Šta je novo?

Preporuka za gasni kotao

• Začetnik teme Začetnik teme Vokac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kojeg proizvodjaca su ti kotlovi na struju.
Samo napomena da je za podno neka max.dozvoljena temp.45c, opet moze zavisiti od debljine sloja iznad creva ali preko toga nije preporucljivo.

Danas sam bas pricao sa covekom koji radi Vaillant kontlove i ima sertifikat da ih pusti u pogon. Kada sam ga pitao za stepen modulacije i najnizu potrosnju i ceo taj deo o niskoj temp, nije mi dao neki smislen odgovor, kao da u sustini bas i nema proverenu informaciju.
Takodje za temp mi je rekao da ako hocu da idem na tipa 24c u sobi, nema sanse da cu moci da idem na temp izlazne vode ispod 42c.
E sad meni je to malo visoko, jer proizvodjaci kazu izmedju 35c i 38c, ali ne kazu za koju temp u sobi, jer to zavisi od puno faktora, recimo koliko izolacije toliko i kolicine cevi u podu.

Ono sto ja zelim je da mi pod bude stalno mlak/topao, samo da bude malo manja temp nocu u kuci zbog spavanja.
Mislim da cu uzeti taj Fisman, samo se plasim da li mi je 19kw dovoljno, da se ne zeznem, jer u tehnickom listu im pise da je to za kvadrature do 150 ili 160 m2, nisam siguran.
To ti je dovoljno. Ja grejem 250 kvadrata i uzeo sam BOSCH 24kw ali sam ga odmah ograničio na 18kw i greje odlično već drugu sezonu

Za 165m2, podno, uzeo bih 19kw, da ne trepnem. Na poslu grejemo nešto malo više od toga, sa jedne strane je 34m2 stakla, od čega skoro 4m2 odlazi na automatska vrata, u početku, kad god neko prodje pored, senzor reaguje, otvore se, meni pred očima strujomer zavrti na high speed 😄

Sa pozitivne strane, izolacija je dobra, mislim 10 ili 12cm kamene vune, 100% površine poda je keramika i na maks nekoliko m2 se nešto nalazi na podu. Ostatak nameštaja je na nogicama. Praktično je ceo pod grejno telo. Imam 2 kotla sa po 3 grejača, po 4kw, nemam pojma koji je brend, pogledaću ako se setim, ako je grejanje radilo noću, ne sećam se da sam IKADA video da je po danu uključio sve grejače (24kw), uglavnom radi po jedan ili nijedan, baš-baš retko dva. Ne mogu da ti kažem koliko je podešena temperatura polaznog voda, jer su oni potenciometri "na otprilike", pa je recimo skala negde na 40-45, ali podovi, kada ih pipneš rukom, uvek su hladnjikavi. Nisam siguran da bih išao bos ili u čarapama po njima. Prve godine sam merio temperaturu podova IC termometrom, jer je bilo hladnih zona (shvatili, jer se pod na mestima sporije suši kada prodje mop), ali se ne sećam temepratura koje sam merio.

Temperatura prostora, na nezavisnom termostatu, u visini grudi, je 21.5 do 22.6....evo sad vidim da je pick prethodnih dana bio 23C i onda krene da pada, jer nema potrebe da grejemo van radnog vremena. Noću se uključi, da nas ujutru dočeka toplo.

19kw, za dobro izlovanih 165m2, na našem podneblju, bez obzira koliko odemo u minus, siguran overkill, radiće non stop u modulaciji.

Nije isto 19kW na struju i 19kW na gas. Izbor kotlova za podno i radijatorsko grejanje se vrši na različite načine a mora da postoji i max temperatura ispod podne obloge da sutra ne bude loši majstori, podigao se parket i ispucala košuljica ili odlepljuju se ili pucaju pločice.
Viessmann kod nas ima tehničku podršku i na upit su davali ponudu sa rešenjem grejanja, tako je bilo do pre neku godinu dok poznata mi osoba nije otišla u penziju, verovatno i danas funkcioniše tehnička podrška.

Ja sam ih zvao direktno, i lagano su me oladili i rekli da nadjem na sajtu servisnu mrezu i da zovem sebi najblizeg servisera. Covek mi je rekao da ce doci kada bude prolazio kroz grad, ali se ne javi i nikada nije bio. Navodno da bi me posavetovao mora da dodje da vidi kucu, gde ce stajati kotao itd itd. Iako sam ja tek u sivoj fazi, ne znam sta veliko moze da vidi. Ja sam kod brata merio IC termometrom, i kod njega je pod na 26.5-27c, dok je na spratu ta temperatura manja za 1-1.5c. Moram da napomenem da on ima sobni termostat i nije pipnuo kotao od kada se uselio pre 4 godine, i za moj ukus mu je hladno 22.5-23c, jer ja volim da sedim komotno u kratkoj majici, pa i sorcu 😀 Iskreno nikada nisam razumeo ljude koji imaju 21c i kao "ja malo trosim"...pa ugasi grejanje najbolje, sedi u jakni, i to je to. Sedim u sopstvenoj kuci, hocu da sedim komotno.
no, kod brata je problem sto u toku dana kada nagreje na 23 u kuci, njemu se ugasi, i podovi budu hladni. Ima podno a sedi u duksu i nosi papuce 😀Rekao sam mu 1000x ali se njemu "ne da" da se zeza sa tim, ovako mu je ok.

Posto jos nisam razvukao cevi, i uzeo sam pecurke od 7.5/15cm reci cu majstoru da uradi kako treba, odnosno u kupatilu i WC da ide na 7.5cm, a i podici cu susac za peskire, i zbog prakticnosti, a i zbog samog grejanja. Takodje pored balkonskih vrata i velikih otvora da prodje na 7.5cm u sirini od 1m, da se napravi presek hladnog vazduha, jer sam tu kod brata skontao da je jako niska temp poda, tipa 19-20c.

Nije isto 19kW na struju i 19kW na gas....

Kako to misliš nije isto?
19 kw je 19 kw, valda?
Ne razumem.

Razlika, međutim, zaista postoji ukoliko se koriste različiti principi grejanja;
Gasni kotao koji u slučaju radijatorskog razvoda daje 20 kw, u slučaju podnog daje 5 kw.
Ili tako nešto, uglavnom reda 3 do 4 puta manje.

@13umble13ee
Da li se to još uvek zida bez projekta, divlja gradnja?
Spremiš gradjevinski projekat i sa njim malo se razjuriš da nadješ njihovog prodavca, to je tehnička podrška prodaji. Moguće da postoji forma za upit ako imaš potrebnu snagu za grejanje (toplotni gubici objekta), dužine cevi i broj grejnih krugova. Izbor opreme za grejanje se ne radi na nevidjeno a još kad pročitam ovde slobodno toliko kW a sami kažu svima su predimenzionisani kotlovi.

Kako to misliš nije isto?
19 kw je 19 kw, valda?
Ne razumem.
Šta misliš da li kotao na gas od 19kW može da bude 20kW a na struju teško da je korisno svih 19kW.

@13umble13ee
Da li se to još uvek zida bez projekta, divlja gradnja?
Spremiš gradjevinski projekat i sa njim malo se razjuriš da nadješ njihovog prodavca, to je tehnička podrška prodaji. Moguće da postoji forma za upit ako imaš potrebnu snagu za grejanje (toplotni gubici objekta), dužine cevi i broj grejnih krugova. Izbor opreme za grejanje se ne radi na nevidjeno a još kad pročitam ovde slobodno toliko kW a sami kažu svima su predimenzionisani kotlovi.
Kao sto sam i napisao, zvao sam ih i uputili su me na coveka koji je serviser, najblizi meni. Ja ga zvao, on covek rekao da je najbolje da on dodje i vidi sta i kako, da mi da savet koji kotao je najbolji za mene, tj moju situaciju.

A da, na divlje pravim kucu, bez projekta. Jel ovo Srbija ili nije. Znas li ti koliko kostaju sve potrebne dozvole i takse.

Nije isto 19kW na struju i 19kW na gas. Izbor kotlova za podno i radijatorsko grejanje se vrši na različite načine a mora da postoji i max temperatura ispod podne obloge da sutra ne bude loši majstori, podigao se parket i ispucala košuljica ili odlepljuju se ili pucaju pločice.
Viessmann kod nas ima tehničku podršku i na upit su davali ponudu sa rešenjem grejanja, tako je bilo do pre neku godinu dok poznata mi osoba nije otišla u penziju, verovatno i danas funkcioniše tehnička podrška.
Dobro, de, na jednom je to nominalna snaga, na drugom je potrošnja struja, ali pitanje je bilo da li je 19kw gasni kotao dovoljan za 165m2 dobro izolovanog prostora, sa podnim grejanjem. Može tih 19kw da prave šimpanze na ergociklu, siguran sam da je dovoljno za taj objekat. S obzirom da je nov objekat, trebalo bi da poseduje projekat, pa cela ova priča i nema previše smisla, ali ako projekat kaže da nije dovoljno, možda nije loša ideja konsultovati još nekog stručanjaka.

Stvarno nisam iz struke, ali nov obejakt, prema onom opisu na -15C, ne sme imati toplotne gubitke ni blizu 10kw.

Mali off, a kako mislis da prikljucis struju, vodu, gas, bez gradjevinske dozvole?
Ovo je samo bilo, na glupo pitanje/konstataciju, glup odgovor. Na sarkazam sam odgovorio sarkazmom 😀
Sve je legalno i kroz papire. Ne zivimo u 90ima....

Dobro, de, na jednom je to nominalna snaga, na drugom je potrošnja struja, ali pitanje je bilo da li je 19kw gasni kotao dovoljan za 165m2 dobro izolovanog prostora, sa podnim grejanjem. Može tih 19kw da prave šimpanze na ergociklu, siguran sam da je dovoljno za taj objekat. S obzirom da je nov objekat, trebalo bi da poseduje projekat, pa cela ova priča i nema previše smisla, ali ako projekat kaže da nije dovoljno, možda nije loša ideja konsultovati još nekog stručanjaka.

Stvarno nisam iz struke, ali nov obejakt, prema onom opisu na -15C, ne sme imati toplotne gubitke ni blizu 10kw.
Nisam siguran da u projektu ovaj deo pise. Ali svakako mogu pitati projektanta, moguce da sam ja prevideo ovo. Pise mi predvidjena debljina izolacije itd, ali za energiju koja je potrebna za zagrevanje, to nisam video.

Debljina izolacije ti je u glavnom građevisnkom projektu, a instalacije bi trebalo da budu u mašinskom projektu. To je sveska u kojoj su ti gasne instalacije i vodovod i kanalizacija, pa tu potraži.
Opet, ni to nije moja struka, ali ovo je sećanje od pre 15-ak godina, kada sam zidao neku zgradu. Možda je drugačije za individualno stanovanje, ali trebalo bi da postoji.
Ako imaš projekat, u kme je ispod košuljice instalacija podnog grejanja, mora negde da bude zapisano nešto o tome.

Podno grejanje ima različitu snagu za različite temperature. Na 45°C ulazne temperature vode odaje DUPLO veću snagu u odnosu na 35°C. Tako da neko to sve mora dobro da proračuna. Svakako ja bih pre uzeo taker foliju i išao na 5cm do prozora i u kupatilima jer kada, veš mašina, korpa za veš, kupatilski ormarić, umivaonik i sl pokrivaju pod, pa ostane pola poda za predaju toplote, dok bih ostatak cebi postavio na 10cm. Sušači i radijatori ne rade na 30-ak stepeni, premalo energije predaju, sem ako nisu niskotemperaturni sa ventilatorima, ali to nije za peškire. Ako si u sivoj fazi, razmisli i o kombinaciji sa zidnim grejanjem. Recimo samo spoljašnje zidove, donji metar visine, da možeš da bušiš iznad za police, kačiš slike, itd.

Debljina izolacije ti je u glavnom građevisnkom projektu, a instalacije bi trebalo da budu u mašinskom projektu. To je sveska u kojoj su ti gasne instalacije i vodovod i kanalizacija, pa tu potraži.
Opet, ni to nije moja struka, ali ovo je sećanje od pre 15-ak godina, kada sam zidao neku zgradu. Možda je drugačije za individualno stanovanje, ali trebalo bi da postoji.
Ako imaš projekat, u kme je ispod košuljice instalacija podnog grejanja, mora negde da bude zapisano nešto o tome.
Nazalost masinski projekat nemam. Iskreno, placao sam samo ono sto "moram". Ovaj deo cu proveriti sa instalaterima sta i kako. Na selu moras imati dozvole, ali ne moras bas imati projektanta za svaku fazu 😛

Podno grejanje ima različitu snagu za različite temperature. Na 45°C ulazne temperature vode odaje DUPLO veću snagu u odnosu na 35°C. Tako da neko to sve mora dobro da proračuna. Svakako ja bih pre uzeo taker foliju i išao na 5cm do prozora i u kupatilima jer kada, veš mašina, korpa za veš, kupatilski ormarić, umivaonik i sl pokrivaju pod, pa ostane pola poda za predaju toplote, dok bih ostatak cebi postavio na 10cm. Sušači i radijatori ne rade na 30-ak stepeni, premalo energije predaju, sem ako nisu niskotemperaturni sa ventilatorima, ali to nije za peškire. Ako si u sivoj fazi, razmisli i o kombinaciji sa zidnim grejanjem. Recimo samo spoljašnje zidove, donji metar visine, da možeš da bušiš iznad za police, kačiš slike, itd.
Hvala ti na korisnim savetima. Razmisljao sam o zidnom, i vec odlucio da cu odraditi to, i onda pogledam sliku instalacije vode, i skontam da nije moguce 😀Vodoinstalater je vodio svu instalaciju po zidu, jer idem na podno, pa da ne bi usecao oko cevi izolaciju i sve ostalo, sto je super. Mogao sam mu na vreme reci pa da mi ostavi jedan zid, ili da vodi vodu drugacije. I to sam mislio bukvalno samo u kupatilu, da pojacam malo grejanje a da opet imam i za susenje peskira, medjutim sipak. Za ostatak kuce nema potrebe, uzeo sam visak cevi pa neka na gusce negde postavi i to je to.

Onda može plafonsko kao dodatak kupatilima. Ja se kajem što to nisam odradio. Čak mi nije postavljeno podno na POLA poda od kupatila, gde su mašine za pranje i sušenje veša, ispod velike kade i ispod poda od tuš kabine. Kupatilo je 3.40*3.80. I iako sam postavio sušač veći od vrata pd kupatila, opet nemam 24°C a ostatak kuće grejemo na 23. U kupatilu često bude i 22.7-22.8, dakle baš loše

Onda može plafonsko kao dodatak kupatilima. Ja se kajem što to nisam odradio. Čak mi nije postavljeno podno na POLA poda od kupatila, gde su mašine za pranje i sušenje veša, ispod velike kade i ispod poda od tuš kabine. Kupatilo je 3.40*3.80. I iako sam postavio sušač veći od vrata pd kupatila, opet nemam 24°C a ostatak kuće grejemo na 23. U kupatilu često bude i 22.7-22.8, dakle baš loše
E, ali ja necu imati problem sa kupatilom jer su mi masine u vesernici 🙂 U kupatilu nemam nista sto ce da blokira temperaturu, jer cu vrv ormaric da kacim na zid, a i ako ne kacim nego stoji na podu, mala je to povrsina da bi smetalo. Necu imati kadu nego tus kabinu, i obavezno cu i u tus kabini da stavim cevi, tj ispod 🙂Tako da ce cela povrsina poda biti grejana, a taj susac je vise da susi peskire, a ako bude mogao da dogreje super, a ako ne, nije strasno jer mislim da ce biti ok svakako. U sobama cu raditi laminat, tako da ce tu u startu biti pod hladniji za oko 1c (barem je tako kod brata) i samim tim necu morati da brinem o tome da ako mi je toplo u dnevnoj, mi je pretoplo za spavanje u spavacim sobama. Ali svakako nocna temp ce biti manja.

Po ovome sto si napisao, meni bi 19kw kotao koji ide do 3.2kw minimum bio idealan, jer nema sanse da ce mi ikada trebati svih 19kw s obzirom na to da je u pitanju podno i temp vode je mnogo manja nego radijatori, pa samim tim zahtevaju manje energije.
Odnosno, ako ja dobro razumem logiku, svi oni ce zagrejati vodu na 60c, samo ce ovaj od 19kw zagrejati sporije tj trebace mu malo vise vremena nego ovom kotlu od 24kw, jel tako?
A ti imas podno ili radijatore?
Trebalo bi da izracunas toplotne gubitke kuca za zadatu temperaturu u odnosu na spoljasnju temperaturu. To zavisi od materijala od kojih su napravljeni zidovi, povrsine prozora i da li su dvoslojni/troslojni i na to sve izolaciju na zidovima, podu i krovu. Na sve to se doda i povrsina objekta (podrazumeva se neka standardna visina plafona od 2.5m sem ako nemas neke galerije i andrake). Pa nisu toplotni gubitci isti kada je napolju -25C ili kada je napolju +5C ili kada unutra zelis +19C ili +27C.

Onda kada izracunas gubitke svoje kuce gledas zimske temperature svog kraja. Neces da dimenzionises kotao za -30C koji se dese jedan dan u 50 godina kada ce ti on realno raditi od +7C do -7C i mozda neki dip od nekoliko sati ili dana na -10C. Sa podnim grejanjem i dobrom izolacijom ti je to potpuno nebitno dimenzionises kotao za taj opseg od +7C do -7C (na primer, ne znam koliko je ladno tu kod tebe). Mada ovo i nije toliko bitno sto se gasnog kotla tice jer su najslabiji 19kW a ako ti je kuca dobro izolovana (ne znam povrsinu) on je svakako prejak. Kuca sa dve etaze po 70kvm ravnim krovom sa 15cm PIR i 5cm nivelisuceg stiropora i 15cm stiropora na zidovima sa normalnom kolicinom dvoslojnih prozora na +23C unutra na -16C napolju jede ~6kW. Na +7C napolju trosi svega ~2.4kW. Gasni kotlovi su dobri ako zelis da greju i toplu vodu, tada do izrazaja dolazi tih 19kW ili jos bolje 24kW (taj od 19kW je obicno softverski ustrojen onaj od 24/25kW) jer mogu da isporuce oko 8l/m sa deltom od 30K (ne drzi me za rec slobodno proveri ovo je stats za Vaillant ako me secanje ne vara).

I onda ako znas da ti je gubitak kuce, lupam sada, na -5C 3kW a prosek zime ti je bas tu oko tih -5C ti mozes kotao da ogranicis na 4kW max (toplu vodu ce ti i dalje grejati sa onih 19kW to ne utice na to) jer onda se i ne zalece sa svih 19kW pre nego sto udje u modulaciju vec ide do max 4kW ( e da Vaillant od tih 20-25kW ide min na 2.7kW ili 2.8kw dok Viessmann Vitodens 050-W ide min na 3.2kW ako se dobro secam). Isto tako ako zimi temperature ode nize i znas da ti tih 4kW nece biti dovoljno opet povecas tu minimalnu snagu da te pokrije. Ili ga zveknes na 7kW i ne razmisljas 😀

Trebalo bi da izracunas toplotne gubitke kuca za zadatu temperaturu u odnosu na spoljasnju temperaturu. To zavisi od materijala od kojih su napravljeni zidovi, povrsine prozora i da li su dvoslojni/troslojni i na to sve izolaciju na zidovima, podu i krovu. Na sve to se doda i povrsina objekta (podrazumeva se neka standardna visina plafona od 2.5m sem ako nemas neke galerije i andrake). Pa nisu toplotni gubitci isti kada je napolju -25C ili kada je napolju +5C ili kada unutra zelis +19C ili +27C.

Onda kada izracunas gubitke svoje kuce gledas zimske temperature svog kraja. Neces da dimenzionises kotao za -30C koji se dese jedan dan u 50 godina kada ce ti on realno raditi od +7C do -7C i mozda neki dip od nekoliko sati ili dana na -10C. Sa podnim grejanjem i dobrom izolacijom ti je to potpuno nebitno dimenzionises kotao za taj opseg od +7C do -7C (na primer, ne znam koliko je ladno tu kod tebe). Mada ovo i nije toliko bitno sto se gasnog kotla tice jer su najslabiji 19kW a ako ti je kuca dobro izolovana (ne znam povrsinu) on je svakako prejak. Kuca sa dve etaze po 70kvm ravnim krovom sa 15cm PIR i 5cm nivelisuceg stiropora i 15cm stiropora na zidovima sa normalnom kolicinom dvoslojnih prozora na +23C unutra na -16C napolju jede ~6kW. Na +7C napolju trosi svega ~2.4kW. Gasni kotlovi su dobri ako zelis da greju i toplu vodu, tada do izrazaja dolazi tih 19kW ili jos bolje 24kW (taj od 19kW je obicno softverski ustrojen onaj od 24/25kW) jer mogu da isporuce oko 8l/m sa deltom od 30K (ne drzi me za rec slobodno proveri ovo je stats za Vaillant ako me secanje ne vara).

I onda ako znas da ti je gubitak kuce, lupam sada, na -5C 3kW a prosek zime ti je bas tu oko tih -5C ti mozes kotao da ogranicis na 4kW max (toplu vodu ce ti i dalje grejati sa onih 19kW to ne utice na to) jer onda se i ne zalece sa svih 19kW pre nego sto udje u modulaciju vec ide do max 4kW ( e da Vaillant od tih 20-25kW ide min na 2.7kW ili 2.8kw dok Viessmann Vitodens 050-W ide min na 3.2kW ako se dobro secam). Isto tako ako zimi temperature ode nize i znas da ti tih 4kW nece biti dovoljno opet povecas tu minimalnu snagu da te pokrije. Ili ga zveknes na 7kW i ne razmisljas 😀
Na Vaillantu imas i auto mod, pa onda on sam racuna koja ti je max snaga potrebna.
Ukoliko uzmes i modulacioni termostat, ne moras da limitiras snagu, jer ce automatika to sve raditi umesto tebe.

Ako se ne varam, kod serije 5 min snaga je 3.4 kW, dok je kod serije 7 min snaga 2.8 kW, ali bi valjalo to proveriti, jer se recimo razlikuju podaci na nemackom sajtu proizvodjaca i na nasem.
A takodje, imas Vaillant i sa manjom snagom od 20 kW, modele sa 11kW i 16 kW.
https://www.vaillant.de/produkte/ecotec-plus/

Imas i Viessmann 200-W (ne znam da li se prodaje kod nas) sa min snagom od 1.9kW i odnosom modulacije 1:17, vrh vrhova!

Prilozi

• Screenshot 2026-02-10 095100.jpg
    Screenshot 2026-02-10 095100.jpg
    99.8 KB · Pregleda: 13
  • Screenshot 2026-02-10 095115.jpg
    Screenshot 2026-02-10 095115.jpg
    88.5 KB · Pregleda: 13
@PJ zadovoljan si kotlom? Ja ovih dana treba da odradim grejanje u kuci od 80m2 odlicno izolovanoj spolja i tavan. Puna cigla,stara gradnja. Nude mi neki valiant od 200000 sto mi je mnogo. Ovaj je kod mene na akciji 105000. Ne bih da bacam pare bezveze. Traze mi 5500e za ugradnju 6 panelnih radijatora( 4 od 2m i dva od po 1m) i jedan susac i Valiant kotao. Mislim da te to mnogo za ovu kvadraturu i prizemnu kucu.
Koji wiifi termostat da uzmem zbog modulacije?

Kotlom sam zaista zadovoljan, voleo bih da ima veći stepen modulacije.

Kada sam ja kupovao kotao, nisam imao opciju za bežični modulacioni termostat, pa sam uzeo Salus on/off i zaista je ozbiljno bolji termostat od onih Prosto i sličnih, koje koristim godinama. Ali ne mogu da kažem da vredi 4-5x više novca od njih. Nažalost, nisam imao gde da provučem kablove za Bosch modulacioni.

Pozdrav drugari,
imam problem pa mi je potreban savet.
Moj stari kotao na gas se bliži kraju svog veka - imam Baxi Luna Comfort 3 koji me služi već 20ak godina i poslednje dve godine je krenuo polako da trokira.
Koristim ga i za grejanje i za vodu.
Površina kuće je 250m2, izolacija je 5cm (nažalost u vreme kad je radjena nije bilo deblje), a imam gusane radijatore.

U nekim razmišljanjima sam sveo izbor na dve marke - Valiant i Bosch. I tu sam zatrokirao.
Svaka pomoć i mišljenje mi je dobrodošlo.

@steins
Pa, jer taj Baxi Luna Comfort 3 dobro radio 20 godina? Jer misliš da ćeš ako daš 130-140k dinara za običan Vaillant kotao (a možda i više, ako ideš dalje) bolje proći od Baxi-a, na istom sistemu grejanja? Bosch nikako ne ide u istu klasu. Tebi treba kotao koji je u klasi sa onim koji si koristio i verovatno dobro radio, da nije , bio bi zamenjen za sve te godine. Na stari sistem se ne stavlja najnoviji kotao, jer je on napravljen da radi na totalno drugačijim sistemima. Svako ko ti kaže drugačije samo hoće da ti uzme pare za ništa.

Pa sistem koliko ja znam moze da bude otvoren ili zatvoren.
Ako je otvoren ne moze da stavi moderni kotao (mora da se zatvori) , ali ako je system zatvoren onda bi trebalo da moze. Zar ne? Ili misliš zbog radijatora? Na šta tačno misliš kad kažeš da ne može?

Niti jedan gasni kotao se od davnih godina ne ugrađuje na otvoren sistem.Fasadni pogotovo. Sve može. Problem je kad imaš kapacitet grejnih tela za koje je projektovana polazna temperatura od 50+C. Kad su proračuni u odnosu na objekat i njegove gubitke takvi, onda kad staviš kotao od 250k dinara dobijaš istu potrošnju. Na polazu od 35-40C taj će raditi non stop,manje troši da zagreje na 35C, ali radi duplo ili stalno. Zato što su grejna tela malih dimenzija za tako nizak polaz i sporo nadoknađuju gubitke objekta. Jednostavno rečeno, drugačije ne umem. Jedina razlika se u ovom slučaju može videti , ako su grejna tela bila baš predimenzionisana, ali retko ko je toliko preterivao,mada ih ima. Pogotovo na tučanim radijatorima je bilo tog preterivanja. Svako ko je stavio kondenz na stari sistem to zna, samo je pitanje da li priznaje.

Poslednja izmena:
Ja tu opšte ne vidim problem. Moderni kotlovi su kontrolisani po više parametara. I sobni termostat, i sonda spoljašnje temperature. Tako da tvoja teorija pada u vodu, jer moderni kotao ako mu kriva za zadate uslove kaže 35°C, a razlika zadate i sobne temperature je 2 stepena (nakon luftiranja kuće ili kraj noćnog a početak dnevnog režima grejanja (za one koji smanjuju temperaturu noću), taj moderni kotao će umesto 35°C što mu kaže kriva da gurne (na primer) 45°C u instalaciju da bi brže zagrejao, a kako se približava zadatoj temperaturi, tako smanjuje offset krive. A to što se manje pali/gasi je samo bolje za kotao, jer se najviše habanja dešava pri startu, kao i kod automobila. I potrošnja na kraju JESTE manja sa modernim kotlom. Imam, pa znam. A o razlici u komforu da ne komentarišem. Neđa drndanja temperature polaza, sve kotao sam računa, nema toplih/hladnij radijatora, nema oscilacije u sobnoj temperaturi, tek koliki je histerezis sobnog termostata. Jer moderan kotao šeta temperaturu polaza u odnosu na razliku zadate i postignute. Ako je postignuta za 0.2 veća od zadate, kriva ide u minus offset, sve u cilju da se uskladi količina predate energije i da kotao stalno radi na malom opterećenju. Ovo sve omogućava modulacioni termostat + senzor spoljašnje temperature. Ko moderanom kotlu ukine bar jedan od ovih dodataka, dobiće to o čemu ti pričaš.

Nije ovo nikakva moja teorija. Ja sam samo napisao da ti kotlovi na starom sistemu radijatorskog grejanja troše isto kao i konvencionalni, a koštaju 3x više. Ko radi novo sve za njega je ok. Da li modulacijom ili menjanjem krive (opet modujacija) sve jedno je. Troši istu količinu energenta. Zar ti nemaš podno grejanje? Nije gasni kotao TP, pa da mu smeta velik broj startova. I nema to veze sa koliko parametara je kontrolisan, on mora da digne i održava temperaturu koja je zadata na sobnom termostatu. Da je tako kao što pišeš,onda nek svi sa kondenzacionim izbace sobne i nek radi samo na polaz (radi non-stop, pa da vidiš šta je konfor). Samo onda lele za potrošnu na radijatorskom. Za podno je skroz druga priča. Ne postoje modulacije na 35-40C koje mogu da postignu zadatu temp. Postoji samo dizanje polaza na 50C (koji diže kriva grejanja, spoljni,...), kako si i sam napisao. Tada i uvek taj kotao troši kao i stari na takvom sistemu, jer na 35C ne može da ugreje u odnosu na uslove merenja.

Poslednja izmena:
Ja se slazem da kondenzacioni nema smisla za visoko temperaturno grejanje ali mislim da danas razlika u ceni nije 3x u odnosu na konvencionalni kotao, posebno kad se uzme u obzir da ce objekat u dogledno vreme preci na nisko temperaturno.

Nazad
Vrh Dno