Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

Šta da očekujem od dodatnih troškova za pošiljku koja je plaćena 46 eura plus 8,5 eura poštarina, a koja ide preko FedEx-a?

Šta da očekujem od dodatnih troškova za pošiljku koja je plaćena 46 eura plus 8,5 eura poštarina, a koja ide preko FedEx-a?
aaaaa GIF

Sve. Carina + PDV + uslugu carinjenja i skladištenja / špedicije.

Očekuj oko 2300 dinara dodatnih troškova.

46+8,5 = 54,4 što je veće od granice od 50€, tako da se plaća carina 10% (5,44€), PDV 20% (11,99€) znači ukupno 17,44€. Vrerovatno na to ide onih 260 din za otvaranje i carinjenje.

To nisam znao. Mislio sam da je usluga carine. A da pošta samo naplati svoju uslugu naplate. Dakle nije 260, nego 200. Valjda...

Pošto je vrednost robe bez transporta ispod 50€, Fedex će da mu naplati samo PDV. Imam 20-ak takvih paketa godišnje, poslednji je bio pre 10-ak dana, i uvek tako rade. Najgore što može da se desi je da traže da dostavi dokumentaciju ali to je retko.

Tako je, tražiće mu da popuni Izjavu o pošiljci male vrednosti i to je to 🙂

Inače, meni poslednji put kurir doneo pošiljku, ja rekoh da platim, kaže ne treba ništa, častili me PDV, hvala Flying cargo 🙂

Da li neko ima novija iskustva sa posiljkama iz EU (kod za pracenje LY....DE) otkako su uvedeni nameti? Stoji da se salje posredstvom Standard shipping - Deutsche Post - Tracked (2-4 weeks). Prosle godine kad sam narucivao nisam platio nista, samo sam preuzeo u posti. U pitanju je kutijica cepica za usi, a sama vrednost paketa je 39 evra sa besplatnom dostavom. Vagam da li mi se vise isplati da narucujem ili da kupim na KP (gde cena nije nista niza od ove sa neta)

Naplaćuje se sve isto kao i za ostale. Sada su male šanse da nešto prođe bez nekog plaćanja.

Da li neko ima novija iskustva sa posiljkama iz EU (kod za pracenje LY....DE) otkako su uvedeni nameti? Stoji da se salje posredstvom Standard shipping - Deutsche Post - Tracked (2-4 weeks). Prosle godine kad sam narucivao nisam platio nista, samo sam preuzeo u posti. U pitanju je kutijica cepica za usi, a sama vrednost paketa je 39 evra sa besplatnom dostavom. Vagam da li mi se vise isplati da narucujem ili da kupim na KP (gde cena nije nista niza od ove sa neta)
Nemam konkretna iskustva sa LY.....DE, imam za LR.....LT i EY.....FR, obe iz EU. Obe su eBay pošiljke ali su poslate preko državnih pošti, a ne špeditera tipa DHL, tako da može biti donekle merodavno.

FR paket je slalo pravno lice sa tačno deklarisanom vrednošću predmeta preko 50€, i za nju je naplaćeno sve u dinar: 10% carina, 20% PDV plus onih 260rsd ali to je računato na ukupan iznos predmet + poštarina. LT paket je slalo privatno lice, stavljena je vrednost od 8 dolara, i taj put je naplaćeno samo 150 dinara, što otprilike odgovara cifri za 20% PDV, ali nema ni traga od onih fantomskih 260, plus je sada računata samo cena proizvoda a ne cena sa poštarinom, jer je u ovom slučaju trošak za poštarinu veći od upisane cene predmeta pa da je tako računato itekako bi se odrazilo na visinu dažbina.

Moguće je da ispod 50€ ukupnog troška predmeta i poštarine računaju dažbine samo na predmet, a čim objedinjena cifra pređe 50€ računaju na sve zajedno? Ili, sve dok je sam predmet ispod 50€ ne računaju poštarinu u naplatu, ali ukoliko predmet pređe 50€ onda i poštarina ulazi u igru? Ni sam nisam siguran, na osnovu ova dva paketa ne mogu da procenim, ali eto, to su moja iskustva.

Čini mi se da bi ti mogao da očekuješ jedan od tri scenarija:

1) Da ti na ukupnu sumu (39€ plus poštarina) naplate samo 20% PDV (valjda ako ta ukupna suma ne prelazi 50€);
2) Da ti naplate 20% PDV samo na cenu proizvoda od 39€; i
3) Ako sve skupa prelazi 50€ postoji šansa da ti naplate i carinu 10% i PDV 20% na taj ukupni iznos;

Sve tri opcije mogu da budu sa ili bez tih dodatnih 210-260 dinara.

Sada uzimaju cenu sa deklaracije i ne otvaraju i ne zagledaju fakturu u paketu. Može biti problem ako prodavac sabere vrednost robe i poštarine na deklarciji.

Narucio sam vinil plocu iz Slovenije bila 36 e sa postarinom i naplatili carinu nesto manje od 800 din.Klosarina teska

Drugar dobijao prethidnih meseci pošiljke sa alija, jednu-dve nedeljno i redovno gleda koliko će izaći preko sajta carine međutim kaže, donese poštar ali ništa ne naplati! Ista situacija mu se ponovi par puta ali konta, ne bi dali pošilju da nije ok.
Tek zovu ga iz pošte neki dan kao nije potpisao za jednu pošilju što je preuzeo, on ode kad kaže kontrolor: treba da se plati 500 din, "zaboravili" da naplate 😄
U prevodu: Pošta=j*6o lud z6unjenog.

Nekoliko Uc pošiljki samo doneo poštar, skoro stigla Cn plaćena 6.5$, 130 dinara naplatili... Sad čekam cn plaćena 120$ a kinez stavio 80$ jel prolazi ovo ili kako procene?

Drugar dobijao prethidnih meseci pošiljke sa alija, jednu-dve nedeljno i redovno gleda koliko će izaći preko sajta carine međutim kaže, donese poštar ali ništa ne naplati! Ista situacija mu se ponovi par puta ali konta, ne bi dali pošilju da nije ok.
Tek zovu ga iz pošte neki dan kao nije potpisao za jednu pošilju što je preuzeo, on ode kad kaže kontrolor: treba da se plati 500 din, "zaboravili" da naplate 😄
U prevodu: Pošta=j*6o lud z6unjenog.
Bio sam u skoro pošti i službenica na paketnom šalteru mi je istu stvar rekla. Odjednom su ih zvali iz carine sa spiskom primalaca kojim nisu lepo obračunali naplatu, i teraju ih da zovu ljude redom i uteruju dugove.

Nazad
Vrh Dno