Šta je novo?

Preporuka za gasni kotao

• Začetnik teme Začetnik teme Vokac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Beretta Mynute X 35kW, koliko vidim ovo imaš. Koliko kvadrata greješ 400-500? Pored TP i 5 invertera? Jel to jedan objekat ili više?
Tri objekta. Beretta je kod roditelja, u kući od 300kvm bruto BEZ izolacije, sem 10cm vune na tavanu. Doduše ne greje se sve uvek, kako kad, uglavnom samo sprat. TP je kod mene u 260kvm bruto. Imam 9 invertera sve ukupno u te tri kuće. Fujitsu 12LTCE u kući(ci) od 60kvm, 3kom Fujitsu 12LMCE kod roditelja, i kod mene trenutno Fujitsu 18kmte, 2kom Fujitsu 09kmcc i 2kom Vox IHD12.

.... a koštaju 3x više.....

Bez potrebe da analiziramo ostatak teksta, dok ovo ne razjasnimo. I pre godinu ili dve je neko išao sa istom pričom, samo je valjda bilo "duplo", pa je na kraju ispalo, aha, pa to su novi modeli. Za 100k din se sada kupuje kondenzacioni kotao. Kakav to gasni kotao možemo da kupimo za 35k din?

Nije ovo nikakva moja teorija. Ja sam samo napisao da ti kotlovi na starom sistemu radijatorskog grejanja troše isto kao i konvencionalni, a koštaju 3x više. Ko radi novo sve za njega je ok. Da li modulacijom ili menjanjem krive (opet modujacija) sve jedno je. Troši istu količinu energenta. Zar ti nemaš podno grejanje? Nije gasni kotao TP, pa da mu smeta velik broj startova. I nema to veze sa koliko parametara je kontrolisan, on mora da digne i održava temperaturu koja je zadata na sobnom termostatu. Da je tako kao što pišeš,onda nek svi sa kondenzacionim izbace sobne i nek radi samo na polaz (radi non-stop, pa da vidiš šta je konfor). Samo onda lele za potrošnu na radijatorskom. Za podno je skroz druga priča. Ne postoje modulacije na 35-40C koje mogu da postignu zadatu temp. Postoji samo dizanje polaza na 50C (koji diže kriva grejanja, spoljni,...), kako si i sam napisao. Tada i uvek taj kotao troši kao i stari na takvom sistemu, jer na 35C ne može da ugreje u odnosu na uslove merenja.
Nije sve tako crno-belo. Definitivno se može grejati i na polazu od 45°C na radijatorima, ukoliko su isti predimenzionirani, i to dobar deo sezone, pogotovo ako je protok veći a mali delta T. "Veissmann" tvrdi da se kondenzacija dešava sve do 57°C POVRATNOG voda. Dakle i ako je polaz 60 a povrat 45, opet ima kondenzacije na većem delu izmenjivača.

Bez potrebe da analiziramo ostatak teksta, dok ovo ne razjasnimo. I pre godinu ili dve je neko išao sa istom pričom, samo je valjda bilo "duplo", pa je na kraju ispalo, aha, pa to su novi modeli. Za 100k din se sada kupuje kondenzacioni kotao. Kakav to gasni kotao možemo da kupimo za 35k din?
Možemo i ovako. Neko ko ima stari sistem (crne cevi, tuč,panelne,..) hoće da menja (mora) kotao na gas. Može danas da kupi Links24kw za 65k dinara, Vaillant konvencionalni za 130k dinara ili Vaillant kondenzacioni za preko 200K dinara. Ima i malo jeftiniji kondenz kod Vaillanta, ali... Pričam samo o ovom brendu. Kolika je razlika u ceni od prvog do poslednjeg? Nemam nameru da polemišem, ali se stvara lažna slika za ljude koji hoće da menjaju i da je to mnogo bolje, a jedva skupe pare za to. Nije toliko bolje. To i ti znaš jer si prešao sa 28kw Vaillant od 20 godina koji je jedan od najboljih kotlova ikada, na prosečan kondenzacioni od 24kw. 90% uštede koju imaš je zbog snage kotla, ne zbog kondenzacije.

Možemo i ovako. Neko ko ima stari sistem (crne cevi, tuč,panelne,..) hoće da menja (mora) kotao na gas. Može danas da kupi Links24kw za 65k dinara, Vaillant konvencionalni za 130k dinara ili Vaillant kondenzacioni za preko 200K dinara. Ima i malo jeftiniji kondenz kod Vaillanta, ali... Pričam samo o ovom brendu. Kolika je razlika u ceni od prvog do poslednjeg? Nemam nameru da polemišem, ali se stvara lažna slika za ljude koji hoće da menjaju i da je to mnogo bolje, a jedva skupe pare za to. Nije toliko bolje. To i ti znaš jer si prešao sa 28kw Vaillant od 20 godina koji je jedan od najboljih kotlova ikada, na prosečan kondenzacioni od 24kw. 90% uštede koju imaš je zbog snage kotla, ne zbog kondenzacije.

Nemam dovoljno podataka o mojoj uštedi, jer je svake sezone različita spoljna temperatura, ali verujem da je pored manje nazivne snage, značajan deo uštede nastao, jer novi kotao ima modulaciju, dok je stari radio On/Off.

Ti si upravo uporedio najjeftiniji Lynx sa Vaillant. Nema veze sto su deo iste grupe. Uporedi cenu dva Lynx modela. Ili kao sto si naveo 2 Vailant, pa je razlika 1.5, a ne 3x.
Konkretne cene nisam proveravao, jer nema ni svrhe, ni potrebe, ni smisla. Ali ne bi me čudilo da si za Lynx stavio cenu bez PDV, a za Vaillant onu iz najskuplje prodavnice 😄

Šalim se ja malo, ne primaj k srcu, ali mani se tih procena tipa 3x skuplje, jer bez obzira što posle napišeš nešto smisleno, ljudi to ne prihvataju za ozbiljno, jer je ovo 3x lako poverljivo, ali toliko besmisleno, da ga ni ne proveravamo.

Nikako.👍
Mogu da stavim fiskalni za Lynx od pre 10-ak dana, ako treba. Protherm je isto što i Vaillant, ali za sirotinju. Pogledaš samo korisnička i servisna upustva za oba brenda na sajtovima prodavaca. Sve jasno. Naravno da postoji razlika, ali ne i koliko je razlika u ceni. Nikad nisam rekao da kondenz nije bolji, ali samo u određenim uslovima koji su njemu potrebni.

Sem ako radijatori nisu poddimenzionisani, ti uslovi su ispunjeni u toku većeg dela sezone, a ako su predimenzionisani i cele sezone. Kome ne trebaju visoke temperature vode ne treba ni da kupuje najjeftiniji kotao. Sem ako je pod moranje. U svom životnom veku će taj bolji kotao da uštedi razliku u ceni. Doduše ne dajem generalni savet, sve je od alučaja do slučaja, ali ovo važi za većinu grejnih sistema.

@steins
Pa, jer taj Baxi Luna Comfort 3 dobro radio 20 godina? Jer misliš da ćeš ako daš 130-140k dinara za običan Vaillant kotao (a možda i više, ako ideš dalje) bolje proći od Baxi-a, na istom sistemu grejanja? Bosch nikako ne ide u istu klasu. Tebi treba kotao koji je u klasi sa onim koji si koristio i verovatno dobro radio, da nije , bio bi zamenjen za sve te godine. Na stari sistem se ne stavlja najnoviji kotao, jer je on napravljen da radi na totalno drugačijim sistemima. Svako ko ti kaže drugačije samo hoće da ti uzme pare za ništa.

Ma jeste radio dobro. Al više ne radi - pumpa je crkla, kada je pre dve godine dolazio majstor za održavanje rekao mi je da poodavno nema delova tako da mora da se improvizuje ili krpi u slučaju kvara i bio je u pravu.

Ajde ovako da probamo - koji kotao u toj klasi je preporuka da zamenim ovaj?

Juce sam pricao sa osobom koja 25+ godina servisira gasne kotlove i izvodi instalacije grejanje. On preporucuje Alfa Plam kotlove i kaze da je sve to "slicno". Njihova cena nije puno jeftinija od renomiranih zapadnih proizvodjaca pa ne znam da li ima smisla kupovati iste. Servisna mreza, dostupnost delova i njihova cena su verovatno dobri pa to moze biti pozitivna strana te price...

Ajde ovako da probamo - koji kotao u toj klasi je preporuka da zamenim ovaj?
Bilo koji kotao će ti dati isto što si imao na starom sistemu, možda malo manju potrošnju i više kontrole, ništa više. Stvar je u tome koliko para hoćeš ili možeš da daš?
Ja imam starog dimnjačkog Vaillanta koji radi i sad (od 2003god. nikad servisiran) ali je gotov. Mora novi. Kupio sam Protherm Lynx, ali ću za vertikalni dimovod od 1,5m za njega platiti polovinu cene novog kotla. Još ga nisam ugradio, stoji u kutiji. Ja nemam mogućnost ugradnje horizontalnog dimovoda koji košta 4500din. Još jedan od apsurda proizvođača. Koliko para toliko i muzike, ali muzika ume da uzme dobre pare, a da ne svira.🙂 Konsultuj se sa nekim majstorom ako ga imaš, koji će pogledati ceo sistem.

Poslednja izmena:
... Servisna mreza, dostupnost delova i njihova cena su verovatno dobri pa to moze biti pozitivna strana te price...

Ovo smo pominjali i ranije.... Za Gorenje veš mašine je bitan prodajni argument "razvijena servisna mreža", a ista nije nastala iz predostrožnosti, nego iz potrebe. Tako da ne mora da bude prednost...

Razvijena servisna mreža, nastala iz predostožnosti, ili potreba, nije da je bitno, jeste, i biće uvek, prednost.
To je, valjda, svima jasno.
Možda ne bi bila kada bi, ako ne svi, ono bar većina kupaca, bila u mogućnosti ili raspoloženju da, na prvi i najmanji otkaz uređaja, jedostavno kupi drugi.
Nisam baš siguran, ali čini mi se kao da još uvek nismo došli do tog stadijuma, na stranu pitanje da li je to dobro ili nije.

Nazad
Vrh Dno