Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Da, videh da vuce nesto resursa, ali ne treba mi. Probacu kasnije kad se vratim sa posla.

Pogledaj samo gde su podešavanja za to, jer je verovatno komplikovano kao na Asrock-u (sličan je BIOS). Jedva sam pronašao gde se gasi.
Kod mene je u Advanced>AMD CBS>NBIO Common Options>GFX Configuration>iGPU Configuration na disabled. Meni se desi da nekad BIOS vrati to podešavanje na Auto, pa se opet pojavi integruša.😤

Sta savetujete za PBO? Da li sam pravilno odradio:
Prvo sam stavio Curve -30 i za sad je ok nakon vise testova, pa sam aktivirao AMD ECO i stavio na 65W i radi ok, temp. pale sa 95 na 65-70. Cinebench score je kao kada sam ga testirao sve na stock, sa temp 95, stujom od 145w i ventilatorima na max. Ovako 65-70, struja oko 88-90W, ventovi skoro necujni. Ali vidim da frekvencije nisu konstantno na 5.3 i vise, nego na 5.0, ali odu kad kad do 5.5 pojedinacno. Ne znam da li da ostavim ovako ili nesto cacnem jos? Kada sam postavio -30 na stock, i testirao Cinebench, skoro 1000 poena vise ima.

Sta savetujete za PBO? Da li sam pravilno odradio:
Prvo sam stavio Curve -30 i za sad je ok nakon vise testova, pa sam aktivirao AMD ECO i stavio na 65W i radi ok, temp. pale sa 95 na 65-70. Cinebench score je kao kada sam ga testirao sve na stock, sa temp 95, stujom od 145w i ventilatorima na max. Ovako 65-70, struja oko 88-90W, ventovi skoro necujni. Ali vidim da frekvencije nisu konstantno na 5.3 i vise, nego na 5.0, ali odu kad kad do 5.5 pojedinacno. Ne znam da li da ostavim ovako ili nesto cacnem jos? Kada sam postavio -30 na stock, i testirao Cinebench, skoro 1000 poena vise ima.

Testiranje sa CoreCycler.

Nije u prvi mah, ali testirao sam malo duze par igara, i izbaci me u nekom trenutku. Spustio sam Curve na -25, pa cemo da vidimo, verujem da na -20 je sweet spot.

Ja koliko videh da 7500x3d ima cenu od 250e u inostranstvu, nisam siguran da vredi razmatrati pored 7800x3d za 310e tray.

Jedino ako ti treba više jezgra (2) i malo veće brzine (+500MHZ), 60€ razlike nije mnogo za to. To što je tray, nema veze, ni jedan ni drugi nemaju fabrički kuler.

Da li je opasno ako se desi da mi cpu Ryzen 5 7600x nekada radi na 1.4 votla u igrama(konkretno u kanteru)? imam plocu b650 tomahawk.

Prilozi

• Screenshot 2026-01-10 021002.png
    Screenshot 2026-01-10 021002.png
    4 MB · Pregleda: 40
Napokon rasklapam/udomljavam ryzen masine, i doslo vreme da se detaljno testiraju dva cpu sa "glich" koji idu na garnciji u HU
7900x taj baca povremeno whei greske ali sa curve optimize +10 radio stabilno, sad vidim sve na default grafika nestabilna puca ubuntu live cim udje na dekstop i win11 kad otvoris edge/chrome, +10 curev resava ali ja ne uvaljujem polu ispravno.. isto testirano na 2 ploce i vise memorija cak i na full stock na 4400mhz mem isto se desava

7950x3d radi stabilno ali cim se memorije setuje na bilo expo na 5200-5600-6000 soft reboot (win/linux/restart iz biosa na ctrl+alt+del) uvek zablokira i maticna ploca sija led za memoriju, samo na stock 4400mhz radi ok ali ne postoji korisnik koji nece koristiti bar 5200 (5200 je zvanicna brzina memorije koju 7xxx serija mora da podrzi) ram ako ne 6000mhz, testirano sa 2 ploce i 3 razlicita kita od 32 i 64GB (svi su sa hynix die i svi rade na drugim racunarima na 6000 pa cak i na brze ako se OC van expo/xpm profila)
Interesantno na cold on/off boot radi sve stabilno, ali ne mozes radit restart moras posle gasit na off/on da se probudi, bios podesavanja probana tona i ne pomaze nista

Smesno je sto su mi svi procesori domaci samo su ova 2 HU iz 7x serije 😕
Bas sam ispao baksuz sa CPU, servisu saljem detaljno obrazlozenje

Madjari ti uvalili procesori koji su već bili kod nekog 😀

@techone
Ako se dobro sjecam, kad smo diskutovali o tome, cini mi se da sad ti napisao da imas neispavne procesore i da ih trebas reklamirati.
Posalji detaljno obrazlozenje za oba, da ti ih ne bi vratili kao ispravne.

Dobro veče ekipa,
trebalo bi da za vikend montiram bratu 7800x3d na b850m ds3h, i uz phantom assasin 120 se.
Ne želim ništa previše, ali koliko sam razumeo zašto ne iskoristiti nešto što je gratis?
Da li bi bilo dovoljno uraditi PBO ili je obavezno uraditi i Curve optimizer.
Da li se rade obe te stvari ili jedna isključuju drugu?
Ako se nešto pogrešno izražavam ispravite me.
Da li neko ima negde sačuvano neko noob friendly upustvo za podešavanje, mislim na PBO i Curve Optimizer?
I imam pitanje, da li prvo podesiti CPU pa onda EXPO profile memorije i njenu stabilnost ili obrnuto?

Curve optimizer je u PBO odeljku tako da ga treba uključiti ali ostavi ostalo na Auto. Sa Curve optimizerom ćeš morati da experimentišeš sam. Ispod -10 je praktično nevidljivo pa počni od toga. -15 do -20 je neka prosečna vrednost samo proveravaj temperaure i napone. Cilj Curve optimizera je da se naponii sa njim temperature svedu na razumne mere pa ako je tako ne moraš ni da ih diraš.
Praktičnije je namešanje "All core" iliti CCD, "By core"ako hoćeš da teraš baš mak na konac ali tu treba testirati satima jezgro po jezgro a potencijačl je nekih 0.1% boljitka. Cilj je da svedeš temperatutre na do nekih 80-85c pod punim opterećenjem obzirom na Tj maxje 95c. Ta nameštanja nemaju veze sa EXPOom ali je kao i obično bolje prvo setovanje i testiranje procesora.

Probaj samo PBO, pa vidi da li ti odgovara tako kako je. Ja bih prvo EXPO testirao, kao i da staviš fixni SOC napon, gledaj da bude niži, testiraj i to. Pa posle procesor.

Šta se dobija sa PBO? Niže temp? Bolje performanse? A šta sa curve optimizerom?(Ovde ako dobro razumeh Pauka cilj su nizi naponi znaci on daje nize temp)
@Pauk koje su to prihvatljive vrednosti napona koje treba da pratim?

Edit: ovaj by core necu ni da pokusavam

PBO boostuje takt dodatno, pa samim tim bolje performanse. A CO radi undervolt na jezgrima. Niža temp - mogućnost višeg boosta

Nazad
Vrh Dno