Šta je novo?

Zbog čega električni automobili brzo gube domet na autoputu?

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Zasto-EV-brzo-gube-domet-na-autoputu.webp

Zbog čega električni automobili brzo gube domet na autoputu?​

Električni automobili na autoputu troše znatno više energije, ali razlog nije nužno u pogrešno deklarisanoj bateriji

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...ricni-automobili-brzo-gube-domet-na-autoputu/

A nedostatak regenerativnog kočenja na autoputu ? Stalna brzina, uključiš tempomat i slabo da ikada koči.

Zato ja napunim rezervoar do vrha i sa jednim punjenjem pređem 1.200 km prosečnom potrošnjom oko 6 l/100km. Na autoputu stavim tempomat u funkciju i tada potrošnja pada ispod 5 l zavisno od dodatne težine putnika, stvari i sl.

Suprotno od EV, motori na fosilno gorivo rade najbolje u ujednačenom režimu a najviše troše pri ubrzanju. Najmanje pri kočenju motorom, manje nego na leru. Imao sam svađu sa drugarom koji je stano ubacivao u ler kada se približavao zaustavljanju misleći da štedi na gorivu ali jedini rezultat je veće trošenje kočnica. Na EV kočenje motorom vraća nešto energije nazad u bateriju.

Zato ja napunim rezervoar do vrha i sa jednim punjenjem pređem 1.200 km prosečnom potrošnjom oko 6 l/100km. Na autoputu stavim tempomat u funkciju i tada potrošnja pada ispod 5 l zavisno od dodatne težine putnika, stvari i sl.
Tako je Mico. Jos ako je 1.9 jtd pa smrdis jos jedno 3 min.posle tvog prolaska onda je top. Zaista ti trag smrdi.

Ako sa dometom od 500km kreneš auto putem sa klimom koliko bi prešao? Auto ne previse natovaren stvarima i recimo 3 putnika. Ja se nadam da bi prešao 350km

350... pa to je taman koliko treba. Na svaka 2 sata voznje, pauza od pola sata. Ne moze idealnije 🙂

Bravo, jedan od originalnijih komentara u temama o EV koji sam pročitao!
Samo sipaj i ne misli!

350... pa to je taman koliko treba. Na svaka 2 sata voznje, pauza od pola sata. Ne moze idealnije 🙂
Kupio sam taj broj, i mene interesuje koliko se skrati domet. Mozda je na 390.
Koliki god da je domet ako isplanira punjenje na odrrdjenoj stanici a punjači zauzeti i još čeka 7-8 vozila. To je možda veći problem

Pa ovo objašnjenje za otpor vazduha važi i za automobile koji koriste motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Doduše ova nova EV vozila su sva neka SUV ili Crossover tipa pa nije ni čudno da imaju veći otpor vazduha.
Ja lično ne bih uzimao električno vozilo za vožnju van grada, naročito na dužim relacijama. Kombinacija električnog za gradsku vožnju i nešto bliže destinacije i automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem za dalje relacije. Naravno ko je u mogućnosti i ima potrebu za tako jednom kombinacijom

Kupio sam taj broj, i mene interesuje koliko se skrati domet. Mozda je na 390.
Koliki god da je domet ako isplanira punjenje na odrrdjenoj stanici a punjači zauzeti i još čeka 7-8 vozila. To je možda veći problem
Slazem se....posto je nasa infrastruktura punjaca za struju jos uvek na nivou amebe, ali veruj mi u normalnom svetu je sve vec pokriveno, tako da nema brige.
Srecom pa ne treba puno da se izadje preko grane, jedno punjenje cenim da je dovoljno 🙂

Slazem se....posto je nasa infrastruktura punjaca za struju jos uvek na nivou amebe, ali veruj mi u normalnom svetu je sve vec pokriveno, tako da nema brige.
Srecom pa ne treba puno da se izadje preko grane, jedno punjenje cenim da je dovoljno 🙂
Veovatno ako krenes preko Madjarske ili Hrvatske, ako krenes na jug preko Makedonije cenim da jedno punjenje nece biti dovoljno.

Ako sa dometom od 500km kreneš auto putem sa klimom koliko bi prešao? Auto ne previse natovaren stvarima i recimo 3 putnika. Ja se nadam da bi prešao 350km

Imam sličnu situaciju za tebe pre dve nedelje, petoro ljudi, troje odraslih, dvoje dece, napunjeni prtljagom skroz - Tesla Model 3 Performance 2025, 477km na 100%, imao je citiranih 487km pre godinu ipo dana kad je bio skroz nov, klasična degradacija u prvoj godini, posle se izravnjava kriva. Klima na 22 stepena, autoput vožnja oko 120 km/h, nismo žurili, dakle ispod ograničenja u FR, unutar ograničenja u ES, potrošnja oko 18 do 19 kWh/100km, 20 inča gume, sa skinutim velikim plastičnim delovima na felnama što malkice ubija potrošnju.

Krenuo sam sa 98% iz Francuske ka Španiji, što je 467km dometa, potrošio sam 71% i stigao sa 27% baterije na Supercharger pre glavne destinacije, prešao sam 285km i ostalo mi je 122km dometa, napunio se 5 minuta i nastavio dalje, tačnije ostao sam više desetak jer smo zverali golf teren u blizini, pa sam imao više od 30% struje na destinaciji koliko sam hteo.

6d1e7762-7fbe-480b-bebe-54388e81aba0.webp8f686d35-d5f7-4110-9dec-c75978641bb7.webp

Trebao sam da potrošim 285 km koliko je bio put zapravo do prvog SuC, pojeo sam 338km u stvarnosti, tačnije 53 kilometara više, što je razlika od 11% - to je razumno. Što znači da nisu toliko EV gladni ako ih ne gurate u velike brzine na autoputu, što znam da je nepojmljivo za većinu nas balkanaca sa SUS, ovu rutu verovatno ne bi skidali ispod 140 km/h, jer svi žure da stignu na odmor 🙂

Nazad
Vrh Dno