Šta je novo?

Aku busilica?

Ne rade isto kao i one na kabl. Ako više nego dovoljno. To što mogu samo da uzmem i izbušim, bez da razvlačim i posle pakujem kablove i produžne mi mnogo više znači od snage. Zavisi šta i koliko bušiš.

Tako je, zavisi sta bušiš i da li bušilica ima udarni čekić
Ja sam se mučio sa mojom koja ima to kad sam bušio noseći zid da okačim TV(betončina). Ali sam uspeo.

Da li vama te aku busilice rade sasvim normalno kao i one "tradicionalne"?......ja se juce mucio da izbusim par rupa u zidu sa nekom aku busilicom (prethodno napunio bateriju) iz fieldmann-ovog koferceta sa alatom (ostali alat im je OK),sve nesto traljavo ide,jedva busi.... iznervirao se i uzeo moju neku nemacku elektricnu busilicu staru 30 godina i izbusio rupe k'o covek kao od sale...

Sa "nekom baterijskom busilicom"?!?

Za bušenje zidova treba bar vibraciona bušilica ako su u pitanju malter, cigla, blok ili mekši osnovniji beton, i u njoj tzv. vidia burgija za beton/cigla/malter, a ako bušimo iole kvalitetnije betone, mora da se koristi udarna SDS bušilica i burgija.

Ako naletiš na atmaturu, SDS burgija treba da jeste deklarisana za armirani beton.

I vibracione i udarne postoje u baterijskim varijantama, i rade korektno za odgovarajući materijal, sve dok bušimo manje prečnike rupa i manje dubine bušenja.

Da malter i cigla su bili u pitanju....i naravno da sam stavio burgiju za beton/ciglu....

Nista,onda ova accu busilica moze da sluzi samo kao neki odvijac/zavijac ili eventulano da probusi neko drvo.......a za pravo busenje,elektricna nemacka busilica stara 100 godina 🙂

Ne znam kakva ti je to bušilica koja ne može da izbuši ciglu.
Garantujem ti da nema veze da nema veze što je baterijska. Ova je izbušila stotine rupa u ciglu i malter, bez problema. (ne gledaj vrh, ovde sam bušio metal)
1770550722579.png

Za ciglu treba čekić ili jako kvalitetna burgija, a bušilica samo vrti bez razlike jer napajana strujom ili accu

Zavisi i kakva je cigla. Ima dobro tvrdih kao beton, takozvana "masinska".

Donesi mi bilo koju ciglu i izbušiću je aku bušilicom sa gornje slike 🙂
Bušio sam one pune žute klinker cigle. Mislim da nema tvrđeg od toga. Bojao sam se da SDS može da je razbije, pa je radila ova obična bušilica, naravno sa opcijom čekić.

Jel stvarno neko ne zna razliku imeđu obične bušilice koja samo vrti, i vibracione koja vrti i udara aksijalno, bilo da se napajaju iz mreže bilo iz baterije?!?

@Ulrich
Da li ta baterijska bušilica/šrafilica/vrtilica kojom nisi mogao da bušiš zid ima vibro mod?
Ako nema, neće upotrebljivo bušiti ciglu/malter/blok.
Taj 100 godina stari Bosh vrv ima vibro mod rada. Ali verujem da nije baš dobar da uvrće šrafove npr.

@component
Taj Parkside sa slike ima "čekić" mod, i naravno ona može korektno da buši te mekše građevinske materijale. Za to je i namenjena.
Neka druga bez vibro moda (a mnogo je takvih) ne mogu nikako, jer nisu za to namenjene.

Za ciglu treba čekić ili jako kvalitetna burgija, a bušilica samo vrti bez razlike jer napajana strujom ili accu

Upravo ovo.

Takođe, dodao bih da to što je neki alat napajan aku, ne mora uopšte da znači da je to hedikep za alat, naprotiv neki aku alati mogu izvući više snage od žičanih, posebno brusilice, jer su električni alati ograničeni amperažom zidne utičnice/osigurača, dok baterije aku alata mogu dati i dob 10x veću amperažu od kućnog priključka.

Na jednom poznatom kanalu, testirane su najkvalitetnije brusilice što trenutno postoje u ponudi, i ne iznenađuje da što se tiče sirove snage koja je bila potrebna da se zaustavi brusilica, najjače su ubedljivo bile Metabo aku brusilice, jer nisu ograničene Amperažom zidne utičnice(25Amp), baterije su davale na testovima 150-200 ampera struje dok nije aktivirana zaštita i brusulica konačno stala.

@Dzigilibonglica

Snaga elektromotora je umnožak napona i struje. Može baterija da daje 100A, ali na 12V to je tek 1.2kW.

Utičnice su 220-240V što im je velika prednost.

Monofazna strujna utičnica je uglavnom ograničena na 3.6kW, što dobiti iz baterije može samo vrlo kratkim impulsima. Čak i sa 25V baterijom to je preko 150A.
Utičnica može >3kW da daje kontntinualno. Baterije će d'umre posle par sekundi sa >100A.

Koliko "snažno" će da se radi električni alat zavisi od konkretnih rešenja, redukcije, broja obrtaja na vratilu alata, snage motora.

Taj poznati kanal, da li je iz USA?
Oni su sa svojih 110V dosta hendikepirani kada je u pitanju ručni električni alat?

Da, da jeste 110V, Američki kanal.
Znam ja vrlo dobro struju i tu računicu, ali i ja sam bio prilično iznenađen tim testiranjima i merenjima, zapravo koliko brusilica konstantno vuče puno Amp, zato i jede bateriju ubedljivo najbrže od svih alata.

Milwaukee 18V je na sečenju konstantno na 130-160Amp, Metabo ide na 200, ne pričam o skokovima, seku i merna klešta toliko pokazuju konstantno.

Čak i ovi novi Bisch od 18v kod nas u ponudi imaju brusilice konstantne snage 1500w (spajkovi idu i više) a to je preko 80Amp konstantno...

To sto spominjes za Metabo je njihova tehnologija pod nazivom Vario Tacho Constamatic (VTC). Gde njihova elektronika podize brzinu ili broj udara kako bi odrzala konstantnu snagu ili brzinu i time efikasnost. Samo to za posledicu ima vece grejanje alata i vecu potrosnju energije.
Ono sto ste pomenuli oko baterijskog programa vs programa na kabal, tu nema nikakve veze sa snagom niti se snaga u alatima manifestuje Volt puta Amper za Watt. Najbitnija stvar kod snage svakog alata je u prenesenoj snazi i obrtnom momentu. Prenesena snaga je uvek slabija od potrosnje samog uredjaja i zavisi od mehanizma, uglova zupcanika, velicine statora i jos dosta stvari. Primer, stare busilice su imale skoro duplo manje wati, pa su imale skoro istu obrtnu(prenesenu) snagu kao ove danas. Suvisno je govoriti da alat pre 2008 vreme ekonomske krize i danas nisu za poredjenje.

Većina expert alata je kod nas bila dostupna već negde od sredine januara. Koliko sam uspeo da ispratim uglavnom nema nekih velikih razlika između expert modela i njihovih pandana u pro seriji, većinom se to svodi na par estetskih izmena.

Međutim, tabless baterije koje su predstavljene u expert seriji su izgleda već druga priča u odnosu na procore.

Kakva su iskustva sa Parkside PBSPA 12 D4? Biće u sredu u Lidli.

Ispratio sam da je model E4 hvaljen na više mesta, C3 kako gde, a za D4 nisam pronašao ništa.

1774728508132.png

Sa punjacem i dve baterije, meni deluje kao dobra kupovina. Ta busilica, ako potrefis dobar primerak (ali je isto kao i sa drugim kinezima), je stvarno odlicna. Ja je imam evo trecu godinu, maltretiram je non stop za prljave poslove (Bosch 12v-35 FC je za fine), i jos uvek je citava

Plus te baterije mozes da koristis i za jos interesantnih stvari od Parksidea koje su bukvalno dzabe po akcijama.

Ja sam mislio da im generacije idu A1, B2, C3, D4. Gde se tu generacijski uklapa E4? Ili slovo ima neko drugo značenje?

@IgorHW Trebalo bi da je slovo generacija, znaci E je noviji od D, a broj posle slova je revizija istog alata.

Ispratio sam da je model E4 hvaljen na više mesta, C3 kako gde, a za D4 nisam pronašao ništa.

Pogledajte prilog 533650
Svaka sledeca verzija je sve losija. A1 i B2 su bile najkvalitetnije, C3 se solidno pokazala, posle njih od kako je Owim poceo da ih pravi doslo je do mnogo propusta u proizvodnji zarad ustede i nize cene.

@IgorHW Trebalo bi da je slovo generacija, znaci E je noviji od D, a broj posle slova je revizija istog alata.
Ne, često nema veze sa vezom, idu malo redom slova po generacijama pa se onda dese recimo C4 i D4 modeli (imam takve hiltije) C4 je pravio Kompernass a D4 je pravio Grizzly Tools. Obično ako postoje dva alata sa istim brojem u generaciji C3/D3, E8/G8 je ista generacija, a drugačija fabrika/proizvođač. I iako su na oko identični alati, unutra nisu nikako isti.

Pogledajte prilog 533650

Dobre su im te crne. Ponekad mačka u džaku kao i bilo koji kinez. Dok vreme pokaže koja ABCD/123 serija valja, ta već nema više da se kupi, dođe nova. Pa se ne opterećuj sa time. Lild bar odlično hendluje reklamacije. I znaš i da će baterije biti godinama kasnije da se (do)kupe, i da nisu skupe.

Ako uzmeš tu bušilicu, gledaj da kasnije dokupiši i bar jednu onu veću bateriju. Ima ponekad u ponudi i 4 i 5Ah. Mašina je primetno jača sa tim baterijama.

Ne oklevaj kasnije da kupiš još neki alat koji rabi iste baterije.

Nemam ni jedan alat sa ovim malim baterijama.
Ovaj mi deluje kao fina dopuna mojoj kolekciji, pa možda ga kupim ako ga bude bilo kod nas u prodavnici. Lepo leže u ruci ti mali, a ne treba baš uvek snaga ili brzina.

Ja sam porucio skoro u Nisu Bosch 12V-32, ovu novu malu sa metalnim futerom.

Inace u zadnje 3 godine, ne secam se kada sam radio sa 18V, jer 12V teraju sve srafove i rupe po kuci.

Pogledajte prilog 533650
Ja bih ti savetovao da preskočiš sve iz 12v Parkside serije alata.

Zašto? Zato što je ponuda Parkside 12v alata u Srbiji toliko oskudna i do te mere sporadična da je to horor.
Doći ćeš u situaciju da kad (ako) ti bude ustrebao neki dodatni alat ili baterija nećeš moći to da kupiš jer ga neće biti u ponudi... po godinu, dve il duže... osim kod preprodavaca a i tamo je upitno dal će biti u ponudi. Ja ne znam kad i dal su bili u ponudi performance mini (cut off), čeona, vibraciona ili excentar brusilica, bušilica sa čekić funkcijom, multi-alat ili npr račna.
Jedan od njihovih najboljih 12v alata (led lampa 🙂 ) se izgleda više ne proizvodi i nema je u ponudi a ne bih se iznenadio da to bude slučaj sa celom 12v serijom jer je i više nego očigledno da je akcenat na 20v platformi.

Inače, da ne bude da bacam hejt... ta bušilica je odlična. Ja imam C3 model koji sam uzeo pre nekih godinu dana zajedno sa udarnim odvrtačem i prvo se nje dohvatim kad treba nešto od lakših poslova da poradim dok udarni od 12v bez problema odvrće šrafove za felne. Uzeo sam probe radi da vidim kolika je upotrebna vrednost tih 12v alata i dal ima smisla uzimati nešto od ozbiljnijih proizvođača.

Ne, često nema veze sa vezom, idu malo redom slova po generacijama pa se onda dese recimo C4 i D4 modeli (imam takve hiltije) C4 je pravio Kompernass a D4 je pravio Grizzly Tools. Obično ako postoje dva alata sa istim brojem u generaciji C3/D3, E8/G8 je ista generacija, a drugačija fabrika/proizvođač. I iako su na oko identični alati, unutra nisu nikako isti.
Znači teoretski i ovaj D4 će biti od Grizzly Tools što bi, sudeći po online komentarima, trebalo da je bolje od OWIM (E4).

Lild bar odlično hendluje reklamacije.
Problem kod lidla je što je ova bušilica dostupna svega 1 dan što znači ako nešto ne valja imam do kraja dana da ustanovim to i da odem da zamenim za drugu. Realno verovatno neće biti dostupne već do podneva zbog preprodavaca.
Kasnije pretpostavljam da ti vrate novac? Što jeste ok, ali onda čekaj godinu dana da se pojavi u prodavnici ako i dalje hoćeš taj alat.

Pa nije baš tako.

Ima sada mnogo češće nego jednom godišnje, a nisu više toliko ni zanimljive preprodavcima jer se zasitilo tržište.
Bar u NS, stoje u radnjama i do dve nedelje. Posle ih sklone.

A baj d vej, kao nova, uvek to radi.
Ali oće da crkne posle par sati efektivnog rada. Što nekome može biti mesecima posle kupovine.

Lidl vrati pare, pa ako nema baš ta baš u Lidlu i baš sad kad ti treba, odeš kupiš gde šta ima. Lidl alat svakako ne kupuje neko kome pos'o/zivot/plata zavise od toga.

...mada vidim sada da ovaj crni Parkside kupuju i ozbiljniji majstori. I to uzmu 5 komada Parkside istog tipa, umesto jednog Bosh/Makita/Hilti. Ovaj moj stolar tvrdi da mu tako više odgovara.

Nazad
Vrh Dno