Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Thread stick SM21 je 21 evro, super varijanta ko hoce da pocne sa Threadom.
Ja sam uzeo ovaj da vidim šta je uopšte taj Thread 🙂,flešovao OTBR firmwer i radi ok.

Doduše imam samo Timmerflotte i zbog ovoga
ne vidim nikakav benefit pored zigbee-a..
ne planiram da imam više...
Nove sijalice su isto i zigbee,tako da...

Imam tri vallhorn senzora koji su po ceo dan u upotrebi,od starta sa njihovim baterijama ni jedan jedini problem.

Gledam da narucim gomilu zigbee door senzora. Do sad sam imao sonoff koji koristi cr2032.
Koliko dugo traje baterija u onim senzorima koji imaju 2x AAA baterije?
Na temu ima samo 1-2 noname zigbee modela i oba su 2xAAA

Poslednja izmena:
konkretno me zanima i SONOFF SNZB-04PR2. ima li ga neko?

Gledam da narucim gomilu zigbee door senzora. Do sad sam imao sonoff koji koristi cr2032.
Imam 3-4 nisu no name ali nije ni neko zvučno ime. Zaboraviš bukvalno na baterije. Posle 6-7 meseci i dalje svi pokazuju 100 posto. A rade sasvim pouzdano i brzo. Automatizacija za ulazna vrata reaguje u roku od sekund. Otvaranje vrata(triger)-zigbee2mqtt pa preko Alexa media plejera(Alexa cloud) na Echo zvucnike. Bukvalno ko otvori vrata ne stigne ni da zakorači unutra, a zvučnik se oglasi.

I kod mene isto iskustvo kao kod johnterry. Ne znam da li sam ijednom menjao baterije. Koristim punjive (1,2V). Mislim da imam postavljeno 11-12 komada i svi rade kao i prvog dana. Kupovao sam ih na AE. Može li link kaTemu da vidim da li je bolje tu da se kupuje?

nasao sam ovo na Temu
mada na AE ima Sonoff (onaj duzi model, sa 2 AAA baterije) za odlicnu cenu - tipa 4kom za 20$
Sonoff stariji model sa cr2032 (imam vec 5kom) kod nas moze da se nadje za 1000rsd po komadu

Meni se najvise svidja estetski novi Ikein Matter Door sensor, idealno je kockast za moj ukus, kosta 999 RSD.

1772614210233.png

Inace imam ih maltene svake vrste - najmanji i najelegantniji je Mi Door Sensor (Aqara), radi na CR bateriju, ali evo vec trecu godinu radi na 100%.

1772614355198.png

Ove sa Alija od par evra sam stavio po ormanima, cak i jedan u frizideru, punjive baterije traju maltene 12 meseci. Kvalitet plastike mi se uopste ne svidja, i koristim ih samo za nevidljive lokacije.

Poslednja izmena:
Kome je bitno, aqara je mnogo manji i elegantniji od svih tih koji koriste AAA baterije.. ali i skuplji doduse..

Ove sa Alija od par evra sam stavio po ormanima, cak i jedan u frizideru, punjive baterije traju maltene 12 meseci. Kvalitet plastike mi se uopste ne svidja, i koristim ih samo za nevidljive lokacije.

Stvarno si stavio u orman? Upravo postavljam svetla u nekom ormanu, ali sam mislio da ne pravim "pametno". Nego da otvaranje vrata ormana direktno prekida napajanje za LED traku. Jedino što bi bilo pametno je da znam kada ili koliko se orman otvara i da ugasim svetlo daljinski, ukoliko je neko ostavio orman otvoren.
Da li si uradio binding ili centralizovano odlučuješ o paljenju i gašenju svetla (Home Assitant ili slično)?

^ to je i moja ideja, da uradim LED po ormanima i da palim/gasim na osnovu door senzora. Samo da smislim kabliranje kako da odradim, posto imam pregradu na sredini(i gore i dole je sipka za kacenje) pa bih morao da isecem traku..
Zapravo imam i gornji deo koji je odvojen i gde se nalazi steker, tako da bi traka isla na 3 nivoa sa jednim napajanjem.. moram da odradim to pametno, inace ako zena vidi kablove u ormanu, ode glava 😀

Uradio sam preko Home Assistanta, i to sa sledecom logikom:

1. LED je pogonjen sa IKEA Tradfri Zigbee drajverom
2. Status otvoreno pali svetlo
3. Ukoliko je svetlo upaljeno vise od 90 sec, gasi se automatski.
4. Pored ormana je veoma mali Zigbee prekidac da neko moze i manuelno da upali ukoliko treba duze, ili senzor bude oflajn.

Inace ja imam slajding orman. Za klasicne ormane sa dva vrata, potreban je samo jedan door senzor - jedan deo se postavi na jedno krilo, drugi na drugo ;-)

Led traku sam stavio u Alu nosac koji sam skratio da bude 50ak cm.

Pre svega toga sam imao IKEA nezavisno svetlo za orman, koje se aktivira na pokret, napaja mesecima sa 4 AA, ali nije bas uvek bilo pouzdano, pa sam to maknuo i stavio LED.

Pa za ormar velicine zida, od kada sam stavio 2x50 cm FCOB trake, itekako ima razlike.

A i zuljalo me, pa sam morao 🙂

Htedoh da kupim Ikeine pametne sijalice, ali vidim da ove izlaze iz upotrebe i da ih zamenjuje nova linija. Zna li se kad dolaze kod nas?
Po recenzijama iz drugih zemalja, izgleda postoji solidan problem sa povezivanjem, možda sam ipak trebao uzeti stare dok je bilo prilike.

Poslednja izmena:
Pozdrav,
Gradim kuću pa planiram šta bih sve od pametnih funkcionalnosti mogao da imam. Međutim kad googlujem, uglavnom dobijam Wise proizvode koji su mahom WiFi. To je koliko mi je poznato samo rebrendirana Tuya za naše tržište. Imaju ZigBee releje za glupe prekidače i par vrsta ZigBee touch prekidača ali im je mnogo veći izbor WiFi opreme, što bih želeo da izbegnem. Ako tražiš ZigBee uređaje u Srbiji, ne dobijaš skoro ništa, a ne daj bože da probaš da nađeš Z-Wave ili Thread... Ja bih primarno da imam pametne prekidače (glupi sa relejima su opcija ali opet sve što nalazim od glupih su zastareli plastikaneri) poneki sa dimerom, pametne motore za garažna vrata i kapiju (tu releji dolaze u obzir ako postoje), pametnu kvaku na ulaznim vratima i pametne ventile za navodnjavanje. Utičnice me ne zanimaju za sad. Ne bih sve da kačim na WiFi, to mislim da nema smisla.

Gde ste vi nabavljali ove stvari a da nisu WiFi? Da li sve mora da se uvozi?

Htedoh da kupim Ikeine pametne sijalice, ali vidim da ove izlaze iz upotrebe i da ih zamenjuje nova linija. Zna li se kad dolaze kod nas?
Po recenzijama iz drugih zemalja, izgleda postoji solidan problem sa povezivanjem, možda sam ipak trebao uzeti stare dok je bilo prilike.
Ja imam te nove Matter, i za sada evo vec treci mesec bez ikakvih problema. Nemaju svi taj problem, a u medjuvremenu se resava sve.

Pa to radi i "glup" prekidač ili senzor pokreta. Ne mora da se integriše u pametnu kuću.
Recimo ovo na vratima ormana:
1772709393629.png
ili ovako:
1772709544294.png
Imam oba, ali još nisam testirao ni jedan. Uvek mogu da stavim Zigbee door/window senzor i modul za prekidač za svetlo, samo što ne vidim puno koristi u odnosu na ove "glupe" (koji su i jeftinij).

Pa lakše mi je da odradim "pametno" kroz HA nego "normalno". Samo se pitam šta je logičnije da se uradi?
Ako zeza HA, računar na kom je HA, Zigbee dongle, neko podešavanje ili automatizacija, sam uređaj u ormanu,... i onda žena da pita što joj se ne pali svetlo kad otvori orman? I ja radim troubleshooting... 🙂
Mada ako to već radim za gomilu uđaja... šta je još nekoliko više?

1772711864080.png

Uzgred, imam još 20-tak spremnih za postavljanje i podešavanje, van priče o ormanu.
Častim kad stignem do okruglog broja od 256 uređaja 😉

ikac2000,​

Ubedio si me. Biće "pametan". Već imam nekoliko senzora za vrata koje nisam upotrebio, a svetlo mogu da biram kako da odradim, pošto i za to imam par uređajčića u fioci.

Možda odradim polupametno. Da mi glup prekidač direktno aktivira modul za svetlo. Isto kao što to radi prekidač na zidu.
Ovo je modul koji imam viška i podržava do 4 svetla, a imam 3 ormana jedan pored drugog da odradim:
1772721096303.png
Neću imati informaciju da li su vrata otvorena (a ni ne treba mi), ali imaću da li radi svetlo i mogućnost da ga daljinski ugasim/upalim (mada ne verujem da će mi trebati). Ako ovako odradim, ne treba nikakva automatizacija da se pravi pošto modul i prekidač sve rade između sebe.

Mora da bude deo home assistanta, kako drugacije da se namesti automatizacija da se svetlo ugasi ako je neko ostavio vrata ormana otvorena. 🙂

PIR senzorom u ormanu. Detektuje pokret otvaranja vrata i drži svetlo dokle god se neko muva kod otvorenog ormana. Ako odeš i ne zatvoriš, svetlo će se ugasiti. Bonus je što će se ponovo upaliti ako ponovo priđeš otvorenom ormanu. Kad zatvoriš, PIR više ne može da detektuje pokrene van ormana i gasi svetlo.

Tako rade i te ugradne baterijske svetiljke za orman. Imam nekoliko, ali mi se ne sviđaju pošto mi obično treba da ugao svetla bude drugačiji od onog gde gleda PIR.

Ja sam inicijalno stavio PIR Zigbee u kuhinjski element, ali mu je lag izrazit, pa sam stavio door sensor, i on reaguje trenutno.

Imam Beninca BULL 5M motor za kliznu kapiju. Da li mogu i kako da ga automatizujem da otvaram kapiju telefonom, a ne samo daljincima?

Prilozi

• motor.jpg
    motor.jpg
    12.7 KB · Pregleda: 24
  • šema.jpg
    šema.jpg
    56.8 KB · Pregleda: 25
Imam Beninca BULL 5M motor za kliznu kapiju. Da li mogu i kako da ga automatizujem da otvaram kapiju telefonom, a ne samo daljincima?
Ostao si malo nedorečen.
telefonom kao GSM da pozoveš? Može, ali nema potrebe verovatno.
Telefonom kroz neku od aplikacija poput Tuya? Rekao bih da je ovo najrealnije.

Ako dobro vidim, imaš mesto za prekidače gore i dole. To je verovatno povezano negde prema kući. Na isto to mesto povežeš i bilo koji pametni prekidač.
Možda ima nešto za roletne što bi imalo te funcije gore dole pa da bude intuitivno

Nazad
Vrh Dno