Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Kupio sam prvo jedan polovan slično godište, sad se i ne sećam koja marka, ali je bio neupotrebljiv, pa sam uzeo taj Lenovo. 😀

Ja ne bih smeo da stavim tablet sa li ion baterijom konstantno ukljucen u struju, jer te baterije mogu da budu problematicne i opasne…

Ako se pojavi neka ekonomicna opcija bez baterije, ja cu ke staviti.

Sticajem okolnosti treba da "opametim" jednu MDV klimu, kažu da je to Midea OEM u suštini .
Midea bi trebala da ima CN105 UART port tj priključak. Da li je neko već radio slično i da li ima neka iskustva ?

Trebalo bi da jedan ESP modul to sve odradi 🙂

Ja sam ranije pisao da sam stavio Sonoff NSPanel Pro 120 u doznu kod ulaznih vrata ali da je neupotrebljivo spor. U međuvremenu sam ga učinio upotrebljivijim tako što sam za frontend stavio ovu aplikaciju i tako što mi je Claude maksimalno optimizovao dashboard koji prikazuje. I dalje nije za preporuku, ali jeste upotrebljivo i nema bateriju koja će da se zapali.

Jeste Midea. Vivax koristi njihove komponente isto. Imam i MDV i Vivax i povezane su mi na istu aplikaciju (NetHome Plus). U to vreme nije bilo integracije koja je radila, možda se nešto promenilo.

Ovako bi to trebalo da izgleda:
1785497843036.webp

Prilozi

• Screenshot_2026-07-31-13-42-20-896_io.homeassistant.companion.android.webp
    Screenshot_2026-07-31-13-42-20-896_io.homeassistant.companion.android.webp
    14.9 KB · Pregleda: 15
Hvala puno na slici, gledao sam već gde bi mogao port ili priključak da bude, ali ne i na vratima. Hvala.

Nije baš ovog izgleda, vidim da verovatno fali ovaj modul, ali je verovatno to i još bolje,samo da ima port ili USB

Vivax Aeri+

@vidor možda će ti značiti

SMLIGHT SLWF-01 Pro DIY Custom WiFi APP Control Module for Air conditioners Based on ESPHome Home Assistant(Midea Integration)
Da, mislim da u suštini i ja ću uraditi isto to. Meni treba MQTT ili neki drugi protokol za komunikaciju. Uređaj fabrički nema WIFI modul , pa ću sutra videti da li ima USB ili samo neke kablove za komunikaciju. Pa jedan ESP32 i nadam se da će se opametiti brzo 🙂

Da li je neko mozda naleteo na neki zidni termostat za kontrolu podnog grejanja koji bi putem wifi/zigbee mogao kontrolisati i klime u stanu? Kroz home assistant recimo

Pa ako ces kroz HA onda mozes bilo koji bukvalno, samo ne znam bas kako mislis da kontrolises klime preko njega? Ako hoces samo on/off, to moze bez problema..

Pa moglo bi da se ostvari verovatno, ali treba logika neka u HA da se postavi, čak mislim da bi teže bilo osmisliti on/off nego zadavanje temp. Da se napravi da zadatu temperaturu propagira HA ka klimama (naravno, podrazumeva su da su one uključene u HA).

Mozda sam malo konfuzno postavio pitanje. Imam zidni termostat koji ima kontakte preko kojih se kontrolise podno, pa mi je zamisao bila da postavim tu pametni zidni panel preko kog bih mogao i hladjenje da kontrolisem (klime). U idealnom slucaju neki koji bi podrzao Home Assistant Kiosk ali i te kontakte za grejanje.

Treba ti termostat za grejanje (kontaktima tj.) koji usput ima zigbee ili wifi da ga možeš povezati na HA.
A onda bi shodno očitavanju temperature sa njega ručno pravio automatizaciju da HA pali/gasi klime.

Znači termostat kontroliše podno - HA kontroliše klime na osnovu očitavanja temperature sa termostata.

Ako si mislio da ga možeš iskoristiti kao senzor unutrašnje za klime, tj. da ga one direktno koriste umesto svog - ne može.
I takođe ne može on direktno da kontroliše njih (tj. može, ali bi trebao relej koji bi on palio, a onda relej da fakat spaja klime na struju - loše rešenje kako god da pogledaš).

Nazad
Vrh Dno