Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam bio prošle godine i bio sam iskreno šokiran neznanjem ljudi na štandovima. Jedini prodavac koji je imao odgovore na sva pitanja je bio lik na Geely štandu. Šta god sam ga pitao vezano za EX5 je imao odgovor. Mada mi je vrhunac bila jedna firma (zaboravio sam ime) koja je prodavala punjače. Na njihovom štandu su mi rekli da dođem za sat vremena kada se kolega (koji se "jedini razume u punjače") vrati sa ručka.
Pa isto ti je i na sajmu automobila. 🙂

Izuzetak je naići na nekoga ko ima odgovore. 🙂

A to što pola njih im očigledne greške po katalozima koje dele...

Probaj iz mesta stajanja da skreneš pod 90c. Recimo kao da hoćeš iz sporedne ulice da skreneš levo ili desno na glavni put. Nije ni u Koni prijatno. 😀
Pa verujem da nije jer zadnji trap ostaje da "visi" dok ga prednji kida, ali u ID3 na takvom agresivnom bocnom skretanju pod uglom od 90 maltene gubis kontrolu, narocito po kisi, takoreci krene da te prestize zadnji deo auta. Ne moze volanom da se iskoriguje, probao sam vise puta da vidim limite.
Uostalom, bas zbog losije kontrole trendovi kupovine naginju ka AWD. Motori prednjeg pogona su slabiji i uglavnom se angazuju samo po potrebi - naglo ubrzanje, pun gas, krivine, vlazan kolovoz, dok je na otvorenom putu odnos 20:80, ili cak 0:100 u korist zadnjeg pogona (zbog efikasnije potrosnje).

Xiaomi prvo predstavi 18 fold telefon, tablet, XRING O3 proc, izreklamira redmi note 17 seriju i onda automobile. 😀

This launch introduces two variants: Xiaomi SKyNomad N90 Max — Flagship 7-Seater Extended-Range SUV and Xiaomi SkyNomad N70 Max — 5-Seat AWD Extended-Range SUV, catering to the versatile spatial needs of different families.
Xiaomi Skynomad N70 Pro - 209,900 yuan 31,275$
Xiaomi Skynomad N70 Max - 239,900 yuan 35,745$
Xiaomi Skynomad N90 Max - 269,900 yuan 39,700$
Xiaomi Skynomad N90 Max Explorer Edition - 299,900 yuan 44,100$
2026090714150413.jpg

e59bbee78987-172.png

1200x0_1_autohomecar__ChxpWGpp3BGADH1QAF4H2m38G1k079.jpg

Poslednja izmena:
Danas je pređeno 59,7 km za 1 sat i 18 minuta, uz prosečnu brzinu od 45,9 km/h.

• Prosečna potrošnja: 14,6 kWh/100 km.
  • Ukupna potrošnja: 9,3 kWh.
  • Energija vraćena rekuperacijom: 4,6 kWh.
  • Raspodela potrošnje: pogon 71,6%, klimatizacija 19,7%, elektronika 8,7%, priprema baterije 0%.
  • Ukupna kilometraža vozila: 2.159 km.
  • Spoljna temperatura: 30 °C, klima podešena na 23,5 °C.

Koliko je presao? Generalno ID3 ima dobre baterije, mislim da su LG u tim prvim serijama. Naravno, da bi lepo ostarile potrebno je voditi racuna o njima u skladu sa preporukama. Vidjao sam po oglasima i primerke sa po 350 hiljada km predjenih koji jos uvek imaju ispravne baterije.

Poslednja izmena:
Posle zamene baterijskog modula se radi balansiranje i adaptacija novog modula u servisu, a sam mozes da uradis delimicnu kalibraciju i adaptaciju tako sto ces da ispraznis auto na ispod 10%, da napunis auto do 100% na AC punjacu i da ga ostavis 3-4 sata na punjacu posle.

Uuu, al su dobre ove TeslaMate statistike, ne znam što me je toliko mrzelo da instaliram i podesim, jeste malo cimanje i nije toliko user friendly da se sve konfiguriše u Home Assistant, ali koje sve podatke Tesla beleži u vožnji i ne pruža ih direktno korisniku u UI automobila, zaista je šteta, ima brdo brdo korisnih informacija, i baš ono što sam pisao da želim - statistike pojedinačnih vožnji, tačna odvozana ruta na mapi u milimetar, možeš da vidiš brzinu u svakoj poziciji rute, snaga u tom momentu, potrošnja, prosečna brzina, temperatura unutra, temperatura spolja, histogram brzine, ma sve ima što mi treba, plus ima još gomila drugih dashboards sa raznim informacijama. Ovo ne treba skrivati od prosečnog korisnika, treba mu dati opciju da sve ovo vidi u interfejsu auta, pa nek on odluči da li će da to konsultuje ili ne.

Odlična kombinacija TeslaMate + Grafana, svaka čast ko je ovo napravio. Šteta što drugi proizvođači imaju toliko zatvorenu politiku u smislu otvaranja API vlasnicima, Tesla pruža neprekidan polling sve ove telemetrije i ne samo to, već i kontrole opcija u kolima, sve mogu da kontrolišem iz HA kao iz zvanične Tesla aplikacije - klimu, prozore, svetla, remote lock/unlock, itd. Neko će reći da ovo deluje nebezbedno, ali za nekog ko zna šta radi i preduzima potrebne korake zaštite, zašto mu uskratiti mogućnost, auto je svejedno uvek povezan na internet, zašto ne iskoristiti priliku da prebaci sve ove podatke kako bi mogao da ih pregledaš detaljnije.

tesla_mate_grafana.webp

tesla_mate_grafana_2.webp

Ovo je super sto i vlasnik moze da dobije pristup, problematicni deo je sto se ovo najverovatnije salje na Tesla servere i prakticno imaju realtime pracenje tebe, profil kako vozis, gde vozis, gde si presao preko ogranicenja itd.
Da li postoji nacin da se zabrani kompletan pristup internetu automobilu?

Nazad
Vrh Dno