To ti je dovoljno. Ja grejem 250 kvadrata i uzeo sam BOSCH 24kw ali sam ga odmah ograničio na 18kw i greje odlično već drugu sezonuDanas sam bas pricao sa covekom koji radi Vaillant kontlove i ima sertifikat da ih pusti u pogon. Kada sam ga pitao za stepen modulacije i najnizu potrosnju i ceo taj deo o niskoj temp, nije mi dao neki smislen odgovor, kao da u sustini bas i nema proverenu informaciju.
Takodje za temp mi je rekao da ako hocu da idem na tipa 24c u sobi, nema sanse da cu moci da idem na temp izlazne vode ispod 42c.
E sad meni je to malo visoko, jer proizvodjaci kazu izmedju 35c i 38c, ali ne kazu za koju temp u sobi, jer to zavisi od puno faktora, recimo koliko izolacije toliko i kolicine cevi u podu.
Ono sto ja zelim je da mi pod bude stalno mlak/topao, samo da bude malo manja temp nocu u kuci zbog spavanja.
Mislim da cu uzeti taj Fisman, samo se plasim da li mi je 19kw dovoljno, da se ne zeznem, jer u tehnickom listu im pise da je to za kvadrature do 150 ili 160 m2, nisam siguran.
Nije isto 19kW na struju i 19kW na gas....
Šta misliš da li kotao na gas od 19kW može da bude 20kW a na struju teško da je korisno svih 19kW.Kako to misliš nije isto?
19 kw je 19 kw, valda?
Ne razumem.
Kao sto sam i napisao, zvao sam ih i uputili su me na coveka koji je serviser, najblizi meni. Ja ga zvao, on covek rekao da je najbolje da on dodje i vidi sta i kako, da mi da savet koji kotao je najbolji za mene, tj moju situaciju.@13umble13ee
Da li se to još uvek zida bez projekta, divlja gradnja?
Spremiš gradjevinski projekat i sa njim malo se razjuriš da nadješ njihovog prodavca, to je tehnička podrška prodaji. Moguće da postoji forma za upit ako imaš potrebnu snagu za grejanje (toplotni gubici objekta), dužine cevi i broj grejnih krugova. Izbor opreme za grejanje se ne radi na nevidjeno a još kad pročitam ovde slobodno toliko kW a sami kažu svima su predimenzionisani kotlovi.
Mali off, a kako mislis da prikljucis struju, vodu, gas, bez gradjevinske dozvole?A da, na divlje pravim kucu, bez projekta. Jel ovo Srbija ili nije. Znas li ti koliko kostaju sve potrebne dozvole i takse.
Dobro, de, na jednom je to nominalna snaga, na drugom je potrošnja struja, ali pitanje je bilo da li je 19kw gasni kotao dovoljan za 165m2 dobro izolovanog prostora, sa podnim grejanjem. Može tih 19kw da prave šimpanze na ergociklu, siguran sam da je dovoljno za taj objekat. S obzirom da je nov objekat, trebalo bi da poseduje projekat, pa cela ova priča i nema previše smisla, ali ako projekat kaže da nije dovoljno, možda nije loša ideja konsultovati još nekog stručanjaka.Nije isto 19kW na struju i 19kW na gas. Izbor kotlova za podno i radijatorsko grejanje se vrši na različite načine a mora da postoji i max temperatura ispod podne obloge da sutra ne bude loši majstori, podigao se parket i ispucala košuljica ili odlepljuju se ili pucaju pločice.
Viessmann kod nas ima tehničku podršku i na upit su davali ponudu sa rešenjem grejanja, tako je bilo do pre neku godinu dok poznata mi osoba nije otišla u penziju, verovatno i danas funkcioniše tehnička podrška.
Ovo je samo bilo, na glupo pitanje/konstataciju, glup odgovor. Na sarkazam sam odgovorio sarkazmom 😀Mali off, a kako mislis da prikljucis struju, vodu, gas, bez gradjevinske dozvole?
Nisam siguran da u projektu ovaj deo pise. Ali svakako mogu pitati projektanta, moguce da sam ja prevideo ovo. Pise mi predvidjena debljina izolacije itd, ali za energiju koja je potrebna za zagrevanje, to nisam video.Dobro, de, na jednom je to nominalna snaga, na drugom je potrošnja struja, ali pitanje je bilo da li je 19kw gasni kotao dovoljan za 165m2 dobro izolovanog prostora, sa podnim grejanjem. Može tih 19kw da prave šimpanze na ergociklu, siguran sam da je dovoljno za taj objekat. S obzirom da je nov objekat, trebalo bi da poseduje projekat, pa cela ova priča i nema previše smisla, ali ako projekat kaže da nije dovoljno, možda nije loša ideja konsultovati još nekog stručanjaka.
Stvarno nisam iz struke, ali nov obejakt, prema onom opisu na -15C, ne sme imati toplotne gubitke ni blizu 10kw.
Nazalost masinski projekat nemam. Iskreno, placao sam samo ono sto "moram". Ovaj deo cu proveriti sa instalaterima sta i kako. Na selu moras imati dozvole, ali ne moras bas imati projektanta za svaku fazu 😛Debljina izolacije ti je u glavnom građevisnkom projektu, a instalacije bi trebalo da budu u mašinskom projektu. To je sveska u kojoj su ti gasne instalacije i vodovod i kanalizacija, pa tu potraži.
Opet, ni to nije moja struka, ali ovo je sećanje od pre 15-ak godina, kada sam zidao neku zgradu. Možda je drugačije za individualno stanovanje, ali trebalo bi da postoji.
Ako imaš projekat, u kme je ispod košuljice instalacija podnog grejanja, mora negde da bude zapisano nešto o tome.
Hvala ti na korisnim savetima. Razmisljao sam o zidnom, i vec odlucio da cu odraditi to, i onda pogledam sliku instalacije vode, i skontam da nije moguce 😀Vodoinstalater je vodio svu instalaciju po zidu, jer idem na podno, pa da ne bi usecao oko cevi izolaciju i sve ostalo, sto je super. Mogao sam mu na vreme reci pa da mi ostavi jedan zid, ili da vodi vodu drugacije. I to sam mislio bukvalno samo u kupatilu, da pojacam malo grejanje a da opet imam i za susenje peskira, medjutim sipak. Za ostatak kuce nema potrebe, uzeo sam visak cevi pa neka na gusce negde postavi i to je to.Podno grejanje ima različitu snagu za različite temperature. Na 45°C ulazne temperature vode odaje DUPLO veću snagu u odnosu na 35°C. Tako da neko to sve mora dobro da proračuna. Svakako ja bih pre uzeo taker foliju i išao na 5cm do prozora i u kupatilima jer kada, veš mašina, korpa za veš, kupatilski ormarić, umivaonik i sl pokrivaju pod, pa ostane pola poda za predaju toplote, dok bih ostatak cebi postavio na 10cm. Sušači i radijatori ne rade na 30-ak stepeni, premalo energije predaju, sem ako nisu niskotemperaturni sa ventilatorima, ali to nije za peškire. Ako si u sivoj fazi, razmisli i o kombinaciji sa zidnim grejanjem. Recimo samo spoljašnje zidove, donji metar visine, da možeš da bušiš iznad za police, kačiš slike, itd.
E, ali ja necu imati problem sa kupatilom jer su mi masine u vesernici 🙂 U kupatilu nemam nista sto ce da blokira temperaturu, jer cu vrv ormaric da kacim na zid, a i ako ne kacim nego stoji na podu, mala je to povrsina da bi smetalo. Necu imati kadu nego tus kabinu, i obavezno cu i u tus kabini da stavim cevi, tj ispod 🙂Tako da ce cela povrsina poda biti grejana, a taj susac je vise da susi peskire, a ako bude mogao da dogreje super, a ako ne, nije strasno jer mislim da ce biti ok svakako. U sobama cu raditi laminat, tako da ce tu u startu biti pod hladniji za oko 1c (barem je tako kod brata) i samim tim necu morati da brinem o tome da ako mi je toplo u dnevnoj, mi je pretoplo za spavanje u spavacim sobama. Ali svakako nocna temp ce biti manja.Onda može plafonsko kao dodatak kupatilima. Ja se kajem što to nisam odradio. Čak mi nije postavljeno podno na POLA poda od kupatila, gde su mašine za pranje i sušenje veša, ispod velike kade i ispod poda od tuš kabine. Kupatilo je 3.40*3.80. I iako sam postavio sušač veći od vrata pd kupatila, opet nemam 24°C a ostatak kuće grejemo na 23. U kupatilu često bude i 22.7-22.8, dakle baš loše
Trebalo bi da izracunas toplotne gubitke kuca za zadatu temperaturu u odnosu na spoljasnju temperaturu. To zavisi od materijala od kojih su napravljeni zidovi, povrsine prozora i da li su dvoslojni/troslojni i na to sve izolaciju na zidovima, podu i krovu. Na sve to se doda i povrsina objekta (podrazumeva se neka standardna visina plafona od 2.5m sem ako nemas neke galerije i andrake). Pa nisu toplotni gubitci isti kada je napolju -25C ili kada je napolju +5C ili kada unutra zelis +19C ili +27C.Po ovome sto si napisao, meni bi 19kw kotao koji ide do 3.2kw minimum bio idealan, jer nema sanse da ce mi ikada trebati svih 19kw s obzirom na to da je u pitanju podno i temp vode je mnogo manja nego radijatori, pa samim tim zahtevaju manje energije.
Odnosno, ako ja dobro razumem logiku, svi oni ce zagrejati vodu na 60c, samo ce ovaj od 19kw zagrejati sporije tj trebace mu malo vise vremena nego ovom kotlu od 24kw, jel tako?
A ti imas podno ili radijatore?
Na Vaillantu imas i auto mod, pa onda on sam racuna koja ti je max snaga potrebna.Trebalo bi da izracunas toplotne gubitke kuca za zadatu temperaturu u odnosu na spoljasnju temperaturu. To zavisi od materijala od kojih su napravljeni zidovi, povrsine prozora i da li su dvoslojni/troslojni i na to sve izolaciju na zidovima, podu i krovu. Na sve to se doda i povrsina objekta (podrazumeva se neka standardna visina plafona od 2.5m sem ako nemas neke galerije i andrake). Pa nisu toplotni gubitci isti kada je napolju -25C ili kada je napolju +5C ili kada unutra zelis +19C ili +27C.
Onda kada izracunas gubitke svoje kuce gledas zimske temperature svog kraja. Neces da dimenzionises kotao za -30C koji se dese jedan dan u 50 godina kada ce ti on realno raditi od +7C do -7C i mozda neki dip od nekoliko sati ili dana na -10C. Sa podnim grejanjem i dobrom izolacijom ti je to potpuno nebitno dimenzionises kotao za taj opseg od +7C do -7C (na primer, ne znam koliko je ladno tu kod tebe). Mada ovo i nije toliko bitno sto se gasnog kotla tice jer su najslabiji 19kW a ako ti je kuca dobro izolovana (ne znam povrsinu) on je svakako prejak. Kuca sa dve etaze po 70kvm ravnim krovom sa 15cm PIR i 5cm nivelisuceg stiropora i 15cm stiropora na zidovima sa normalnom kolicinom dvoslojnih prozora na +23C unutra na -16C napolju jede ~6kW. Na +7C napolju trosi svega ~2.4kW. Gasni kotlovi su dobri ako zelis da greju i toplu vodu, tada do izrazaja dolazi tih 19kW ili jos bolje 24kW (taj od 19kW je obicno softverski ustrojen onaj od 24/25kW) jer mogu da isporuce oko 8l/m sa deltom od 30K (ne drzi me za rec slobodno proveri ovo je stats za Vaillant ako me secanje ne vara).
I onda ako znas da ti je gubitak kuce, lupam sada, na -5C 3kW a prosek zime ti je bas tu oko tih -5C ti mozes kotao da ogranicis na 4kW max (toplu vodu ce ti i dalje grejati sa onih 19kW to ne utice na to) jer onda se i ne zalece sa svih 19kW pre nego sto udje u modulaciju vec ide do max 4kW ( e da Vaillant od tih 20-25kW ide min na 2.7kW ili 2.8kw dok Viessmann Vitodens 050-W ide min na 3.2kW ako se dobro secam). Isto tako ako zimi temperature ode nize i znas da ti tih 4kW nece biti dovoljno opet povecas tu minimalnu snagu da te pokrije. Ili ga zveknes na 7kW i ne razmisljas 😀
Beretta Mynute X 35kW, koliko vidim ovo imaš. Koliko kvadrata greješ 400-500? Pored TP i 5 invertera? Jel to jedan objekat ili više?Imam, pa znam. A o razlici u komforu da ne komentarišem.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari