Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

da, nema pravila meni je jedna CN buvkalno u istom danu prosla carinu, ja sav happy nece nista naplatiti... kad ono oko 900din 😀 tacno 20% pdv

Ja danas dobio CN paket (duduše nije sa AliExpresa), naplaćen mi je 20% pdv + 210 din. Kad sam pitao u pošti šta tih dodatnih 210 din predstavlja rekli su mi 150 din usluga carinjena plus 60 din provizija za uplatu. Naravno, nikakav račun ne izdaju.
Ovo mi je drugi zaredom CN paket za koji mi naplaćuju tu uslugu carinjenja i proviziju, očito nemam sreće, jer skoro sve kolege forumaši ovde pišu da na CN pakete samo stigne naplata pdv-a.

Meni su danas 3 LA....HU posiljke stigle, ovako redom naplaceno:
361 dinar
247 dinara
231 dinar
Ono sto je nejasno su ove druge dve, gde ocigledno nije naplaceno 260 dinara od strane poste + pdv.

To mi deluje najlogičnije, jer je obračun PDV-a sa sajta carine za ona dva moja gorepomenuta bio 37 (od 247 ukupno) i 21 (od 231) dinar.

Ja danas dobio CN paket (duduše nije sa AliExpresa), naplaćen mi je 20% pdv + 210 din. Kad sam pitao u pošti šta tih dodatnih 210 din predstavlja rekli su mi 150 din usluga carinjena plus 60 din provizija za uplatu. Naravno, nikakav račun ne izdaju.
Ovo mi je drugi zaredom CN paket za koji mi naplaćuju tu uslugu carinjenja i proviziju, očito nemam sreće, jer skoro sve kolege forumaši ovde pišu da na CN pakete samo stigne naplata pdv-a.
Da li je paket iz kine/isao preko Feliks logistics? (pise na nalepnici)

Meni stigle dve maskice preko global super economy. Doneo poštar, nisam ništa platila.

Treba da i dalje bojkotujemo prijem takvih pošiljaka, možda još više smanje harač.
Kad su videli koliko pošiljaka će trebati da vraćaju nazad, troškovi vraćanja u kinu su veći nego da su besplatno podelili te pakete, pa se sad češu po glavi. Da će brzo oni ugasiti tu mašinu jer će broj paketa spasti na količinu koju može baba sera da obradi za 4 sata.

Kad su videli koliko pošiljaka će trebati da vraćaju nazad, troškovi vraćanja u kinu su veći nego da su besplatno podelili te pakete, pa se sad češu po glavi. Da će brzo oni ugasiti tu mašinu jer će broj paketa spasti na količinu koju može baba sera da obradi za 4 sata.
Ja sad namerno na nekoliko telefona paralelno igram ono zalivanje drveta gde na kraju platiš 0.1 dolar (10 dinara) za artikal, i to namerno biram veće i kabastije artikle - npr. papuče. Naravno ne primam ih namerno kad pošalju pod LA, primim samo ponekad kad pošalju pod CN 🙂

Nisam shvatio o kakvom vraćaju paketa u Kinu pričate?
Pošta ne vraća pakete. Stoje kod njih u magacinu kao nepreuzeti, a nakon nekog vremena idu na masovnu aukciju koja se organizuje jednom godišnje.

Dobar deo paketa koji stižu sa praćenjem, recimo svi koji imaju broj u ovliku LA.....HU, idu preko pošte pa
možeš da očekuješ dodatne troškove od oko 260 din po pošiljci (nešto čujem da su smanjili nedavno na 210 ali nije potvrđeno) + PDV.
Pa sad zamisli vidiš nešto interesantno na akciji tamo u Coins sekciji što koša 30-40-50-60 dinara (0,30-0,60 $ centi) ili u tom rangu, pazariš i onda mu dodele LA...HU broj i odma znaš da ćeš za proizvod od 30 dinara morati pošti da platiš "za ništa" još 260 dinara i plus 6 dinara (20%) za PDV...
Ja sam imao 3-4 takve i sve sam ih vratio.

I meni je opet stiglo nekoliko UC...HU paketa bez ikakve naplate, iako vecina ima na sajtu carine neki minorni pdv (tipa 5-50din)

Nisam shvatio o kakvom vraćaju paketa u Kinu pričate?
Pošta ne vraća pakete. Stoje kod njih u magacinu kao nepreuzeti, a nakon nekog vremena idu na masovnu aukciju koja se organizuje jednom godišnje.
pošta je dužna da vrati paket ako ga ne preuzmeš.

Ali ima par bitnih detalja:

📦 Kako to funkcioniše​

• Pošiljka stigne u Pošta Srbije
  • Ako te ne nađu ili ne podigneš paket u roku → ide na čuvanje u pošti
  • Posle isteka roka (najčešće 5–20 dana) → pošta ga automatski vraća pošiljaocu
To je standardno pravilo u međunarodnom poštanskom saobraćaju (nije opcija, nego procedura).
Ako paket nema povratnu adresu ili je loše označen → može završiti kao neuručiva pošiljka

Mogu ti reći da pakete sa AliExpressa ne vraćaju pošiljaocu ukoliko ne preuzmeš. Pošiljaoca baš briga, pošto je dobio novac i neće pokretati nikakvu žalbu ili nešto slično. Mislim da ni ne dobija informaciju da li je paket uručen ili ne.

Mogu ti reći da pakete sa AliExpressa ne vraćaju pošiljaocu ukoliko ne preuzmeš. Pošiljaoca baš briga, pošto je dobio novac i neće pokretati nikakvu žalbu ili nešto slično. Mislim da ni ne dobija informaciju da li je paket uručen ili ne.
ne širi netačne informacije. To bi baš bilo lepo kada bi sada za sve ove pošiljke koje su ljudi odbili naša pošta napravila licitaciju i uzela sebi pare. To po nekom tvom izmišljenom pravilu tako može, a aliexpress se neće buniti nego će drage volje isplatiti nama svaki pokrenuti refund i neće ni pitati gde su završili paketi koji su pravno gledano njihovo vlasništvo dok kupac ne preuzme paket. mmm da i onda je mrmot zamotao čokoladu.........

Nazad
Vrh Dno