Šta je novo?

Zimske gume

Videli smo ove godine, a verujem da ce svake godine biti isto. Tih dan dva klizanja pa se napravi ******. Rekoh, ko voli nek izvoli, neka vozi i sa letnjim celavim, a voze ljudi. Svako ima svoj izbor.

Ne generalizuj! Nigde nije receno posle jednog meseca ali posle X meseci vozenih na 35-40 pa onda docekas zimu i zategne te sneg ili poledica a ti treba da se spustis niz neku zaledjenu ulicu. Mozda i preguras tu prvu zimu, ali vec sledecu... Ko voli nek izvoli, ja se takodje razmisljam o AS ali kad vidim kako izgleda taj sneg od nekoliko dana po Beogradskim ulicama koje niko ne cisti, neka hvala. A guma glavu cuva. Davno sam se klizao i gledao samo da se sjurim u kanal pored puta a da ne opalim neki auto koji mi je isao u susret. Od tad, se ne igram.
Ja generalizujem, a onda mrtav 'ladan opet napišeš da su AS gume neupotrebljive na snegu posle samo x meseci vožnje u letnjim uslovima, a da pritom nikada nisi ni imao AS gume. NHF ali ovo je baš daleko od istine, da ne napišem nešto drugo.

Zna se već - ko ne živi u surovim planinskim uslovima, godišnje prelazi oko 10 hiljada km, bez mnogo vožnje na autoputevima u toku leta, može da pređe na AS gume, minimum iz srednje klase, idealno premijum.
I onda te gume treba menjati posle 3-4 godine, ili najviše pređenih 35-40 hiljada km, u zavisnosti od modela (neke i posle 30k km). Ko hoće može da ih zameni i posle 3 godine, dok još uvek imaju kakvu-takvu vrednost na tržištu polovnih guma (koje je suludo kupovati, ali pričam onako kako jeste, moguće ih je prodati u takvom stanju). I onda opet sledi kupovina premijum AS i to je to.

Jesu odlične, ali ako malo bolje pogledaš testove i skorove, te Nokian su winter-wet-biased AS gume. Što je odlično za sve koji žive u brdskim i planinskim krajevima, ali tebi bi verovatno više odgovarale neke koje su u zimskim testovima prosečne, a iznad proseka u svim ostalim testovima, posebno u ponašanju na suvom asfaltu pri višim temperaturama.

Kako god da sam iskombinovao (4 kombinacije) na ovom gore sajtu svoje potrebe i očekivanja od gume, izlaze mi SP2 i Pirelli (izgleda je dosta dugotrajniji i manje se troši pa uglavnom zbog toga i gripa). Kako mi je Pirelli preskup, Nokian će biti izbor najverovatnije. Možda eventualno još malo odložim kupovinu da taljigam na ovim zimskim još neko vreme 😅

Srecna voznja po klizavom sa spaljenim AS gumama.
PS Da nije foruma neki bi ziveli sa svojim frustracijama a ovako ih lece pametovanjem.

Tehnologija AS guma je dosta napredovala. Ja lično korstim letnje i zimske jer letnji periodi, kada vozim dosta više zbog putovanja, su vreli kod nas a i tamo gde se putuje. Zimi sa druge strane, dovoljno je da odem na dva ski vikenda ili da planiram put do Ljubljane pa da se u glavi tresem da li će me sastaviti nešto na putu.

AS guma je kompromis uvek bio i bice bez obzira koliko je platite. Na 35 stepeni i letnju kisicu ta guma se nikada nece ponasati kao neka letnja a da ne pricamo o AS gumi koja je przena nekoliko meseci na 35+ temperature vazduha ( a da ne pricam o temperaturi asfalta ).
AS je samo kompromis a najvise je da bi ste olaksali sebi i mozda ustedeli na montazama i demontazama istih...

Imam dva auta i na jednom su sezonske gume, a na drugom AS, evo već 2+ i 3+ godine (menjan je po jedan par). Svi pneumatici su iz gornjeg segmenta (Continental i GY). Svakako da ne mogu da se porede, ali AS pristojno završava posao u gradu i okolini u svim uslovima, a pogotovo na manjim gradskim automobilima. Inače auto sa AS gumama nam je dejli auto sa kojim se pređe do 20k km godišnje pretežno u gradu. Koliko će to prženje uticati na smesu, videću na početku četvrte sezone na zimu, ali za sada nema bitnih promena, da ne kažem opasnih. Ako budu izgurale do početka pete zimske sezone, onda su svakako dobra alternativa.
Komšija već godinama vozi na Kleber AS i izuzetno je zadovoljan. Svakako da u nekim graničnim uslovima može biti razlike između AS i sezonske (posebno uzimam u obzir zimske uslove), već sam pisao zimus ovde o tome...

Odličan post. I još jedan dokaz da je tvrdnja o ''spaljenim AS gumama posle prvih nekoliko meseci letnje vožnje'' teška nebuloza.

Nazad
Vrh Dno