Kod bušenja kvalitetnih betona, udarna elektropneumatska bušilica se podrazumeva. Obične vibracione tu ne rade.
Za povremenu kućnu upotrebu, za rupe do 14-16mm, ponajbolja elektropneumatska udarna bušilica je po meni
Bosh pbh-2100.
Nije teška i laka je za držanje. Zbog takve konstrukcije težište je odmereno i mnogo je lakša za držanje jednom rukom nego kod drugih varijatni.
A bez problema buši i najjače aditivrane armirane vibrirane betone.
(probano više puta, Novi Sad, Liman, zgrada iz 80-ih).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VAŽNO, za bušenje iole valjanih betona:
Kvalitet same burgije je i od veće važnosti za efikasnost bušenja nego koja mašina će da je vrti (dok je ispravna).
Obavezno uzeti kvalitetne SDS burgije (Bosh/Makita/Hilti),
deklarisane da rade i armirani beton.
Možete uzeti i najkvalitetniju i najskuplju originalnu Hilti mašinu sa udarcem od 20J, ali ako je burgija neodgovarajućeg kvaliteta a beton dobar (pa još pogodite armaturu), mučenje i mašine i čoveka i komšiluka su zagarantovani. A i crkavanje mašine je vrlo moguće.
BTW, kvalitetne burgije uopšte nisu jeftine.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naravno da postoje bolje/skuplje mašine, ali koliko ima smisla kupovati ih ako će efektivno raditi sat do dva u nekoliko godina.
Ili čak 4-5 minuta godišnje, koliko ova moja radi poslednjih godina.
Postoje jeftinije mašine, ali ja imam jako loša iskustva sa njima.
Znale su da crknu posle 2-3 godine, a u te dve tri godine sakupile su ukupno 1-2h efektivnog rada.
Ovaj Bosh je do sada skupio bar 50h efektivnog rada.