Šta je novo?

Aku busilica?

Pisao sam vec, pre par meseci u novogradnji, majstori su montirali unutrasnja vrata i futere sa DeWalt impactom i crnom Parkside srafilicom 20V.

Vise od 200 stanova u cugu.

Imao tu malu na 12V, doduše zelenu, koristio za sve ukupno 50 vijaka i poklonio.

Nije da je bila neispravna ili bilo šta slično, ali ima nekoliko sitnih mana:
  • nema regulaciju broja obrtaja, ili vrti max brzinom ili ne vrti
  • svetlo se uključuje istovremeno sa motorom, ne može da prvo osvetli, pa onda da zaviješ/odviješ
  • konstrukcija ne dozvoljava da se aparat odloži uspravno, vazda mora da se položi
  • za date performanse nije mnogo manja od 18V modela.

Moguće je da su noviji modeli popravili neke od navedenih nedostataka, a možda nekome i nisu neke mane, uglavnom, za mene su 18V bolja opcija.

Zelena ti je bila neispravna. Imam dve kupljene u rasponu od 3 god (skoro bila 15 evra na akciji, nek se nadje ako neko pita da mu pozajmim busilicu 🙂 ), i na obe ima fine regulacije.

koristim ih sa 4Ah baterijama (bile su na akciji 5 evra prosle godine u DE) , pa sa njima moze da stoji uspravno
🙂

U odnosu na Bosch nije bas kompaktna, to stoji,

Fakat da mozes da imas bit u njoj, a u futeru burgiju, pa ti ne trebaju dva uredjaja, nije lose za tu i tamo upotrebu.

Možbiti da su noviji modeli, s motorom bez četkica.
Moja je bila od prve serije koja se pojavila,
Nije da je mnogo bitno.

Crne su brushless, dok su zelene sa cetkicama, bilo koja serija... Crna mala na 12V sa baterijom od 5ah, dobitna kombinacija...

Imao tu malu na 12V, doduše zelenu, koristio za sve ukupno 50 vijaka i poklonio.

Nije da je bila neispravna ili bilo šta slično, ali ima nekoliko sitnih mana:
  • nema regulaciju broja obrtaja, ili vrti max brzinom ili ne vrti

100% garantovao sigurno je da je bila neispravna. I najgora krdža od baterijske bušilice ima regulaciju broja obrtaja.
A taj tiristorski regulator jeste element koji se često kvari.

Trebao si je reklamirati.

Što se tiče stajanja uspravno, ima za njih već spomenute 4 i 5Ah baterije sa kojima stoje uspravno.

Ali jeste tačno da je ponuda Parkside alata sa 20V baterijama daleko šira. Ima na desetine raznih alata koje rade na te baterije. Za 12V, imaju 3 možda 4 aparata ukupno.

Imaju oni malo veću ponudu od tri-četiri aparata, ali svakako da je to neuporedivo manje od 20V platforme.

Kad smo već kod tih 12V alata, čemu baterija od 4/5Amp na njima? Mislim na onu budžu od baterije, sa tim se gubi sva svrha tog alata, poenta je da bude što manji, zgodniji za upotrebu?

Zbog te kompaktnosti se i kupuje ta mala, zato mi je ovaj Boškić par poruka gore perverzija, mali, kratak, zgodan za zavući svugde, a mali je sa tom osnovnom baterijom (bez kocke/postolja/velike baterije) i sa fixnim metalnim futerom, zbog toga je i kratak, čim uz bušilicu ide onaj klik futer sa držačem bitova što se skida, odmah je duža cela mašina.

Sa 18/20/21V sistemima nema ništa od kompaktnosti, čim imaš kocku dole od baterije...

Pa nije baš tako.

Ima sada mnogo češće nego jednom godišnje, a nisu više toliko ni zanimljive preprodavcima jer se zasitilo tržište.
Bar u NS, stoje u radnjama i do dve nedelje. Posle ih sklone.
Nije za sve alate naravno, ali evo ja nisam uspeo da kupim ovu šrafilicu jer se razgrabilo brzo. A listam lidlove kataloge ko neka žena već tri meseca da ju navatam i eto džabe mi. Sad mi ostaju preprodavci sa oglasa za 2-4 hiljade veću cenu ili da čekam opet Lidl bar 3-4 meseca.
Nije mi ništa hitno, ali malo smara taj celi koncept povremene prodaje. U drugim državama vidim imaju stalnu prodaju pa čak i online prodaju alata, nadam se da će i kod nas nekad tako da krenu.

ali malo smara taj celi koncept povremene prodaje
Jedan od bitnijih razloga zašto sam preskočio Parkside kada sam odlučivao čijoj platformi ću se pridružiti.

Ok je za kupiti kada ima i koristiti kada ustreba, ali kupiti kada ustreba, to jedino da se tako pogodi.

Nešto novca (možda i kvaliteta) više, ali se zato sav posao završi u roku.

Jedan od bitnijih razloga zašto sam preskočio Parkside kada sam odlučivao čijoj platformi ću se pridružiti.

Ok je za kupiti kada ima i koristiti kada ustreba, ali kupiti kada ustreba, to jedino da se tako pogodi.

Nešto novca (možda i kvaliteta) više, ali se zato sav posao završi u roku.
Takodje, po meni Einhell je mnogo bolja opcija a tu su negde sa cenama, Einhell ima dobre akcije. Samo treba pratiti.

Punjač + baterija.
63642.jpg

Tako, tako.
Ja sam se odlučio za Villager, jer imaju prodavnicu u mom gradu, time je i sav asortiman dostupan.

Naravno, ima i Einhell u nekim prodavnicama, ali je ponuda ograničena.

Villager takođe ima akcije. Svakog meseca. Pa se mogu naći proizvodi i po 50% nižim cenama.

Svakako - ima izbora. A kako Parkside varira sa kvalitetom - izbor dođe i kao bolja opcija.
Naročito ako se kupuje tokom akcija.

1776510381968.png
Einhell TP-CD 18/60 Li-i BL akumulatorska udarna bušilica, sa 2.0Ah baterijom i punjačem, 12200din.

Meni ovo deluje kao best buy za 90% ljudi

Ok, ali npr. Scheppach komplet sličnih karakteristika košta oko 2300 din. manje, uz A vaučer to na kraju može da bude ušteda oko 3200 din.

Ovaj:
Scheppach Aku bušilica sa priborom C-DTB74/1-X, 50 Nm, 1x2.0 Ah, 74 dodatka
Tu je i garancija od 10 godina uz registraciju na sajtu brenda.
Ali tek sad vidim da je ipak 50 Nm, mada je to i dalje ok za većinu hobista.

Pa iskreno ova Einhell mi je bolja jer nema četkica I ima čekić .. Mislim da je bolja opcija za većinu ljudi. Imaš sve u jednom alatu.

U pravu si. Negde sam pročitao da je taj model brushless, pa sam pomislio da je po toj ceni bolja kupovina.

A i bez obzira na taj model, mislim da Einhell ima širu lepezu alata na svojoj platformi.
Tako da ne treba kupovati nove baterije i punjače za alate koji budu ustrebali u budućnosti, a Enhell ih ima.

Treba samo gledati kvalitet i cenu uredjaja. Aku uredjaji mogu da koriste baterije razlicitih proizvodjaca, prost adapter od 1500din resava to. Tako da ako neki uredjaj iskrsne na akciji a dobar je, ne treba propustati.

Nazad
Vrh Dno