Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
У Норвешкој до сад нису налетели на такве ситуације. 🙂

Bez eksela vreme drugačije protiče? 😀

Kakav eksel, drugi osnovne: 8 punjača servisira 8 automobila ne duže od 30 minuta. Ne mogu da ostanu zaboravljeni, jer će im Tesla masno naplatiti. Koliko će poslednji automobil na slici čekati? Može da odgovori i bilo ko iz lajka.

Koliko kW može istovremeno da preda tih 8 punjača?

@Heinz kaže da je v3, normalan scenario sa svim mestima zauzeto, nije manje od 150kW. 250-325kW ako nije sve zauzeto. Ako bi se namerno u istom trenutku svih 8 kola nakačilo, da stave na muke punjač, biće 85-95kW.

Došao red danas da se puni Seal. U garaži već 30 plus stepeni, toliko toplote se pravilo pri punjenju da bi se sve spalilo da sam ga ostavio na 11kW.

Da se razumemo, garaža ima 54kvm i nikakvu izolaciju.

Spustio na 3.5kW i ide lagano. Da mi je bilo hitno morao bi auto napolje.
Auto sigurno ima zastitu od pregrevanja, i sistem hladjenja bi se ukljucio da su dostignute rizicne temperature. Ali ako nisi zurio, nisi pogresio sto si spustio struju punjenja - iako ne postoji rizik od pregrevanja, treba razmisljati dugorocno o zdravlju baterije, toplota je jedan od najvecih neprijatelja.

Auto sigurno ima zastitu od pregrevanja, i sistem hladjenja bi se ukljucio da su dostignute rizicne temperature. Ali ako nisi zurio, nisi pogresio sto si spustio struju punjenja - iako ne postoji rizik od pregrevanja, treba razmisljati dugorocno o zdravlju baterije, toplota je jedan od najvecih neprijatelja.

Naravno da ima zaštitu, ali čim sam video da toliko vrelog vazduha ventilatori napred izbacuju kad sam povezao punjač sabrao sam dva i dva.

Drugo, prošlo punjenje je bilo četvrtog jula.
Leti se voze dva točka, deca ne idu u školu.

Svakako planiram na garaži poseban solar, samo da osmislim sistem, pa će biti i malo grejanja zimi (tipa do 10ak stepeni) i hlađenja leti.

Google translate (https://www.elbil24.no/nyheter/lading-i-europa-na-skyter-utviklingen-fart/84931065)

Nedavna i sveobuhvatna analiza organizacije za zaštitu životne sredine i transporta Transport & Environment (T&E) otkriva da je infrastruktura za javno punjenje električnih vozila u Evropi rasla vrtoglavom brzinom.

Analiza pokazuje da, sa izuzetkom jedne ostrvske države, sve zemlje EU ispunjavaju stroge zahteve koje je postavila Evropska komisija za kapacitet punjenja u odnosu na broj električnih vozila na putevima.

Status punjenja u EU
Jedan izuzetak: Samo Malta nije ispunila cilj EU u pogledu kapaciteta punjenja na osnovu voznog parka do marta 2026. godine.
Snažan rast: Krajem prošle godine, u EU je bilo preko 1,1 milion javnih mesta za punjenje – petostruko povećanje od 2020. godine.
Solidna usklađenost: Ukupno gledano, EU je punih 180 procenata iznad minimalnog zahteva na osnovu trenutnog voznog parka električnih vozila.
Brzo punjenje duž glavnih puteva: Od juna 2026. godine, 79 procenata ključnih transportnih koridora EU (TEN-T) ispunjavalo je zahtev za brze punjače na svakih šezdeset kilometara.

Da li je neko ispratio Changan subvenciju od 5.000e koja je nezavisna od drzavne subvencije? Ovo bi trebalo da znaci da je moguce dobiti subvenciju 5k changan + 5k drzavne subvencije. Ako je ovo moguce, Deepal S05 Max bi ispao oko 24.000e.

• Like
Reagovanja: mnt
Da li je neko ispratio Changan subvenciju od 5.000e koja je nezavisna od drzavne subvencije? Ovo bi trebalo da znaci da je moguce dobiti subvenciju 5k changan + 5k drzavne subvencije. Ako je ovo moguce, Deepal S05 Max bi ispao oko 24.000e.
Skeptičan sam da ako neko sada preda za državnu subvenciju da će išta da dobije (osim ako nekoga u nadležnom ministarstvu "ne podmaže" da mu pogura malo "pogura" zahtev).

U suštini, ne može se to nazvati subvencijom.
Tehnički su snizili cenu za ukupno 130 automobila za 5000e ( i to na 4-5 tržišta zajedno)

Usao sam juce u Beo shopping centru u Forthing salon da pogledam sta ima, ako sam dobro razumeo prodavca, za model Dongfeng Forthing T5 oni podnose i zavrsavaju zahtev za subvenciju (cena sa subvencijom 28000, benzinac je 27000). Za ostale modele kupac sam podnosi zahtev.

Zanimljivo deluje i Forthing S7, koji je neki hibrid (benzinski motor sluzi kao generator) i prelazi preko 1200km sa jednim punjenjem (struja + 45l benzina)

Možda nekad nekom bude korisno - rešio sam problem sa nekonzistentnom daljinom sedišta kad se koristi Easy Entry na Model 3 Perf, tačnije profil koji ti omogućava da lakše uđeš/izađeš iz auta. Elem, postoji opcija u meniju održavanja (ne u servisnom meniju) da se odradi kalibracija retrovizora, volana, i vozačevog sedišta (ono što mi je trebalo), gde provrti sedište kroz sve položaje, preporuka je da ne sediš dok to radi, tako da sam ga pokrenuo van auta kroz prozor 🙂 Odradio je svoj posao, izgleda da je na taj način obrisao startne i krajnje koordinate Hall senzora sedišta. Nisam mu verovao, poneo sam metar da izmerim dole šinu sedišta kad je u mom položaju vožnje, izvrteo pet, šest puta Easy Entry smenu na moj profil za svaki slučaj i sad ga vraća u milimetar na istu razdaljinu 😂

E sad, zašto se raštelovao - možda nakon godinu ipo dana akanja i menjanja položaja sedišta, približi-odalji-približi, koordinate tog senzora sa svakom akcijom malo promene pa računa od pogrešnog startnog položaja - verovatno je to, pisao sam da sam uvek morao malo da se približim, sad je kako treba. Ništa nije savršeno, pa ni ova tehnologija položaja sedišta, Tesla to verovatno i zna čim su ostavili takvu opciju u meniju, ali mi se dopada što kod Tesle ovakve probleme mogu sam da rešim uz malo googlanja po netu, tako da sam uštedeo put do servisa za naizgled bezveznu stvar. Aj da vidimo koliko će da traje dok se ponovo ne rašteluje 🙂

Ništa novo... Kalibracija postoji kod raznih modela automobila...

Poenta je bila da je nekad takva opcija zakopana u servisnom meniju, ili je pitanje da li i možeš da je odradiš bez servisa. Tesla za ogromnu većinu stvari ostavlja pa i ozbiljnije stvari na izvolte, korisnik može svašta nešto i sam da promeni/zameni pa da resetuje statistiku/podatke nakon zamenjenog dela.

Ne uslovljavaju te obaveznim servisom na određen period i neće da te smaraju da ti ne uvaže garanciju - za sve osim petljanja oko high voltage sistema, tu su strogi pa i za havarisana vozila koja su popravljana nekad banuju Supercharger punjenje, zbog bezbednosti. Čitam po Telegram grupi, sve je više i više vlasnika Tesli u Srbiji, da li zbog besplatnog punjenja ili zato što su pouzdani/provereni proizvođač, to već ne znam 😂

Sto se tice changana , poskupeo je prvo 5000e 🙂 2500e je poskupeo, delili su free stakleni krov i boju. To kada se sabere.....
Sve je u Srbiji EPP.

Poenta je bila da je nekad takva opcija zakopana u servisnom meniju, ili je pitanje da li i možeš da je odradiš bez servisa. Tesla za ogromnu većinu stvari ostavlja pa i ozbiljnije stvari na izvolte, korisnik može svašta nešto i sam da promeni/zameni pa da resetuje statistiku/podatke nakon zamenjenog dela.

Ne uslovljavaju te obaveznim servisom na određen period i neće da te smaraju da ti ne uvaže garanciju - za sve osim petljanja oko high voltage sistema, tu su strogi pa i za havarisana vozila koja su popravljana nekad banuju Supercharger punjenje, zbog bezbednosti. Čitam po Telegram grupi, sve je više i više vlasnika Tesli u Srbiji, da li zbog besplatnog punjenja ili zato što su pouzdani/provereni proizvođač, to već ne znam 😂
Obično se zahteva pristup preko namenske dijagnostike. Odlično ako Tesla daje takve mogućnosti korisniku... jer se vremenom neke stvari "zaglupe" pa je potrebna nova kalibracija.

Sto se tice changana , poskupeo je prvo 5000e 🙂 2500e je poskupeo, delili su free stakleni krov i boju. To kada se sabere.....
Sve je u Srbiji EPP.
Meni taj Deepal S05 ima lep dizajn, ali mislim da se ne isplati razmisljati o njemu sada kada je dostupan BYD Atto 3 Evo. Za malu razliku u ceni dobijes 800v sistem, vecu bateriju i domet i ipak auto poznatijeg brenda.

Generalno najveci problem kod kineza jeste to sto izbacuju nove modele kao na traci. Evo sad Leapmotor izbacuje osvezeni B10 sa 800v arhitekturom i brzim punjenjem, za isti novac.

sedi u changan pa to reci. byd deluje kao igracka. changan je alkantara, frameless prozori, 20 felne i najbitnije nema veze sa tdv

sedi u changan pa to reci. byd deluje kao igracka. changan je alkantara, frameless prozori, 20 felne i najbitnije nema veze sa tdv
To i kazem, dizajn mu je odlican. Ali nazalost kod EV dizajn je mozda tek bna trecem ili cetvrtom mesto sta treba gledati.

Gledao sam detaljan test koji je odradio Bjorn, i Deepal S05 ima neke neoprostive mane (lag na gasu, automatsko kocenje prilikom najmanje krivine, manipulose potrosnjom...). Nema cak ni pripremu baterije za punjenje, sto je veliki nedostatak ako zimi hoces da ides na brzi punjac..

Poslednja izmena:
Meni taj Deepal S05 ima lep dizajn, ali mislim da se ne isplati razmisljati o njemu sada kada je dostupan BYD Atto 3 Evo. Za malu razliku u ceni dobijes 800v sistem, vecu bateriju i domet i ipak auto poznatijeg brenda.

Generalno najveci problem kod kineza jeste to sto izbacuju nove modele kao na traci. Evo sad Leapmotor izbacuje osvezeni B10 sa 800v arhitekturom i brzim punjenjem, za isti novac.
Nisu problem novi modeli kao na traci, ali definitivno se treba drzati proverenijih brendova, a ne trenutno popularnih, koji za 2 godine mogu potpuno nestati sa trzista - a dovoljno je da nestanu sa evropskog trzista, pa da to bude problem.. Ako se vec razmatraju Kinezi, birati samo izmedju najvecih igraca koji imaju zaledjinu da prezive borbu za Evropu.

Zanimljivo poređenje moram priznati koje sam i gledao pre ovoga, ali se matematika promenila sa akcijom uvoznika Changan.
BYD ATTO 3 EVO Excellence 4x4 košta 39.000e i skuplji je od Depal S05 4x4 37.000e. Trenutno za Depal može 5000e subvencije uvoznika i izađe 32.000e. Ozbiljna razlika. To je problem za BYD a i ostale trgovce koji sada moraju imati neki odgovor Changan-u. Niko ne garantuje subvenciju jer tek sad prolaze ljudi iz marta, znači BYD računaj punu cenu 39.000e, pa kaži da li je toliko bolji Atto kada je razlika 7000e u korist Deepal S05? Možeš i da računaš subvenciju državnu 5000e za BYD, ali računaj i na Deepal S05.

Zanimljivo poređenje moram priznati koje sam i gledao pre ovoga, ali se matematika promenila sa akcijom uvoznika Changan.
BYD ATTO 3 EVO Excellence 4x4 košta 39.000e i skuplji je od Depal S05 4x4 37.000e. Trenutno za Depal može 5000e subvencije uvoznika i izađe 32.000e. Ozbiljna razlika. To je problem za BYD a i ostale trgovce koji sada moraju imati neki odgovor Changan-u. Niko ne garantuje subvenciju jer tek sad prolaze ljudi iz marta, znači BYD računaj punu cenu 39.000e, pa kaži da li je toliko bolji Atto kada je razlika 7000e u korist Deepal S05? Možeš i da računaš subvenciju državnu 5000e za BYD, ali računaj i na Deepal S05.
Kada sam kupovao Atto 3 Evo razmatrao sam i S05 i S07 i na kraju sam uzeo BYD jer mi je po skoro svemu tehnički bio bolji auto u odnosu na S05. S07 je druga priča, ali je dosta skuplji i trenutno nema "Changan subvenciju".

Može li neko da objasni tu Changan subvenciju? U temi nije postavljen neki link da možemo sami da pogledamo, a ne nalazim ništa ni na internetu ni na njihovom sajtu.
Da li je ovo dobar sajt https://changanbalkans.com/rs/ ?
Koliko vidim, cena za Deepal S05 je 31.990 € i to je najjeftinije što nude.

• Like
Reagovanja: mnt
Nazad
Vrh Dno