku. Zamenio sam njihove rutere, a u kuci imam jos jedan WiFi ruter Honor Router 3. Honor radi u bridge modu. Znaci manje vise sve isto, ali posto sam izokrenuo rutere koji je bio na spratu sad je dole i obrnuto. Uzeo sam da prepodesim sve te WiFi spravice. Pozarni alarm, wifi prekidaci i termostati. I samo WiFi termostati nece vise da se nakace na Honor nikako. 3 kom imam nisu isti. Sve sam probao reset, menjao baterije, stavljao odmah pored rutera i nista. App je Tuya, i kad krene ono prepoznavanje, prepozna se uredja i mreza i zaglavi na koraku activating. Inace svi ti termostati mogu da se nakace na A1 ruter. Sta to moze biti drugacije u odnosu na raniji setup sa SBB, sta im to smeta?

Nisam razumeo da li imaš neke Tuya uređaje koji su se nakačili, a samo Tuya termostati nisu? Da li imaš samo jedan uređaj koji daje WiFi?

Nisam razumeo da li imaš neke Tuya uređaje koji su se nakačili, a samo Tuya termostati nisu? Da li imaš samo jedan uređaj koji daje WiFi?
Da imam ostale WiFi Tuye koji su se nakacili na Honor. Pozarni alarm, WiFi prekidaci. Termostati nece. 2 rutera daju wifi signal, ali sam sve prosao kako treba. Sa mob sam nakacen na taj Honor kada pokusavam da zakacim termostate. I obrisao sam ih iz Tuye app, te stare konekcije na termostate.

Da imam ostale WiFi Tuye koji su se nakacili na Honor. Pozarni alarm, WiFi prekidaci. Termostati nece. 2 rutera daju wifi signal, ali sam sve prosao kako treba. Sa mob sam nakacen na taj Honor kada pokusavam da zakacim termostate. I obrisao sam ih iz Tuye app, te stare konekcije na termostate.
Ako oba rutera rade kao mesh tj. daju isto ime mreze obavezno jedan isključi prilikom povezivanja termostata. I obavezno ako ti je uključeno na ruteru da objedinjuje 2.4ghz i 5ghz isključi i to. Mora da bude razdvojena 2.4ghz. Nekad se i poveze ali često ispada i pravi probleme.

2 WiFi mreze su. Uspeo sam da nakacim. Nemam neko objasnjenje zasto je sad uspelo. Jedino sto sam menjao vise puta je to objedinjavanje frekvencija. Prikacio sam se kad je bilo odvojeno ali sam i juce sve to pokusavao i menjao. Vratio sam na objedinjuje i sad radi i tako. Hvala za savete.

Zašto? Ne znam koliko troše kada ne svetle ali su na prekidaču mislio sam da podesim par da se pale noću u dvorištu, zigbee
Nije zbog potrošnje. Zbog praktičnosti. Imaćeš sigurno svaki dan situaciju da ti je mnogo lakše pritisnuti prekidač nego vaditi telefon ili ići na tablet da ih upališ/ugasiš. Kad ih ugasiš na prekidač one više nemaju napajanje i ne mozes sa njima daljinski upravljati. Evenutalno gde ih mozeš upotrebljavati su neke lampe i ambijentalna svetla. Za glavno osvetljenje u prostorijama mnogo praktičniji su pametni prekidači. To je bar moje iskustvo posle 3-4 godine korišćenja. Imao sam WIfi sijalice pa wifi prekidače i na kraju zigbee prekidače. A što se tiče podešavanja sve što mozeš da podesiš na pametnoj sijalici isto možeš i na pametnom prekidaču

Da, ako se na ovaj način instalira, onda je problematično...
ali u kombinacijama sa pametnim sijalicama, infrastrukturu treba graditi drugačije. Evo jedan primer, kako se pravilno koriste pametne sijalice i pametni prekidači:
  • iza prekidača jedan smart prekidač/relej koji ima mogućnost režima rada Detach relay mode. Podesiti da relej bude u ON... Prekidač za svetlo kada radiš on/off menja stanje i šalje info zigbee gejtveju, ne prekida fizički relej, u smislim ima/nema 220v 🙂
  • pametna sijalica je stalno pod 220v, zbog ovog načina povezivanja...
  • korisnik može on/off prekidača na zidu, šalje akciju on/off, i sijalica se pali/gasi...
  • korisnik može preko mob on/off, ne remeti jedno drugo
  • dodatno, se moze bindovati prekidač i sijalica da sve ovo radi i nezavisno do gejtveja...
Za sva osvetljenja koristim pametne sijalice i prekidače, i svi različito koriste... u toku dana i u najvećem broju slučajeva je prekidač glavni izbor... ali kada ležim, telefon...

Da, ako se na ovaj način instalira, onda je problematično...
ali u kombinacijama sa pametnim sijalicama, infrastrukturu treba graditi drugačije. Evo jedan primer, kako se pravilno koriste pametne sijalice i pametni prekidači:
  • iza prekidača jedan smart prekidač/relej koji ima mogućnost režima rada Detach relay mode. Podesiti da relej bude u ON... Prekidač za svetlo kada radiš on/off menja stanje i šalje info zigbee gejtveju, ne prekida fizički relej, u smislim ima/nema 220v 🙂
  • pametna sijalica je stalno pod 220v, zbog ovog načina povezivanja...
  • korisnik može on/off prekidača na zidu, šalje akciju on/off, i sijalica se pali/gasi...
  • korisnik može preko mob on/off, ne remeti jedno drugo
  • dodatno, se moze bindovati prekidač i sijalica da sve ovo radi i nezavisno do gejtveja...
Za sva osvetljenja koristim pametne sijalice i prekidače, i svi različito koriste... u toku dana i u najvećem broju slučajeva je prekidač glavni izbor... ali kada ležim, telefon...
Slažem se sa tim ali to su opet dva smart uredjaja po prekidaču. Malo što košta dodatno, a malo i što praviš guzvu u "etru", a jedino što dobijaš je mogućnost dimovanja i eventualno mogućnost promene boje. Što se tiče promene boje ne verujem da neko to obilno koristi sem u nekim gejming ili sobama posebne namene. Što se tiče dimovanja za to koristim ambijentalna svetla ako hocu prigušena svetla. Ko je u malo starijim objektima pitanje je jel moze iza prekidača da se stavi taj relej. Mozda mora da se štemuje dozna.

• Like
Reagovanja: G17
Ovo što @darkobg opisuje je vredno svakog dodatnog centa.

Najveća prednost pametnih sijalica je promena topline svetlosti. Onda u HA ubaciš automatiku koja u skladu sa dobom dana šteluje toplotu, i dobijaš nešto što je stvarno teško dobiti drugačije. Efekat hladne svetlosti ujutru a tople uveče je fenomenalan, dosta se o tome pričalo po internetu poslednih godina pa ne bih da tupim previše - reći ću samo da poslednjih tri godine koliko imam ovakvo rešenje zaspim za 10 minuta ili manje gotovo svaki put.

Ovo je samo moje mišljenje, puno je različitih infrastruktura oko kojih može da se gradi priča... Slažem se sa @vudu_dva ... priča mora da gradi oko senzora i automatizacija, da razumem podatke koje imam, a onda fizički deo posla rade utičnice, ako je u pitanju deo oko sijalica, struje.. Slažem se i sa @johnterry negde imam i tu varijatnu scenarija, bez pametne sijalice, samo pametan prekidač, slažem se i sa @ikac2000 na puno mesta razmišljamo isto 🙂

Pokušaću u par rečenice, da se osvrnem na 14+ godina priče oko pametne kuće, i kako to radim danas, a kako sam radio na početku... Prisetih se puta, pa rekoh ajde i da napišem put jednog od korisnika 🙂

Tamo negde 2010 ili 2011 godine počeo sam da se zanimam oko automazacija i pametne kuće. Prvo OpenHAB, onda pojavom Domoticz platforme prešao sam nju. Jako me podsećala na Fibaro sistem, koji mi je bio nedostupan zbog troška od preko 1000e-1500e početnog ulaganja... U to vreme, RFLINK i 433mhz uređaji su bili primarni, ali kod njih me je uvek nerviralo što nemam povratnu informaciju da li je komanda prihvaćana, kod većine njih. Z-wave me je oduševio, ali za to vreme, preskupi uređaji, ako me sećanje dobro služi 20-30e utičnica.... Shvatio sam da mesh mora biti nešto oko čega se gradi priča, i da su automaticije i scene nešto što je primarno, uz dobru mrežu... Pre nekih 10 godina prelazim na Home Assistant kao platformu, i sa RPi se prebacujem na Lenovo Tiny računare kao osnovu... Užasan osećaj kada otkaže SD kartica i veliki broj stvari izgubljen na Domoticz, koje prosto nisam bekapovao. Moja greška. Krećem priču od nule, prelazim na Home Assistant koji mi je delovao jako komplikovan, nikako da se suočim sa njim. Prelazim i menjam tehnologiju. Ovo mi je bila najpametnija stvar koju sam uradio.

Danas najviše koristim Zigbee (preko 90% uređaja), Zwave, BT, ESPHOME, Thread, Matter, wifi, wled, Xiaomi BLE, home made uredjaji... razne su kombinacije uređaja 🙂 Kao što svi znaju, ključ je pravilno pozicioniranje kvalitetnih rutera i pravljenje kičme mreže kada je u pitanju Zigbee. Nisu svi ruteri dobri. Ja lično, ako mogu izbegavam Tuyu. Danas, za kičmu mreže se trudim da to budu redudantne rute sa uređajima brendova Aqara, Sonoff, IKEA, SMLIGHT... Daleko od toga da nema Tuya uređaje, na nekim od njih su i custom firmware. Promenio sam 4-5 koordinatora, dok nisam izabrao pravi, ostale nisam bacio, prebacio sam ih u režim rutera, fantastično drže mrežu. Najviše volim ZB i Zwave, mada negde

Poenta priče, menjao sam puno, probao, menjao načine korišćenja, danas preko 150 raznih uređaja, senzora, termo glava, PIR senzora, senzora za biljke po kući, za poplavu, dim, merači potrošnje, utičnice, negde i kompletni prekidači za svetla, termostati za grejanje, pametni interfon, pametno grejanje... i još svašta nešto. RF433 sam potpuno napustio, zajedno sa velikim brojem uređaja i releja. I sada sve to posmatram kao jednu veliku slagalicu, gde svaki novi uređaj postoje deo te slagalice.

Automatizacije i scene rade ustvari pravi posao, one sprovode moje navike i želje... 🙂 Ovo je moja najomiljenija tema na forumu 🙂 retko pišem, ali uvek čitam.
Bravo za sve koji imaju volje i želje da se bave ovime. Najbolji hobi. 🙂

Možda nekome zatreba,bude mu interesantno...Neću da kažem zamena za Fully Kiosk Browser jer je možda i bolja aplikacija...

Kod:
https://github.com/jxlarrea/kiosk-satellite

@darkobg hvala za iskustvo, meni isto omiljena tema, ovaj tab mi je uvek otvoren u browseru 🙂

@offline71 možeš li ukratko o tome šta ti je bolje u odnosu na drugi kiosk (i koji)? 🙂 Ovih dana ću verovatno uzeti dva nova tableta pa taman možda i da pređem na nešto drugo. Trenutno koristim Wallpanel i ok mi je.

Nije baš tema za ovo, ali me zanima šta koristite od rutera? Treba da uzmem nov da bude u AP i povežem ga sa "glavnim".

Poslednja izmena:
@darkobg , slažem se i za temu i delimično sam se i u tekstu našao sa nekim razlikama

Ja sam krenuo sa Shelly uređajima, video sam prednost u decentralizaciji, posle sam shvatio prednosti centralizovanog sistema i svih prednosti koje to čine "pametnom"

Decentralizovani sistem nikada ne može biti pametan po meni, automatizacije su u najboljem slučaju proste ako uopšte i postoje. Neki uređaju samo pružaju drugi sistem upravljanja a ne pammetan način upravljanja. Tu mislim na upalim svetlo na prekidaču ili preo palikacije, tu nema ništa pametno.

Ali ako se svetlo pali samo u određenim situacijama preko senzora pokreta,senzora osvetljenosti itd ili slično e to je pametno. Slagalica je najbolji izraz @darkobg

Uglavnom, volim da dolazim i da čitam ponekad se i uključim u diskusiju 🙂

možeš li ukratko o tome šta ti je bolje u odnosu na drugi kiosk (i koji)
Mislim na Fully kiosk browser.Pročitaj ovo i biće ti jasnije zašto sam rekao da je možda,meni definitivno,bolja 🙂

Kod:
https://kiosksatellite.com/docs/optimizations/

Šta mi je još bolje,ima opciju za uvoz go2rtc strimova,da ih prikaže unutar aplikacije,pa ne moram posebnu aplikaciju,kako sam do sada radio,da koristim ili da "opterećujem" dashboard.
Svaka aplikacija za prikaz dashboard-a koristi Chrome webview ili Android system webview,šta već sistem dozvoljava da se izabere.
Primer:Lenovo TB605L,Android 9,i chrome i system webview su embedovani u rom,naravno ne mogu da se apdejtuju.Kada se deinstaliraju i sideloadujem ih sa poslednjim verzijama za tu verziju androida,mislim na Chrome i System webview,ni Wall panel ni Fuly kiosk ih ne vide,ova aplikacija ih vidi i dashboard se prikazuje ispravno.
Vizuelno isti đavo,na kraju se svede da prikazuje dashboard.
Malo sam nabacao,ali razumećeš me 🙂

Trenutno kao koordinator koristim SMLIGHT SLZB-MR1U (link) iz vrlo praktičnih razloga. Ima dva radija, CC2652P7 Texas Instruments i EFR32MG21 Silicon Labs, tako da može da se bira koji se režim koristi na nekom od radija. Spojen preko utp kabla na net i preko poe ga napajam.

Primer:
1790020437591.webp

Dodatno sam koristio ZBDongle-E SONOFF i SMLIGHT SLZB-07... sada su mi ruteri i backbone mreže, pokrivam prostor između dva stana i garaže. Uvek ima puno aktivnih ruta.
Mrežu sam prvobitno gradio oko tuya utičnica, tj da mi one budu primarne kao ruteri, raspoređene tako da svaki kutao prostora bude pokriven.

1790021320383.webp

Problem kod njih je što je isto izgledaju fizički, a u pitanju gomila različitih uređaja i proizvođača, na primer:
_TZ3000_gjnozsaz NAS-WR01B NEO (dobar)
_TZ3210_w0qqde0g HT-SP-ZB-01 Haozee (loš)
_TZ3000_w0qqde0g TS011F_plug_1 Tuya (loš)

Različito su se ponašali, dešavalo se da neće da prihvate nove konekcije, da otkače child uređaje, naravno bilo je potrebno vreme da shvatim šta se dešava. Daleko od toga nije radilo, nego volim da sve bude savršeno. Naravno da ih koristim i dalje, ali ne kao glavne rutere, tj nisam dozvolio da oni budu jedini ruter u prostoriji. Imaju merenje potrošnje, tako da većina uređaja koji su mi bitni imaju svoju utičnicu, frižider, sudomašina, veš mašina, računar, sbb ruter, ventilatori u rek ormaru... i onda uživanje sa automatizacijama.

Na primer sbb ruter... izluđuje me, dešava se da zabode, ali s obzirom da sam sve izmestio u ostavu u garažu, smara me kada treba da siđem da ga resetujem, ili još gore, nisam u Beogradu a on zabode.... e jedna automatizacija je rešila problem, više elemenata proveravam, kada se ispune uslovi, utičnica restartuje sbb ruter... off/on...
1790022305671.webp

Dolazim do poente i odgovora, ono što se meni pokazalo kao dobro, u skladu sa struktorom prostora, uređaji oko kojim mi je primarno kreirana mreža su SONOFF ZBMINIR2, MINI-ZB2GS, MINI-ZBRBS, IKEA utičnice i sijalice i Aqara DLKZMK11LM.

Sve su ovo minimalne veličine uređaji koji ide u sve standardne i plitke dozne. Imaju Detach relay mode i Turbo mode. Sve preporuke.
1790022855541.webp

Rezultat je ovo... Ukratko odgovor za @component na pitanje šta smatram kao "kvalitetne" rutere... Napominjem, ovo se u mom slučaju pokazalo kao dobro...

1790021083859.webp

e da, sada se setih... imao sam i uređaja na kojima sam morao da menjam fabrički firmware, sa custom opcijama ako je postojala, najbolji primer za to je zigbee termostat ovaj:
1790023185369.webp

Ubijao je mrežu sa nenormalnom količinom poruka koji je slao, greška, za koju nije bilo pomoći.... a ja sam ga koristio kao jedan od "glavnih" rutera oko kojih sam gradio mrežu. Sva sreća pa postoji custom firmware se veliku seriju sličnih zigbee termostata.
Kod:
https://github.com/slacky1965/tuya_thermostat_zrd
1790023387192.webp

Nazad
Vrh Dno