Ako sa dometom od 500km kreneš auto putem sa klimom koliko bi prešao? Auto ne previse natovaren stvarima i recimo 3 putnika. Ja se nadam da bi prešao 350km
Imam sličnu situaciju za tebe pre dve nedelje, petoro ljudi, troje odraslih, dvoje dece, napunjeni prtljagom skroz - Tesla Model 3 Performance 2025, 477km na 100%, imao je citiranih 487km pre godinu ipo dana kad je bio skroz nov, klasična degradacija u prvoj godini, posle se izravnjava kriva. Klima na 22 stepena, autoput vožnja oko 120 km/h, nismo žurili, dakle ispod ograničenja u FR, unutar ograničenja u ES, potrošnja oko 18 do 19 kWh/100km, 20 inča gume, sa skinutim velikim plastičnim delovima na felnama što malkice ubija potrošnju.
Krenuo sam sa 98% iz Francuske ka Španiji, što je 467km dometa, potrošio sam 71% i stigao sa 27% baterije na Supercharger pre glavne destinacije, prešao sam 285km i ostalo mi je 122km dometa, napunio se 5 minuta i nastavio dalje, tačnije ostao sam više desetak jer smo zverali golf teren u blizini, pa sam imao više od 30% struje na destinaciji koliko sam hteo.

Trebao sam da potrošim 285 km koliko je bio put zapravo do prvog SuC, pojeo sam 338km u stvarnosti, tačnije 53 kilometara više, što je razlika od 11% - to je razumno. Što znači da nisu toliko EV gladni ako ih ne gurate u velike brzine na autoputu, što znam da je nepojmljivo za većinu nas balkanaca sa SUS, ovu rutu verovatno ne bi skidali ispod 140 km/h, jer svi žure da stignu na odmor 🙂