Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Predlažem da otvoriš posebnu temu za to, ne naplaćuje se otvaranje tema a biće dosta komentara kada stvar kene u implementaciju

Sto bih otvarao novu temu? Eto ovo je tema za klime opsta diskusija.

Da li trenutno imamo split sisteme sa r290?

Samo toplotne pumpe vazduh-voda. Primer Daikin Altherma 4 H
I vidi sta sve ima.
SJ dolazi ti puna sa propan iz fabrike. Ta boca gde je plin mora da izdrzi pad sa 10 metra a da plin ne iscuri.
To je zastita pri transport i montaza dokolilo ured padne.
Kad se montira i otvore se ventile ima gas leak sensor, ukoliko registruje curenje plina aktivira ventilator na najjacu brzinu.

Screenshot_20260425_085205_Chrome.jpg

Citava elektronika je hermeticki zatvorena zato sto plin se pali i sa najmanja iskra.

Screenshot_20260425_085222_Chrome.jpg

I ostale ventile separatore sto sprecavaju da plin dodze do UJ zajedno sa vodom

Screenshot_20260425_085342_Chrome.jpg
Screenshot_20260425_085255_Chrome.jpg

Komplikovano i skupo.
E takve ce biti i split sisteme vazduh-vazduh na R290

Zato i pitam. Tp i monoblok su druga priča u odnosu na split.

Ako se ovo ostvari, trebaće preventivno da se reaguje i kupi klima sa r32 dok ih još bude na lageru

Jel, to AI počeo da montira klima uređaje i toplotne pumpe? Vidim iz postova da se ka tome ide! Ili je to samo na ovom forumu? Ludilo. Ali je dobro što je forum internacionalan, mada ima svega tu.

Nasao sam Daisekai 10 od 13.000 BTU za 200k tako da je to favorit za sada. Ne daje mi se dodatnih 20k za lajsne trenutno jer ne znam kako ce se uklopiti u prostor, ali otom potom oko toga.

Imam jedno pitanje jer je cudna situacija iako meni deluje 1/1 ali htedoh da proverim sa vama. Kupljena klima u velikom prasku gde su predlozili njihov neki servis koji sam preskocio. Zvao SteelSoft koji je dosao i montirao i naplatio instalaciju. Posle X meseci reklamirao klimu, dosao SteelSoft i zamenio je. Klimu cu opet reklamirati samo sto cu ovaj put uzeti pare i pretpostavljam de ce SteelSoft opet doci da je skine. Kada zavrse posao i skinu klimu, da li imam pravo da trazim povracaj para za prvobitnu instalaciju ili pravo da mi montiraju Daisekai klimu umesto vracanja para? (ne secam se koliko sam platio intsalaciju, a nisam siguran da li su mi dali racin i da ga i dalje imam).

Pored toga prodavnica gde kupujem Daisekai kaze da imam 7 godina garancije uz godisnje servise kod njih, i jos kazu da ako neki drugi servis ugradi klimu gubim pravo na garanciju. Da li imaju pravo na ovo imajuci u vidu da je SteelSoft zvanicni servis a ne neki zivorad iz dobanovaca?

Nasao sam Daisekai 10 od 13.000 BTU za 200k tako da je to favorit za sada. Ne daje mi se dodatnih 20k za lajsne trenutno jer ne znam kako ce se uklopiti u prostor, ali otom potom oko toga.

Imam jedno pitanje jer je cudna situacija iako meni deluje 1/1 ali htedoh da proverim sa vama. Kupljena klima u velikom prasku gde su predlozili njihov neki servis koji sam preskocio. Zvao SteelSoft koji je dosao i montirao i naplatio instalaciju. Posle X meseci reklamirao klimu, dosao SteelSoft i zamenio je. Klimu cu opet reklamirati samo sto cu ovaj put uzeti pare i pretpostavljam de ce SteelSoft opet doci da je skine. Kada zavrse posao i skinu klimu, da li imam pravo da trazim povracaj para za prvobitnu instalaciju ili pravo da mi montiraju Daisekai klimu umesto vracanja para? (ne secam se koliko sam platio intsalaciju, a nisam siguran da li su mi dali racin i da ga i dalje imam).

Pored toga prodavnica gde kupujem Daisekai kaze da imam 7 godina garancije uz godisnje servise kod njih, i jos kazu da ako neki drugi servis ugradi klimu gubim pravo na garanciju. Da li imaju pravo na ovo imajuci u vidu da je SteelSoft zvanicni servis a ne neki zivorad iz dobanovaca?
Zavisi od toga ko daje produženu garanciju

Regularna garancija mora biti bezuslovna.

Evo šta AI kaže za buzdovane montere i novi gas
Pogledajte prilog 537102

Pogledajte prilog 537104
Nije to ništa u poređenju sa peračima prozora u Amerikama

Hoću reći u stvarnom životu sam upoznao baš mnogo ljudi sa stavom plin meni neće u kuću, to je bomba i slično tome.
A na primer od električnih instalacija pogine nemerljivo više naroda i vrlo malo ljudi ima takav i toliko izražen strah.
Ne sporim ali logično je da više ljudi nastrada od el. instalacija jer svako ima strujni priključak dok gas i ne baš.

Preselio sam se u novi stan pre nepunih mesec dana i konacno poceo da koristim Daikin Perferu koju sam uzeo zimus na akciji za 1000e, cini mi se da sam pisao ovde kad je bila ta akcija. Model je ATXM35A/ARXM35A, kako mi rekose u servisu oznaka je drugacija jer je klima uvezena iz Italije i za njihovo trziste ima tu oznaku i naziv Perfera Siesta. Sve ostale specifikacije su iste. Generalno, utisci su odlicni. Naravno, nije period godine bas merodavan za performanse na grejanju ali bilo je i dana kad je nocu temperatura bila 4-5 stepeni. Jos uvek ispod i iznad mene niko ne zivi tako da i to povecava toplotne gubitke. Klima mi greje direktno dnevnu sa kuhinjom od ukupno 35m2 i indirektno spavacu od 10m2. Zagreje bez problema,i potrosnju spusti u nekim momentima na cak 150w, a najcesce je 200-250w. Ukljucena je preko meraca pa vidim u svakom momentu koliko trosi. Planirao sam da testiram jos malo detaljnije pa da napisem ali sad je vec otoplilo pa kontam nije merodavno.
Inace bas je tiha, mislim da je to ova nova generacija koja se vrti na magnetima. Skoro mi je stigao internet pa sam se povezao i na Onecta aplikaciju.
Posto mi je sve ovo novo u sustini, interesuje me par stvari ako neko ko ima isto Daikin moze da mi kaze.
Ako se dobro secam ovde je neko pisao da Daikin ima neki offset u smislu temperature, koliko bese 2-2.5stepeni? Temperatura u prostoriji bude za toliko veca u odnosu na ono sto je na daljinskom? Gde uopste meri temp, na daljinskom ili na unutrasnjoj jedinici? Ne videh I feel opciju.
Kad podesim temperaturu preko aplikacije, u tom slucaju nije bitno sta stoji na daljinskom, aplikacija ima prioritet?
Takodje nisam video da krilca po vertikali mogu da se podese, ima swing opciju ili duva skroz dole ili skroz gore? Generalno ako imate jos neke tips&tricks bio bih zahvalan.

Ako se dobro secam ovde je neko pisao da Daikin ima neki offset u smislu temperature, koliko bese 2-2.5stepeni? Temperatura u prostoriji bude za toliko veca u odnosu na ono sto je na daljinskom?
Offset:
Dhhsjs.png
Gde uopste meri temp, na daljinskom ili na unutrasnjoj jedinici? Ne videh I feel opciju.
Nema I-Feel kao svi japanci 😉
Kad podesim temperaturu preko aplikacije, u tom slucaju nije bitno sta stoji na daljinskom, aplikacija ima prioritet?
Da 🙂

Poslednja izmena:
Preselio sam se u novi stan pre nepunih mesec dana i konacno poceo da koristim Daikin Perferu koju sam uzeo zimus na akciji za 1000e, cini mi se da sam pisao ovde kad je bila ta akcija. Model je ATXM35A/ARXM35A, kako mi rekose u servisu oznaka je drugacija jer je klima uvezena iz Italije i za njihovo trziste ima tu oznaku i naziv Perfera Siesta. Sve ostale specifikacije su iste. Generalno, utisci su odlicni. Naravno, nije period godine bas merodavan za performanse na grejanju ali bilo je i dana kad je nocu temperatura bila 4-5 stepeni. Jos uvek ispod i iznad mene niko ne zivi tako da i to povecava toplotne gubitke. Klima mi greje direktno dnevnu sa kuhinjom od ukupno 35m2 i indirektno spavacu od 10m2. Zagreje bez problema,i potrosnju spusti u nekim momentima na cak 150w, a najcesce je 200-250w. Ukljucena je preko meraca pa vidim u svakom momentu koliko trosi. Planirao sam da testiram jos malo detaljnije pa da napisem ali sad je vec otoplilo pa kontam nije merodavno.
Inace bas je tiha, mislim da je to ova nova generacija koja se vrti na magnetima. Skoro mi je stigao internet pa sam se povezao i na Onecta aplikaciju.
Posto mi je sve ovo novo u sustini, interesuje me par stvari ako neko ko ima isto Daikin moze da mi kaze.
Ako se dobro secam ovde je neko pisao da Daikin ima neki offset u smislu temperature, koliko bese 2-2.5stepeni? Temperatura u prostoriji bude za toliko veca u odnosu na ono sto je na daljinskom? Gde uopste meri temp, na daljinskom ili na unutrasnjoj jedinici? Ne videh I feel opciju.
Takodje nisam video da krilca po vertikali mogu da se podese, ima swing opciju ili duva skroz dole ili skroz gore? Generalno ako imate jos neke tips&tricks bio bih zahvalan.
Znaci nisi kupio klimu iz ovlasceni uvoznik inace ne bih mogo da kupis Siesta. Ta serija Daikin je prodaje u Spanija, Italija, Grcija... juzni drzava gde nema neke zime.
Kazu da kvalitet Siesta i standardna serija nije bas isti, ali sta znam...

Tacno da ima novi tip turbine sa magnete pa zato je toliko tiha.
Isto tacno je to da Onecta ima prednost pred dajlinski.
I-feel takve stvari nema, to su kineske izmisljotine.
Ima senzor u UJ koji mnogo brzo detektira promena temp u prostoriji.

Jeste ima taj offset evo kako se to steluje. Ja sam ostavio kako je fabricki factory setting na 2
Najbolje je tako. U ostalom sta god da uradis uvek ce biti temp u prostoriji malo veca.

Dhhsjs.png

Nema nikakvih tips and tricks.
Uklucis opcija Comfort na dajlinski sto ti podesava krilca skros dole na grijanje ili skros gore hladzenje. Isto aktivira auto fan.
Izaberes 22 stepeni i ne zamaras se puno.

Znaci nisi kupio klimu iz ovlasceni uvoznik inace ne bih mogo da kupis Siesta. Ta serija Daikin je prodaje u Spanija, Italija, Grcija... juzni drzava gde nema neke zime.
Kazu da kvalitet Siesta i standardna serija nije bas isti, ali sta znam...
Palo mi je to na pamet dok sam se razmisljao da li da je uzmem, da je druga klimatska zona itd ali sve specifikacije koje sam nasao na netu su skoro potpuno iste (npr na Euroventu kad poredim recimo razlika je u drugoj decimali ),unutrasnja 11.5kg, spoljna 36kg, nisam nasao neke velike razlike ni u cemu. Mozda ima razlike u softwareu, ako je prilagodjen drugacijim klimatskim uslovima. Videcemo na zimu uopstalom 😀 Mozda se javi neko ko ima istu pa da nam napise neke utiske.
Edit: Jos nesto mi pade na pamet, video sam da je to multisplit sistem, da li bi imalo smisla odvuci instalaciju do spavace sobe i dodati jos jednu unutrasnju jedinicu cisto radi ravnomernijeg zagrevanja prostora?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno