Šta je novo?

Kineski maglev model ubrzava do 800 km/h za samo 5,3 sekunde

Ima, jer su isti ti radili i prugu, a ne samo stanicu.
Uh, u tome je i poenta, nisu isti radili prugu i stanicu. Nije isti izvođač, nije isti projektant, nije isti nadzor. Ništa nije isto.
Posebno je super što smo sve to platili x puta više i tebi to uopšte ne smeta.
Ne znam po čemu si to zaključio?
A kritički stav je na nivou Dnevnika 2, eto srušila se stanica, puj pike, idemo dalje, imamo lep voz, daj da napravimo još nekoliko takvih pruga po istom receptu, šta ima veze, daj samo da se vozimo i brže zaboravimo šta se desilo.
Ovoliko nisko stvarno nemam nameru da se spuštam. Omašio si se i fudbal i gol i stadion.

Pa bar da ginemo kao piloti, ne kao pilici...
Sačekaj metro u BGu, pa ćemo ko punoglavci - tu su recimo (za razliku od pruge BG-NS) i deo izvođača i nadzor isti kao na novosadskoj stanici... I nikom ništa 😟

Mi prvo moramo da se dozovemo pameti, posle 30 godina, da shvatimo gde smo i gde živimo...
Tada će nam biti potreban voz koji ide 200km/h...
Ovako izolovanima, još malo će nam i autoput biti višak...

Ali, pameti - nema.

To je kao uzletanje katapultom sa nosača aviona. !

Mi prvo moramo da se dozovemo pameti, posle 30 godina, da shvatimo gde smo i gde živimo...
Tada će nam biti potreban voz koji ide 200km/h...
Ovako izolovanima, još malo će nam i autoput biti višak...

Ali, pameti - nema.
Ne postoji varijanta u kojoj su brza železnica i mreža autoputeva višak.

Pameti nema, ali širi je to problem od Srbije, jer da nije, imao bi mrežu brze železnice svuda na Balkanu... A niko je nema. Mi smo prošli sankcije, ratove, raspade zemlje, raznorazne turbulencije i opet smo po kilometrima autoputa i pruge uporedivi sa okolnim zemljama (posmatrano po površini i broju stanovnika). Koje je onda opravdanje za Mađare, Rumune, Bugare?

Ne postoji varijanta u kojoj su brza železnica i mreža autoputeva višak.

Pameti nema, ali širi je to problem od Srbije, jer da nije, imao bi mrežu brze železnice svuda na Balkanu... A niko je nema. Mi smo prošli sankcije, ratove, raspade zemlje, raznorazne turbulencije i opet smo po kilometrima autoputa i pruge uporedivi sa okolnim zemljama (posmatrano po površini i broju stanovnika). Koje je onda opravdanje za Mađare, Rumune, Bugare?

Vrlo je prosto, možemo da napravimo železnicu i autoput, ali kada je cela Evropa u Šengenu, a mi nismo, zaobilaziće nas.
Džabe ti autput ili brzi voz kada čekaš 5-6 sati na granici... Možeš samo do Zlatibora i Novog Sada.

Vrlo je prosto, možemo da napravimo železnicu i autoput, ali kada je cela Evropa u Šengenu, a mi nismo, zaobilaziće nas.
Džabe ti autput ili brzi voz kada čekaš 5-6 sati na granici... Možeš samo do Zlatibora i Novog Sada.
Pazi, meni znači da odem bilo gde brže, pa makar i do Zlatibora ili Vranja. Ne moram na magarcu da putujem zato što nisam u Šengenu... A ne mogu ni da nateram nikog da me primi tamo - mislim, ako su primili Bugare, i ako će da prime Crnu Goru, onda je svaka priča o nama suvišna - kakvi smo, da smo, za to dvoje smo pojam razvoja i uređenosti.

Drugo, geografija je vrlo zeznuta stvar... ako će da troše 20 - 30% više da bi zaobišli najpovoljniju rutu jer "politika" - neka ih.

Pre nekih ~40-tak godina, moglo se putovati po celom svetu bez viza. A sad treba da budemo sretni jer možemo čak do Zlatibora?
Geografski najpovoljnije rute se već zaobilaze, ali ne zaobilaze oni nego mi. Umesto preko MK, do Grčke se ide preko BG - zbog jednog prelaza manje.
Al' dobro, imamo Sokola... Bar dok ne odleti jedan dan i par stotina putnika sa njim.
Pozdrav

Pre nekih ~40-tak godina, moglo se putovati po celom svetu bez viza. A sad treba da budemo sretni jer možemo čak do Zlatibora?
Geografski najpovoljnije rute se već zaobilaze, ali ne zaobilaze oni nego mi. Umesto preko MK, do Grčke se ide preko BG - zbog jednog prelaza manje.
Al' dobro, imamo Sokola... Bar dok ne odleti jedan dan i par stotina putnika sa njim.
Pozdrav
Eh, pre 650 godina smo imali izlaz na tri mora, sad nemamo ni na jedno... Jel to znači da ne treba da idem na more? 🙂

A što se Grčke tiče, zaobilaze turisti u špicu sezone, kad se sve sabere 30% ljudi, mesec dana godišnje. U zbiru, računajući i bitan teretni saobraćaj, manje od 1% vozila.

mislim, ako su primili Bugare, i ako će da prime Crnu Goru, onda je svaka priča o nama suvišna - kakvi smo, da smo, za to dvoje smo pojam razvoja i uređenosti.
Bilo ovo pre neku godinu (ili deceniju...) tačno, sada smo mi daleko od Bugarske. Crna Gora je već mala turistička zemlja, nije za poređenje.

Pazi, meni znači da odem bilo gde brže, pa makar i do Zlatibora ili Vranja. Ne moram na magarcu da putujem zato što nisam u Šengenu... A ne mogu ni da nateram nikog da me primi tamo - mislim, ako su primili Bugare, i ako će da prime Crnu Goru, onda je svaka priča o nama suvišna - kakvi smo, da smo, za to dvoje smo pojam razvoja i uređenosti.

Drugo, geografija je vrlo zeznuta stvar... ako će da troše 20 - 30% više da bi zaobišli najpovoljniju rutu jer "politika" - neka ih.
Taj stav nas je i doterao tu gde smo i gde ćemo, ako se nešto krucijalno ne promeni, ostati - rupa u Evropi.
Bugarska i Rumunija nisu za poreðenje, to je bio ufur na prečac iz političkih razloga - Rusija, trebala im je tampon zona. Danas su obe države sveobuhvatno ispred nas, sviðalo se to nama ili ne. Crna Gora želi da uðe u EU i aktivno rade na tome, ućiće 2030., to je veće rešeno. Mi ne znamo šta hoćemo, malo bismo na istok, malo na zapad, a ustvari samo pričamo i ništa ne radimo.
A što se tiče zaobilaženja, završava se karpatski auto put kroz Rumuniju i više skoro nikome iz Evrope neće trebati deo koji prolazi kroz Srbiju, možda Hrvatima i Slovencima, ostalima jok.
A biće neka ih, samo što ćemo to biti mi, a ne oni.

Bivše zemlje sovjetskog bloka su primili u EU brže-bolje da nebi ostali sa Rusijom i da ukinu sve što je imalo veze sa komunizmom. Bugarska na primer još nije završila pregovore u nekim oblastima pa zato plaćaju danak u finansiskoj pomoći. I Jugoslaviju be odmah primili da nije bilo očigledno da se raspada. Zemlje bivše Jugoslavije kada je bilo očigledno na kojoj su strrani su ostavili da se polako krčkaju bez žurbe pod jačim uslovoma.
Što se puteva i željeznica tiče, naravno da se prlo potrebni a Srbija je stotinama kilometara najkraći i najlakši put kroz Balkan. Najlakši zbog Savskog i Moravskog koridora umesto lomatanja po bosanskim i bugarskim planianama. Problem nije u potrebi nego u parama a zapare ne brinini, nema ih. Da Kinezi nisu videli zaradu, auto putevi bi ostali bogaze.

Taj stav nas je i doterao tu gde smo i gde ćemo, ako se nešto krucijalno ne promeni, ostati - rupa u Evropi.
A šta bi ti to krucijalno promenio? Uslovi koji stoje pred nama su jasni - i neprihvatljivi. Pri tome, zamoliću te da zaobiđemo dnevno-političku diskusiju, ćacije, SNS, Vučiča i da pričamo kao odrasli ljudi - politički uslovi za ulaz u EU su jasni i kako tačno misliš da treba da postupimo? Da ih prihvatimo?

Rupa jesmo, ali mislim da smo najmanje rupa zbog toga što nismo u EU. Mi imamo naše, interne i velike probleme koji nemaju veze sa EU, Rusijom, SAD.... i kad njih rešimo nećemo biti rupa, bez obzira na EU. Ako ih rešimo... ikad.
Bugarska i Rumunija nisu za poreðenje, to je bio ufur na prečac iz političkih razloga - Rusija, trebala im je tampon zona. Danas su obe države sveobuhvatno ispred nas, sviðalo se to nama ili ne. Crna Gora želi da uðe u EU i aktivno rade na tome, ućiće 2030., to je veće rešeno. Mi ne znamo šta hoćemo, malo bismo na istok, malo na zapad, a ustvari samo pričamo i ništa ne radimo.
Izvini, ali radim sa Bugarima, putujem u Bugarsku, a i zimujem tamo relativno često. Ne da nisu ispred nas, nego su bar deceniju iza. Rumunija jeste odskočila drastično, ali tu ima posebnih razloga zašto je to tako.
A što se tiče zaobilaženja, završava se karpatski auto put kroz Rumuniju i više skoro nikome iz Evrope neće trebati deo koji prolazi kroz Srbiju, možda Hrvatima i Slovencima, ostalima jok.
A biće neka ih, samo što ćemo to biti mi, a ne oni.
Karpatski auto-put nije ni blizu završetka. Kad i bude završen, deonice kroz Bugarsku su većim delom još uvek na nivou studije. Planirani završetak 2030 - a do sada su svi rokovi probijani bar 10 godina... Čak i da se hipotetički završi, dobar je za transport iz istočne Evrope u Tursku, ali za celu zapadnu Evropu bio bi obilaznica koja dodaje 20 - 30% kilometara i troškova...

A šta bi ti to krucijalno promenio? Uslovi koji stoje pred nama su jasni - i neprihvatljivi. Pri tome, zamoliću te da zaobiđemo dnevno-političku diskusiju, ćacije, SNS, Vučiča i da pričamo kao odrasli ljudi - politički uslovi za ulaz u EU su jasni i kako tačno misliš da treba da postupimo? Da ih prihvatimo?

Rupa jesmo, ali mislim da smo najmanje rupa zbog toga što nismo u EU. Mi imamo naše, interne i velike probleme koji nemaju veze sa EU, Rusijom, SAD.... i kad njih rešimo nećemo biti rupa, bez obzira na EU. Ako ih rešimo... ikad.

Izvini, ali radim sa Bugarima, putujem u Bugarsku, a i zimujem tamo relativno često. Ne da nisu ispred nas, nego su bar deceniju iza. Rumunija jeste odskočila drastično, ali tu ima posebnih razloga zašto je to tako.

Karpatski auto-put nije ni blizu završetka. Kad i bude završen, deonice kroz Bugarsku su većim delom još uvek na nivou studije. Planirani završetak 2030 - a do sada su svi rokovi probijani bar 10 godina... Čak i da se hipotetički završi, dobar je za transport iz istočne Evrope u Tursku, ali za celu zapadnu Evropu bio bi obilaznica koja dodaje 20 - 30% kilometara i troškova...
Što se tiče toga EU ili ne EU, najpre treba da budemo precizni i jasni, hoćemo ili nećemo. Ako hoćemo, uradimo šta treba i izaðemo za pregovarački sto sa rezultatima i pregovaramo, sa svim posledicama koje to nosi sa sobom. Ako nećemo, kažemo nećemo i to je to, sa svim posledicama koje to nosi sa sobom.
Sa ovim drugim se slažem sa tobom u potpunosti, sami sebi smo najveći neprijatelj od kad postojimo.
Što se tiče Bugarske i Rumunije, jeste, nisu za poreðenje, Rumunija je drastično odskočila (iako ni kod njih ne cveta cveće), ali nije Bugarska deceniju iza nas, tu mislim sveobuhvatno, okay, tu se ne slažemo.
A što se tiče Karpatske veze, realno jeste duži put, ali će biti dovoljno dobra alternativa da nas potpuno izbaci iz igre ako bude trebalo, jer sada transport mora da ide preko Srbije na jug, hteo to neko ili ne. Kad više ne bude ekskluziva, sve može da bude mnogo drugačije, ako bude bilo potrebe.

Ako hoćemo, uradimo šta treba i izaðemo za pregovarački sto sa rezultatima i pregovaramo, sa svim posledicama koje to nosi sa sobom. Ako nećemo, kažemo nećemo i to je to, sa svim posledicama koje to nosi sa sobom.
Ovo bi imalo smisla da se mi pitamo bilo sta, medjutim, sva sreca pa niti se pitamo niti nas zele.

Ko kaze da mu nije bitno da li voz ide brze ili sporije, ocigledno nikad nije putovao istim. Imao sam priliku u kini da putujem vozom ~1400km za 5:30h i kada vidim kakvu zeleznicu vecina EU ima, dodje mi da zakukam. Na kratkim relacijama to i nije toliko bitno da li isao 200 ili 300 jer je usteda svega par minuta. Sto se nas tice od subotice pa do nisa recimo, velika je razlika da li putovao 90min ili 590min.

Sto se tice magleva pitanje je da li cemo to za zivota videti da se istima putuje 600 ili 800kmh. Ovi sto mogu do 600 se vec koriste, ali im je maksimum 300 u sangaju i 350 u nekoj drugoj provinciji.

Nemamo mi udaljenosti da nam treba tako brz voz ali brate . 30km/h do Budve jeste malo sporo. Brže sam vozio bicikl.

Beograd-Bar voz je bio nocna mora kad sam bio u vojsci. Sa druge strane, bilo je dobrog druzenja.

Ja razumem šta ti pričaš, ali pošto nije rentabilno da brzi voz prelazi 70km zato ih i nemamo. Da je geografski položaj iskorišćen prolazili bi kroz Srbiju putnici, pa bi ti vozovi hvatali i tranzitni saobrćaj. Nikome nije isplativo da čeka na granicama, nema saobraćaja, pa putarina do Zlatibora košta kao nedeljna vinjeta u Mađarskoj.

EU je politička organizacija, Bugarska i Crna Gora su ispunile političke kriterijume. Ostalo je zamajavanje, propustili smo voz 2004. propuštamo ga i sada za 2027-2028.

Bugarska i Rumunija nisu za poreðenje, to je bio ufur na prečac iz političkih razloga - Rusija, trebala im je tampon zona. Danas su obe države sveobuhvatno ispred nas, sviðalo se to nama ili ne.

Ta kapija je otvorena i sada...

Ne treba nama Maglev, dovoljno da se remontuje postojeca mreza pruga za brzine ~100km/h i bilo bi ok.

Ja razumem šta ti pričaš, ali pošto nije rentabilno da brzi voz prelazi 70km zato ih i nemamo. Da je geografski položaj iskorišćen prolazili bi kroz Srbiju putnici, pa bi ti vozovi hvatali i tranzitni saobrćaj. Nikome nije isplativo da čeka na granicama, nema saobraćaja, pa putarina do Zlatibora košta kao nedeljna vinjeta u Mađarskoj.
Vidi, hajdemo ponovo, polako: ako je glavni problem Srbije što nije u EU o Šengenu i zato nemamo ni maglev, ni brzi voz, objasni mi zašto Rumunija, Bugarska, Mađarska ne vrve od brzih pruga? Gledano po jedinici površine i glavi stanovnika, mi imamo više pruga i autoputeva i od Bugarske i od Rumunije.
EU je politička organizacija, Bugarska i Crna Gora su ispunile političke kriterijume. Ostalo je zamajavanje, propustili smo voz 2004. propuštamo ga i sada za 2027-2028.
O tome ti i pričam. Politička organizacija, hvala. Dakle, nema veze ni sa pravom, ni sa pravdom, ni sa ljudskim pravima, ni sa slobodnim tržištem... Čime 95% priča koje nam se priča (što od strane vlasti, što od strane hiljada NVO) postaje šuplje.

Samo i isključivo sa politikom, uslovi su jasni, pa da se prebrojimo ko je za, a ko protiv i da se ne lažemo više.
Ta kapija je otvorena i sada...
E baš ti hvala... A pride, Bugari i Rumuni su još i uradili pametnu stvar u datom trenutku (i opet nu pruge ni autoputa?), ali prolaziti sad kroz tu kapiju je kao ići u četnike u oktobru 1944...

Ne treba nama Maglev, dovoljno da se remontuje postojeca mreza pruga za brzine ~100km/h i bilo bi ok.
Bukvalno.

Ali pazi, mi imamo u Beogradu voz od Batajnice do Pančeva praktično kroz centar grada, imamo stanicu kod Vuka, sve preduslove da se to sredi, ulicka, postane I linija metroa... Ali neee, mi kopamo od ničega do nigde. Ludost.

Zlatibor propo od nekontrolisanog utrpavanja kinte za pranje tih istih likova uključenih u ovu temu oko naše železnice.

Naravno da nam treba svaka infrastruktura, ali to mora da se uradi kako treba, u dobrom kvalitetu, za državni novac tj. novac svih građana na domaćinski način, kao da je tvoje, jer jeste. Ne ovako. Da je bar kvalitetno ako je skupo i neko je drpio malo kajmak, ali ni to.

Nama ne trebaju ni autoputevi ovoliki, grade se da bi se uzele pare a ne zato što su neophodni. Da je pameti da se grade moto putevi, sa ograničenjem 100kmh, po 2 trake u svakom smeru da se ne stvaraju čepovi i da može lepo da se vozi, a da cena izgradnje bude manja, i da se brže grade. Ja sam došao u Bg iz malog grada do kojeg treba da dođe taj čuveni autoput koji je krenuo da se gradi pre dobrih 15god, i evo još nije stigao do tu gde je meni trebalo, da ne pričamo o krajnjem cilju. Znači cilj nije da se nešto izgradi, nego je cilj da se uzmu pare i osvoje politički poeni, po jedna deonica se pušta pred svake izbore. Autoput od Čačka ka Kruševcu, prođem tuda a ne sretnem 10 vozila. Putarine skupe i preskupe, umesto da se uvedu vinjete, smanji broj zaposlenih za par stotina (možda i hiljada, nemam orijentaciju koliko ima naplatnih stanica) i tu uštede pare.

I da, Crna Gora je 10x ozbiljnija država od nas, koliko god nama to bilo teško da priznamo. Zato i ulaze u EU a mi smo tu gde jesmo.

Bez puteva i pruga niko neće da investira u proizvodnju i industriju ovde ako ne može da transportuje sirovine i proizvode dovoljno lako. Prema tome komunikcija je preko potrebna. Jeftino i lako je naći mesti za neku fabriku u nekim manjim mestima ili čak selima ali ako transporta nema onda ništa od toga. To što ide sporo je posledica nemanja novca za takve investicije koje ne donose instant zaradu nego uzima godine i godine da se isplati. Za to vreme održavanje košta više nego sama gradnja. Mora da se gleda opšta slika a ne samo selo do sela da se nosi paradajz na pijacu. Brze pruge oko industriskih centara omogućavaju radnu snagu da putuje iz obližnjih mesta i tako izjednači zapošljavanjea samim tim i napredak takvih mesta. Prosečan Amerikanac provede preko 2 sata dnevno putijući do i sa posla zato što su vezani za automobile uprkos ogromnoj mreži puteva a auto i naftna industrija sprečava ultra brze vozove.

Nama ne trebaju ni autoputevi ovoliki, grade se da bi se uzele pare a ne zato što su neophodni. Da je pameti da se grade moto putevi, sa ograničenjem 100kmh, po 2 trake u svakom smeru da se ne stvaraju čepovi i da može lepo da se vozi, a da cena izgradnje bude manja, i da se brže grade. Ja sam došao u Bg iz malog grada do kojeg treba da dođe taj čuveni autoput koji je krenuo da se gradi pre dobrih 15god, i evo još nije stigao do tu gde je meni trebalo, da ne pričamo o krajnjem cilju. Znači cilj nije da se nešto izgradi, nego je cilj da se uzmu pare i osvoje politički poeni, po jedna deonica se pušta pred svake izbore. Autoput od Čačka ka Kruševcu, prođem tuda a ne sretnem 10 vozila.
Ako tako gledaš, najbolje da puteve ni ne gradimo. Ali razvoja privrede i industrije bez puteva nema... tako da to je što je. I naravno da se politika u to meša kao vegeta, kad je ovde šta prošlo bez politike?
Putarine skupe i preskupe, umesto da se uvedu vinjete, smanji broj zaposlenih za par stotina (možda i hiljada, nemam orijentaciju koliko ima naplatnih stanica) i tu uštede pare.
Putarine su zlatna koka za državu... Isto kao i akcize za gorivo. Apsolutno treba preći na vinjete, ali države koje nisu prešle na vinjete, jako teško odustaju od sistema putarina (vidi pod Hrvatska, Italija...). Vrlo skup sistem, sa jedinim ciljem ostvarivanja ekstra-profita...
I da, Crna Gora je 10x ozbiljnija država od nas, koliko god nama to bilo teško da priznamo. Zato i ulaze u EU a mi smo tu gde jesmo.
Molim te, po kom su to kriterijumu oni ozbiljna država? Mislim, čisto da znam sa koje tačke gledišta posmatramo stvari pre nego odgovorim? Nije tu stvar da je meni teško da priznam, samo za zadnjih 10 godna sam dole bar 2 od 12 meseci, bar par poslova godišnje sa državom ili firmama odozdo... i ne videh ni trag države ili ozbiljnosti.

Naravno da nam treba svaka infrastruktura, ali to mora da se uradi kako treba, u dobrom kvalitetu, za državni novac tj. novac svih građana na domaćinski način, kao da je tvoje, jer jeste. Ne ovako. Da je bar kvalitetno ako je skupo i neko je drpio malo kajmak, ali ni to.
Zato što se garancija na izgrađeni put daje na 2 godine, a zatim se uzimaju milioni na "održavanju". It is a feature, not a bug.

To se lako prekine onda kada ugovorom definišeš sve što treba, kako treba, i kad ti je cilj da posao završiš i staviš tačku - a ne od toga praviš dodatni posao, kao sad.

Mada, kad se setimo kako je otvoren auto-put od nigde do nigde, koji je još pride oprala kiša posle toga... 🙂 🙂 🙂

Nisu ovi ludi kad je u pitanju njihov džep, pa zamisli da osposobe kompletnu železničku infrastrukturu, koliko je to manje goriva svakodnevno od akciza za gorivo, svi ovi sto idu busevima, privatnim automobilima, pa i taxi, odjednom svi imaju valjanu alternativu za prevoz, gde mozes da u zavisnosti od potrebe nakačiš 1 ili 20 vagona, bez bitnog uticaja na sve ostalo..

Ha, ha. Sada se setih da su bar 3 predsednika otvarali radove na obilaznici oko Beograda na jednom luku od 100 metara mosta u Rakovici. Popeli se merdevinama na jednoj strani a sišli merdevinama na drugoj. Taj luk je stajao sam za sebe bar 30 godina.

Nisu ovi ludi kad je u pitanju njihov džep, pa zamisli da osposobe kompletnu železničku infrastrukturu, koliko je to manje goriva svakodnevno od akciza za gorivo, svi ovi sto idu busevima, privatnim automobilima, pa i taxi, odjednom svi imaju valjanu alternativu za prevoz, gde mozes da u zavisnosti od potrebe nakačiš 1 ili 20 vagona, bez bitnog uticaja na sve ostalo..

...ne zaboraviti i putarine koje su kod nas među najvećima u Evropi.

"..Koliko je to manje para.."

Htedoh reći..

Nazad
Vrh Dno