Pa bar da ginemo kao piloti, ne kao pilici...U Kini putnici mogu da izginu jer će ih pobiti 4G kada se maglev ubrza. U Srbiji putnici mogu da poginu od 1G koja će oboriti nadstrešnicu. Nije lako ni Kinezima braćo.
Uh, u tome je i poenta, nisu isti radili prugu i stanicu. Nije isti izvođač, nije isti projektant, nije isti nadzor. Ništa nije isto.Ima, jer su isti ti radili i prugu, a ne samo stanicu.
Ne znam po čemu si to zaključio?Posebno je super što smo sve to platili x puta više i tebi to uopšte ne smeta.
Ovoliko nisko stvarno nemam nameru da se spuštam. Omašio si se i fudbal i gol i stadion.A kritički stav je na nivou Dnevnika 2, eto srušila se stanica, puj pike, idemo dalje, imamo lep voz, daj da napravimo još nekoliko takvih pruga po istom receptu, šta ima veze, daj samo da se vozimo i brže zaboravimo šta se desilo.
Sačekaj metro u BGu, pa ćemo ko punoglavci - tu su recimo (za razliku od pruge BG-NS) i deo izvođača i nadzor isti kao na novosadskoj stanici... I nikom ništa 😟Pa bar da ginemo kao piloti, ne kao pilici...
Ne postoji varijanta u kojoj su brza železnica i mreža autoputeva višak.Mi prvo moramo da se dozovemo pameti, posle 30 godina, da shvatimo gde smo i gde živimo...
Tada će nam biti potreban voz koji ide 200km/h...
Ovako izolovanima, još malo će nam i autoput biti višak...
Ali, pameti - nema.
Ne postoji varijanta u kojoj su brza železnica i mreža autoputeva višak.
Pameti nema, ali širi je to problem od Srbije, jer da nije, imao bi mrežu brze železnice svuda na Balkanu... A niko je nema. Mi smo prošli sankcije, ratove, raspade zemlje, raznorazne turbulencije i opet smo po kilometrima autoputa i pruge uporedivi sa okolnim zemljama (posmatrano po površini i broju stanovnika). Koje je onda opravdanje za Mađare, Rumune, Bugare?
Pazi, meni znači da odem bilo gde brže, pa makar i do Zlatibora ili Vranja. Ne moram na magarcu da putujem zato što nisam u Šengenu... A ne mogu ni da nateram nikog da me primi tamo - mislim, ako su primili Bugare, i ako će da prime Crnu Goru, onda je svaka priča o nama suvišna - kakvi smo, da smo, za to dvoje smo pojam razvoja i uređenosti.Vrlo je prosto, možemo da napravimo železnicu i autoput, ali kada je cela Evropa u Šengenu, a mi nismo, zaobilaziće nas.
Džabe ti autput ili brzi voz kada čekaš 5-6 sati na granici... Možeš samo do Zlatibora i Novog Sada.
Eh, pre 650 godina smo imali izlaz na tri mora, sad nemamo ni na jedno... Jel to znači da ne treba da idem na more? 🙂Pre nekih ~40-tak godina, moglo se putovati po celom svetu bez viza. A sad treba da budemo sretni jer možemo čak do Zlatibora?
Geografski najpovoljnije rute se već zaobilaze, ali ne zaobilaze oni nego mi. Umesto preko MK, do Grčke se ide preko BG - zbog jednog prelaza manje.
Al' dobro, imamo Sokola... Bar dok ne odleti jedan dan i par stotina putnika sa njim.
Pozdrav
Bilo ovo pre neku godinu (ili deceniju...) tačno, sada smo mi daleko od Bugarske. Crna Gora je već mala turistička zemlja, nije za poređenje.mislim, ako su primili Bugare, i ako će da prime Crnu Goru, onda je svaka priča o nama suvišna - kakvi smo, da smo, za to dvoje smo pojam razvoja i uređenosti.
Taj stav nas je i doterao tu gde smo i gde ćemo, ako se nešto krucijalno ne promeni, ostati - rupa u Evropi.Pazi, meni znači da odem bilo gde brže, pa makar i do Zlatibora ili Vranja. Ne moram na magarcu da putujem zato što nisam u Šengenu... A ne mogu ni da nateram nikog da me primi tamo - mislim, ako su primili Bugare, i ako će da prime Crnu Goru, onda je svaka priča o nama suvišna - kakvi smo, da smo, za to dvoje smo pojam razvoja i uređenosti.
Drugo, geografija je vrlo zeznuta stvar... ako će da troše 20 - 30% više da bi zaobišli najpovoljniju rutu jer "politika" - neka ih.
A šta bi ti to krucijalno promenio? Uslovi koji stoje pred nama su jasni - i neprihvatljivi. Pri tome, zamoliću te da zaobiđemo dnevno-političku diskusiju, ćacije, SNS, Vučiča i da pričamo kao odrasli ljudi - politički uslovi za ulaz u EU su jasni i kako tačno misliš da treba da postupimo? Da ih prihvatimo?Taj stav nas je i doterao tu gde smo i gde ćemo, ako se nešto krucijalno ne promeni, ostati - rupa u Evropi.
Izvini, ali radim sa Bugarima, putujem u Bugarsku, a i zimujem tamo relativno često. Ne da nisu ispred nas, nego su bar deceniju iza. Rumunija jeste odskočila drastično, ali tu ima posebnih razloga zašto je to tako.Bugarska i Rumunija nisu za poreðenje, to je bio ufur na prečac iz političkih razloga - Rusija, trebala im je tampon zona. Danas su obe države sveobuhvatno ispred nas, sviðalo se to nama ili ne. Crna Gora želi da uðe u EU i aktivno rade na tome, ućiće 2030., to je veće rešeno. Mi ne znamo šta hoćemo, malo bismo na istok, malo na zapad, a ustvari samo pričamo i ništa ne radimo.
Karpatski auto-put nije ni blizu završetka. Kad i bude završen, deonice kroz Bugarsku su većim delom još uvek na nivou studije. Planirani završetak 2030 - a do sada su svi rokovi probijani bar 10 godina... Čak i da se hipotetički završi, dobar je za transport iz istočne Evrope u Tursku, ali za celu zapadnu Evropu bio bi obilaznica koja dodaje 20 - 30% kilometara i troškova...A što se tiče zaobilaženja, završava se karpatski auto put kroz Rumuniju i više skoro nikome iz Evrope neće trebati deo koji prolazi kroz Srbiju, možda Hrvatima i Slovencima, ostalima jok.
A biće neka ih, samo što ćemo to biti mi, a ne oni.
Što se tiče toga EU ili ne EU, najpre treba da budemo precizni i jasni, hoćemo ili nećemo. Ako hoćemo, uradimo šta treba i izaðemo za pregovarački sto sa rezultatima i pregovaramo, sa svim posledicama koje to nosi sa sobom. Ako nećemo, kažemo nećemo i to je to, sa svim posledicama koje to nosi sa sobom.A šta bi ti to krucijalno promenio? Uslovi koji stoje pred nama su jasni - i neprihvatljivi. Pri tome, zamoliću te da zaobiđemo dnevno-političku diskusiju, ćacije, SNS, Vučiča i da pričamo kao odrasli ljudi - politički uslovi za ulaz u EU su jasni i kako tačno misliš da treba da postupimo? Da ih prihvatimo?
Rupa jesmo, ali mislim da smo najmanje rupa zbog toga što nismo u EU. Mi imamo naše, interne i velike probleme koji nemaju veze sa EU, Rusijom, SAD.... i kad njih rešimo nećemo biti rupa, bez obzira na EU. Ako ih rešimo... ikad.
Izvini, ali radim sa Bugarima, putujem u Bugarsku, a i zimujem tamo relativno često. Ne da nisu ispred nas, nego su bar deceniju iza. Rumunija jeste odskočila drastično, ali tu ima posebnih razloga zašto je to tako.
Karpatski auto-put nije ni blizu završetka. Kad i bude završen, deonice kroz Bugarsku su većim delom još uvek na nivou studije. Planirani završetak 2030 - a do sada su svi rokovi probijani bar 10 godina... Čak i da se hipotetički završi, dobar je za transport iz istočne Evrope u Tursku, ali za celu zapadnu Evropu bio bi obilaznica koja dodaje 20 - 30% kilometara i troškova...
Ovo bi imalo smisla da se mi pitamo bilo sta, medjutim, sva sreca pa niti se pitamo niti nas zele.Ako hoćemo, uradimo šta treba i izaðemo za pregovarački sto sa rezultatima i pregovaramo, sa svim posledicama koje to nosi sa sobom. Ako nećemo, kažemo nećemo i to je to, sa svim posledicama koje to nosi sa sobom.
Pazi, meni znači da odem bilo gde brže, pa makar i do Zlatibora ili Vranja. Ne moram na magarcu da putujem zato što nisam u Šengenu... A ne mogu ni da nateram nikog da me primi tamo - mislim, ako su primili Bugare, i ako će da prime Crnu Goru, onda je svaka priča o nama suvišna - kakvi smo, da smo, za to dvoje smo pojam razvoja i uređenosti.
Drugo, geografija je vrlo zeznuta stvar... ako će da troše 20 - 30% više da bi zaobišli najpovoljniju rutu jer "politika" - neka ih.
Bugarska i Rumunija nisu za poreðenje, to je bio ufur na prečac iz političkih razloga - Rusija, trebala im je tampon zona. Danas su obe države sveobuhvatno ispred nas, sviðalo se to nama ili ne.
Vidi, hajdemo ponovo, polako: ako je glavni problem Srbije što nije u EU o Šengenu i zato nemamo ni maglev, ni brzi voz, objasni mi zašto Rumunija, Bugarska, Mađarska ne vrve od brzih pruga? Gledano po jedinici površine i glavi stanovnika, mi imamo više pruga i autoputeva i od Bugarske i od Rumunije.Ja razumem šta ti pričaš, ali pošto nije rentabilno da brzi voz prelazi 70km zato ih i nemamo. Da je geografski položaj iskorišćen prolazili bi kroz Srbiju putnici, pa bi ti vozovi hvatali i tranzitni saobrćaj. Nikome nije isplativo da čeka na granicama, nema saobraćaja, pa putarina do Zlatibora košta kao nedeljna vinjeta u Mađarskoj.
O tome ti i pričam. Politička organizacija, hvala. Dakle, nema veze ni sa pravom, ni sa pravdom, ni sa ljudskim pravima, ni sa slobodnim tržištem... Čime 95% priča koje nam se priča (što od strane vlasti, što od strane hiljada NVO) postaje šuplje.EU je politička organizacija, Bugarska i Crna Gora su ispunile političke kriterijume. Ostalo je zamajavanje, propustili smo voz 2004. propuštamo ga i sada za 2027-2028.
E baš ti hvala... A pride, Bugari i Rumuni su još i uradili pametnu stvar u datom trenutku (i opet nu pruge ni autoputa?), ali prolaziti sad kroz tu kapiju je kao ići u četnike u oktobru 1944...Ta kapija je otvorena i sada...
Bukvalno.Ne treba nama Maglev, dovoljno da se remontuje postojeca mreza pruga za brzine ~100km/h i bilo bi ok.
Ako tako gledaš, najbolje da puteve ni ne gradimo. Ali razvoja privrede i industrije bez puteva nema... tako da to je što je. I naravno da se politika u to meša kao vegeta, kad je ovde šta prošlo bez politike?Nama ne trebaju ni autoputevi ovoliki, grade se da bi se uzele pare a ne zato što su neophodni. Da je pameti da se grade moto putevi, sa ograničenjem 100kmh, po 2 trake u svakom smeru da se ne stvaraju čepovi i da može lepo da se vozi, a da cena izgradnje bude manja, i da se brže grade. Ja sam došao u Bg iz malog grada do kojeg treba da dođe taj čuveni autoput koji je krenuo da se gradi pre dobrih 15god, i evo još nije stigao do tu gde je meni trebalo, da ne pričamo o krajnjem cilju. Znači cilj nije da se nešto izgradi, nego je cilj da se uzmu pare i osvoje politički poeni, po jedna deonica se pušta pred svake izbore. Autoput od Čačka ka Kruševcu, prođem tuda a ne sretnem 10 vozila.
Putarine su zlatna koka za državu... Isto kao i akcize za gorivo. Apsolutno treba preći na vinjete, ali države koje nisu prešle na vinjete, jako teško odustaju od sistema putarina (vidi pod Hrvatska, Italija...). Vrlo skup sistem, sa jedinim ciljem ostvarivanja ekstra-profita...Putarine skupe i preskupe, umesto da se uvedu vinjete, smanji broj zaposlenih za par stotina (možda i hiljada, nemam orijentaciju koliko ima naplatnih stanica) i tu uštede pare.
Molim te, po kom su to kriterijumu oni ozbiljna država? Mislim, čisto da znam sa koje tačke gledišta posmatramo stvari pre nego odgovorim? Nije tu stvar da je meni teško da priznam, samo za zadnjih 10 godna sam dole bar 2 od 12 meseci, bar par poslova godišnje sa državom ili firmama odozdo... i ne videh ni trag države ili ozbiljnosti.I da, Crna Gora je 10x ozbiljnija država od nas, koliko god nama to bilo teško da priznamo. Zato i ulaze u EU a mi smo tu gde jesmo.
Zato što se garancija na izgrađeni put daje na 2 godine, a zatim se uzimaju milioni na "održavanju". It is a feature, not a bug.Naravno da nam treba svaka infrastruktura, ali to mora da se uradi kako treba, u dobrom kvalitetu, za državni novac tj. novac svih građana na domaćinski način, kao da je tvoje, jer jeste. Ne ovako. Da je bar kvalitetno ako je skupo i neko je drpio malo kajmak, ali ni to.
Nisu ovi ludi kad je u pitanju njihov džep, pa zamisli da osposobe kompletnu železničku infrastrukturu, koliko je to manje goriva svakodnevno od akciza za gorivo, svi ovi sto idu busevima, privatnim automobilima, pa i taxi, odjednom svi imaju valjanu alternativu za prevoz, gde mozes da u zavisnosti od potrebe nakačiš 1 ili 20 vagona, bez bitnog uticaja na sve ostalo..
"..Koliko je to manje para.."Nisu ovi ludi kad je u pitanju njihov džep, pa zamisli da osposobe kompletnu železničku infrastrukturu, koliko je to manje goriva svakodnevno od akciza za gorivo, svi ovi sto idu busevima, privatnim automobilima, pa i taxi, odjednom svi imaju valjanu alternativu za prevoz, gde mozes da u zavisnosti od potrebe nakačiš 1 ili 20 vagona, bez bitnog uticaja na sve ostalo..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari