Šta je novo?

Trenutno stanje u IT-u kod nas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam u IT, nisam otpušten ali pored svih poskupljenja i inflacije, osećam debelu krizu.

Mislim da to nema veze samo sa IT sektorom nego sa Srbijim u svetom. Iako sam primetio nagli pad potražnje za IT sektorom. A pad potražnje od 10x niie zanemarljiv.

I da, preživeo sam 90te, i nije to ta vrsta "krize", ali nemoj da misliš da smo daleko od toga. I tada je to krenulo lagano pa odjednom "shit hit the fan". S ovom politikom i situacijom u svetu, blizu smo ponavljanju 90tih.

Malo lici da pises kao onaj twiter profil sto samo programeri da zive a svi mi ostali da se patimo.
Prvo sta znace skupa kula mora sve vrednosti da se navede cifra. Drugo Kriza se ogleda u tome da ljudi koji su izgubili poslove ne mogu da ga nadju i ako na ga nadju vecina ga nadje za manje para, a veruj mi dosta dobrih ljudi trazi 6 i vise meseci posao a nekada su nekvalitetni ljudi menjali firme pre recimo 2 godine i jos pored toga jednostvno mnogo prica iz industrije vise nije prespektivno prvo zbog AI koje visestruko ubrzava ljude koji znaju sta rade. Trece dosta se firmi u Srbiji naslanjalo na nemacku automotive koji je blago receno u krizi a relano receno moozda i je pred propadanje. Gomiletina fiktivnih oglasa za IT poslove je opet tema za sebe sto se desava, pola oglasa je popunjega vec pre oglasavanja tu je samo da se ispuni forma, drugi deo fime samo popunjavaju svoju bazu da HR ima kakav takav posao. Ti gledas vrv neke seniore i vrv je tvoj uzorak zakacio da nije pogodjen ali globlano nije tako, ja znam ljude koji nisu cak ni progameri a imaju vece plate od medior programera a obavljaju prilicno jednostanve poslove koje su dobili u zlatno doba 2020-2023 ali globalno nije takva stvar. Sa jedne strane kriza izgleda strasnije zato sto je IT imao neprirodni rast 2020-2023, zlatno dobra je proslo i nece se vratiti, nema vise da ljudi uce frontend i da se zaposle posle kursa ta neka lagana prekvalifikacija je zavrsena. Kriza je trenutno a svi kukaju zato sto klizi sitauacija kao u Ceceniji 1995-2004. Kriza jer nema izgleda se popravi ni jedan scenario nisam cuo da moze se oporavi svi navijaju za stabilizaciju a od nekog rasta nema ni govora.

Ide ka krizi, ali jos uvek vecina ljudi nije osetila. Velika plata je diskutabilna u Srbiji, sa 2-3 hiljade evra nemas nista posebno vise nego sto bi imao u nekim drugim zemljama. Automobili ti kostaju isto ili skuplje nego u Evropi (nije kao da imamo neku domacu industriju pa da mozes da kupis nov automobil za 7.000 evra pa kazes nije to taj kvalitet kao Nemac ili Japanac ali je nov - nema).
Cene u marketima su iste ili vece nego na zapadu, uporedite kad nasi ljudi sninaju videe i porede cene ili otidjite sami pa cete videti da kod nas ti samponi, he.ije i slicne gluposti kostaju nekad i duplo vise nego na zapadu. Hrana za bebe isto, cesto je to fino subvencionisano u drugim zemljama dok kod nas deru.
Izleti, putovanja, domaca avio kompanija cesto dere s cenama, sad imaju nesto malo popusta ali to je nista u odnosu na to da ti tipa iz Londona odes u Spaniju za 20 funti i to redovno po tim cenama. Sve je to zbog trzista koje je vece i raznih drugih okolnosti. Naprosto su cene kod nas takoreci iste kao u drugim zemljama i ne mozes da zivis Bog zna kako bolje nego tamo. Usrecio se onaj ko je nasledio stanove ovde od baba, deda itd, ali ako nisi - ceka te trziste i sa ovim cenama je veselo placanje kredita i zivljenje nekog normalnog zivota, sta god on znacio.

Kriza kaci polako ljude, neko se prekvalifikuje da se bavi necim drugim, neki se snalaze, neko je ustedeo lepe pare pa mu ne gori pod nogama, ima raznih situacija. Svakako onaj ko se ne predaje uvek ce se snaci nekako, onaj ko je pasivan i ceka sudbinu njemu nek je sa srecom.

@Ulrich
Ti koji planiraju gde ce da trose verovatno ne zele da veruju da se trziste menja. Dok ne pogodi tebe uvek se cini da je nerealno. Oni koji su ranije menjali poslove cesto verovatno misle da sa svojim iskustvom mogu da isplivaju sta god da se desi, zato sto nemaju nedavno iskustvo trazenja posla. Takodje, mnogi svesno odbijaju da razmisljaju o teskim temama, ne zeleci sebe da opterecuju. Ako osoba prati redovno sve negativne vesti to moze da se odrazi na raspolozenje, san.

Malo lici da pises kao onaj twiter profil sto samo programeri da zive a svi mi ostali da se patimo.
Prvo sta znace skupa kula mora sve vrednosti da se navede cifra. Drugo Kriza se ogleda u tome da ljudi koji su izgubili poslove ne mogu da ga nadju i ako na ga nadju vecina ga nadje za manje para, a veruj mi dosta dobrih ljudi trazi 6 i vise meseci posao a nekada su nekvalitetni ljudi menjali firme pre recimo 2 godine i jos pored toga jednostvno mnogo prica iz industrije vise nije prespektivno prvo zbog AI koje visestruko ubrzava ljude koji znaju sta rade. Trece dosta se firmi u Srbiji naslanjalo na nemacku automotive koji je blago receno u krizi a relano receno moozda i je pred propadanje. Gomiletina fiktivnih oglasa za IT poslove je opet tema za sebe sto se desava, pola oglasa je popunjega vec pre oglasavanja tu je samo da se ispuni forma, drugi deo fime samo popunjavaju svoju bazu da HR ima kakav takav posao. Ti gledas vrv neke seniore i vrv je tvoj uzorak zakacio da nije pogodjen ali globlano nije tako, ja znam ljude koji nisu cak ni progameri a imaju vece plate od medior programera a obavljaju prilicno jednostanve poslove koje su dobili u zlatno doba 2020-2023 ali globalno nije takva stvar. Sa jedne strane kriza izgleda strasnije zato sto je IT imao neprirodni rast 2020-2023, zlatno dobra je proslo i nece se vratiti, nema vise da ljudi uce frontend i da se zaposle posle kursa ta neka lagana prekvalifikacija je zavrsena. Kriza je trenutno a svi kukaju zato sto klizi sitauacija kao u Ceceniji 1995-2004. Kriza jer nema izgleda se popravi ni jedan scenario nisam cuo da moze se oporavi svi navijaju za stabilizaciju a od nekog rasta nema ni govora.

Pa taj pojam "skup auto" je zaista relativan u Srbiji.....meni prvo na pamet padnu neka čuda od automobila koja koštaju preko 80,90 hiljada eura (i novi i polovni),ali rekao bih da je za 90% ljudi u Srbiji skup (i nedostižan) svaki auto koji košta preko 20k eura....(možda i preko 15)....i tu se uglavnom radi o polovnim automobilima......ja recimo gledam (teoretski da kupim) neki BMW 330i (2020/2021 god) od oko 30.000 eura i meni je to skupo,tj verovatno cu morati da odustanem od te kupovine 🙄

Nego,ja sam iz tvog opširnog posta izvukao svega par situacija kako ova kriza utiče na ljude...npr da neki programer izgubi posao i onda nadje neki manje plaćen posao (npr neće više da ima 2600 eura platu nego "samo" 1900).....ili da neko nakon gubitka posla traži novi posao više od 6 meseci (mada,taj onda vereovatno ima neku uštedjevinu ili finansijsku pomoć sa strane jer od čega dok ne nadje novi posao plaća kredit,mesečne troškove i rashode itd).....da ima dosta fiktivnih oglasa za posao i da su mnogi oglasi samo radi forme,a radna mesta već popunjena...(ovo je doduše bila odavno praksa,naročito po državnim firmama u Srbiji).....i da ljudi ne mogu da završe neki kurs i da odmah posle toga dobiju (relativno dobro plaćen) posao....

I gde najde Čečeniju od 1995 🤣 obzirom da smo mi sami tada imali krizu,tj ova Srbija je višedecenijski šampion u raznim krizama u periodu od 1991 do 2010 a neko bi rekao i kasnije

U svakom slučaju ok eto par primera kako kriza utiče na ljude.....

Po meni, to su realtivno blagi uticaji tj mnogo blaže i bezazlenije nego što je bilo u Srbiji ili Čečeniji 1995 🙄....meni bi veći pokazatelj krize bio da npr u Srbiji (koja ima 6 miliona stanovnika) skoro 2 miliona ljudi ne ode negde na more,nego samo npr njih 500.000 jer ovi ostali hoće da prištede ili nemaju hiljade eura za letovanje....ili da neko proda svoj auto od 25.000 eura i kupi nekog punta od par hiljada eura,jer mu trebaju za nešto pare......ali ko zna,možda nekad dodju i takva vremena i da ne idemo u off...

Poslednja izmena:
Ajde mozda da sumiramo, kriza jer trziste opada i ne zna sta kada ce da udje u staganaciju, tvoj pojam krize je totalni kolaps i totalno urusavanje svega, krizno je vreme a nije kraj sveta kao sto je tvoje poimanje krize, to sto si ti navodio to je izvrtanje postavu. Za coveka koji je ima 2600 pa spao na 1900 jeste krizno vreme ali za pogled kasirke koja ima 600e(u 99.999% slucajeva jer ona nije htela da se cima) onda to nije kriza nego je samo IT evac koji se cimao da dodje do svoje pozicije bahat jer sta mu fali i dalje je to lepa para za kasiruku sa istetoviranim liscem na podklaktici i svilenim trepavicama.

Za taj auto sto ti gledas treba ti plata 3000 ako nemas stambeni i 4000 ako imas stambeni kredit. Kada je rec u koima od 80 90k to voze ljudi sa platam 6 7k 10k i koji su sebi obezbedili nekretinine e sada je opet vrv to moj oblak gde gde se krecem da je vecina programera vrlo objektivna i sistematicna u svom trosenju, znaci kupili su stan prvo sebi ako su bili na kriji pa onda isli dalje.

Tako da kriza je tu u svetskim okvrima a to sto ljudi koji gledaju na IT kao neku grupaciju koja ima srece i sve im palo sa neba, mahom to gledaju ljudi koji se nisu iscimali za nesto u zivotu ili su izabarali pogresnu profesiju gde nema para pa im sada krivo sto su ili na istoriju umetnosti 5 godina i mogu da rade kao kustosi muzeja kao da pre 5 godina nisu znali u kojoj drzavi zive i da svakako i u Danskoj kustos muzeja zivi skromno a Srbiji na pricam i onda IT ljudi izgledaju bahati i oholi a sto taj neki programer ima 64 matemike tokom skolovanja a taj koji mu zamera ne zna kvadratnu jednacinu da resi.

Sto se dolaska na more tice to sto ovde ukrenjeno da je to luksuz i da je to razbacivanje to sto su ovde decenije rata i gluposti to donele to stvarno ne treba tako da se gleda.

Da nismo otisli debelo u out?
Cak i prica o AI-u nije za ovu temu.

Da AI moze visestruko da ubrza ikoga, 10x brze bi dobijali nove stvari a dobijamo samo bagove neke i malware 100x brze 🙂
Ima 10x vise posla da se uradi a isto vremena na isti/manji broj ljudi. Ima 1000x vise podataka, koji nisu isti - ne moze covek da ih razume, pa koristimo AI... tipa da shvatim samo kako se kopira file u Windowsu sada treba mi AI da disassembluje 2000 stvari i da mi AI preporuci sta kod radi. U doba XP-a sam sam prosao to za 3-4 minuta. Sada radim 3 dana sa AIem (ne samo jer gresi nego sto i sve to moram da pregledam, znaci i best case scenario).

Ne mozemo gledati sve delove ITa podjednako. Neki delovi se ukrupnjavaju (veliki kupe sve male konkurente, samim tim potreba za mnogo manje programera jer je 1 umesto 10 proizvoda - tipa Nord i SurfShark valjda; Zen i Cyber i PIA; Avast, Avira, Norton i HMA..).
Neki delovi ITa se odlucuju da ne rade svoja resenja za neke delove vec preprodaju tudje (Dizzion ubio Frame da bi koristio VMWare npr - valjda, ne drzite me za rec). Nije tehnicki ukrupnjavanje ali svede se na isto (ko je lud da zavisi od Broadcom-a, videvsi kakva su firma nemam reci).

Ako imate slicne grupe navedite. Ovo su primeri gde AI nema veze sa smanjenjem radnih mesta. Primer Nortona (gde sam radio do skora) je da iako ima potrebe za manje timova, mnogo vise imaju posla preostali timovi nego su imali - bez da preuzimaju tudji posao - prosto mnogo vise gubimo vreme na gluposti zadnjih 6+ meseci (testiranje na vise sistema, gluposti sa potpisivanjem, novi CI/CD pipeline / merging). Nista nam AI tu nije pomogao. Nema tu mnogo kodiranja a pristup celom CI/CD pipeline-u mu i ne mozemo dati.
Dajem samo primer - AI nema nikakve veze sa manje radnih mesta. Prosto Avira, Norton i neki jos AV vise ne postoje - sve je Avast ispod haube, ostalo je sminka samo UI-a bukvalno.

Takva ukrupnjavanja funkcionišu samo zato što korumpirani zvanicnici raznih država ne rade svoj posao na razbijanju monopola i oligopola, za šta su verujem masno plaćeni da zažmure na jedno oko i prave se da se ne konsoliduje apsolutno sve oko par aktera.

Drugim recima, IT industrija sada dozivljava ono što je auto industrija prošla već pre deceniju ili dve. A ako gledamo trajektoriju auto industrije i kako je ta konsolidacija završila, te to ekstrapoliramo na IT - čekaju nas vrlo, vrlo izazovna vremena.

U EU je veliki razlog ne AI, vec pomeranje pozicija u Aziju, ako vam kazem da me developer iz Azije kosta 4 do 5 puta manje nego iz EU, pri cemu je output kvalitet maltene isti za specifikacije koje nama trebaju, naravno uz prethodni izbor koji konsultant ce to da radi, ne bilo ko.

Pa *** ima puno promena, evo i ja sam dobio neki tipa otkaza,tj ostavili su me na nekih 25% rada. Medjutim,ima posla koliko hocete,jedino sto ponekad i poslodavci hoce sve da se radi, i cloud i k8s i da programiras,ako mozes vikendom i kucu da mu usisas. Tako da tek ce neko smirenje verovatno biti na jesen, kada se direktori ispucaju sa AI, i shvate da mora neko i da radi.

Ajde mozda da sumiramo, kriza jer trziste opada i ne zna sta kada ce da udje u staganaciju, tvoj pojam krize je totalni kolaps i totalno urusavanje svega, krizno je vreme a nije kraj sveta kao sto je tvoje poimanje krize, to sto si ti navodio to je izvrtanje postavu. Za coveka koji je ima 2600 pa spao na 1900 jeste krizno vreme ali za pogled kasirke koja ima 600e(u 99.999% slucajeva jer ona nije htela da se cima) onda to nije kriza nego je samo IT evac koji se cimao da dodje do svoje pozicije bahat jer sta mu fali i dalje je to lepa para za kasiruku sa istetoviranim liscem na podklaktici i svilenim trepavicama.

Za taj auto sto ti gledas treba ti plata 3000 ako nemas stambeni i 4000 ako imas stambeni kredit. Kada je rec u koima od 80 90k to voze ljudi sa platam 6 7k 10k i koji su sebi obezbedili nekretinine e sada je opet vrv to moj oblak gde gde se krecem da je vecina programera vrlo objektivna i sistematicna u svom trosenju, znaci kupili su stan prvo sebi ako su bili na kriji pa onda isli dalje.

Tako da kriza je tu u svetskim okvrima a to sto ljudi koji gledaju na IT kao neku grupaciju koja ima srece i sve im palo sa neba, mahom to gledaju ljudi koji se nisu iscimali za nesto u zivotu ili su izabarali pogresnu profesiju gde nema para pa im sada krivo sto su ili na istoriju umetnosti 5 godina i mogu da rade kao kustosi muzeja kao da pre 5 godina nisu znali u kojoj drzavi zive i da svakako i u Danskoj kustos muzeja zivi skromno a Srbiji na pricam i onda IT ljudi izgledaju bahati i oholi a sto taj neki programer ima 64 matemike tokom skolovanja a taj koji mu zamera ne zna kvadratnu jednacinu da resi.

Sto se dolaska na more tice to sto ovde ukrenjeno da je to luksuz i da je to razbacivanje to sto su ovde decenije rata i gluposti to donele to stvarno ne treba tako da se gleda.

Ja bih to sumirao ovako: "Blago nama (ili bilo kome) ako imamo krizu kako je ti shvataš i poimaš"....😆......i blago onome kome u Srbiji plata spadne sa 2600 na 2200 ili 1900 eura jer opet će biti u boljem finasijskom položaju nego 96% drugih ljudi Srbistana koji takodje nekako žive,plaćaju kredite,imaju razne troškove itd....

I ono "urušavanje i kolaps svega" nije "moj" pojam krize,tj nisam ja to izmislio,niti je neki scenario iz nekog postapokaliptičnog filma,nego je nešto što smo mi u Srbiji doživeli tokom 90tih i početkom 2000tih (na neki način relativno skoro)....možda se ti tada nisi ni rodio (ja sam bio dete,ali se vrlo dobro sećam svega) pa ti je to teže da pojmiš,ali neka vrsta "kolapsa" je postojala tu u našoj državi,medju nama.....ne treba da gledaš Čečeniju i Tunguziju

I slažem se da more ne treba da bude luksuz niti tako da se gleda,ali kako to drugačije nazvati ako npr 10 dana tog mora onu kasirku sa platom od 600 eura i njenu porodicu to košta 1000-2000 eura?....može ona to da gleda i zove kako hoće,ali da bi otišla na to more treba da "pljune" 2-3 svoje mesečne plate (jer su baš baš skočile cene)....mada onim ljudima (npr programerima u krizi) što imaju 2-3-4 hiljada eura,to i nije tako strašno (ali možda oni hoće da potroše 5000 eura za letovanje na Havajima ili na Marsu) ali pošto u Srbiji ima 0,00000001% takvih ljudi,a mnoogo više raznih kasirki sa 600,700 eura onda ovi dobrostojeći baš i nisu "relevantni" da se izvuku zaključci za celu Srbiju

Izvinjavam se još jednom na offtopicu i uzdravlje! 😉

Poslednja izmena:
Nisam ispricao jos jednu anegdotu sa Pakistancima, bila je ona prva da jedan koji zna ide umesto svih na intervuje i tako dobijaju posao. Ali druga je bila, da je neki pakistanac radio tipa 3 meseca,redovno se cuje i sve. I samo posle tri meseca odjednom se promeni skroz glas, bude 50% dublji 😀
Nesto sam se prehladio i slicne fore. sta ces,ne pitas nista vise coveka.

@Ulrich mi govorimo o tome da NEMA POSLA.

Ako ostanes bez posla spremi se na bar 12 meseci trazenja drugog, i to ako si senior.

Uopste se ne radi o visini plate, koja ne verujem da ce ici dole, samo ce beneficije nestati.

Ja bih to sumirao ovako: "Blago nama (ili bilo kome) ako imamo krizu kako je ti shvataš i poimaš"....😆......i blago onome kome u Srbiji plata spadne sa 2600 na 2200 ili 1900 eura jer opet će biti u boljem finasijskom položaju nego 96% drugih ljudi Srbistana koji takodje nekako žive,plaćaju kredite,imaju razne troškove itd....

I ono "urušavanje i kolaps svega" nije "moj" pojam krize,tj nisam ja to izmislio,niti je neki scenario iz nekog postapokaliptičnog filma,nego je nešto što smo mi u Srbiji doživeli tokom 90tih i početkom 2000tih (na neki način relativno skoro)....možda se ti tada nisi ni rodio (ja sam bio dete,ali se vrlo dobro sećam svega) pa ti je to teže da pojmiš,ali neka vrsta "kolapsa" je postojala tu u našoj državi,medju nama.....ne treba da gledaš Čečeniju i Tunguziju

I slažem se da more ne treba da bude luksuz niti tako da se gleda,ali kako to drugačije nazvati ako npr 10 dana tog mora onu kasirku sa platom od 600 eura i njenu porodicu to košta 1000-2000 eura?....može ona to da gleda i zove kako hoće,ali da bi otišla na to more treba da "pljune" 2-3 svoje mesečne plate (jer su baš baš skočile cene)....mada onim ljudima (npr programerima u krizi) što imaju 2-3-4 hiljada eura,to i nije tako strašno (ali možda oni hoće da potroše 5000 eura za letovanje na Havajima ili na Marsu) ali pošto u Srbiji ima 0,00000001% takvih ljudi,a mnoogo više raznih kasirki sa 600,700 eura onda ovi dobrostojeći baš i nisu "relevantni" da se izvuku zaključci za celu Srbiju

Izvinjavam se još jednom na offtopicu i uzdravlje! 😉
Tema je defacto losa situacija u Srbiji koja nam se prelila od globalno lose sitacije, a ti si dosao da nam pricas kako je nama super i da zivimo bolje od drugih ljudi u Srbiji samo smo bi bahati jer ostali zive lose. I da kriza je nije kataklizma kao sto su sankcije 1993 bila kataklizma ili sruseni gladvni grad jedne pokrajine gde su stanovnici hodali nauruzani po toj istoj pokrajni. Porediti IT soklovane ljude sa ostatkom SRbije gde najblaze receno dobar deo gleda rijalitije, ide snazno u kladionice, gde bujaju teorije zavere svih vrsta, gde se vracaju skoro iskorenjene bolesti itd je krajnje neumesno. Ovde su svesni ljudi a ne da cute i trpe i cekaju samo da ne bude gore, cuti dobro je zamisli da si u Sriji ili Runadi sta fali ovde sve cveta nije kriza.

Nije bilo relano da mediori frontend imauju po 3k i neki maunelni testeri da imaju po 2+k ali sada nije relano da ti isti ljudi ne mogu da nadju posao 6 meseci za 1500e to je suma sumarum.

Poslednja izmena:
@Ulrich mi govorimo o tome da NEMA POSLA.

Ako ostanes bez posla spremi se na bar 12 meseci trazenja drugog, i to ako si senior.

Uopste se ne radi o visini plate, koja ne verujem da ce ici dole, samo ce beneficije nestati.

Pa dobro,evo mozemo da napravimo neku "anketu" pošto je ovo tema o stanju IT-a kod nas.....(i ovo čitaju razni programeri).....dakle,koliko je npr ovde programera ostalo bez posla i mesecima ne može da nadje novi?.......Msm,ako je moguće neka se jave takvi ljudi i podele ta iskustva...

(Ja nisam programer,mada dobar deo dana zbog posla blejim u monitor)

Sve Seniori sa 10+ god iskustva:
1) ne moze naci posao 12+ meseci (nije mi jasno kako) - PHP
2) dvojica nasla posao jesenas u roku od ~2-3 meseca - .net

Meni deluje situacija (verovatno zbog opustanja ove godine) mnogo losija nego jesenas.
Znam ~5-6 firmi da su kod nas ugasile se (odessa, nul tien, zendesk, lotomatica, levi9 Zrenjanin)

Tema je defacto losa situacija u Srbiji koja nam se prelila od globalno lose sitacije, a ti si dosao da nam pricas kako je nama super i da zivimo bolje od drugih ljudi u Srbiji samo smo bi bahati jer ostali zive lose. I da kriza je nije kataklizma kao sto su sankcije 1993 bila kataklizma ili sruseni gladvni grad jedne pokrajine gde su stanovnici hodali nauruzani po toj istoj pokrajni. Porediti IT soklovane ljude sa ostatkom SRbije gde najblaze receno dobar deo gleda rijalitije, ide snazno u kladionice, gde bujaju teorije zavere svih vrsta, gde se vracaju skoro iskorenjene bolesti itd je krajnje neumesno. Ovde su svesni ljudi a ne da cute i trpe i cekaju samo da ne bude gore, cuti dobro je zamisli da si u Sriji ili Runadi sta fali ovde sve cveta nije kriza.

Nije bilo relano da mediori frontend imauju po 3k i neki maunelni testeri da imaju po 2+k ali sada nije relano da ti isti ljudi ne mogu da nadju posao 6 meseci za 1500e to je suma sumarum.

Izvini,ali ja nigde nisam napisao da je neko bahat.......ne znam kako si izvukao takav zakljucak....samo sam napisao da ima jaaako malo ljudi sa tako (nesvakidasnje) velikim platama u odnosu na ukupan broj stanovnika Srbije...

A doduse,verovatno i ti da znas da nisu svi programeri u Srbiji bas IT visokoskolovani....i sam si napisao da je bilo dosta ljudi koji su radili razne solidno placene poslove samo sa zavrsenim kojekakvim kursevima.....Malo je bzvz praviti od programera i IT radnika neku vrstu "kaste" ili posebnog sloja stanovništva koji se nekako izdvaja od ostatka pučanstva...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno