Šta je novo?

Aku busilica?

Ček ček... nismo se razumeli. Probao sam sa ispravnim alatom i ispravnom bušilicom. Da vidimo da li će raditi ako se prelepi pin. Neće. Parkside (probao i crni i zeleni). Ne rade ni obične, ni smart baterije. Tako da nema smisla da se bilo šta "popravlja" na ovaj način, pošto ni kad je ispravno neće raditi tako.
S druge strane, gledam Einhell bušilicu, a ona ima samo 2 pina (iako baterija ima 3).

To kada se na sitno pritiska da ne dozvoli da se pokrene uz zvuk je, rekao bih, feature novijih Parksidea, javlja se i na udarnim odvijacima.

Mislim da je neka vrsta zastite od preopterecenja prilikom starta motora.

Meni deluje skroz OK, jer se tako ne koristi u normalnom radu.

uzeo sam na nekom popustu za 30 evra mali Parkside udarni, i nije los, ali se vidi i po radu, zvuku da je daleko od GDXa, ali bez problema usrafi 8x100 u gredu.

Inace daje slicne zvuke kao iznad kolegi busilica.

IMG_7663.jpeg

šta mislite o ovoj?

kad mi je već pobegla ona iz Lidla.

kao neka fora, specijalna edicija za 20 godina Womaxa, specifikacije iste kao i ona njihova obična zelena za iste pare.

i dosta je manja.

Jel' ima neko iskustva sa Bosch-ovom bušilicom GSB 600? Piše da radi dobro i u betonu (do 13mm), plava je serija, u setu dolazi kofer sa još nekim dodatnim priborom (čekić, vaser vaga, i sl.) Trenutno je 7.500 dinara, ako će raditi posao za beton (rupe do 10mm), deluje kao dobra opcija.

šta mislite o ovoj?

kad mi je već pobegla ona iz Lidla.

kao neka fora, specijalna edicija za 20 godina Womaxa, specifikacije iste kao i ona njihova obična zelena za iste pare.

i dosta je manja.
Odlična kupovina, nekoliko puta sam je pominjao u ovoj temi dolazi u kompletu sa 2 baterije.

Jedino treba paziti jer stvarno ima i previše snage za moje pojmove, pre neki dan zamalo da mi otkine prst, (a nije prvi put) obavezno koristiti kvačilo za podešavanje sile.

Jel' ima neko iskustva sa Bosch-ovom bušilicom GSB 600? Piše da radi dobro i u betonu (do 13mm), plava je serija, u setu dolazi kofer sa još nekim dodatnim priborom (čekić, vaser vaga, i sl.) Trenutno je 7.500 dinara, ako će raditi posao za beton (rupe do 10mm), deluje kao dobra opcija.
Beton zaboravi, to je mucenje. Za isti samo one specijalne.

Za beton uzmi neku sds+ na struju imas ih dobrih vec od 150-160 eura

Neće raditi beton (osim ako je beton neki siporeks 😂 ), to zaboravi.

To je odlična bušilica, ali je vibraciona, nema pravo čekićanje, odlično posluži kada treba nešto u zid od cigle, bloka, može kroz malter, ali kada dođe do betona samo ćeš spržiti burgiju i pregrejati mašinu, za beton treba nešto sa dobrim udarcem.

o5955v54_F4gd4018.png

Ma nek uzme covjek ili Makitu HR2470 ili Boscha 240, to je cca 150-160 eura a provjereno

Kod bušenja kvalitetnih betona, udarna elektropneumatska bušilica se podrazumeva. Obične vibracione tu ne rade.

Za povremenu kućnu upotrebu, za rupe do 14-16mm, ponajbolja elektropneumatska udarna bušilica je po meni Bosh pbh-2100.
Nije teška i laka je za držanje. Zbog takve konstrukcije težište je odmereno i mnogo je lakša za držanje jednom rukom nego kod drugih varijatni.
A bez problema buši i najjače aditivrane armirane vibrirane betone.
(probano više puta, Novi Sad, Liman, zgrada iz 80-ih).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VAŽNO, za bušenje iole valjanih betona:
Kvalitet same burgije je i od veće važnosti za efikasnost bušenja nego koja mašina će da je vrti (dok je ispravna).
Obavezno uzeti kvalitetne SDS burgije (Bosh/Makita/Hilti), deklarisane da rade i armirani beton.
Možete uzeti i najkvalitetniju i najskuplju originalnu Hilti mašinu sa udarcem od 20J, ali ako je burgija neodgovarajućeg kvaliteta a beton dobar (pa još pogodite armaturu), mučenje i mašine i čoveka i komšiluka su zagarantovani. A i crkavanje mašine je vrlo moguće.

BTW, kvalitetne burgije uopšte nisu jeftine.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naravno da postoje bolje/skuplje mašine, ali koliko ima smisla kupovati ih ako će efektivno raditi sat do dva u nekoliko godina.
Ili čak 4-5 minuta godišnje, koliko ova moja radi poslednjih godina.

Postoje jeftinije mašine, ali ja imam jako loša iskustva sa njima.
Znale su da crknu posle 2-3 godine, a u te dve tri godine sakupile su ukupno 1-2h efektivnog rada.
Ovaj Bosh je do sada skupio bar 50h efektivnog rada.

Poslednja izmena:
Ja sam sa ovim izbusio rupe za sve lustere po stanu, plus rupe za nosac za TV koji je na nosecem zidu. Koristio sam Bosch burgiju za beton.
Bilo je mucno, pogotovo na ovom nosecem zidu, ali uspeo sam na kraju. Na plafonu kako gde, negde sam se mucio negde je proslo kao kroz puter.

Samo da se nadovežem, ono sto buši je vibracija. Masina je bitnija nego burgija.

Uzeo sam Parkside tiplericu (PABH 20-Li D4). Probao sam na prazno, i vidim da ima lufta.

Molim iskusne da kažu da li je to u granicama prihvatljivog ili nije.

Prilozi

Uzeo sam i ja pre par meseci, nije problem u futeru nego u tim burgijama sto dolaze u koferu. Stavio sam moje burgije i ne baca uopste...

Hvala gospodo. Biće da ste u pravu, da je do burgija.

Ta burgija sa prvog videa jeste Parkside, ali ne iz kofera tiplerice već iz seta SDS+ 7 komada.

Probao sam sa drugim burgijama, i čini mi se da manje baca. U prilogu šaljem snimak sa Keil (14) burgijom (iz Okova).

Dva pitanja:
1. Na koji način može da se utvrdi da li je (SDS+) burgija kriva/prava?
2. Čije burgije uzeti za hobi upotrebu a da valjaju?

Prilozi

Hvala gospodo. Biće da ste u pravu, da je do burgija.

Ta burgija sa prvog videa jeste Parkside, ali ne iz kofera tiplerice već iz seta SDS+ 7 komada.

Probao sam sa drugim burgijama, i čini mi se da manje baca. U prilogu šaljem snimak sa Keil (14) burgijom (iz Okova).

Dva pitanja:
1. Na koji način može da se utvrdi da li je (SDS+) burgija kriva/prava?
2. Čije burgije uzeti za hobi upotrebu a da valjaju?

Koliko vidim, ovo ne baca uopšte. Slobodno buši sa ovim.
Ja koristim neke Parkside burije iz seta koji je bio u nekom metalnom sivom koferčetu. OK su mi.
Za "po kući" sve su dobre. Ako si majstor i planiraš da bušiš stotine rupa na dan, onda odvoji za neke kvalitetne. Možda Bosch?

Na koji način može da se utvrdi da li je (SDS+) burgija kriva/prava?
Možda postoji stručniji način, ali bih je ja položio na sto i kotrjao. Videlo bi se, a i na ruku osetilo kada je kriva.

Jedino, obzirom da su to burgije za beton, pa imaju široke glave..
.. da glava pređe preko ivice stola.

Burgija je ti je kriva, a inače i savršeno prava burgija na sds bušilici mora da radi malo, jer se ona ne steže, već upada slobodno, i onda može da radi gore dole, a radi po dve šine/grebena/vođice, i drži je kuglica da ne iskoči. Tu je tolerancija velika, kada upadne nešto sitno(prašina, trunje...) da ne zaglavi, a i burgije/špicevi nemaju svi isti promer i mere, tu je tek tolerancija velika. Vremenom tolerancija bude veća i veća, i onda u nekom trenutku menjaš futer ako ga mašina nadživi.

Ovo kod tebe je burgija haos...

Kako su kolege napisale, sds prihvat uvek ima lufta i normalno je da „baca“ na slobodnom.

Parkside je poznat po vrlo cestim krivim burgijama.

Ja sam uzeo Bosch Expert set, i sve su bile super osim 8 mm koja je isto bila kriva, pa sam dokupio drugu.

Da li vama te aku busilice rade sasvim normalno kao i one "tradicionalne"?......ja se juce mucio da izbusim par rupa u zidu sa nekom aku busilicom (prethodno napunio bateriju) iz fieldmann-ovog koferceta sa alatom (ostali alat im je OK),sve nesto traljavo ide,jedva busi.... iznervirao se i uzeo moju neku nemacku elektricnu busilicu staru 30 godina i izbusio rupe k'o covek kao od sale...

Nazad
Vrh Dno