Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

Da li neko zna koliko se u drugim drzavama Evrope ceka carinjenje nekog paketa?....Ili koliko se ceka carinjenje u Africi,npr tamo neka Tanzanija,Namibija itd?

Da li postoje jos neka ljudska bica na ovoj nasoj planeti Zemlji koji na carinjenje paketa cekaju po mesec,dva dana?

Meni paket stigao na carinu 27 januara (a ne znam ni sto je tamo,jer je vrednost paketa 40ak dolara) i sad cu taj paket cekati bar do pocetka marta,ili tamo aprila, Uskrsa?

Što ti je ovaj deo sporan?
Pre 10ak dana mi stigla neka guma za bicikl vredna oko 30ak eura,stojalo na carini 1 dan i pustili je sutra dan bila kod mene....naplatili samo otvaranje paketa 200din...tj nisu carinili jer su videli da je vrednost manja od 50 eura,tj nije paket cekao mesec dva dana carinjenje...

Takodje imao sam zadnjih par meseci 4-5 paketa,vrednosti po 30,40 eura sve je stiglo za dan dva kod mene,tj nije carinjeno,tj cekalo na carinu mesecima....

Takodje slicna bi bila situacija sa nekim sitnicama uz kine,koje stizu u onim manjim ili vecim kovertima vrednosti 5,10,15 eura....to sigurno nece da stoji nedeljama i ceka carinu....

Ako reše da ga otvaraju, na šta imaju apsolutno pravo, isti je postupak i za naplatu samo PDV-a, kao i carine i PDV-a, nema tu neke razlike.
To što je paket vrednosti manje od 50 evra ne znači da će proći bar bez naplaćenog PDV-a.
Naravno prođe nešto i bez otvaranja, što je super, ali poenta je da može da zaglavi i kad se samo PDV naplaćuje.

Ako reše da ga otvaraju, na šta imaju apsolutno pravo, isti je postupak i za naplatu samo PDV-a, kao i carine i PDV-a, nema tu neke razlike.
To što je paket vrednosti manje od 50 evra ne znači da će proći bar bez naplaćenog PDV-a.
Naravno prođe nešto i bez otvaranja, što je super, ali poenta je da može da zaglavi i kad se samo PDV naplaćuje.

Ama,neka naplate sta hoce,platicu sta god treba samo da vec jednom dobijem paket.....🤬🤬

Mislim,ja u 90% slucajeva kupujem sa ebay-a ili odakle vec nesto sto mi zaista treba i sto nema da se kupi u Srbiji i zato mi je cilj da dobijem taj paket i da stigne do mene,ne kupujem ga da stoji mesec,dva,tri na sugavoj carini.....zato mi je palo na pamet da se zapitam da li smo mi jedini ljudi (u Srbistanu) na ovoj kugli zemaljskoj koji imamo tu "priviliegiju" da mesecima cekamo carinjenje paketa....

Ne mogu da verujem, e...

Carina je počela da mi vraća pakete jer suviše često naručujem sa Aliexpressa. Arbitrarno, naravno. Koliko znam, ne postoji nikakvo ograničenje koliko čega mogu da naručujem dokle god uredno plaćam PDV...ali eto, oni su procenili da previše naručujem i garant preprodajem sve to, ne mogu da poveruju da je za ličnu upotrebu.

I sad će da vrate i ostatak stvarčica koje čekam i verovatno ću da izvisim za pare koje sam dao za te stvari...

Niška carina je u pitanju, ofkorz.
Carinarnik mi je rekao i da će od kraja meseca sve da ide preko Beograda, oni će samo da prosleđuju...bar sam ga tako nekako shvatio. Uglavnom, menja im se sistem.

kako znas da je to razlog da ti vracaju, kako uopste mogu da vracaju?

to kontam da odjednom, tj u jednoj turi kupis tipa 50 necega

kako znas da je to razlog da ti vracaju, kako uopste mogu da vracaju?
Zvao sam ih i pitao zašto ih vraćaju. Lik mi mi rekao da je ono šta sam pomenuo gore - šefica, neka Marija, sumnja da naručujem stvari da bih prodavao pa je zato počela da ih vraća.

Što je potpuni bullshit jer ona ne može da zna šta ja radim s njima i razlog za vraćanje čini neosnovanim. Ne može da se probudi ujutru i da odluči da ja trgujem tim stvarima, vasiona joj javila...
Imaju moje ime i adresu, lako mogu da utvrde da sam fizičko lice i da se ne bavim trgovinom. Postoje poreska uprava i tržišna inspekcija ako sumnjaju. A ne nečiji ćef...

Ako predmeti koje naručujem ne spadaju u zabranjene i uredno plaćam PDV i carinske dažbine, nema razloga da ih vraća. Njen hir nije zakonski osnov niti postoje kvote koliko pošiljki sa Alija mesečno stanovništvo sme da naruči, koliko znam...

Što je najgore, kad Kinezima počnu da stižu nazad sve te stvari koje tek vraćati (a ima ih bar tuce), jednostavno će odbiti da mi refundiraju i banovaće mi nalog...

šefica, neka Marija, sumnja da naručujem stvari da bih prodavao pa je zato počela da ih vraća.

Što je potpuni bullshit jer ona ne može da zna šta ja radim s njima i razlog za vraćanje čini neosnovanim. Ne može da se probudi ujutru i da odluči da ja trgujem tim stvarima, vasiona joj javila...
Imaju pravo na to, ne možeš tu ništa. Znam da ne želiš to da čuješ kao odgovor ali naprosto tako stvari funkcionišu.
Drugim rečima po svoj prilici jesi preterao, ovde u temi je prilična retkost tvoje iskustvo i nije baš da se dešava često.
A i ako nisi preterao dođe na isto, njihova je zadnja.

Šta si pazario i koliko komada ako nije tajna?

Refund u takvim slučajevima nije zagarantovan i zavisi od volje prodavca

Imaju pravo na to, ne možeš tu ništa. Znam da ne želiš to da čuješ kao odgovor ali naprosto tako stvari funkcionišu.
Drugim rečima po svoj prilici jesi preterao, ovde u temi je prilična retkost tvoje iskustvo i nije baš da se dešava često.
A i ako nisi preterao dođe na isto, njihova je zadnja.

Šta si pazario i koliko komada ako nije tajna?
Naručujem često ali nije na carini da odlučuje koliko je mi je mnogo a koliko nije. Odrastao sam čovek, mogu da raspolažem svojim finansijama. Stvari koje naručujem nisu kontrabanda i ne muvam ništa, nemaju šta da glume majku...

Kupovao sam svašta. Jedno vreme mahom stvari za mehaničke tastature, switcheve i keycapove...sada ono šta mi zatreba ili mislim da će mi zatrebati. Ništa krupno i ništa preko 50 evra...

Što reče čovek, Kinezi mogu da me ignorišu i ne refundiraju mi pare a s obzirom da čekam još bar tuce pošiljaka, vrlo je verovatno da će tako i biti kad ih sve vrate i požale se Aliexpressu i onda ću da popijem ban.
Sve zbog žene koja je izgleda izgatala iz šoljice kafe da sam preprodavac ili šta već i bez validnog osnova izdala 2 zvanična akta...što je zloupotreba službenog položaja, koliko mi je poznato.

@jurodivi da li imaš pravo žalbe, i da li bi ta žalba uopšte pomogla?!

Još jedna horor priča iz zone sumraka.

UPS, Fedex zaobilaziti u širkom luku za te manje pošiljke, bezobrazni su, ja sam dva puta vratio robu jednom headshell u Japan jer iako je sve sa poštarinom koštalo 48€ oni su insistirali da dam izvod iz banke da se vidi da je u dinarima to koštalo manje od 50€ ili takva neka nebuloza a drugi put kondanzatore za pojačalo u SAD jer su opalili neku tarifu bože me sačuvaj. Japanac se naljutio jer mu se vratila roba a njemu je skuplje da tu robu preuzme i nije hteo da refundira dok je amer uredno poslao nekom običnom poštom i nije hteo ponovo da naplati poštarinu. Od tada kad vidim UPS i Fedex kao jedine opcije slanja, ne kupujem.

Uzgred taj lik sa Xa je vešt manipulator informacijama, čak je i u tom postu isto uradio. Kakve veze ima loša praksa UPSa sa našom težnjom ka EU, ili protiv EU (kako se kome sviđa) i time što mu roba sa poštarinom prelazi 50€.

Uzgred taj lik sa Xa je vešt manipulator informacijama, čak je i u tom postu isto uradio. Kakve veze ima loša praksa UPSa sa našom težnjom ka EU, ili protiv EU (kako se kome sviđa) i time što mu roba sa poštarinom prelazi 50€.

Pa kolike su carine izmedju drzava u EU?.....lik je verovatno mislio,ako jednog dana i Srbija bude u EU kao sav normalan svet,onda cemo,izmedjuostalog,biti oslobodjeni tog carinskog pakla......verovatno i ovog nenormalnog cekanja od po mesec dva na carinjenje paketa...

Ali onda je dodao,slikovito,da posto tradicionalno najpametniji Srbi jedini nece u EU,onda neka placaju silne carine,namete,dazbine kad im nesto stigne iz neke EU drzave,neka cekaju na granici neke EU drzave po 10 sati,i ko zna sta ce jos sve da nas snadje.....mislim,to je sve zbog te nase silne pameti....

Poslednja izmena:
Da li neko zna koliko se u drugim drzavama Evrope ceka carinjenje nekog paketa?....Ili koliko se ceka carinjenje u Africi,npr tamo neka Tanzanija,Namibija itd?

Da li postoje jos neka ljudska bica na ovoj nasoj planeti Zemlji koji na carinjenje paketa cekaju po mesec,dva dana?

Meni paket stigao na carinu 27 januara (a ne znam ni sto je tamo,jer je vrednost paketa 40ak dolara) i sad cu taj paket cekati bar do pocetka marta,ili tamo aprila, Uskrsa?

isti slucaj ko i ti, tri paketa su mi stigla na carinu sa par dana razlike, 27.1, 29.1, 2.2.
eno ih jos stoje tamo, pitaj Boga kad ce da ih puste
brze mi stigne iz Kine do Srb, nego sa carine do mene 🙄

• Like
Reagovanja: mnt
Znaci,sad nece da se ceka na carinjenje 30 dana,nego 27 ili 25?.....pa i 20? 😆

Ma nema od toga ništa.....ja sam digao ruke od te šugave carine,tj kako znam i umem se trudim da ništa ne kupujem što će ići na carinu...

Pa kolike su carine izmedju drzava u EU?.....lik je verovatno mislio,ako jednog dana i Srbija bude u EU kao sav normalan svet,onda cemo,izmedjuostalog,biti oslobodjeni tog carinskog pakla......verovatno i ovog nenormalnog cekanja od po mesec dva na carinjenje paketa...

Ali onda je dodao,slikovito,da posto tradicionalno najpametniji Srbi jedini nece u EU,onda neka placaju silne carine,namete,dazbine kad im nesto stigne iz neke EU drzave,neka cekaju na granici neke EU drzave po 10 sati,i ko zna sta ce jos sve da nas snadje.....mislim,to je sve zbog te nase silne pameti....

Slažem se da paketi koji se carine idu sporo, ali nije ništa neobično da u Berlinu, ako ti ode paket na carinjenje, čekaš komotno mesec dana. Robu iz EU primam u DE, non-EU primam u Beogradu, tako je meni najbrže. Izuzetak je Fotoimpex iz Berlina koji pripremi carinske deklaracije i izvoznu dokumentaciju kako treba i onda nema zastoja na našoj carini.

Što se tiče ostalog rantovanja, mislim da si promašio i sagovornika i forum.

To znači da će PDV naplaćivati za sve pošiljke. Jedina prednost nama je što takve pošiljke ne mogu da se izgube.

• Like
Reagovanja: mnt
Slažem se da paketi koji se carine idu sporo, ali nije ništa neobično da u Berlinu, ako ti ode paket na carinjenje, čekaš komotno mesec dana. Robu iz EU primam u DE, non-EU primam u Beogradu, tako je meni najbrže. Izuzetak je Fotoimpex iz Berlina koji pripremi carinske deklaracije i izvoznu dokumentaciju kako treba i onda nema zastoja na našoj carini.

Što se tiče ostalog rantovanja, mislim da si promašio i sagovornika i forum.

Pa oni su to sigurno videli od nas,u stilu "kad mogu ovi pametni Srbi da carine i pregledaju pakete mesec dana,sad ćemo i mi da carinimo po mesec i više dana" pa onda svaki nemac čeka po mesec dva neki paket koji mu se carini........aha,ali meseca limburga...

Mislim da nisam ništa promašio...

Pa oni su to sigurni videli od nas,u stilu "kad mogu ovi Srbi da carine nešto mesec dana,sad ćemo i mi da carinimo po mesec i više dana" pa onda svaki Nemac čeka po mesec dva neku stvar koja mu se carini........aha,ali meseca limburga...

Mislim da nisam ništa promašio...
Dešava se i tamo nemoj da misliš da se ne dešava pogledaj malo strane forume ali naravno nas interesuje šta je ovdei mesec dana nije normalno vreme za carinjenje.

To znači da će PDV naplaćivati za sve pošiljke. Jedina prednost nama je što takve pošiljke ne mogu da se izgube.
samo da Aliexpress uvede da je u ceni koja stoji ispod proizvoda uracunat i nas PDV i sve super. Kada moze za EU tako da naprave, moze i za SRB.

Ali meni je fascinantno što ta situacija kod nas sa tim carinjenjem "eskalira".....msm,ranije se znao "red" pa kad se ceka po mesec i vise dana,to su neke "vandredne" okolnosti....tipa leto i godisnji odmori,nove godine i ostale ***** materine.....u protivnom su paketi stizali za po nedelju,dve,mozda tri max.....ali šta je sad u pitanju?....niti je nova godina,niti neko ide na more,niti su odmori,nikakva vandredna situacija za kraj februara (pa i prošle godine u oktobru,novembru) a opet paketi stoje na carini po mesec i više dana.....pa šta će biti onda kad dodje leto?.....cariniće se po pola godine?

I onda će opet da se pojavi neki genijalac da objasni kako nije ništa neobično i da u npr Nemačkoj,Austriji i Švajacarskoj ljudi čekaju pakete po 2-3 meseca sa carine....🙄

Zato je meni palo na pamet koliko se čeka na carinjenje paketa npr po afričkim "državama"?........da li neko zna?......možda se tamo paketi brže carine nego u Srbiji i Nemačkoj?

Nepogrešivo insistiraš da uvučeš nekoga u svađu, a malo malo pa ti miševi pojedu postove. Za ovu opasku genijalac, nemam drugi komentar nego da si drzak i bezobrazan, ali ništa novo, takav ti je šlif. Hajde da ti nacrtam.

Nenormalno je da se paket čeka toliko dugo, krivica je uglavnom na carini i njihovim naopakim procedurama, odlukama i uredbama koje nemaju pokrića u zakonima, pravilnicima i standardima ali često je ima i prodavac koji napravi izvoznu dokumentaciju koja je nejasna i onda roba ide na pregled i utvrđivanje vrednosti. Berlin sam pomenuo radi komparacije neuređene države (Srbija) i uređene države (Nemačka) i zato što imam iskustva sa njihovom carinom.

Nazad
Vrh Dno