Šta je novo?

Temu - online prodaja (praćenje pošiljki u zasebnoj temi) - FAQ u postu broj 2

I kakva je priča sad? Jel po starom i dalje?
Sada se pojavio info "Uvozne dažbine". Koliko vidim uvek je 20%, koliko su i cene sada umanjene pa je na kraju isto. Problem je što nije transparentno šta se dešava sa 10% carine (ako je veći iznos).
I kako sada funkcioniše vraćanje paketa. Ukoliko se nekako dodatno naplati carina, kako Temu to refundira?

Sada se pojavio info "Uvozne dažbine". Koliko vidim uvek je 20%, koliko su i cene sada umanjene pa je na kraju isto. Problem je što nije transparentno šta se dešava sa 10% carine (ako je veći iznos).
I kako sada funkcioniše vraćanje paketa. Ukoliko se nekako dodatno naplati carina, kako Temu to refundira?
teško da će da refundiraju pdv, napisaće ti da kontaktiraš svoju carinu pa nek ti oni refundiraju, ne naplaćuju oni pdv nego naša carina. tako će da se reše ovih što non stop vraćaju stvari.

s obzirom da placanje ide preko njih kao sto je i pre islo, zasto ne bi vracali oni i dalje?

Ima li neko informaciju kakva je situacija u BIH trenutno oko porudžbina? Ima li PDVa?

Ako je verovati AI korisničkoj službi Temu-a, tamo stoji da je u ovim dažbinama uključen i PDV i troškovi carine.

Tako da, i da naši carine robu, mislim da imamo pravo na refund

Mene ubija Temu sa kalendarom, upravo mi je dao 5 ili 6, samo sad sto mi obracuna carinu za ultimativnu, ali necu da se zalim jer vise ne trosim kao nekad, uzmem samo da otkljucam kalendar i na kraju pokupim ultimativnu.

s obzirom da placanje ide preko njih kao sto je i pre islo, zasto ne bi vracali oni i dalje?

Valjda je sve isto kao pre, samo što su na frontu sajta iskazali odvojeno troškove carine. U pozadini je proces ostao isti. Ko je uvoznik je pitanje, mislim da kod TEMU-a uvoznik nije fizičko lice, kao kod AliExpress-a. Uvozno carinjenje radi špediter i posle toga šalje kurirskom službom kao pošiljalac. Kod AliExpress-a na carinskom listu je fizičko lice, a kod TEMU-a bi trebalo da je Transfera ili Milšped.

Najverovatnije je ta "Transfera" i uvoznik ne samo spediter. Jer ona zakupljuje transportni avion kojim sva roba stize u Nis. Nekako mi to mnogo sve za jednog "speditera". Zato mislim da su oni uvoznik cim je carina i ranije samo proletela.
A ocigledno se i ranije placao PDV samo nije pisalo. Mada nije jasno zasto vlast krije ? CG je javno saopstila da je u CG na svaku posiljku pa i na Temu uracunat i naplacen PDV ? A zasto je Srbija krila ? Nema nikakvog zvanicnog saopstenja iako TEMU radi 2 godine u Srbiji.
Sto se tice 20 % za sada su cene manje vise iste, osim onih crvenih, koje su bile kao neke rasprodaje "ostalo par komada" one su iste kao i ranije. U sustini kao sto je neko i napomenuo najveca razlika za sada je povecanje min. limita za kupovinu. Dok je ranije bio 1.700 din sada je 2.040. Pa ce to odbijati ljude, posebno one kojima je i 1.700 bilo mnogo. Kome je staro bilo O.K. nece mu ni novo tesko pasti.

Najverovatnije je ta "Transfera" i uvoznik ne samo spediter. Jer ona zakupljuje transportni avion kojim sva roba stize u Nis. Nekako mi to mnogo sve za jednog "speditera". Zato mislim da su oni uvoznik cim je carina i ranije samo proletela.
A ocigledno se i ranije placao PDV samo nije pisalo. Mada nije jasno zasto vlast krije ? CG je javno saopstila da je u CG na svaku posiljku pa i na Temu uracunat i naplacen PDV ? A zasto je Srbija krila ? Nema nikakvog zvanicnog saopstenja iako TEMU radi 2 godine u Srbiji.
Sto se tice 20 % za sada su cene manje vise iste, osim onih crvenih, koje su bile kao neke rasprodaje "ostalo par komada" one su iste kao i ranije. U sustini kao sto je neko i napomenuo najveca razlika za sada je povecanje min. limita za kupovinu. Dok je ranije bio 1.700 din sada je 2.040. Pa ce to odbijati ljude, posebno one kojima je i 1.700 bilo mnogo. Kome je staro bilo O.K. nece mu ni novo tesko pasti.

Kome je u 2026. 1700 dinara mnogo da nešto poruči sa besplatno dostavom iz Kine je u malo problematičnoj poziciji. Njemu svakako glavni problem ne bi trebalo da je TEMU.

Kome je u 2026. 1700 dinara mnogo da nešto poruči sa besplatno dostavom iz Kine je u malo problematičnoj poziciji. Njemu svakako glavni problem ne bi trebalo da je TEMU.
Stvarno??? Evo, meni je mnogo. Sa Alija sam godinama kupovao raznorazne sitnice (a sa dobrim popustom i ne bas sitnice) kablice, ma sve zivo, u vrednosti od 50, 100, 200din. Sa sve besplatnom dostavom i donosenjem kuci.

Eto, pre par dana mi je zatrebala mala zvucna kartica, poceh da gledam gde kod nas ima da se kupi kad mi rece zena, onako usput... ma moras ti to da imas negde, sve zivo si narucivao... I naravno, dva komada stoje u fioci.

A Temu, sa ovim cenama i "kvalitetom" koji prati te cene, ima ogromnu konkurenciju kod nas, u regularnim radnjama.

Ma da, nije uopste poenta u tome da li neko ima ili nema 1700din, vec da sam x puta zbog jedne stvari koja mi treba porucio jos 2 koje mi ne trebaju da ispunim mimimum.. Sad cu morati da dodam jos jednu na te dve, znaci negativna promena svakako.
Zatim, evo upravo gledam za dnevni poklon na kalendaru mi na porucenih 1200din dodao skoro 750 dazbina jer ih obracunava i za dnevni poklon= necu ni uzeti jer se ne isplati. Claim credit mi nudi 5k na preko 9,to bude u praksi skoro 10 pa na to doda i oko 2k dadzbina. Ako uzmem u obzir da su cene u CC uvecane = ne isplati se. Itd, itd. Nije katastrofa neka ali je losije realno. Jos ako krenu carinu da udaraju na preko 50€..
U svakom slucajju porucivace se i dalje sigurno ali mozda manje ili samo stvari koje stvarno trebaju.
Nego mi nema bas smisla negirati promenu na gore, ili taj stav ko nema da plati nek ne porucuje, nije u tome poenta.

^^ Ja 13. juna naručio neke kablove, za 1824 rsd. Sad su u avionu i lete prema SRB.

Jos ako krenu carinu da udaraju na preko 50€..
Nece jer se na Temu sad placaju uvozne dazbine, kad to platis vise nista ne bi trebalo dodatno da se placa.
Ja sam pre dva dana porucio termovizijsku kameru, sa uvoznim dazbinama me kostalo nesto vise od 15.000 rsd (kamera 12.613 rsd i ostalo uvozne dazbine), sad cu bas videti da li ce biti dodatnih troskova kad stigne ali ne bi trebalo.
Posto sam kupio preko claimcredit opcije, odma sledeci dan mi je Temu ponudio novi claimcredit od 14700 rsd za potrosenih 18000 rsd ali mi nista vise tako skupo ne treba, niti bi mogao nakupiti toliko sitnica koje mi trebaju.

Nece jer se na Temu sad placaju uvozne dazbine, kad to platis vise nista ne bi trebalo dodatno da se placa.
Ja sam pre dva dana porucio termovizijsku kameru, sa uvoznim dazbinama me kostalo nesto vise od 15.000 rsd (kamera 12.613 rsd i ostalo uvozne dazbine), sad cu bas videti da li ce biti dodatnih troskova kad stigne ali ne bi trebalo.
Posto sam kupio preko claimcredit opcije, odma sledeci dan mi je Temu ponudio novi claimcredit od 14700 rsd za potrosenih 18000 rsd ali mi nista vise tako skupo ne treba, niti bi mogao nakupiti toliko sitnica koje mi trebaju.
Neko na prethodnoj stranici napisa da se jos razmatra kako i sta sa paketima vrednosti preko 50e tako da mozda jos uvek moze da se prodje bez carine koja trenutno mislim da nije ukljucena u cenu. Sadasnja racunica je +20% a toliko je samo pdv, kad se roba carini onda ide +10% carina pa na dobijeni iznos 20% pdv. Videcemo svakako, da promenimo ne mozemo nista. Inace, evo pratim ovih dana bas, kod mene su neke cene snizene a bogami dobar deo i nije, tako da sad izadju skuplje nego sto je bilo pre ovoga.
Oduvek ga je i bilo samo je sad vidljiv kao odvojena stavka
Nisam siguran jer eto sad se placa pdv na poklone sa kalendara, ako je ranije bio ukljucen u cenu, zasto nije i sad? Pre ce biti da je Temu placao u okviru nekog pocetnog perioda, sirenja trzista itd itd ili je bio oslobodjen placanja do sad, ne znam, samo razmisljam naglas.

Evo i kod mene na one iste cene se dodaje 20% pdv pred plaćanje znači u korpi se ne vidi već stoji obaveštenje da će biti dodatno naplećeno i obračunato pred plaćanje

Što znači dupli PDV oni su morali plaćati PDV i pre dok su nam slali a vidim da cene nisu jeftinije za 20% pa kao da ljudima bude jasnije pošto je neko slično to pominjao

Žnaci ja plaćan sad 40% a ne 20% po ovoj logici

Formalno je i sada 1.700 ali ko bas uspe da uklopi tu sumu u dinar platice i 20 % tj. dodatnih 340 dinara. Tako da je min. limit realno 2.040.

Ovo je tačno samo za one kojima je limit 1700 RSD.

1000068635.webp

A ima i 2100.

Nema vise 1700 , 420 je minimalna carina bese za 1700 znaci 2120 je sad minumum za narudzbinu(1700 + 420 )
Nije tako jer nema poste kao posrednika koji bi naplacivao "podnosenje paketa na carinski pregled" iako pregled na obicne posiljke ne postoji.
Nije tesko videti ubaci se neki proizvod od na primer 2.500 din i Temu obracuna tacno 20 % nema nista osim toga.Kao sto paketi sa Alija koji idu preko CN poste idu kod domaceg posrednika prvo i onda nema te postine nadoknade vec samo 20 %. Iako i te pakete donosi posta ali na relaciji posrednik-kupac, znaci radi se o domacem saobracaju pa nema dodatnih postanski nameta.
Slicno je i ovde. Kuriri donose robu samo u domacem saobracaju pa i posta tj. Post expres. Nema poste da podnosi nista na carinski pregled, a mnogi Temu paketi i ne vide postu Srbije.

Naravno ocekujem da kada paket za koji sam platio juce 20 % dazbina Temu-u kada stigne ne bude imao nikakve nove naplate. To mi izgleda kao najverovatniji scenario.

I ranije si za porudžbine plaćao PDV, ne bi Temu uopšte mogao da posluje kao pravno lice.
Cene moraju biti istaknute konačne, bez ikakvih začkoljica ("cena je bez PDV-a)
Ovih 20% koji se sada vidim dobrovoljno plaćaju je iskorišćena prilika da se uvedu takse na kinesku malignu robu a sve po džepu naroda.
Pošta je izmislila fantomsko otvaranje paketa i takse za tu "uslugu" dok je ova privatna firma lupila proizvoljnu taksu od 20% jer mnogo lepo zvuči, uklapa se sa PDV cifrom.
O transparentnosti takvih poteza ne želim ni da pomišljam.

Poslednja izmena:
Ma najzalije sto se tih 20% ne racuna vise u order value za claimcredit pa kud ga smanjise sad jos ode dole XD A taman smo se fino na dobro navikli 😀

Dajte mi svega, makar mi preselo \ o /

Nazad
Vrh Dno