Šta je novo?

Dobre radne stolice

Eh nekad sam i ja imao 90kg 🙂 Ista visina ko i ti, samo +20-25kg vise, doduse to je kod mene promenljivo, lako skidam lako nabacujem. Da su samo nasloni za ruke problem, zadržao bih Markusa jer sam to rešio. Problem je naslon za ledja koji nema dobru potporu ni za jedan deo kičme, barem takav osećaj sada imam, nakon što sam probao neke druge stolice. Npr u kancu imamo Herman Miller stolice svi, nisam siguran koji model tačno, al razlika je nebo i zemlja.
Sedište na Markusu je kratko i meni, koji sam relativno ok sa kilogramima, a verujem da je tebi sad još i kraće i zato i ne možeš da se namestiš na stolici. Ne gine ti druga stolica, neka sa dužim sedištem, pa da možeš da se zavališ kako treba.

I to je jedan od problema, al najviše što nemam nikakvu potporu za gornji deo kičme kad je naslon za ledja skroz uspravljen i zaključan, čak i u tom položaju jednostavno te tera da i tu moraš da se zavališ umesto da sediš uspravno i normalno naslonjen.

Stigla M228 iz Modrulja kao zamena za Markusa (on ostaje kuci na selu). Prvi utisci zaista fantasticni, udobna, lepo drzi, i sto je najbitnije sedim prilicno pravilno.
Jedino imam trip da cu se prevrnuti kada se nagnem nazad do kraja. Ostaje da vidimo koliko ce da potraje.

I to je jedan od problema, al najviše što nemam nikakvu potporu za gornji deo kičme kad je naslon za ledja skroz uspravljen i zaključan, čak i u tom položaju jednostavno te tera da i tu moraš da se zavališ umesto da sediš uspravno i normalno naslonjen.
Meni taj položaj kod Makusa, kad je naslon za leđa zaključan u prvom skroz uspravnom položaju, nikad nije odgovarao, uvek držim stolicu otključani, ili zaključanu na drugom položaju, da budem blago zavaljen.

Valja li ovo za naše zadnjice?
Ima li iko? 1000 rsd sledeće sedmice..
A ima i za leđa za 700
ja sam koristio, mada drugi proizvodjac... Koristio sam za sedalni deo jer mi je propao sundjer na staroj stolici. Ledjni deo sam posle nekog vremena sklonio jer samo klizi, ne stoji lepo na naslonu, nije mi jednostavno odgovarao... Sedalni deo je bio mek/udoban za sedenje u odnosu na propali sundjer, ali nije dovoljno veliki pa ivica vrsi pritisak na butine... Iskreno, ne bih ga ponovo koristio...

Dobra primena za to je kada imas kuhinjsku stolicu, pa da na nju stavis jastucice ako ces da je koristis za sedenje duze od 2h... Da to stavljas na ove radne fotelje, nema smisla...

Za Markusovce i losu lumbalnu podrsku: ja sam izvadio sunđer posle godinu ipo i probao tako. Malo je bolje bilo, ali nakon sledeće pola godine sam skontao da mi na njoj nista ne odgovara i kurtelisao je se.
Probajte... 10-tak minuta posla.

Kakva je situacija sada sa sedaonim delom Markusa?
Ja bih da reklamiram moju stolicu jer je sundjer poprilicno brzo propao tj slegao se, a amortizer gubi visinu posle par dana i stolica stalno mora da se podesava.
Generalno mi je stolica ok. Amortizer se zameni ali ne znam sta raditi sa tim sundjerom. Razmisljao sam da posaljem sedaoni deo tapetaru i da mi samo ubaci sundjer vece gustine.
Ali zbog toga sam vise puta odustajao jer sta ako je treba reklamirati kao u ovom slucaju i to su onda samo bacene pare.
Isprobavao sam razne stolice tako do 400-450e i sve imaju vise mana nego ova i ne odgovaraju mi toliko.

Sedalni deo je svakako (poznati) problem na Markusu. Vremenom kao da se istanji i bas brzo nakon sto se sedne krene da boli zadnjica, imam osecaj da bi mi bilo lakse da sedim na betonu.

Kakva je situacija sada sa sedaonim delom Markusa?
Ja bih da reklamiram moju stolicu jer je sundjer poprilicno brzo propao tj slegao se, a amortizer gubi visinu posle par dana i stolica stalno mora da se podesava.
Generalno mi je stolica ok. Amortizer se zameni ali ne znam sta raditi sa tim sundjerom. Razmisljao sam da posaljem sedaoni deo tapetaru i da mi samo ubaci sundjer vece gustine.
Ali zbog toga sam vise puta odustajao jer sta ako je treba reklamirati kao u ovom slucaju i to su onda samo bacene pare.
Isprobavao sam razne stolice tako do 400-450e i sve imaju vise mana nego ova i ne odgovaraju mi toliko.
Koje si to stolice od 450 evra gledao, a da su lošije od Markusa, bas me interesuje?

Markus = hrastov panj. Godinama pričam i ne znam sta ljudi vide u toj stolici.
Kvalitetno odradjena? Možda. Ali to samo znači da će više godina da vam razvaljuje leđa, trticu, vrat i sve ostalo. To je jedina posledica kvalitetne izrade.
Ali sad vidimo i da nije kvalitetna. Sundjer ne valja, gasni amortizer ne valja. Milina

Poslednja izmena:
Ne znam cemu takav stav odmah na keca. Isao sam nazad pedesetak stranica na ovom forumu i koja god je stolica bila spomenuta, a da sam imao sansu da je isprobam u nekom salonu/prodavnici/kancelariji/kod nekoga licno sam isprobao. Da ne spominjem stolice iz prodavnica namestaja, gejming prodavnica, salona za bas kancelarijsku opremu itd itd. Nisam sedeo u njima mesec dana da mogu da imam utisak na duze staze ali prvi utisak posle par minuta sedenja mi nije odgovarao.
Markus ne da je kvalitetnije odradjen nego vecina tih stolica nego je daleko ispred. Kada kazem kvalitetno odradjen mislim na tockove, zvezdu, same rucke, naslon, cak i taj sedaoni deo koji je veoma robustan. Sama stolica je poprilicno masivna i kada se sedne u nju daleko je bolji osecaj nego na vecini plastikanera. O tisini da ne spominjemo jer vecina stolica koje sam probao su imale neki zvuk. Da li je to skripanje ili pucanje tokom naslanjanja, pomeranja, ustajanja i sedanja itd itd. Da li je to zato sto su bile izlozbeni modeli ili jer su bile u kancelariji maltretirane od raznoraznih ljudi ne znam ali svakako to je nesto sto bi mi smetalo. Ja imam problem sa amortizerom i sedaonim delom. Amortizer kao amortizer nije ogromna stvar i moze lako da se zameni, ali sundjer sedaonog dela jeste.
Apsolutno ne tvrdim da je Markus najbolja stolica ikada. Ono sto sam definitivno shvatio da ne postoji univerzalno najbolja stolica za sve jer niti smo svi isti, niti svima iste stolice odgovaraju. Meni npr mesh na sedaonom delu nikako ne odgovara i ne mogu na tome da sedim. Previse mi je tvrdo i neudobno. Barem na stolicama te nize klase do recimo 50.000din.
Ja sam Markus uzeo ne bi li zamenio prastaru kancelarijsku stolicu i to je sve bilo za prvu ruku. Kako sam isprobavao razlicite stolice sve sam vise bio razocaran istima te je nisam ni menjao. Ostaje mi da pocnem da gledam stolice iz nekog srednjeg ili skupljeg ranga. Verujem da se tu moze naci daleko lakse nesto bolje i kvalitetnije.

@phoboskv

Koja je po tebi najbolja stolica koju si ti licno probao (znaci ne procitao nesto, cuo, rekla/kazala itd itd) u tom cenovnom rangu do 450e i mozes apsolutno da se zakunes da je bolja ne samo nego Markus nego bilo koja stolica koja se moze naci kod nas?

Ma ljudi ne rade svi po 16 sati dnevno sedam dana u nedjelji. Markus odgovara ljudima koji, recimo, vole da jednu nogu podviju pod sebe, znam ih bar nekoliko, jer je širok sjedalni dio. Ja tek sad gledam da mijenjam ovu Astru koju vozim već koju godinu jer mi treba ozbiljna ortopedska podrška kao "kompjuterašu" u godinama. Kad sam je uzimao 20,000 rsd mi je bila "cifra", sad nije. Ali su i leđa lošija nego tada.

Ovo je malcice preko 450e, ali je lagano bolja od markusa

Ne znam cemu takav stav odmah na keca. Isao sam nazad pedesetak stranica na ovom forumu i koja god je stolica bila spomenuta, a da sam imao sansu da je isprobam u nekom salonu/prodavnici/kancelariji/kod nekoga licno sam isprobao. Da ne spominjem stolice iz prodavnica namestaja, gejming prodavnica, salona za bas kancelarijsku opremu itd itd. Nisam sedeo u njima mesec dana da mogu da imam utisak na duze staze ali prvi utisak posle par minuta sedenja mi nije odgovarao.
Markus ne da je kvalitetnije odradjen nego vecina tih stolica nego je daleko ispred. Kada kazem kvalitetno odradjen mislim na tockove, zvezdu, same rucke, naslon, cak i taj sedaoni deo koji je veoma robustan. Sama stolica je poprilicno masivna i kada se sedne u nju daleko je bolji osecaj nego na vecini plastikanera. O tisini da ne spominjemo jer vecina stolica koje sam probao su imale neki zvuk. Da li je to skripanje ili pucanje tokom naslanjanja, pomeranja, ustajanja i sedanja itd itd. Da li je to zato sto su bile izlozbeni modeli ili jer su bile u kancelariji maltretirane od raznoraznih ljudi ne znam ali svakako to je nesto sto bi mi smetalo. Ja imam problem sa amortizerom i sedaonim delom. Amortizer kao amortizer nije ogromna stvar i moze lako da se zameni, ali sundjer sedaonog dela jeste.
Apsolutno ne tvrdim da je Markus najbolja stolica ikada. Ono sto sam definitivno shvatio da ne postoji univerzalno najbolja stolica za sve jer niti smo svi isti, niti svima iste stolice odgovaraju. Meni npr mesh na sedaonom delu nikako ne odgovara i ne mogu na tome da sedim. Previse mi je tvrdo i neudobno. Barem na stolicama te nize klase do recimo 50.000din.
Ja sam Markus uzeo ne bi li zamenio prastaru kancelarijsku stolicu i to je sve bilo za prvu ruku. Kako sam isprobavao razlicite stolice sve sam vise bio razocaran istima te je nisam ni menjao. Ostaje mi da pocnem da gledam stolice iz nekog srednjeg ili skupljeg ranga. Verujem da se tu moze naci daleko lakse nesto bolje i kvalitetnije.

@phoboskv

Koja je po tebi najbolja stolica koju si ti licno probao (znaci ne procitao nesto, cuo, rekla/kazala itd itd) u tom cenovnom rangu do 450e i mozes apsolutno da se zakunes da je bolja ne samo nego Markus nego bilo koja stolica koja se moze naci kod nas?
Nije na keca. Godinama ja pišem ovde na forumu o Marcusu kao o panju. Čvrsta, robusna, verovatno kvalitetna za te pare, ali neudobna. Za neko kraće sedenje verovatno ok. Kao i panj.

Za 450 evra i manje, samo polovne stolice renomiranih proizvođača. Lepo odeš na kp i gledaš sta ima u ponudi, odes, probaš i to je to. Imas i za 200 evra mnooogo bolje stolice od Marcusa. I kvalitetnije i udobnije. Probao sam par modela iz Modrulja. Meni licno mnogo udobnije od Marcusa.
Uvek bih gledao da bude udobna, a manje kvalitetna, nego neudobna, a kvalitetnija.
Najbolje ako moze jedno i drugo.

Ja tako uzeo Wiesner Hager Paro 2 za 200 eura. Polovna, kao nova. I tako me služi vec 4 godine.

Ovo je moj model, samo bez naslona za glavu.

Prilozi

• Screenshot_2026-08-14-18-26-12-666_com.opera.browser-edit.webp
    Screenshot_2026-08-14-18-26-12-666_com.opera.browser-edit.webp
    63.8 KB · Pregleda: 99
Za Markusovce i losu lumbalnu podrsku: ja sam izvadio sunđer posle godinu ipo i probao tako. Malo je bolje bilo, ali nakon sledeće pola godine sam skontao da mi na njoj nista ne odgovara i kurtelisao je se.
Probajte... 10-tak minuta posla.
Probao pre par dana. Kod mene isto kao i pre skidanja 🙄
Ide na oglase markus

@phoboskv

Ako ti je Markus još u garanciji, neispravan gasni cilindar je dovoljan razlog za reklamaciju. Ikea ne popravlja stolice, daje nove.

Markus koji sam imao je izuzetno kvalitetno odrađena stolica. Posle 2 godine kao nova, i sedalni deo i sve ostalo. Samo mali tragovi na gumenom rukonaslonu bili. To je bez promil zamerke . A podrška telu katastrofa. Za moje fizičke mere je tako bilo.
Sada razmisljam... trebao sam je ostaviti, za goste, putnike namernike, povremene saradničke poslove. Prodao je za 10000.

Radna stolica Frank - TEMMA trade https://share.google/DUgqYgBp8ukUyEJ7k

Da li neko ima iskustva sa ovom stolicom ? Da li se naslon za leđa može obarati, deluje kao dobra stolica.

Na poslu sedim oko 12h, kući kad dodjem volim nekad koju igru da odigram, pa sam u poslenje vreeme osetio bol u predelu donjih leđa. Verovatno je to i do stolice koju imam kući, neka obična kuhinjska što bi se reklo, te onda gledam nešto pristojno da uzmem.

Ovo je malcice preko 450e, ali je lagano bolja od markusa

Po toj ceni jednostavno mora biti primetno bolja. Na kraju je sve to subjektivno jako, pisao sam već da mi je generička kineska UGD stolica od nepunih 20k din. za 2 klase udobnija od Markus modela, iako ima više plastike u izradi.

^
Iskace mi na fejsu vec nekoliko dana.
Misli li neko da vredi isprobati je? Bar privremeno, umesto trenutne "kuhinjske" kako bi neki rekli.
Ai mi odbrusio 😎

Prilozi

• Screenshot_20260816_134011_Google.webp
    Screenshot_20260816_134011_Google.webp
    47.6 KB · Pregleda: 70
ma da i meni, ergo za sirotinju 😀 lol

Radna stolica Frank - TEMMA trade https://share.google/DUgqYgBp8ukUyEJ7k

Da li neko ima iskustva sa ovom stolicom ? Da li se naslon za leđa može obarati, deluje kao dobra stolica.

Na poslu sedim oko 12h, kući kad dodjem volim nekad koju igru da odigram, pa sam u poslenje vreeme osetio bol u predelu donjih leđa. Verovatno je to i do stolice koju imam kući, neka obična kuhinjska što bi se reklo, te onda gledam nešto pristojno da uzmem.
Ja kada sam kupio moju HM Embody, probao sam sve u BGu od 200-3000e i to je bila jedna od retkih da mi je bas bila prijatna. Tu sam probao u Vojvode Stepe na preporuku prodavca tu, da bi mi rekao da im je to best seller, samo da nije za mene zbog tezine, sa tadasnjih 130kg.
Super lumbalna, jako udobna stolica koju preporucujem svakome ko trazi nesto u normalnom budzetu.

Sto se Markusa tice, ja sam uspeo 2 dana po par sati da sedim na njoj(i dalje stoji sa svega par sati koriscenja u jednoj kancelariji) i zamenio za kuhinjsku dok sam cekao da mi donesu zamenu(stradao lock za naslon, ipak je za do 110kg, a ja je koristio sa 120-140kg) za Emu SL-F8 koju sam tada koristio i posle poklonio drugaru koji je i dan danas koristi.
SL-F12 mi tada nije odgovarala zbog slabe lumbalne podrske.
Od Markusa sam probao 100e stolice koje su udobnije.
Ne znam ni o kakvom specijalnom kvalitetu se prica, srafovi koji drze naslon umeju da setaju, dodatno moras sam da fiksiras i zategnes naslon da ne bude nakrivljen na jednu stranu. Naslon fiksiran za sediste, kada se nagnes pored daske na kojoj sedis, ista udara u donji deo butina. Nasloni za ruke pravljeni za neke vanzemaljce koji imaju u proseku 50cm duze ruke od ljudi.
Ume da pravi glasan klik zvuk kada se naginjes, a dodatno i da stvara staticki elektricitet koji je ljudima pravio probleme sa ostalom elektronikom na stolu.
Ta stolica ne vredi iznad 100e i to samo zbog Ikea garancije.

Na slici je sl-f8.

Prilozi

• Screenshot_20260816_193827_Instagram.webp
    Screenshot_20260816_193827_Instagram.webp
    189.9 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Frank smo uzeli za klinca pre dva meseca (on ima 15 g i malo je viši od mene - 175 cm trenutno). Meni je previsoka, seče mi butine jer sam težak, njemu to ništa ne pravi problem.
Tako da mora se otići do Vojvode Stepe i sesti na nju.

Jel ima neko iskustva sa ovom stolicom?

Prilozi

• Screenshot_20260816_214943_Chrome.webp
    Screenshot_20260816_214943_Chrome.webp
    46.6 KB · Pregleda: 50
Nazad
Vrh Dno