Imam 17kw panela, 45kwh baterija. Ali ne zelim 2 auta, nego jedan. Pa pomeram kupovinu dok automobili sa 700-800km dometom ne budu pristupacniji.Ko ima dva auta i mogućnost punjenja na kućnom parkingu manji auto je kao rodjen za BEV a drugi eventualno dizel za putovanje i dalje relacije.
Ne znam gde sam gledao neki prilog, moguće na YT, kako u Kini postoji rudnik samo sa samovozećim BEV kiperima, promene im celu bateriju veličine kontejnera i nastavljaju dalje.
Nisu koristili klimu, vise puta je ponovio cini mi se.Ovaj snimak je najzanimljiviji zato što su čekali 4 sata da pređu granicu. Na suncu, sa klimom. I potrošili 4% baterije. A imali smo gomilu komentara kako BEV nije upotrebljiv u gužvi zato što će baterija da se isprazni i ostaćeš zaglavljen na putu. Realnost je da je i tu bolji od SUS-a.
Ako je neko sa EV isao u grcku recimo u ovom periodu. Neka javi kakva je situacija na komercijalnim punjacima. Mene jedino taj faktor odvraca od kupovine. Jer ne zelim da uzmem mali EV za zujanje po gradu, nego jedno vozilo za sve namene, sa sto manje glavobolje 🙂.
Obrni okreni, mislim da se još uvek malo ljudi usuđuje da krene na duži put EV-om, i da tranzituje kroz manje razvijene zemlje na Balkanu.
Ma nema osnova za to, nema publike za to. Eventualno da bude neka opšta tema "Elektrifikacija". Ovdje je samo pomenuto na par stranica, a na tome će i ostati.ako mogu da dam predlog da se rasprava o elektro kamionima prebaci u zasebnu temu, ovo je tema o elektro automobilima...
Ja sam pre par dana se vratio sa Naxosa, preko Atine. Iako nisam isao elektricnim autom bas sam zagledao kakva je situacija usput. Na svakom odmaralistu je bilo slobodnih punjaca, i to danju. U Larisi pravili pauzu u Mcdonalsu, na parkingu stoji 50kw punjac potpuno prazan.Koju Grčku, za Atinu, Jonsku obalu?
Nije svuda isto.Zasto posle 22, jeftina struja je posle ponoci?
Pa nema. Velika većina vozi automobile vrednosti oko 7000 eura za koje je pitanje koliko su ispravni. Za te novce nema da se kupi porodični električni auto, a svakako da većina ne želi glavobolju oko održavanja istih (realno je nepoznanica). Ovo malo što se proda novih ipak ima gde da se održava i bar je u garanciji. Tu i tamo naleti po neki entuzijasta...Ma nema osnova za to, nema publike za to. Eventualno da bude neka opšta tema "Elektrifikacija". Ovdje je samo pomenuto na par stranica, a na tome će i ostati.
I na gorivo za 10 godina ode 10x vrednost tog automobila, tako da taj auto ne košta 2 hiljade nego preko 20.Da biste shvatili plateznu moc prosecnog srpskog kupca odete ovde i podesite gornji prag - 50% prodaje svakog dana cine auti jeftiniji od 5000EUR. Kad stavite prag na 2000 i vidite da oni cine 25% prodaje - a auti do 2000 ne mogu nikako biti dobri - jasna vam je slika ekonomskog tigra.
A ljudi generalno vole aute i usteda sigurno nije motiv za kupovinu jeftinih.
Prelep ti je auto.Al ste se raspisali... stvarno je ova tema živnula u odnosu na prethodnu godinu kad sam ja uzeo Model 3, sad da li sam možda malkice doprineo temi ili ne, zaista imam utisak da ljude sve više i više počinju da zanimaju EV, bez obzira što je velikom broju nov EV van platežne moći - nije bitno, pišemo, diskutujemo, neki planiraju polovan, što da ne. Bitno je da ima itekako ljudi kojima ima smisla. Iako u dosta slučajeva možeš da se iscimaš da uvedeš struju u parking garažu, ovi što se bune da nemaju parking mesto... pa šta mi tu da vam radimo?
Niko nije pričao da je BEV izvodljiv za 99% ljudi, i nije uži centar Beograda cela Srbija... Uostalom, kao što smo pisali, broj porodičnih kuća naspram stanova u Srbiji je 2 prema 1, 65% naspram 35% u korist kuća, samo što su ovi iz BG-a najglasniji kao i uvek i ako njima nije praktično da voze na struju, nije nikom jelte... Al kapiram zašto vas trigeruje priča o nekoj šatro uštedi kad plaćaš ogromnu cifru u startu, šta si tu uštedeo kad možeš da teraš dizela od baš tih 5 do 6K evra? To jeste surova realnost i slika Srbije, i bezveze što je tako, ali u normalnim društvima jeste predviđeno da čovek koji radi bilo koji malo normalniji posao može sebi da priušti neki standardniji nov auto, u koji upada i BEV. Uz druge nedostatke kao što je odsustvo infrastrukture, itd, jeste maler, ali biće nekad bolje valjda, ali kad... ae da budemo više optimistični nego pesimistični 🙂
In before - Gizmo previše serenda, otišao tamo u neke južne Francuske i šta ga boli... 😎 e bre, nije nama ovde samo sunce, padne nekad i kiša 🤣
Pogledajte prilog 547766
Nebih da izigravam nekog trendsetera van dodira sa realnošću, ali... meni je ovo zanimljivije i praktičnije nego da vozim neki Mercedes, Audi ili BMW - nešto tu nije u redu samnom, znam 😂 U naletima dosade pokušam da približim ideju EV-a po fejsu, verovatno to ne bih imao potrebu da radim da ne nalećem na toliko idiotskih postova prepunih mržnje, predrasuda i netačnih informacija, ali brzo skapiram da se mačujem sa vetrenjačama i odustanem od bilo kakve smislene diskusije... Eto, nisam pametan, pisati nešto ili gledati svoja posla...
Prelep ti je auto.
Moja omiljena kombinacija kod Tesle crvena i bela sedišta.
Žao mi je samo što mi je Model 3 nešto prenizak za sedenje (nisam probao da podignem sedište do maksimuma da vidim da li bi nešto drastično promenilo).
Da li je moguće da Model 3 Highland ima niža sedišta od na primer Model S neke starije?
(Jer kad sam vozio Model S nisam imao utisak da mi toliko smeta nisko sedište koliko me je iritiralo sad u Model 3 Highland)
Ja sam pre par dana se vratio sa Naxosa, preko Atine. Iako nisam isao elektricnim autom bas sam zagledao kakva je situacija usput. Na svakom odmaralistu je bilo slobodnih punjaca, i to danju. U Larisi pravili pauzu u Mcdonalsu, na parkingu stoji 50kw punjac potpuno prazan.
Istina je da u pravilima piše ovo, ne znam da li proveravaju. I nije samo kod Grka, i Italijani i Hrvati imaju istu stavku. Čak važi i za plug-in, odnosno ko ima bateriju veću od X.Da li je istina da ukoliko imaš više od 40% baterije grci ne puštaju vozilo na trajekt?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari