Baš kao što pretpostavljaš, dešava se da krene da radi TP da ugreje, iako je otvoren prozor ili vrata.Baš me zanima šta se dešava kada su ovakve temp gde gađamo 23-24 u kući , otvorimo (ja to često radim ) da proluftiram kuću na 15+ jedno 45min.
To pitao onog inzinjera al izgleda da on mozda ili me nije svatio ili ne zna covek.Po pisaniju na internetu može da se doda sobni, ali ne podržava sve funkcije. Taj sobni bi služio kao limit, da TP ne prepuca zadatu temperaturu ako sine Sunce u podne recimo. A taj na unutrašnjem modulu je master termostat, i on upravlja krivom grejanja (vremenska kompenzacija). Evo šta kaže AI:
Midea air-to-water heat pumps (A2W), such as the M-Thermal series, support 3rd party room thermostats through standard volt-free (dry contact) or 230V switched live inputs on the main PCB. While the unit comes with its own wired controller, it is often configured to act as the system's "master" while 3rd party thermostats handle zone-specific on/off signals.
Kod Fujitsu TP i sobni (dodat Siemens sobni termostat) utiče na krivu grejanja, kao i na kontrolu sobne temperature.
Posto ce mi pumpa biti na zatvorenom mestu 80x60cm izmedju 2 zida i zatvorena vratima da se ne vidi u stanu ona ce tu stalno meriti vecu temperaturu nego sto je stanu a mislio da taj senzor tempersture i kontoler izmestim na zid dnevne sobe(od pumpe udaljen mozda 5-6m) da tu meri.Baš me zanima šta se dešava kada su ovakve temp gde gađamo 23-24 u kući , otvorimo (ja to često radim ) da proluftiram kuću na 15+ jedno 45min.
Da li onda TP pokušava da zagreje ili se gasi taj period.. Ako me razumeš..
Ja ostajem pri krivi spoljne i ona radi isto. Kada zatvorim sve.. Polako se vraća temp..
Nadam se da razumeš moju nedoumicu šta radi TP u tom slučaju ?
U žičnom kontroleru ima sobni termostat.. Ne koristim ga..
Nije mi jasno da li se prica o jos jednom kao drugoj zoni?
Pogledajte prilog 535153
Mozes preko polaza vode ili temperature u kući .
Pa i mene to brine. Al posto sad zbog pozara u stanu mora da radim ceo stan,od golih zidova i posto radim kamenu vunu na plafonu ubacio bi cevke i creva za instalaciju gde god treba jer zbog problema sa finansijama ne verujem da cu pored svega izdvojiti jos 4000-5000e za TP da je sad kupim i ugradim. Kod mene ima samo servise i montazera za Bosch i nijedan drugi al ima puno nih koji se samo bave ugradnjom pa bi nekog od njih zvao samo da provuce cevi kroz plafon i do spoljneg zida pa neka stoje prislonjenje na zid dok se ne izvucen iz finansijkog rata sa posledicam pozara. Sad se samo raspitujem u vezi TP jer nemam iskusva a nazalost nisam sad u mogucnosti da platim neku firmu(verovatno iz BG) da to odrade.Ne znam zašto ali mi ovo deluje kao loša ideja. Da provučeš cevi za TP koju još nisi kupio i ne znaš koji će model biti ni koje cevi u stvari koristi, ni koji gas koristi?
Dobićeš garanciju za tako postavljenu TP? Serviser nema problema sa tim? Sutra ako se žališ na nešto, misliš da ti neće reći da su problem cevi koje si ti postavljao, a ne njihov rad ili njihova TP?
Nazalost ne znam,zato sam i pitao ovde mozda neko ima iskustva sa tim ili negde neko radio da je provukao cevke pa se promenila u medjuvremenu TP pa skarabudzio da kazem.Ne znam kako može 6mm i 15mm na TP koja je projektovana za 10mm i 16mm - zar ne brineš oko povećanog pritiska u cevima u odnosu na projektovani (da ne pričamo da ćeš morati da tvrdo lemiš na cevi odgovarajućih prečnika na krajevima), itd.
Koristim fancoile u kući, ali za sada samo za grejanje. TP je nabavljena, sledi ugradnja pa ću tek da vidim kako funkcioniše hlađenje.Gledam da uvedem ovo grejanje i fancoile.
Mene zanima da li iko ima iskustva sa fan coilima? Nigde skoro nista ne mogu da nadjem kod nas vezano za to, jer mi je odlicna opcija grejanje+hladjenje u jednom a ne mora da rusim nadvratnike zbog podnog (jer nije bilo predvidjeno iz prva 260cm visina).
Ne znam ni kakvi sve ima kod nas ono sto sam iscackao znam da ima zidni kao radijator, cluster (ono na olafonu kao u marketima), ima oni ugradni u plafon kanalni kako vec (kao u aparmanima), i ima oni sto izgledaju kao klima jedinice.
Koji je najbolji, pojma nemam. Niti znam koju toplotnu pumpu da gledam (marka).
Verujem da za to mora da se uradi projekat i sracuna sve, to valjda radi covek koji namesta to sve, ali me zanima koje marke da gledam, grejanje i hladjenje 230m2 i koji fan coili su dobri.
I zašto mora uopšte mora da bude splt?Ne znam kakav ti je raspored u stanu i zašto moraju cevi da budu kroz kamenu vunu
Pa tako ce i biti izgleda. ostavicu samo izlaze za cevi za grejanje za spajanje TP a mozda provucem rebrasto crevo da se nekad provuce kabal za struju.Ne znam kakav ti je raspored u stanu i zašto moraju cevi da budu kroz kamenu vunu. Ako nemaš sada sredstava, onda ne bih ništa ni pripremao unapred. Kada budeš ugrađivao pumpu tada će staviti cevi koje treba i gde treba. Ako je plafon rigips onda je lako da se napravi otvor i da se ponovo zatvori. Neće se ni videti da je rađeno. Ja bih uštedeo novac i za te cevi i fokusirao se na ostale radove. A TP kad dođe vreme za to.
zbog spoljne jedinice.I zašto mora uopšte mora da bude splt?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari