Šta je novo?

Toplotna pumpa

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Baš me zanima šta se dešava kada su ovakve temp gde gađamo 23-24 u kući , otvorimo (ja to često radim ) da proluftiram kuću na 15+ jedno 45min.
Baš kao što pretpostavljaš, dešava se da krene da radi TP da ugreje, iako je otvoren prozor ili vrata.
Sva sreća pa u podešavanjima postoji opcija da možeš da koristiš ili ne koristiš unutrašnju temperaturu. Ja je koristim zašto što i kad se otvori radi provetravanja, nije tako strašno. Mi ne provetravamo 45 minuta, već na po 5-10 minuta.
A i to utiče samo kada se provetrava prostorija gde stoji termostat, kod nas je to dnevna soba. Prozor u spavaćoj sobi mogu da držim otvoren ceo dan i neće biti problema.

Tako je. S tim što je kod mene sobni termostat na unutrašnjem masivnom zidu, pa promena temperature u zoni termostata nije tako nagla kao što bi se dalo očekivati. Ili sam termostat ima neku zadršku (tromost). Uglavnom kratko provetravanje ne okida rad TP, a ako se TP upali zbog provetravanja nije šteta jer je verovatno sobna temperatura bila na granici paljenja TP (pali se na 23°C, gasi na 23.5°C). Možeš sad ti pomeriti sobnu pre provetravanja i nakon proverravanja vratiti na traženu vrednost, ali se jednostavno ne opterećujem sa tim. Kad TP dobije signal od sobnog termostata, prvo cirkulaciona pumpa vrti nekih 4min, pa se tek onda pali kompresor ako se sobna temp i dalje nije promenila. Dakle TP se trudi da skonta šta se dešava u prostoru, nije to samo pali-gasi kompresor. Doduše sve to može i mnogo komplikovanije, ali i ovako rafi savršeno dobro

Jasno.. Mi kada otvorimo, onda izađem malo u dvorište jer je ok vreme.. Baciš djubre.. Da ne sedimo u promaji što bi rekli. A to uvek ode na preko pola sata sigurno..rashladi se kuća.. Ali polako posle do 5-6 popodne bude ok u ovom prelaznom periodu. Zato sam stavio samo preko krive. Kakva god da je temperatura u kući ista ode u radijatore

Ja moram da imam uključen i uticaj sobnog termostata zato što čak i zimi kad Sunce grune zbog veće staklene površine imam lepe dobitke od insolacije, pa bi u kući bilo pretoplo. Ne treba mi TP ako me greje Sunce 😁

Rodjak ima vissman 200s i kod njega ima neki kontoler koji meri sobnu temperatu i na osnovu temlerature vode,spoljasnje temperature i temperature u sobi ona regulise rad. I ja u midei vidim ovakave kontolere izlozene i pitam da li mogu ja da stavim to na zid dnevne sobe i da mi tu meri temperaturu sobe i da se tu kontolise pumpa. I tamo taj inzinjer rece da nema mogucnost i da ima samo taj na hidomodulu i da tu meri sobnu temperaturu. Iskreno nesto mi znanje tog inzinjera oskudno. Prvo je predlozio za moj stan pumpu od 8 do 10 kw sto mi bilo cudno.
Mebi ce ta pumoa da stoji skucena izmedju 2 zida zatvorena i tu cd meriti vecu temperaturu nego sto ce biti u sobi.
Po pisaniju na internetu može da se doda sobni, ali ne podržava sve funkcije. Taj sobni bi služio kao limit, da TP ne prepuca zadatu temperaturu ako sine Sunce u podne recimo. A taj na unutrašnjem modulu je master termostat, i on upravlja krivom grejanja (vremenska kompenzacija). Evo šta kaže AI:
Midea air-to-water heat pumps (A2W), such as the M-Thermal series, support 3rd party room thermostats through standard volt-free (dry contact) or 230V switched live inputs on the main PCB. While the unit comes with its own wired controller, it is often configured to act as the system's "master" while 3rd party thermostats handle zone-specific on/off signals.
Kod Fujitsu TP i sobni (dodat Siemens sobni termostat) utiče na krivu grejanja, kao i na kontrolu sobne temperature.
To pitao onog inzinjera al izgleda da on mozda ili me nije svatio ili ne zna covek.
Baš me zanima šta se dešava kada su ovakve temp gde gađamo 23-24 u kući , otvorimo (ja to često radim ) da proluftiram kuću na 15+ jedno 45min.

Da li onda TP pokušava da zagreje ili se gasi taj period.. Ako me razumeš..

Ja ostajem pri krivi spoljne i ona radi isto. Kada zatvorim sve.. Polako se vraća temp..

Nadam se da razumeš moju nedoumicu šta radi TP u tom slučaju ?

U žičnom kontroleru ima sobni termostat.. Ne koristim ga..

Nije mi jasno da li se prica o jos jednom kao drugoj zoni?

Pogledajte prilog 535153
Mozes preko polaza vode ili temperature u kući .
Posto ce mi pumpa biti na zatvorenom mestu 80x60cm izmedju 2 zida i zatvorena vratima da se ne vidi u stanu ona ce tu stalno meriti vecu temperaturu nego sto je stanu a mislio da taj senzor tempersture i kontoler izmestim na zid dnevne sobe(od pumpe udaljen mozda 5-6m) da tu meri.
Tj da sam ostavim rebrasta creva da sutra kada dodje ne cepam opet.

Midea podržava samo ON/OFF preko sobnog termostata (ja imam shelly switch in HomeAssistant integraciju), a ne podešavanje temperaturne krive u odnosu na unutrašnju temperaturu. To znači da ako pređe sobna temperatura npr. 23.5 ona će isključiti pumpu, ali neće moći da kompenzuje kada vidi da temperatura u kući raste od 22 do 23 prebrzo.

Sobni termostat NIJE wired controler (iako može da bude). Može da se ugradi bilo koji wireless termostat npr. i staviš ga gde hoćeš.

• Like
Reagovanja: Gox
Midea mi vise nije zanimljiva jer u krugu od 100km nemam nijednog ovlascenog servisera. Ko za baksuza stace tad kad najvise treba a treba njega namoliti da dodje da vidi sta se desava. Ili da to naplati(samo mu trosak da dodje i da se vrati 50e) plus rad.
Cekam da dodje jos jedan da vidim sta ce ponuditi,sa kojim pumpama radi i sta ugradjuje.
Za sad je bio ovlasceni iz Bkscha i Vissmana.
Cekam da mi jave cenu za vissman 200s od 6kw pa videcemo gde je u od odnosu na mideu.

e sad ajd jos jedna informacija.
Posto cu verovatno prvo provuci creva za gas kroz plafon tj kroz kamenu vunu.
planirao sam provuci 6mm i 15mm ali sad vidim da naprimer vissman 200s 6kw idu cevke 6 i 12mm a za Lg pise da traze 10mm i 16mm.
Kakva je situacija ako ja privucem 6 i 16mm a na primer stavim vissmann koji trazi 6 i 12mm, da li to predstavlja problem ako je cevka veca?
Ili ako stavim primer LG pa umesto sto treba 10mm ja imam provuceno 6mm.
Ima li za takav problem neko resenje ili kakve posledice moze da se dese po TP?

Ne znam zašto ali mi ovo deluje kao loša ideja. Da provučeš cevi za TP koju još nisi kupio i ne znaš koji će model biti ni koje cevi u stvari koristi, ni koji gas koristi?
Dobićeš garanciju za tako postavljenu TP? Serviser nema problema sa tim? Sutra ako se žališ na nešto, misliš da ti neće reći da su problem cevi koje si ti postavljao, a ne njihov rad ili njihova TP?

Ne znam kako može 6mm i 15mm na TP koja je projektovana za 10mm i 16mm - zar ne brineš oko povećanog pritiska u cevima u odnosu na projektovani (da ne pričamo da ćeš morati da tvrdo lemiš na cevi odgovarajućih prečnika na krajevima), itd.

Ne znam zašto ali mi ovo deluje kao loša ideja. Da provučeš cevi za TP koju još nisi kupio i ne znaš koji će model biti ni koje cevi u stvari koristi, ni koji gas koristi?
Dobićeš garanciju za tako postavljenu TP? Serviser nema problema sa tim? Sutra ako se žališ na nešto, misliš da ti neće reći da su problem cevi koje si ti postavljao, a ne njihov rad ili njihova TP?
Pa i mene to brine. Al posto sad zbog pozara u stanu mora da radim ceo stan,od golih zidova i posto radim kamenu vunu na plafonu ubacio bi cevke i creva za instalaciju gde god treba jer zbog problema sa finansijama ne verujem da cu pored svega izdvojiti jos 4000-5000e za TP da je sad kupim i ugradim. Kod mene ima samo servise i montazera za Bosch i nijedan drugi al ima puno nih koji se samo bave ugradnjom pa bi nekog od njih zvao samo da provuce cevi kroz plafon i do spoljneg zida pa neka stoje prislonjenje na zid dok se ne izvucen iz finansijkog rata sa posledicam pozara. Sad se samo raspitujem u vezi TP jer nemam iskusva a nazalost nisam sad u mogucnosti da platim neku firmu(verovatno iz BG) da to odrade.
Ne znam kako može 6mm i 15mm na TP koja je projektovana za 10mm i 16mm - zar ne brineš oko povećanog pritiska u cevima u odnosu na projektovani (da ne pričamo da ćeš morati da tvrdo lemiš na cevi odgovarajućih prečnika na krajevima), itd.
Nazalost ne znam,zato sam i pitao ovde mozda neko ima iskustva sa tim ili negde neko radio da je provukao cevke pa se promenila u medjuvremenu TP pa skarabudzio da kazem.

Ne znam kakav ti je raspored u stanu i zašto moraju cevi da budu kroz kamenu vunu. Ako nemaš sada sredstava, onda ne bih ništa ni pripremao unapred. Kada budeš ugrađivao pumpu tada će staviti cevi koje treba i gde treba. Ako je plafon rigips onda je lako da se napravi otvor i da se ponovo zatvori. Neće se ni videti da je rađeno. Ja bih uštedeo novac i za te cevi i fokusirao se na ostale radove. A TP kad dođe vreme za to.

Gledam da uvedem ovo grejanje i fancoile.

Mene zanima da li iko ima iskustva sa fan coilima? Nigde skoro nista ne mogu da nadjem kod nas vezano za to, jer mi je odlicna opcija grejanje+hladjenje u jednom a ne mora da rusim nadvratnike zbog podnog (jer nije bilo predvidjeno iz prva 260cm visina).

Ne znam ni kakvi sve ima kod nas ono sto sam iscackao znam da ima zidni kao radijator, cluster (ono na olafonu kao u marketima), ima oni ugradni u plafon kanalni kako vec (kao u aparmanima), i ima oni sto izgledaju kao klima jedinice.

Koji je najbolji, pojma nemam. Niti znam koju toplotnu pumpu da gledam (marka).

Verujem da za to mora da se uradi projekat i sracuna sve, to valjda radi covek koji namesta to sve, ali me zanima koje marke da gledam, grejanje i hladjenje 230m2 i koji fan coili su dobri.
Koristim fancoile u kući, ali za sada samo za grejanje. TP je nabavljena, sledi ugradnja pa ću tek da vidim kako funkcioniše hlađenje.
Ako hoćeš da ih koristiš za hlađenje, cevi moraju da budu dobro izolovane pa je njihova ugradnja jednostavnija ako je objekat u izgradnji ili radiš rekonstrukciju. Takođe i cevi za odvod kondenzata su dodatni problem koji je lakše rešavati tada.
Ja sam imao istu dilemu koji brend da kupim pa sam se na kraju odlučio za Sabianu.
Većina brendova koji proizvode TP imaju u ponudi i FC.
Takođe proveri da li FC ima mogućnost sakupljanja kondenzata, kod Sabiane su neki modeli imali posebnu tacnu koja je bila opcija. Modeli koje sam uzeo su konstrukciono bili predviđeni za sakpuljanje kondenzata.
Neki modeli moraju da imaju i pumpu za odvod kondenzata (plafonski), u zavisnosti od konstrukcije.
Ja sam FC odabrao da budu predimenzionisani kako bih mogao da ih koristim na manjoj brzini ventilatora. Podizanje prašine je jedan od problema FC.

Ne znam kakav ti je raspored u stanu i zašto moraju cevi da budu kroz kamenu vunu. Ako nemaš sada sredstava, onda ne bih ništa ni pripremao unapred. Kada budeš ugrađivao pumpu tada će staviti cevi koje treba i gde treba. Ako je plafon rigips onda je lako da se napravi otvor i da se ponovo zatvori. Neće se ni videti da je rađeno. Ja bih uštedeo novac i za te cevi i fokusirao se na ostale radove. A TP kad dođe vreme za to.
Pa tako ce i biti izgleda. ostavicu samo izlaze za cevi za grejanje za spajanje TP a mozda provucem rebrasto crevo da se nekad provuce kabal za struju.
Izgleda da su se i neke plocice u kaptilu odlepile pa sad ide i ono u rasturanje tako da od TP nema nista izgleda.
Svakog dana se nesto menja i nailazi se na nove probleme. Probacu da pozovem montazere klima da vidim kako da postavim u spavacoj jos jednu 9tku klimu i to ce biti za sl zimu grejanje.
I zašto mora uopšte mora da bude splt?
zbog spoljne jedinice.
jedino mesto je da se postavi na zidu( zida se siporeksom jedan prozor od 1m x 1.4m) a ispod tog zida je sims od 65cm. sve je to na 3cem spratu i zbog same tezine TP i zbog bilo kog servisa,veoma je nepsistupacno pa bi odvojio da imam elemente u stanu i napolje a ne samo napolje.
Pored svega toga verovano da se mora montirati onim kranom korpom plus je sve to iznad pesacke zone gde je zabranjen saobracaj.
Tako da ako nedaj boze bude nesto bilo potrebno da se radi na spoljnoj jedinici a ne moze kroz prozor i da se visi na tom simsu onda bi morao da angazujem korpu.

Pozdrav svima.
Da li kod vas cirkulaciona pumpa radi non-stop ili se automatski gasi kada se dostigne zadana temperatura u kuci? Kod mene radi non-stop cak i kada kompresor ne radi. Pumpa je Viessmann Vitocal 200S, a povezana je na bafer od 300L. Da li bi bilo neke prednosti da se gasi cirkulaciona pumpa kada se dostigne +2c od zadane temp ili ne? Da li bi donelo ustedu ili bi zapravo negativno uticalo na rad sistema ? Ne bih znao koliko je cirkulaciona pumpa zapravo potrosac struje.

Kakva slučajnost da pitaš za cirkulacionu pumpu (CP). Baš se igram sa tim ovih dana 🙂

Kod mene je situacija da imam bafer i zbog toga imam dve CP. Jedna je u samoj jedinici toplotne pumpe i ona gura vodu iz toplotne pumpe (TP) do bafera. Druga gura iz bafera ka kući. Da li i ti imaš dve CP? Ako imaš samo jednu onda je verovatno bafer drugačije povezan (serijski tj. kao volumizer).

E sad što se tiče rada. Moja TP ima opciju da podesim vreme koliko njena CP da radi nakon što se kompresor ugasi. Da bi iskoristio akumuliranu toplotu, ali to kod mene nema smisla pošto je odvojeno hidraulički sa baferom i trebam da upravljam i drugom CP.
Ranije su mi obe CP radile bez prestanka, ali sam kasnije namestio da ovu iz bafera ka kući palim i gasim putem automatizacije iz Home Asisstanta kada sam postavljao pametnu kuću. Pre nekoliko dana sam i drugu povezao da upravljam njome iz Home Asisstanta.

To praktično znači da moja TP ne radi logiku paljenja i gašenja CP, već to sam podešavam na osnovu onoga što mi se čini da je dobro. Dobio sam i da pratim odvojenu potrošnju za rad i za TP i za rad CP. A što se tiče potrošnje, ona zavisi da li je fiksna ili varijablilna CP.
Moja fiksna troši između 90-120W u zavisnosti da li biram 1, 2 ili 3. brzinu. A varijablina je ona koja se nalazi u TP i ona troši oko 25-30W, pošto ne gura punom snagom nego je krug do bafera mali.

Kod mene se ne primeti razlika u komforu ili radu same TP kad ugasim CP odmah ili malo kasnije. Logika za pokretanje i gašenje obe je da je kompresor TP radi (što znam jer troši minimum 900W).

1776185207290.png

Jedino što utiče je ako ugasim CP, a TP svojom logikom smatra da treba da radi. Tada će podići vodu u baferu i TP će stati zbog podešene granice od max 40°C temperature vode u sistemu.

Sada je suviše toplo vreme da se igram detaljnije sa ovim, ali pošto koristim TP i za hlađenje leti, videću kako će se tada ponašati.

Čini mi se da je kod mene sad stvarno gotova sezona grejanja.

Svake godine po malo optimizujem grejanje, a sa ovim spuštanjem crvene zone su nas dodatno naterali da pazimo i da ne uđemo crveno, tako da je nama ova zima rekordno niska po troškovima. Najviše što sam termalnom kamerom video gde su mi gubici pa sam to rešio i što sam uveo automatizaciju pa mi se TP bolje ponaša i manje troši. A ova zima je bila hladnija nego prošla, i struja je poskupela, pa sam očekivao i da će biti veća potrošnja od prošle, tako da sam prijatno iznenađen.

Ovako izgledaju brojevi za ovu sezonu (ukupno: 2.181 kWh = 27.046 din):
1776506180178.png

A ovako za prošlu sezonu (ukupno: 2.857 kWh = 36.071 din):
1776506125514.png

Iznosi su po cenama struje kako nam je stizao račun za taj mesec. Potrošnja samo TP, ukupan račun je veći.
TP Fujitsu Waterstage 10kW, podno + plafonsko grejanje, kuća 140m2, Ytong 37cm.

Imam još planiranih radova na kući, tako da bi grejanje u sledećoj sezona trebalo da bude još više optimizovano.

Kako ste vi prošli? Ima li nekog da se još uvek greje?

Ja sam 01.03 zavrnuo gas i takodje saopstio ukucanima da imaju klime i dodatnu cebad 🤣 👍 Prosek potrosnje gasa u martu u zadnjih 5 godina je bio 10-13.000rsd, ovaj mart racun je iznosio 3.500rsd (zena jegrejala atelje 24m2 povremeno, ja sam skuvao 3 ture piva i tehnicka voda). Klime su radile ceo mart,struja je stigla 5.500rsd. Ja zadovoljan.

Vezano za neke prosle postove, da Vas izvestim, ubacena je jos jedna inverter klima i konacno je uradjena izolacija tavanske ploce 👍 takodje zamenjena ulazna vrata (drvena zamenjena sa ALU)

April krenuo odlicno, za 20 dana tu sam negde na 200kW viska, msm da gas necu ukljucivati uopste sledece grejne sezone, bar se nadam da necu.

Prilozi

• 20260416_025246.jpg
    20260416_025246.jpg
    153.3 KB · Pregleda: 20
Sinoć sam pustio TP da radi samo po jeftinoj tarifi, jer je zahlađenje ovih dana. A i žena je zimogrožljiva, više volim kad se razgaći 😁

Nazad
Vrh Dno