Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ahaaaa... To sam mislio da rešim presence senzorom, ali valjda ne škodi da stavim i neki duži timer za svaki slučaj, ako se ovaj zaglupi. Valjda neće niko pola sata da čeprka po ormanu 🙂

je l' imas zensku decu? 😁

Meni u ormanu i visecim kuhinjskim elementima se svetlo pali/gasi na osnovu door senzora, plus on top imam tajmer, da se svetlo gasi nakon bilo kog paljenja nakon 90 sekundi, u slucaju da neko zaboravi da zatvori vrata ili se nesto zaglupi. Ukoliko je nekome potrebno jos vremena, pritisne taster.

Namestao sam danas gledopto... Ali da bih led i njega stavio na spusteni plafon, morao sam da otvaram razvodnu kutiju i prevezujem neke zice. Tada sam iskljucio struju na sklopku, ali sam zaboravio da ugasim NUC. I kada sam ga ponovu upalio, usao je u neki safety mod i trazi da pritisnem Any Key da bih nastavio bootovanje... Ali, da bih to uradio treba mi tastatura...
Tastatura sa gajtanom!!!!

Niko u celom komsiluku nema tastaturu sa gajtanom!!!
🤦‍♂️

Ne bih da te plasim ali jedini put kad mi je NUC trazio “press any key” je kad ne moze da pronadje bootabilan drajv, odnosno kad nema ispravan storage.

U tom slucaju, tastatura bezicna zapravo radi ali se ne dogodi nista kad stisnes dugme.

Poslednja izmena:
Kupujem novogradnju u kojoj ugradjuju smart home sistem "Oblo living" ako sam dobro razumeo, poseduje elektricne podizace roletni u svakoj sobi, verovatno dimere za led trake u spustenom plafonu itd.

Nemam nikakva iskustva sa ovim sistemima generalno a supruga je osetljiva na zvukuve i zahteva tisinu.

Pisem ovo jer sam usao juce u stan i primetio da svi prekidaci u stanu kao da zuje i prosto se cuje kada se stoji pored njih, ona je cula i sa metar od njih jer ima apsolutni sluh.

Da li je ovo normalno? Zujanje je kao ono struja da se cuje laicki receno.
Imam Oblo nazalost i nista ne zuji nigde...

Ne bih da te plasim ali jedini put kad mi je NUC trazio “press any key” je kad ne moze da pronadje bootabilan drajv, odnosno kad nema ispravan storage.

U tom slucaju, tastatura bezicna zapravo radi ali se ne dogodi nista kad stisnes dugme.
Prijavljuje mi smart error za privremeni hdd koji sam ubacio pored ssd (neki 15god star toshiba hdd).

Edit:
Resih problem... Bezicna tastatura zapravo radi, kao sto si rekao... Pajser sam, nisam ni probao... Zapamtio sam da mi nije radila kada sam hteo da instaliram proxmox prvi put, pa sam sad pomislio da je ista situacija a ustvari nije...

Thx 🙂

Poslednja izmena:
Izvezem jutros statistiku potrošnje struje iz HA i vidim da mi nije ništa beležio noćas čitav sat
1774780261352.png
Pogledam temperaturu kad isto
1774780337148.png
Juče je kod nas bilo neko nevreme, pa je nestajalo interneta, a imam backup za struju, pa nisam sumnjao u napajanje. Pogledam EcoFlow, ima neki update koj čeka, ali nije se primenio, pa da se nakon njega ugasi kao što zna.
I taman kad sam pomislilo da ludim, kad vidim da mi je na mikrotalasnoj sat vremena razlike u odnosu na sve u kući i shvatim da se noćas pomerao sat. Sreća u glupu mikrotalasnu inače bi još uvek troubleshootovao šta se desilo 🙂 Svi kompjuteri, telefoni, tableti, TV, sve je pomerilo sat samo. I Home Assistant sve lepo odradio sa svim uređajima.

Koji li zlikovac izmisli pomeranje sata? Ničemu ne služi osim da pravi zabunu. Zamisli da nekog policija pita "Gde ste bili u noći 29. marta između 2 i 3 časova ujutru?" "Izvinite, nisam bio nigde. U to vreme nisam postojao." "Molim vas pođite sa nama. Nemojte da se opirete" 🙂

I ja sam ga dobio uz stan i ne svidja mi se ni malo. Makar ono sto mogu da vidim, uporedujuci sa drugim sistemima. Preskupo i ograniceno.

Od wi fi uređaja beži što dalje,nepouzdani su po pitanju konekcije.Zigbee i miran si,ja Matter isto izbegavam 🙂

Odštampao pa kad sam stavio senzor bila mi čudna temperatura,ali se stabilizovala.Malo sam požurio,treba više vremena nego kad je samo senzor.
Pošalji i za ovaj okrugli link 🙂

Sa malo zakasnjenja, ovaj je odlican isto. Beli PETG (mada imam i sa PLA na severnoj strani bez sunca)

1774901591775.png

Koji je najlaksi način da automatizujem roletne? Trenutno moram da stojim i drzim dugme dok se spusta i podize… Prvo bilo zanimljivo, sad bih radije da ima onaj kanap pa da cas podignem/spustim
IMG_5437.jpeg

Koji je najlaksi način da automatizujem roletne? Trenutno moram da stojim i drzim dugme dok se spusta i podize… Prvo bilo zanimljivo, sad bih radije da ima onaj kanap pa da cas podignem/spustim
Pogledajte prilog 534569
Treba ti nešto ovakvo

Ne znam kakve motore imaš. Moji su "glupi" i ovi su ih automatizovali.
Imam 7 komada koji upravljaju sa 10 roletne (na nekim prozorima imam duple, pa isti kontroler upravlja i sa levom i desnom tako što sam ih povezao na istu žicu).
Poludeo bi da su ručne ili na dugme. Najbolja automatizacija ikad.

Idealno bi bilo nesto kod nas da ima, ako ne nadjem porucicu te. Hvala!

Obrati pažnju da prodaju i WiFi i ZigBee. Ne znam šta koristiš. Moje sam kupio dosta davno i ne sećam se marke. Ima na AE baš dosta proizvođača i prodavaca, ali manje-više su isti.

Shelly 2,5 ima tu opciju. Može i na dugme tj pritisak jednom pokreće otvaranje ili zatvaranje. Ponovni stisak zaustavlja. Može naravno i preko aplikacije.

Kako da kontrolišem bojler koji je na balkonu.
Originalno je to bio plinski bojler/kotao koji je grijao toplu vodu za grijanje u stanu i kupatilo/tuš.
Da naglasim, da u stanu nema klasičnog zidnog prekidača za bojler.
Prošle godine zamnjen taj stari plinski bojler (mislim da je bio Valiant) i ubačen električni bojler.
Da li mogu da ubacim pametni osigurač?
Tipa nešto ovako kao sa slike, te na taj način da se kontroliše paljenje i gašenje bojlera?
Prvenstveno da se ne štemaju zidovi i radi klasični zidni prekidač.

1775574630888.png

Šta preporučujete?

Možeš. Samo vidi za koliko je deklarisan. Grejač u bojleru je verovatno 2 ili 3kW. Ja koristim sličan već par godina.

Jel moze preporuka za neki Zigbee hub sa AE ili Temu-a?
Tuya ili home assistant?
za tuya neki od vecih brendova poput moes ili aquara. oko 20$ je ethernet varijanta.
Kako da kontrolišem bojler koji je na balkonu.
Originalno je to bio plinski bojler/kotao koji je grijao toplu vodu za grijanje u stanu i kupatilo/tuš.
Da naglasim, da u stanu nema klasičnog zidnog prekidača za bojler.
Prošle godine zamnjen taj stari plinski bojler (mislim da je bio Valiant) i ubačen električni bojler.
Da li mogu da ubacim pametni osigurač?
Tipa nešto ovako kao sa slike, te na taj način da se kontroliše paljenje i gašenje bojlera?
Prvenstveno da se ne štemaju zidovi i radi klasični zidni prekidač.

Pogledajte prilog 534871

Šta preporučujete?
Imas one tongou modele sto idu i do 63A max, mada je to sve upitno sta je unutra.
Ja drvim ovde kako je najbolje da se koristi takav circuit breaker da pokrece sklopku, a da je sklopka ta koja okida bojler, ali sam na kraju i sam stavio samo ovaj jedan osigurac direktno.
Moj bojler je 2000W i to je neki max gde bih verovao da je ok, cak i ako tongou pominje 63A.
Za 3kW+ bih ipak preporucio sklopku.

Do pre 2 meseca sam imao 3kW grejač na bojleru, sada imam 2kW. Sve je radilo bez problema. Merio sam i termo kamerom pod opterećenjem i sve je kako treba.
Imam iste takve na toplotnoj pumpi koja povuče do 4kW, na indukcionoj poči i na rerni. Bojler je tu najslabiji potrošač. Upravo sam uključio rernu i indukcionu na max, da proverim:
1000000388.jpg1000000389.jpg

Greskom sam porucio wifi tuya umesto zigbee formaldehid/co2/voc/temp/humidity senzor... Ne koristim tuya ekosistem/uredjaje... I sad pokusavam da ga dodam u HA... Majko mila, 3 sata sam izgubio, i nista...

Greskom sam porucio wifi tuya umesto zigbee formaldehid/co2/voc/temp/humidity senzor... Ne koristim tuya ekosistem/uredjaje... I sad pokusavam da ga dodam u HA... Majko mila, 3 sata sam izgubio, i nista...
Sa Alija si porucio?

Zeznuto je ako zelis da integrises zaobilazeci tuya servere, ali ako nemas drugog izbora...
Ima zvanicna tuya integracija, zahteva internet, i odmah vidi sve uredjaje koji su dodati tamo na tvom nalogu. Radi potpuno isto kao tuya aplikacija, samo sto se (mislim) moze kombinovati sa ne tuya automatizacijama. Nisam radio nista napredno, ali ne vidim problem. Vide se svi entities i lepo se ocitavaju

Pošto sam krenuo đonom, a nisam u tematici, hajde da tražim savet.
Dakle hteo bih da odradim neku manju automatizaciju stana. Za početak roletne (3 kom) i rasvetu.
Da li po mišljenju vas iskusnijih da idem na Wifi-Tuya ili Zigbee?

Zeznuto je ako zelis da integrises zaobilazeci tuya servere, ali ako nemas drugog izbora...
Ima zvanicna tuya integracija, zahteva internet, i odmah vidi sve uredjaje koji su dodati tamo na tvom nalogu. Radi potpuno isto kao tuya aplikacija, samo sto se (mislim) moze kombinovati sa ne tuya automatizacijama. Nisam radio nista napredno, ali ne vidim problem. Vide se svi entities i lepo se ocitavaju
Pa pazi, kreirao sa tuya cloud nalog, imam tuya app na mobilnom, sve sam to odradio da bih izvukao device id i local key... Takodje sam sa tinytuya sam izvukao device info (sa id-evima senzora)... Dodao local tuya integraciju i dodao senzor rucno (nije ga automatski nasao)... Ali i dalje je unavailable... Sumnjam da je problem sto je senzor u drugom vlan-u a za komunikaciju sa HA izgleda koristi UDP... Moracu to da proverim...

A mozda je lakse da prodam senzor i narucim zigbee varijantu...

Nazad
Vrh Dno