Šta je novo?

Podržavate li zabranu telefona u školama?

Ja sam u prvom razredu već uveliko čitao i pisao latinicu i ćirilicu zahvaljujući najviše babi koja je živela sa nama a bila je predratna učiteljica u penziji pa sam ipak morao beskrajno da pišem "kosa crta levo pa desno pa delovi slova". Posle smo učili kaligrafiju ali nikako mi nije išlo da lepo pišem. Otac imao pisaću mašinu pa sam brže i bolje kucao nego pisao rukom. Ovi klinci koji sada polaze u školu na kraju školovanja će ići u muzej da vide knjige na papiru pa ih sada treba usmeriti da na pravi način upotrebe elctroniku a ne sami da smišljaju samo zabavu. Zato i sami učitelji i nastavnici moraju da znaju više od učenika ali im nešto slabo ide. Tako će ranije, brže i bolje naućiti strane jezike koji su preko potrebni. Zato ne treba bežati nego usmeravati u pravi smer.

Poslednja izmena:
Deca su dobra kakvi su im roditelji
Meni je prosto frapantno što mi komšije non stop ponavljaju kako mi je sin fin i kulturan, a ništa to nije specijalno, bar iz moje vizure, kaže uvek svakom dobar dan, otvori vrata, ponese nekom matorcu šta treba,...zar nije to tako normalno ponašanje...

Pali su kriterijumi kako medju decom tako i u drustvu uopste. Sada kada padne neko na ulici ljudi ga obilaze i preskacu.

Svojevremeno sam podizao beskućnika sa ulice, slošilo mu se, tu pored mene neka žena zvala hitnu i ubeđivala se sa njima da dođu.
Na kraju došao k sebi, hitna nije došla, posedeli malo sa njim, kupili mu nešto da pojede i popije, ništa posebno. Na kraju smo otišli, on je ostao na ulici.
Koliko god da sam i dan danas svestan da ja sam nemam toliku moć da mu promenim život, ipak sam srećan što nisam ljudsko gomno, što mi nije umro na rukama i što sam mu za mrvicu pomogao, tada, koliko sam mogao. I mnogo je dobar osećaj, evo, sad sam se setio toga i baš sam ponosan na sebe.
Tako da, ne znam da li su pali kriterijumi, možda jesu, ali za mene nisu.
I da dodam, da, jeste smrdeo, užasno da sam u par navrata hteo da bacim peglu, ali mi je ispred nosa bilo samo jedno, da je i on čovek kao i ja, da mu treba pomoć i da neću da prođem tek tako i da se ne osvrnem.

Svojevremeno sam podizao beskućnika sa ulice, slošilo mu se, tu pored mene neka žena zvala hitnu i ubeđivala se sa njima da dođu.
Na kraju došao k sebi, hitna nije došla, posedeli malo sa njim, kupili mu nešto da pojede i popije, ništa posebno. Na kraju smo otišli, on je ostao na ulici.
Koliko god da sam i dan danas svestan da ja sam nemam toliku moć da mu promenim život, ipak sam srećan što nisam ljudsko gomno, što mi nije umro na rukama i što sam mu za mrvicu pomogao, tada, koliko sam mogao. I mnogo je dobar osećaj, evo, sad sam se setio toga i baš sam ponosan na sebe.
Tako da, ne znam da li su pali kriterijumi, možda jesu, ali za mene nisu.
I da dodam, da, jeste smrdeo, užasno da sam u par navrata hteo da bacim peglu, ali mi je ispred nosa bilo samo jedno, da je i on čovek kao i ja, da mu treba pomoć i da neću da prođem tek tako i da se ne osvrnem.
😍♥️

^ 🤣 па то нам је најбитнија тема, дај само пива...

apsolutno ne, jer posle dogadjaja u V. Rbinikaru ja ne mogu biti siguran sta se desava sa mojim detetom. Makar kroz kontrolu lokacije, ima da nosi telefon.

Meni je frapantno kada mi se ove komšije gilipterčići obrate sa Vi i pozdrave me kulturno i onda nastave sa svojim glupostima.
Taman sam mislio da su skroz šabani i onda me šokiraju sa kulturom.
Ne znam, možda smo matori, možda su stvari iste ali na drugačiji način.

Kod nas u školi učiteljica uzme telefone na početku nastave i vraća ih na kraju.
Nisam za to da se apsolutno zabrane, ono, treba dete pozvati, videti gde je itd.
Ali da je mobilni otrov, vala jeste, za sve uzraste.
Svaka čast ko nije zavisnik.

Što se tiče pomoći nepoznatima, pomagao sam, ali sam sve pažljiviji u tome, gledajte na to kako hoćete.
Moju ličnu bezbednost gledam da ne ugrozim, to sve posle raznih negativnih iskustava.
Uvek se setim onog klošara što je ubio devojčicu od 16 godina, a ona je htela da mu pomogne.
Razvađao sam neke alkose, bila je nefer razlika u godinama, bilo je krvi, ali sam zamalo prešao granicu da ja mlatim nekoga, što nije moj posao. Povukla me atmosfera.
Ako već hoćete da pomognete, ne radite to bez podrške, treba da imate fizičku nadmoć ako se stvar zakomplikuje.
Naravno, ako su u pitanju deca i žene, tu bih već bio manje oprezan, više bih rizikovao da im pomognem.
Recimo da sam ograničeno human, onako iskreno.

Što se telefona tiče, nisam za apsolutnu zabranu, ali mislim da je model gde deca predaju telefone na početku nastave, a dobijaju ih nazad na kraju, sasvim razuman. Telefon sam po sebi nije „otrov“, ali način na koji ga danas koristimo može biti prilično štetan, posebno za decu. Stalna dostupnost, notifikacije i kratki sadržaji stvaraju zavisnost od stimulacije. Treba da nauče da mogu da funkcionišu i bez njega.

Što se telefona tiče, nisam za apsolutnu zabranu, ali mislim da je model gde deca predaju telefone na početku nastave, a dobijaju ih nazad na kraju, sasvim razuman. Telefon sam po sebi nije „otrov“, ali način na koji ga danas koristimo može biti prilično štetan, posebno za decu. Stalna dostupnost, notifikacije i kratki sadržaji stvaraju zavisnost od stimulacije. Treba da nauče da mogu da funkcionišu i bez njega.
Čuj, ja sam imao poremećaj pažnje pre nego što je to bilo moderno. Znam kako je klincima danas.
Da sam imao mobilni u tim godinama, spržio bih mozak skroz, ovako sam ga samo delimično spržio. Nekada je bolje nemati sve što želiš. 😛

@Uriel: Uriele, uriele. 😛

Poslednja izmena:
U načelu, smatram da proste zabrane nikad ništa korisno ne donesu... ali u ovoj konkretnoj situaciji, imajući u vidu stanje i svest kako društva, tako i obrazovnog sistema, mislim da je neophodno. Telefon nema šta da traži na času, a samo je jedan način da se to reši brzo i efikasno.

Ali imajte u vidu da je najveći problem ipak u roditeljima, a ne u deci. Kod nas se, na roditeljskom sastanku, raspituju da li se deca igraju u delu dvorišta koje nije pokriveno kamerama (drugi razred tada), i da li leže na hladnom betonu za vreme fizičkog i zašto... Nisam mogao da odolim, rekao sam da kome treba da mu je dete 24/7 pod nadzorom kamera i ograničenog kretanja, treba da razmisli o Padinjaku, ne o školi... Umalo me streljali nisu 🙂

Tako je i sa telefonima - deca samo preuzimaju ono što su videla od nas. Ako su nama društvene mreže i konstantno gledanje u telefon svakodnevnica, i oni će raditi isto. Prosto kao dan.

Za zabranu telefona ne, za zabranu društvenih mreža, apsolutno da.

Dve nedelje sam bio na odmoru i igrom slučaja nisam imao internet. Prva 3 dana bilo je nezgodno, posle je bilo sasvim opušteno. Čak sam i knjigu pročitao što u "normalnim" okolnostima nema šanse. Što manje kratkih video sadržaja i skrolovanja to bolje po mozak. U jednom trenutku sam se toliko "spržio" da nisam imao strpljenja da čitam bilo šta duže od par pasusa.

Ne podržavam zabrane, a škola je i sada previše odvojena od realnog života.
Vaspitanje i sve ostalo o čemu se priča nije vezano sa telefonima.

Pokemon Go je, recimo, super primjer kako je moguće iskoristiti telefon u "nestandardne" svrhe.

Mislim da globalno postoji problem u nedostatku human-based software-a koji nije profit-oriented već za cilj ima poboljšanje neke humane komponente - društvene, intelektualne, fizičke. Tako nešto, van indie razvoja, apsolutno nije moguće u trenutnom ekonomskom stanju u kome je sve roba, naši uređaji, naše usluge, naše želje, mi sami.

Mobilni telefoni, tj. smart uređaji bi trebali biti dio obrazovanja kao što su dio života. Škola bi ih trebala uklopiti u načine koji bi osnaživali razmišljanje, a ne puku repeticiju naučenog. Imati pristup svim informacijama ne znači ništa ako ne postoji logika korisnika. Ovako lagano idemo ka MSGAppleXMeta Human Shepherd drone/app/CIVAAS budućnosti.

Ne podržavam zabrane, a škola je i sada previše odvojena od realnog života.
Vaspitanje i sve ostalo o čemu se priča nije vezano sa telefonima.
Nisi u pravu, jer telefoni i internet su opasna droga i za odrasle.
Ne postoji način da ih dete konzumira neograničeno i da sve bude iole ok.

Za zabranu telefona ne, za zabranu društvenih mreža, apsolutno da.

Dve nedelje sam bio na odmoru i igrom slučaja nisam imao internet. Prva 3 dana bilo je nezgodno, posle je bilo sasvim opušteno. Čak sam i knjigu pročitao što u "normalnim" okolnostima nema šanse. Što manje kratkih video sadržaja i skrolovanja to bolje po mozak. U jednom trenutku sam se toliko "spržio" da nisam imao strpljenja da čitam bilo šta duže od par pasusa.
Tu si otvorio posebnu temu koja je možda i važnija od prostog crno-belog DA/NE za telefone.

Jeste off-topic ovde, ali... društvene mreže su kancer koji će nas dokusuriti.

Mislim da globalno postoji problem u nedostatku human-based software-a koji nije profit-oriented već za cilj ima poboljšanje neke humane komponente - društvene, intelektualne, fizičke. Tako nešto, van indie razvoja, apsolutno nije moguće u trenutnom ekonomskom stanju u kome je sve roba, naši uređaji, naše usluge, naše želje, mi sami.

Mobilni telefoni, tj. smart uređaji bi trebali biti dio obrazovanja kao što su dio života. Škola bi ih trebala uklopiti u načine koji bi osnaživali razmišljanje, a ne puku repeticiju naučenog. Imati pristup svim informacijama ne znači ništa ako ne postoji logika korisnika. Ovako lagano idemo ka MSGAppleXMeta Human Shepherd drone/app/CIVAAS budućnosti.
Najšire gledano, potpuno si u pravu. Međutim, upravo zbog ovog što si napisao u pasusu koji sam boldovao, ovo ispod - škola koja osnažuje razmišljanje - se ne može sprovesti. I opet, to je tema mnogo veća od prostog DA / NE za mobilne telefone, ali ovo što si napisao gore i jeste koren svih problema.

Telefoni, društvene mreže, jesu globalni problem.
Problemi prosvete u Srbiji su dublji, strukturni i ne mogu se svesti samo na ovaj fenomen.

Da je samo prosvete. Nego vratimo se telefonima. Ometaci i kraj, nisu nastavnici panduri.

Apsolutno ne smart telefonu do kraja osnovne!

Kupio sam detetu za 11. rodjendan (ne svom) koje vidjam jedno u 20-ak dana Switch OLED sa ~150 najboljih igrica. Sve Zelde, Svi Mario delovi, Crash.. milina jedna! Ultra brza micro SD kartica, sve se trenutno ucitava.

Dolazi dete kod mene posle jedno 2 meseca, donosi Nintendo da mu pokazem kako se povezuje na TV preko cradle-a i HDMI kabla.

Frapiran otkrivam da je odigralo svega jednu igru i to zapocela a dve samo otvorila!

Sa druge strane, ne skida se sa Samsung telefona i glupih brain root igrica gde ide glupava reklama na svakim 45 sekundi "igre" a sve igre su u sustini budalastine.

Dete je prosto navuceno na te igre - reklamne platforme i nizasta drugo nije zainteresovano.

Mada moram da priznam da je igralo Mario Kart sa svojim ocem i zabavljalo se... sto znaci da mu nije neinteresanto, samo mora da se zaboravi telefon i usmeri paznja na lepse i kreativnije igre!

Деца су учена одговорности у оно неко нормално време, учена да мисле да брину о себи и нису сви одрасли у идеалним условима и родитељи нису били сервис својој деци да дотрче, донесу, да буду возачи, да дођу по њих кад пада снег, киша, кад је топло, онда да шаљу такси возила и слично, као што је данас.

Забрана мобилног на часу док наставник и професор предају, апсолутно ДА!

И да, кад смо код данашњег моралисања на многе теме, немојте заборавити све оне силне видео клипове који су завршавали на Бурек форуму, разне фотографије итд... кад већ моралишу, а много тога заборављају да је све то било некад давно, а данас је то само гарфички постало мало модерније, да не кажемо било је и тад промоције свега и свачег, само не толико агресивно као данас у свим сферама друштва и свим старосним групама.

На крају, највеће увреде и највеће гадости на јавним платформама пишу одрасли људи, а не деца. Можда би одрасли пре требали да добију забрану коришћења мобилних телефона, јер ово што приказаше до сад, је све оно најгоре што може човек да покаже о себи у јавном простору, од некултурног обраћања до најгорих увреда, а да не говоримо шта све раде за једног лава. Можда да се санкције уведу таквим људима који све то раде и да се мало законодавно пооштри како се то данас зове уметничко изражавање и слобода говора, јер од слободе говоре се све претворило у клетве, увреде, итд...

Нажалост у то неко време су људи ишли у корак са технологијом, оптимало је прихватали, питали, интересовали се, укључили мозак, а данас после 30+ година технологија отишла напред, а мозак закржљао то те мере да је АИ дата центар крив због пада водостаја Дунава, попио датацентар сву воду и та слика кружи интернетом, а генерисана уз помоћ АИ!

Poslednja izmena:
На крају, највеће увреде и највеће гадости на јавним платформама пишу одрасли људи, а не деца. Можда би одрасли пре требали да добију забрану коришћења мобилних телефона, јер ово што приказаше до сад, је све оно најгоре што може човек да покаже о себи у јавном простору, од некултурног обраћања до најгорих увреда, а да не говоримо шта све раде за једног лава. Можда да се санкције уведу таквим људима који све то раде и да се мало законодавно пооштри како се то данас зове уметничко изражавање и слобода говора, јер од слободе говоре се све претворило у клетве, увреде, итд...
Pa sloboda govora bez odgovornosti za izrečeno uvek dovodi do takvog rezultata.

A ako uvedeš odgovornost za izrečeno, svi horski viču sloboda, demokratija, bla, bla...

Mislim, nemam ja problem da svako lupeta šta hoće, ali da zbog toga snosi posledice prigodne lupetanju. Inače - anarhija. A deca prilagodljiva i samo upijaju svet oko sebe.
Нажалост у то неко време су људи ишли у корак са технологијом, оптимало је прихватали, питали, интересовали се, укључили мозак, а данас после 30+ година технологија отишла напред, а мозак закржљао то те мере да је АИ дата центар крив због пада водостаја Дунава, попио датацентар сву воду и та слика кружи интернетом, а генерисана уз помоћ АИ!
Logika i logičko razmišljanje bi trebali da budu obavezna stvar za svakog. Ranije se život brinuo za to, ali mi smo stvorili današnji udoban svet u kome jedinka i bez trunke logičkog razmišljanja može sasvim udobno da živi. I sad nam se to vraća kao bumerang.

Još samo da počnemo da zalivamo zemlju Red Bulom i tu smo 🙂

@Aleksandar_038 Vidim gledao se film Idiocracy 🙂...kako je to proročki film tamo su zalivali zemlju sa gaziranim sokom... 🙂 mada nije bio Red Bull 😛. 2006 kada su ga snimili ljudi su mislili da je to komedija, kad ono suva istina.

Inače ne telefonima u Školama. Mada nije da će to da pomogne jer sve ide iz kuće.

Poslednja izmena:
@Aleksandar_038

Uopste nije diskusija da ljudi treba da snose odgovornost za ono sto kazu, vec je diskusija gde staviti granicu i gde ta odgovornost krece, jer se to jako lako moze upotrebiti za autokratiju / diktaturu.

Vidim gledao se film Idiocracy 🙂...kako je to proročki film tamo su zalivali zemlju sa gaziranim sokom... 🙂 mada nije bio Red Bull 😛. 2006 kada su ga snimili ljudi su mislili da je to komedija, kad ono suva istina.

Inače ne telefonima u Školama. Mada nije da će to da pomogne jer sve ide iz kuće.
Da, bio je Brawndo, ali mi nemamo Brawndo, pa ćemo morati Red Bull-om 🙂 A film, nažalost, svakim danom sve aktuelniji...

Uopste nije diskusija da ljudi treba da snose odgovornost za ono sto kazu, vec je diskusija gde staviti granicu i gde ta odgovornost krece, jer se to jako lako moze upotrebiti za autokratiju / diktaturu.
Vidi ovako... Znaš onu izreku "And then, suddenly, people vote Hitler into power" i o čemu govori?

Mi trenutno nemamo nikakvu odgovornost ni za šta. Ja mogu da otvorim TikTok i da tupim o servisu automobila i dizel motorima, ili o lečenju raka, i ako budem dovoljno lud, skupiću i pratioce i posao ću napraviti od toga. Veći doprinos civilizaciji daje ovca koja mirno pase na Paštriku nego prosečan jutjuber, pa ipak taj jutjuber zgrće lovu, kupuje nekretnine i postaje "uticajan".

A sva ta masovna neodgovornost dovodi do toga da se klatno zaljulja previše i onda će da ode na drugu stranu. I onda nećeš dobiti autokratiju, dobićeš Pola Pota II, ili Hitlera II. Jer je ravnoteža jako bitna, a mi smo skroz van te ravnoteže.

Tako da dok se anarhija normalizuje i svaka bu*ala može da priča šta hoće po društvenim mrežama, da, treba nam kontrola pod hitno, inače će biti mnogo gore.

Da banalizujem - idemo planinskim putem, pun bus, vozimo 120 na sat i pitanje je vremena kad ćemo da izletimo. Ali ne reagujemo da neko ne bi dobio modricu, šljivu ili razbio zube od naglog kočenja. A kad bude doteralo cara do duvara,neko će stvarno morati da reaguje, i onda će biti mnogo više šljiva i modrica, ili će autobus prosto da sleti u provaliju i onda će priroda da obavi svoje.

Možda zvuči kao off-topic, ali nije, jer se upravo odnosi na to kako deca vide ovaj svet oko sebe. I kakve će korake preduzimati kad malo odrastu...

Pa ovo sto si opisao (primer koji si dao) i jeste autokrarija, diktatura.

Problem je naci balans, jer treba da ima pravo da moze ustati i reci vozacu da stane i da primedbu na voznju, al ne sme nastupiti haos i da putnik imati pravo da nasrne da vozaca dok vozi bez posledica.

Kao sto rekoh, jako je bitno podvuci crtu i jasnu granicu.

A neuspeli slikar nije dosao na to mesto zarad anarhijskog drustva nego na osnovu prethodnog rata (prvi svetski rat) i lazne propagande koju je sirio o nemackom porazu i nemcima kao porazenoj naciji, i osvete koju je gurao, dok je gurao ostre zakone i sankcionisanje svakog ko misli drugacije.

Znaci, smak sveta.

Doci ce zuti ljudi i popiti nam ono malo mozga preko TikToka. 🤣

Nazad
Vrh Dno