Šta je novo?

Apple Battery Health diskusija

IMG_0706.jpeg

16 pro max od jednog poznanika, od aplikacija ima samo tviter, soccer i rezultate.Nikad nije cuo da je dobro da se baterija puni do 80%, kaze, puni kad stigne,

iskocila mi reklama, mislite da vredi nesto ili samo marketing? 😃

Prilozi

• IMG_8175.jpeg
    IMG_8175.jpeg
    202.4 KB · Pregleda: 116
Vrhunski proizvod.

Jel može neko da mi kaže da li je moja baterija za menjanje ili je do ios26? Imam ip13 napunio je pune 4 godine početkom maja. Malopre mi se pregrejao dok je bila samo kupujem-prodajem aplikacija upaljena. Jedva sam ga ugasila. Pregrejao se. Stavim ga na punjač kad se ohladio i on pokazuje 1h do 100% a već je na 84%. Druga slika je kapacitet baterije a treća slika je da je telefon napunjen na 84% i odjednom ima 85% a nije priključen na punjač. Mislila sam da imam još vremena do zamene baterije ali se nešto čudno dešava.

Prilozi

• IMG_5202.jpeg
    IMG_5202.jpeg
    33.8 KB · Pregleda: 87
  • IMG_5201.jpeg
    IMG_5201.jpeg
    184.7 KB · Pregleda: 69
  • IMG_5200.jpeg
    IMG_5200.jpeg
    34.8 KB · Pregleda: 66
Ja bih rekao da,ako su ciklusi tacni,baterija je morala degradirati vise od tih 84-85% sto mu dodje da je baterija zrela za menjanje. To kad pocnu procenti sami da skacu ili padaju,po 2,3%,naglo,kad se puno brze puni telefon, baterija je na izdisaju.

Da,nisu samo procenti i ciklusi. Ima i sama starost baterije uticaja.

A taman sam naručila novi ipad. Jer nije ni na ipad-u m1 baš sjajna situacija. Prekjuče je se nekako zatamneo zaključan ekran i opet je čudno bagovao prelazak u sve aplikacije. A nije tad ažuriran uopšte. Ažuriran je čim je izašao najnoviji update. Restartovala sam ga par puta. Zeznula sam se što sam i telefon i ipad kupila u isto vreme. Mada baterija nije loša na ipad-u ali ako se procreate ne koristi. Samo procreate preko 30% vuče bateriju. I to je tako od kad je izašao ipad os 26.

Ja sam kupio polovan iPhone sa zamenskom baterijom ali prodavac kaze ne znam koja je u njega jer je to radio neki lokalni servis naravno kineska sa onim upozorenjem nepoznat deo. Kad sam ga nakacio na kompijuter putem 3Utoolsa tamo pise da je u njega baterija DESAY. Malo se raspitah na AI kaze to je kineski proizvodjac koji pravi baterije originalne bas za apple ali imaju u prodaji i bez loga apple kao zamenske. Ako je to tako kako pise ja znaci imam bateriju zamensku identicnu originalnoj iz apple prodavnice sa apple logom.

@Seli33 Nemaš, sve baterije koje Apple stavlja u svoje prozivode zadovoljavaju njihove "Apple quality and performance standards". Baterije koje se prodaju kao NN "zamenske" ne moraju da ih zadovoljavaju, tako da te baterije nisi isto što i originalne.

Evo ja punim iphone 17 original apple punjačem. Punim uglavnom do 85 posto i bh mi pao na 99 posle 5 meseci iako imao samo oko 60 ciklusa punjenja. Dok mi 13 mini držao bh 100 nekih godinu dana a punio sam ga mnogo češće.
Taj BH je izgleda sprdnja žešća, nadam se da će postojati neka EU regulativa ubrzo da ukinu to, bar u Evropi. Znam lika koji svako malo drži telefon na punjač, često mu se i ugasi, ima 250 ciklusa i BH mu je 100%, 17 PM.

Mislim da sam pisao ranije o BH, ali ne secam se tacno u koju temu sam pisao.
Kad kupite skroz novi tel, uradite ovo: battery health check, pa tad ce da pokaze koliko vise mAh ima vas telefon od neke nominalne vrednosti sto je uzeo apple u obzir i zadao taj podatak u software-u.
Ili ako imate mac, mozete to da uradite u coconut battery i pokaze tipa da imate 102.5% battery health ili nesto vise mAh od nominalnog kapaciteta.
I tako nekome je to 100.5%; 101%; 102;.... pa tako i BH na svakom telefonu pada razlicito. Zato nekome padne health na 99% nakon 250 ciklusa, a nekome nakon 60-70 ciklusa.
A i BH u settingsu nije bas (real-time) ima neki bafer koji nakon nekog vremena refreshuje stanje i tako to. Jer ako nema to, jedan dan bi bila 99%, drugi opet 100%, treci 98% itd.
Drugo je i do uslova koriscenja.
A trece je i da iako su iste baterije, nije svaka podjednako izdrzliva ili ti sklona "habanju". Neka ce da izgubi kapacitet ranije i ako su svi uslovi isti u kojim ona radi.
Dve identicne baterije u istim idealnim uslovima, ne bi imali identicni zivotni vek jer na jednoj od te dve ce hemija ranije da popusti. Ne moze sve zajedno da ide.
I u trci mora neko da je prvi, a neko drugi. Ne mogu svi da budu prvi.
Isto i dva identicna automobila. Iako svi znaju da taj motor ide do 500k bez problema, na nekom auto ce da crkne na 100k, na nekom na 500k, na nekom mozda i na milion km.

Tako da bez opterecenja. Jedino sto je sigurno za skracenje veka baterije je da ga ne przite na suncu i sa koriscenjem i sa punjenjem. To zasigurno skracuje vek i to bas brzo.

^Slažem se, nije svaka baterija ista, i kad je identičan telefon u pitanju. Na primer moj 14PM ima blizu 900 ciklusa punjenja, u settings telefona bh 91%, a u MacOS aplikacijama i do 94%, dok je bratov 14PM već nakon 500 ciklusa pao na 88%. Naravno da i način na koji se telefon koristi utiče na battery health, ali ima i nešto do toga kakva baterija izađe iz fabrike.

Taj BH je izgleda sprdnja žešća, nadam se da će postojati neka EU regulativa ubrzo da ukinu to, bar u Evropi. Znam lika koji svako malo drži telefon na punjač, često mu se i ugasi, ima 250 ciklusa i BH mu je 100%, 17 PM.
Ispada da je bolje tako. Znas kako on gleda, 1 ceo ciklus punjenja. Npr ako ti baterija padne sa 100 na 90% i tad ga zakacis, on ce ceo jedan ciklus punjenja pokazati za 9-10dana. A bh radi tako sto meri kolicinu punih ciklusa i ispadne da ako ga akas na svakih 10-20% odmah na punjac za BH je to top i bateria mu je 100%. Budalastina nevidjena.

Jel ok da mi 13 pro potrosi 10 procenata tokom noci par sati sna? Sa 20 spustio na 10? Doduse zamenska je baterija nije originalna.

Durstvo, izvinjavam se ako je bilo u ovih 17 strana, ali samo bih preneo iskustvo s 2 telefona. Mislim da su oba bili Xs modeli, i jedan je imao 76% BH i taj sam kupio za cerku kao prvi telefon. Posle sam ga prodao jer je iskrsao telefon s boljim BH.

A drugi telefon koji sam zamalo uzeo je imao 69% BH. To nisam znao da je moguce toliko nisko da ode. Telefon bio u odlicnom stanju, sreca pa sam u zadnjem momentu pitao za BH.

Nazad
Vrh Dno