Šta je novo?

Podržavate li zabranu telefona u školama?

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Android-i-iPhone-telefoni.webp

Podržavate li zabranu telefona u školama?​

Rasprava o mobilnim telefonima u školama traje više od decenije, ali čini se da javno mnjenje sada sve jasnije zauzima stranu ograničenja. Prema novoj anketi koju prenosi TechRadar, čak 77% odraslih ispitanika podržava zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave, što predstavlja značajan rast u odnosu na ranija istraživanja. Rezultati pokazuju da zabrinutost zbog uticaja pametnih

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/podrzavate-li-zabranu-telefona-u-skolama/

Apsolutno protiv. I ja sam nosio mob u školu ali ga nisam koristio na času. Roditelji i možda još vise, prosvetni radnici moraju malo više da se posvete svom poslu, a ne samo da čekaju pola 1 da pobegnu kući.

Ne samo telefone, već bilo kakav ekran na dodir.

Smatram da deca u školu treba da nose:
jednu grafitnu olovku, jednu svesku, gumu za brisanje, rezač. Po potrebi lenjir, šestar ili bojice i maksimum jednu lektiru ili 1 -2 udžbenika za predmete koji iziskuju čitanje na času - poput jezika i književnosti.

Apsolutno ništa više od toga. Nikakvi ekrani, tableti, telefoni, nikakve radne sveske. Škola treba da obrazuje telo, duh i razvija kritičko razmišljanje. Sve ostalo je sekundarno.

Pričam o primarnom obrazovanju naravno.

Telefoni nikako, ni u školi ni kući, moja deca nemaju nikakav pristup istim, niti će ih za koju godinu dobiti, kad svi roditelji pokleknu. U njihovim mladim rukama da ostaviš tolika vrata ka nepoželjnim sadržajima, glupim Tiktok klipovima i osobama upitnog morala na društvenim mrežama. Bez nadzora - ne. Tokom nastave im tek ne treba.

Učim ih o prednostima interneta, znaju itekako koliko može biti koristan u edukativne svrhe, pa i u školi se nastavnici ponekad oslanjaju na YouTube za neke sadržaje koji imaju veze sa temom koju uče, pa mi starija ćerka kaže e gledali smo to i to. U učionicama imaju interaktivne table (ogromne televizore na tač), i lepo je što se oslanjaju na tehnologiju, ali lične naprave u njihovim rukama im ne trebaju, apsolutno nula koristi, roditelji kao im kupuju da mogu da ih zovu ili iz bezbednosnih razloga da ih prate, što je tek potpuno bezumlje.

Zadnjih 6 godina saradjujem sa jedno 15 škola, što osnovnih, što srednjih, zaključio sam da postoje ucitelji, nastavnici i profesori koje deca izuzetno poštuju i gde je mirno i tišina kad se udje, telefone niko ne koristi, a velika je većina onih koju deca ne poštuju i rade šta god požele, a navedeno osoblje to ni ne interesuje previše.

Edit

Da ne dodje do zabune, moje dete ne koristi mobilni, veliki sam protivnik toga, kao i supruga. Izabrali smo teži put, bez ekrana i nije mi žao, grafomotorika deteta je veoma dobra.

Ali eto u školi, koju isto posećujem, u lroduzenom boravku na projektor-u im puštaju crtace..

Poslednja izmena:
I skolu moze samo Tamagotchi. A kuci ceka fixni telefon sa brojcanikom, kad dodje da zovne drustvo da se loguju na Steam.

I skolu moze samo Tamagotchi. A kuci ceka fixni telefon sa brojcanikom, kad dodje da zovne drustvo da se loguju na Steam.
Veću korist deca imaju od Tamagotchi-ja nego od uređaja s ekranom na dodir.

Prvo je kombinacija zabave i odgovornosti, a drugo je primarno industrijsko sredstvo prenošenja svih vrsta zavisnosti i poroka, te uništavanja svake sposobnosti aktivnog ljudskog mišljenja.

Ne bih samo zabranio pametne telefone u školama. Tretirao bih ih jednako poput alkohola, kocke i lakih droga.

Poslednja izmena:
Bolje Tamagotchi na dodir, da moze da mazi, pa time i razvijaju empatiju ?

Morao bi prvo da dokažeš da maženje i na koji način razvija empatiju.

Poznajem mnoge ljude koji maze svoje ekrane po ceo dan, a trunku empatije u sebi nemaju.

Ali eto u školi, koju isto posećujem, u lroduzenom boravku na projektor-u im puštaju crtace..
Crtaći su još i sjajni. Pola roditelja koje znam deci mlađoj od 6 godina da neograničen pristup YT i ista gledaju AI slop shorts po ceo dan.

Iskreno se pribojavam za budućnost te dece i da li će uopšte ikad i razviti i imati ikakav raspon pažnje.

Kod mene je zabranjen YT.

Ne, naravno. Zašto zabraniti tokom odmora, na putu u školu ili povratku iz škole? Telefoni, internet i sve što ide uz to je naša realnost i život. Pre se zapitam zašto se u osnovnom obrazovanju ne uvede u nastavni program tema koja će se baviti tim, kako koristiti savremene tehnologije, prednosti, manje i usput osmisliti te časove za podsticanje slobodne direktne komunikacije, druženja i svega što nam tehnologija na neki način oduzima.

U školi u kojoj radim od nemile situcije u Ribnikaru su telefoni zabranjeni na časovima. Praksa je da deca telefone predaju na prvom času (napravljene specijalene kutije sa soškama) i nastavnik ih vraća na poslednjem času kada završe. Naravno svaki nastavnik može da koristi telefone ako su mu potrbni za nastavu i nakon tog časa ih opet vraća u ormare koji su u upravi, pod nadzorom (i kamerom). Sve funkcioniše odlično uz sitne fazončiće... donese dva telefona i predaje neki krš a ostavlja sebi svoj... No i to se reši.
Deca se ne bune i sada je to uobičajena praksa i sve funkcioniše 99%.

Deca treba više da pišu, razmišljaju i igraju se, razgovaraju i imaju više interakcije - a menje guglaju i koriste uređaje (jer ih svakako koriste i dobri su u tome)
Dakle, škole mogu bez telefona, definitivno.

A što se tiče prosvetnih radnika, znam da je to odgovoran i nije lak posao, ali svugde ima kukolja, u svakom žitu... Kao i u bilo kojoj drugoj profesiji... Samo ne treba generalizovati!

Zabrana škola u zoni korišćenja telefona! Šalu na stranu, sve iz kuće kreće, treba ukazivati na društvene anomalije, pričati sa decom i ne dozvoliti da ih društvo vaspitava. Nažalost, to je sve češće slučaj...
Ne vredi to pricati, ljudi misle da se deca vaspitavaju u skolama i ne zele prihvatiti da su oni i samo oni kao roditelji odgovorni za ponasanje svoje dece,

Ja sam za to da se po ulasku u ucionicu mobilni telefoni odloze na za to predvidjeno mesto. Kada se cas zavrsi uzimaju telefone i rade sa njima sta hoce na malom i velikom odmoru. Klinci prave live na casovima, nastavnik predaje, ali njih boli uvo za njega, jedu, piju sokove i drze live. Mislim nismo ni mi bili cvecke na casovima, ali bas da se jede i pije na casu plus snima uzivo to mi je malo ... 🙄

Ja sam za to da se po ulasku u ucionicu mobilni telefoni odloze na za to predvidjeno mesto. Kada se cas zavrsi uzimaju telefone i rade sa njima sta hoce na malom i velikom odmoru. Klinci prave live na casovima, nastavnik predaje, ali njih boli uvo za njega, jedu, piju sokove i drze live. Mislim nismo ni mi bili cvecke na casovima, ali bas da se jede i pije na casu plus snima uzivo to mi je malo ... 🙄
Imam utisak da se pre više zezalo - pa i sa telefonima.. setimo se poznatih klipova koji su se delili blututom i/li infraredom budem li imo jedan, sahrana na času, oj jolanda jolanda, harlem shake, hard bass i ostalo, sve snimano u školi dok traje čas...

Poslednja izmena:
U našoj osnovnoj školi deca predaju telefone na čuvanje, koje dobiju na kraju časa. Možda je to najbolje rešenje. Ovako mogu da jave roditeljima ako im nešto treba i sl.

Ја радим у једној београдској школи, и на крају часа, кад пређемо оно што сам предвидео за тај час и ако остане времена, ја им дам телефоне. Знам, рећи ћете да сам лењ наставник, и ја не бежим од тога, вероватно јесам лењ. Али, некако, мислим да је оно што ми деци треба да пренесемо у школи не толико знање (кога имам довољно за школу), него да буду људи. Ја волим ту децу, и увек им се обрадујем кад уђем у учионицу, а често (не увек 😄) и они мени. Они осете и знају кад их неко поштује и воли. Наравно, границе морају да се знају. И сад, сума, сумарум, да ли сам лош наставник што их пуштам да блену у телефоне? Мислим да нисам. Главну ствар што ту децу можемо научити у школи су границе. А и ми одрасли бисмо могли да се подсетимо 😉
Знање ће они покупити, на овај или онај начин. That's my 2 cents.

Definitivno DA

Nama su 50ih godina zabranjivali naliv pero u školi, samo obično i mastilo i naravno olovka jer nalivpero "kvari" rukopis, to me nije sprečilo da još uvek imam švrakopis. Imali smo i tablete, dreveni sa crnom površinim od kamena i krede, štedelo sa na papiru. Ima sada elektrinskih koje služe isto. Što se mobilnih telefona tiče, trebalo bi dozvoliti samo "glupe telefone" da bi roditelji mogli da ih kontaktiraju i obrnuto i eventualno prate, naravno ne na časovima. Kada već postoji tehnologija, zašto je ne upotrebljavati u pozitivnom smislu, naravno prema uzrastu. Moj sada petogodišnji unuk je još pre godinu ipo naučio slova i da čita zahvaljuujući mojoj pomoći na mom kopjuteru.

Na stranu telefoni, po meni je najveći problem to što nastavnici nemaju mnogo instrumenata da decu vaspitavaju, delom zbog pravila, delom zbog karaktera jednog dela roditelja koji se mešaju u taj proces.

Drugi deo problema je to što je godinama prosveta stavljana u zapećak, umesto da bude jedna od najpoštovanijih profesija, što je u kombinaciji sa prvim dovelo do toga da dobar deo nastavnika samo otaljava svoj posao.

Treće je loš, neprilagođen i preobiman plan i program. Ako se sećaju oni stariji, mi smo godinama učili iz istih knjiga, sad ih ima sijaset različitih, pišu ih neki veliki dr, a samo komplikuju gradivo, spuštajući neke teme iz srednje u osnovnu i sa fakulteta na srednjoškolski nivo, za koji nisu. Pa tako dođem u situaciju da mi već 15-ak godina dolaze na fakultet generacije dece, koja kad pišu izveštaj na vežbama iz Analitičke hemije, ne pišu jedinice i ne znaju da postave zadatak sa ulaznim podacima i svim sređenim veličinama, nego samo tresnu obrazac i neke brojke, bez dimenzija, i na kraju stave šta im se sviđa. Kad pitam odakle im to da treba tako, samo brojke, bez veličina, kažu da su ih tako učili, i to rade i gimnazijalci i oni iz stručnih škola. To je nekad bilo nezamislivo.

Radim na fakultetu (kao stručni saradnik), a živim pored osnovne škole i stalno gledam kad i jedni i drugi dolaze na posao. Ako verujete kad nastavnice u OŠ dolaze na posao to vam je kao na modnoj pisti, fakultet ne može da im priđe. Imam utisak da se kod mene, na fakultetu, nastavnici više trude oko dece, nego u osnovnim i srednjim školama, ali za neke stvari je već kasno dok dođu do fakulteta. A nije stvar samo u platama kao motivaciji, moja osnovna plata na fakultetu, bez dodataka, je solidno manja od osnovne plate nastavnika ili profesora u srednjoj školi.

Živim za dan, kad će se promeniti stvari u državi, pa da se neko ozbiljno pozabavi prosvetom i vrati joj funkciju i mesto koje joj pripada, ako misli da ikad budemo ozbiljna i perspektivna država.

Nama su 50ih godina zabranjivali naliv pero u školi, samo obično i mastilo i naravno olovka jer nalivpero "kvari" rukopis, to me nije sprečilo da još uvek imam švrakopis.
Zzabranjivali naliv pero? Hm, nama su ga naprotiv forsirali u početku, kasnije smo prešli na praktičnije alate, jelte. Nema više mrljanja. Ja preuzeo najbolje od oba sveta i počeo da koristim kineske hemijske sa krivim vrhom
Švrakopis je došao kasnije kao potreba da se zapiše velika količina informacija za kratko vreme, sve vieš i više.

Podržavam ograničenje upotrebe i vraćanjee manuelnom radu i svakom pogledu.

Nazad
Vrh Dno