Šta je novo?

Srpska vremenska zona

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Kljunac

Zapažen
Učlanjen(a)
16.05.2026
Poena
2
Да ли се и вама чини да је Србија у погрешној временској зони ? Заједно са Холанђанима и Немцима имамо исто време, а не са Румунима, Бугарима и Грцима.
И док Швабе, Бугари и Грци уживају у благодетима исправне временске зоне, нама лети ујутро свиће у 4 сата, и то преспавамо, али зато нам лети мрак пада у 21 час. А све је то ствар договора.

Ne, region sa kojim smo povezani privatno i poslovno je u istoj zoni kao i mi. Ne treba i u tom domenu da idemo kontra svih ostalih i izmišljamo toplu vodu. Što se tiče obdanice, tu ćemo ispratiti odluku EU o ukidanju letnjeg i zimskog računanja vremena, ako se takva usvoji.

Meni recimo manje odgovara da je mrak u 8.45 kao u Španiji, a da je u 22.30 i dalje dan kao kod nas u 20h.

Већи проблем од промашене зоне, где су и остале екс-ју државе, је што је стандардно радно време 9-17 катастрофа, где пропадне пар сати дана ујутру, а после човек малтене проведе цео дан на послу и гужви у саобраћају која претходи и следи. Ја сам имао срећу да сам својевремено у Бг радио од 7-15.

meni ide na živce letnje i zimsko računanje vremena.

I ja sam pristalica dužeg dana, pogotovo zimi. Pakao je kad već u 4 imaš totalnu mrakčinu. Totalna katastrofa bi bila da se usvoji ukidanje pomeranja sata i da se ostavi zimsko računanje vremena, koje je zapravo i ispravno. Leti će nam mrak padati u 19:30.

A što se vremenske zone tiče, tu je već stvar kompromisa, mogli bi da promenimo, zarad duže obdanice popodne. Geografski krajnji istok Srbije je zaista u pogrešnoj zoni.

стандардно радно време 9-17
To je problem kod nas sto se ovo zove standardnim radnim vremenom, a prilagodjeno je zapadnom delu nase vremenske zone. Meni je drago sto ima sve vise firmi koje standardizuju 8-16 radno vreme.

Geografski smo prakticno potpuno unutar zone. Samo su Negotin i Pirot van zone. Sa druge strane, prakticno citava Francuska, Belgija, Holandija i Luksemburg su van zone.

Sto se letnjeg i zimskog racunanja vremena tice, smatram da je to jedna od najljudskijih odluka koju je svet doneo u XX veku. Licno bi mi odgovaralo ne da se ukine, vec da se razlika poveca na dva sata jer bi to bilo prirodnije na ~45 stepeni geografske sirine.

I ja sam pristalica dužeg dana, pogotovo zimi. Pakao je kad već u 4 imaš totalnu mrakčinu.
Србија је на југу Европе, има далеко више светла зими од већине европских земаља, северних посебно. Сунце зими иде високо, а и клима је таква да буде доста сувих и ведрих дана. Треба радно време прилагодити таквим погодним условима.

Већи проблем од промашене зоне, где су и остале екс-ју државе, је што је стандардно радно време 9-17 катастрофа, где пропадне пар сати дана ујутру, а после човек малтене проведе цео дан на послу и гужви у саобраћају која претходи и следи. Ја сам имао срећу да сам својевремено у Бг радио од 7-15.
Pogresno razmisljate 😉
9-17 i 7-15 su tu jer su tako rekli katolici u Nemackoj a mi prepisali 🙂
I onda SVI rade u isto vreme, mnogo vise prevoza, mnogo vise prostora potrebno, svi moraju da se povinuju jakima (ne znaci ni da su vecina koja hoce tada da radi).
Umesto da ima smena, a mi koji ne zavisimo od drugih i od kojih drugi ne zavise mozemo doci i kad nam se cefne (ili raditi od kuce).

Zamisli koliko manje saobracaja bi bilo, koliko manje radnog prostora treba (sada treba za maltene 100% radnika, ovako bi trebalo mozda i za samo 50%, mnogo bolja iskoriscenost resursa - samim tim se moze deo kancelarija u stanove pretvoriti), koliko bi nebitno zimsko/letnje racunanje i kada izlazi sunce..

Многе струке и послови могу тако да се организују, многи не. Ја имам флексибилно и радно време и радни простор.

Многе струке и послови могу тако да се организују, многи не. Ја имам флексибилно и радно време и радни простор.
Sve sto nije fabrika (tj. razvojna traka) manje/vise moze. Sto znaci dobar deo posla na Zapadu.
Cak i Nemacka je pocela da menja radno vreme za service industry, sto je veliki pomak.

To je problem kod nas sto se ovo zove standardnim radnim vremenom, a prilagodjeno je zapadnom delu nase vremenske zone. Meni je drago sto ima sve vise firmi koje standardizuju 8-16 radno vreme.

Geografski smo prakticno potpuno unutar zone. Samo su Negotin i Pirot van zone. Sa druge strane, prakticno citava Francuska, Belgija, Holandija i Luksemburg su van zone.

Sto se letnjeg i zimskog racunanja vremena tice, smatram da je to jedna od najljudskijih odluka koju je svet doneo u XX veku. Licno bi mi odgovaralo ne da se ukine, vec da se razlika poveca na dva sata jer bi to bilo prirodnije na ~45 stepeni geografske sirine.
Najljudskijih? Po čemu? Mrak zimi padne u 4, odnosno 16 časova, šta je tu ljudsko?

Kad krene zimsko računjanje, pomeranje sata se ne oseti toliko, al kad krene letnje, treba vremena vratiti se u normalu.

Potpuno si okrenuo logiku. Zimsko vreme je normalno, prirodno. Letnje je izvedeno. Nije problem sto pada mrak zimi kada na satu pise 4, problem je sto tada posao nismo zavrsili u 3, vec ga zavrsavamo u 5. Da si ustao sa petlovima kako je prirodno i poceo da radis, zavrsio bi posao u 3 i ostalo bi ti dana.

Ljudski zato sto ti omogucava da cak i u kapitalizmu, leti, ne gubis previse produktivnog vremena obdanice ujutru i ostavlja ti vreme posle posla. Obdanica se leti u odnosu na zimu simetricno produzava u odnosu na podne na obe strane, i pre i posle. Pomeranje vremena ti omogucava da posao pomeris u jednu stranu.

Sve sto nije fabrika (tj. razvojna traka) manje/vise moze.
Наравно да не, све где стоји радно време од-до, као и времена полазака/долазака морају да имају и радно време, као и пратеће услуге за те делатности. А то је јако пуно послова. Продавнице, кафићи, јавни превоз, ординације…

Potpuno si okrenuo logiku. Zimsko vreme je normalno, prirodno. Letnje je izvedeno. Nije problem sto pada mrak zimi kada na satu pise 4, problem je sto tada posao nismo zavrsili u 3, vec ga zavrsavamo u 5. Da si ustao sa petlovima kako je prirodno i poceo da radis, zavrsio bi posao u 3 i ostalo bi ti dana.

Ljudski zato sto ti omogucava da cak i u kapitalizmu, leti, ne gubis previse produktivnog vremena obdanice ujutru i ostavlja ti vreme posle posla. Obdanica se leti u odnosu na zimu simetricno produzava u odnosu na podne na obe strane, i pre i posle. Pomeranje vremena ti omogucava da posao pomeris u jednu stranu.

Šta znači prirodno? Sat je dogovorna kategorija. Možemo da kažemo da sviće u 00h i da tad počinje dan.
Merenje vremena i društvene i poslovne aktivnosti treba uskladiti sa većinom stanovništva u smislu kada većini stanovništva odgovara i šta je najbolje za društvo u celini, uzev ekonomske i zdravstvene razloge u obzir.
Moj primer, od kad je počelo rano da sviće, budim se lagano oko 5-5:30 (zimsko 04-0430) sam od sebe. Zato zimi u 07:00 me isteruju puškom iz kreveta (to bi bilo 08h po letnjem) .

Tako je, potpuno se slazem sa svim sto si napisao. "Prirodno" se odnosilo na astronomski opis onoga sto predstavlja podne = 12.00 i ponoc = 0.00.
Merenje vremena i društvene i poslovne aktivnosti treba uskladiti sa većinom stanovništva u smislu kada većini stanovništva odgovara i šta je najbolje za društvo u celini, uzev ekonomske i zdravstvene razloge u obzir.
Tacno to pokusava da uradi i pomeranje vremena. I tacno zato kazem da nam je nametnuto radno vreme pogresno, a ne vremenska zona.

Moj primer, od kad je počelo rano da sviće, budim se lagano oko 5-5:30 (zimsko 04-0430) sam od sebe. Zato zimi u 07:00 me isteruju puškom iz kreveta (to bi bilo 08h po letnjem) .
Slazem se.

Nema tu pomoći.
zimi ti je obdanica max 9h, jedino da namestimo satove da sviće u 11h a da pada mrak u 20h...
Dovoljno je da potraje do 17, pa da oko 18 bude mrak, a ne 2 sata ranije.

Rusi su ukinuli to pomeranje sata? Prvo su uzeli letnje kao standardno, pa su se prebacili na zimsko. Kako neko reče kod nas bi moglo zimsko, al druga vremenska zona.

Наравно да не, све где стоји радно време од-до, као и времена полазака/долазака морају да имају и радно време, као и пратеће услуге за те делатности. А то је јако пуно послова. Продавнице, кафићи, јавни превоз, ординације…
Ali ne mora biti 9-17 ili 7-15. I ne mora recimo kafic dve smene, nego 7-11, 11-17 i 17-21 - gde u 11-17 recimo ima vise radnika sa preklapanjima.
Nije skroz flex ali moze mnogo bolje nego 9-17 ili dve proste smene.

Dovoljno je da potraje do 17, pa da oko 18 bude mrak, a ne 2 sata ranije.

Rusi su ukinuli to pomeranje sata? Prvo su uzeli letnje kao standardno, pa su se prebacili na zimsko. Kako neko reče kod nas bi moglo zimsko, al druga vremenska zona.
To je nebitno, bitno je kad se ide na posao...
Izmisljeno je ovako da se nema vremena za razmisljanje i izmenu status quo-a 😎

Meni je najgora ta promena, jedan sat može da porementi sve nedeljama, jednom kada se naviknem, mogu da se probudim u olviru 5-10 minuuta i bez budilnika ali odmah po promeni je ili kasno ili prerano. Dok sam radio, zimi sam stizao na posao i završavao posao po mraku. U Švajcarskoj imaju dobru foru, fleksibilno radno vreme gde god je moguće, od 8 sati, podeljeno na 2 dela sa recimo 2 sata us svakom delu gde moraš da budeš na radnom mestu a ostale sate kada hoćeš tako da mnogi uzimaju bar po dva sata negde oko podne dok je još prirodnog svetla. Dok sam na poslu u fabrici, dal je mrak ili svetlo napolju nije imalo nikakve veze.

Временска зона и подне требају да се подесе природно, географски како ко где припада. Подне, 12:00 је Сунце у зениту. Оно што је проблем је радно време а то је већ ствар људског договора. Само померање сата је највећа глупост уведена зарад зараде. Сваки организам има унутрашњи сат, функционише по њему и када се поремети долази до стреса и унутрашњих проблема. Неко то примети одмах, неко касније. Људи су једноставно исувише научени правилима да би размишљали трезвено.

Ono sto sam cuo od jednog zanimljivog coveka koji je radi kao urednik jednih novina kod nas, je da to izabrao kralj kad se stvarala kraljevina SHS, to je vreme koje najvise odgovara Sloveniji, valjda je hteo kralj da bude blizi zapadnim narodima i drzavama pa je tako odluceno
Svakako ovo treba proveriti, ja nisam proverio cinjenice samo prenosim
*prenosim tako da i moje prepricavanje treba uzeti sa sumnjom jer se sigurno ne secam svih detalja

Uvek se povedu ovakve price na ovu temu. Ljudi su u fazonu zimi bolje utc + 2 pa da bude dan do 17. U tom slucaju ne bi svitalo pre 8 ujutru, sto je u redu za nekog ko radi od 9, ali sta cemo sa npr skolama koje rade od pola 8 ili 8. Deca ce po mraku u skolu?
Spanija je u nasoj vremenskoj zoni jer je franko zeleo da bude u istoj zoni sa nemackom, iako bi geografski pola zemlje moglo da bude i utc-1, pa bi i kod njih mrak padao isto kao i kod nas, ili cak malo ranije, jer su juznije od nas.
Mi smo na geografskoj sirini gde su razlike izmedju zimskog i letnjeg dana 6-7 sati i to je jedino sto ne moze da se promeni. Severne zemlje imaju suludo duge dane leti, ali sto je jos gore, obdanicu od svega nekoliko sati zimi. U emiratima recimo, razlika maltene ne postoji jer su blizu ekvatora.
Meni zapravo ovo pomeranje sata cak i ima smisla kod nas.
Svakako je da radno vreme, kao i drustveni zivot treba da budu prilagodjeni nasem podneblju. Svakako da bi malo fleksibilnije radno vreme, tamo gde moze, pomoglo da ljudi koriste vreme kako zele. Takodje mi deluje da se 9-17 ne uklapa bas najbolje u nas sistem koji i dalje vuce zaostavstinu iz prethodnih drzava koja je kao frankenstajn kombinovana sa zapadnim modelima...

Ono sto sam cuo od jednog zanimljivog coveka koji je radi kao urednik jednih novina kod nas, je da to izabrao kralj kad se stvarala kraljevina SHS, to je vreme koje najvise odgovara Sloveniji, valjda je hteo kralj da bude blizi zapadnim narodima i drzavama pa je tako odluceno
Svakako ovo treba proveriti, ja nisam proverio cinjenice samo prenosim
*prenosim tako da i moje prepricavanje treba uzeti sa sumnjom jer se sigurno ne secam svih detalja
Делимично си у праву, али си погрешио краљевину. У питању је била Краљевина Србија 1884. године.
Померање времена је уведено 1983.

Оно што је проблем је радно време а то је већ ствар људског договора. Само померање сата је највећа глупост уведена зарад зараде.
Teoretski si u pravu. Ne moramo da pomeramo sat, ali hajde da pomeramo radno vreme. Zimi 8-16, leti 7-15...
U praksi ne bi svi koji rade mogli da se dogovore medjusobno kako ce da pomeraju svoje radno vreme sto bi dovelo do apsurda da se, na primer, vrtic otvara posle necijeg pocetka radnog vremena. Tako da u praksi ispada lakse pomeriti vreme svima odjednom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno