Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Najmanje 70% baterije uvek imaš....
Ako znaš da će ti trebati više, par klikova na telefonu, i imaćeš 100% onda kada najaviš da ti treba.

Nisam komentarisao tvoj post, taj softver je u upotrebi u nekim razvijenim zemljama. Na taj nacin zele prvenstveno da pokusaju da ugase peaker ekektrane, koje su ogroman trosak i koje rade iskljucivo kada je neka havarija ili losi vremenski uslovi.
Neko je spomenuo napajanje vikendice, gde nema struje, pa je obrisao post. Pa se moj komentar odnosio na to.

Koliko jak štos za vikendicu ili kampovanje. Ljudi nisu ni svesni koliko će novih mogućnosti da se pojavi, nešto što još nikome nije palo napamet.

Pa kad krivolovci krenu u ribolov na struju 😀

Crna hronika će biti puna naslova tipa "Priključio električni roštilj na auto i ubila ga struja"...

Možda ovaj puni Ministarsvo finansija😂

Verovatno prvi Tesla Cyber truck kod nas, za one koji nisu iz Beograda…

Prilozi

• IMG_2669.jpeg
    IMG_2669.jpeg
    390.8 KB · Pregleda: 106
Ni meni nije nešto lep, ali nije mi ni ružan. Svakako mi je lepši od bilo kog "običnog" kamioneta. Makar su pokušali nešto novo.
A definitivno je "conversation piece" i niko ne ostaje ravnodušan kada ga ugleda. Bolje i to nego da su ga pravili na već postojeći kalup.

A koliko je X3 u ekvivalentu?

BMW nije skup jer je na struju, već jer je BMW.

Isti đavo.

Sus je preskup jer je između 60 i 85k.

Kao da je postoje jeftinija kola, ev ili sus, pritom i bolja.

Evo ko želi da pročita utiske prilikom testiranja Renault 5 E-Tech modela od kolege trojanca:

Da li neko možda ima neki insajderski info kad će početi od kog datuma subvencije za ovu godinu?

• Like
Reagovanja: mnt
Gledao sam skoro klip, nemacki Adac je bio u EV Clinic i tema je bila popravka baterija. U principu cilindricne celije kakve ima Tesla se najlakse menjaju, posle njih idu prizmaticne, a najteze su pouch celije kakve koristi Kia i Hyundai obicno.

Nisam siguran ali mislim da je cell to body baterije kakve koristi BYD i jos neki kineski proizvodjaci, gotovo nemoguce servisirati.
Zapravo cell to body se jako lako servisiraju i sa prilicno vise uspeha jer ima manje modula tj celija

Samo euro EV udaraju cijene bas. Gledam ovaj BMW ix3 krece od 80k eura pa gore
65000 slicno kao ekvivalentni sus

Zapravo cell to body se jako lako servisiraju i sa prilicno vise uspeha jer ima manje modula tj celija
Ne znam odakle ti ta informacija ali, cell to body su integrisane u strukturu vozila. Ne mozes da izvadis battery pack kao kod ostalih automobila. Svako skidanje znaci promenu strukture vozila.

Ne znam odakle ti ta informacija ali, cell to body su integrisane u strukturu vozila. Ne mozes da izvadis battery pack kao kod ostalih automobila. Svako skidanje znaci promenu strukture vozila.

na tiktoku imas dosta videa gde koriste special solvent koji razgradjuje lepak generalno je jako slicno kao kod tesle...

Ovaj video je o ByD blade cell baterijama. Cell to body je relativno nov nacin pakovanja celija direktno u karoseriju vozila, bez baterijskog kucista. Time se stedi na prostoru i tezini baterije.

Tesla ima cell to body i isto negde moraju da se ubace celije tako da je sve to slicno opet ima kuciste koje je deo karoserije

Generalno za kineske blade baterije vazi da su apsolutno nemoguce za popravku i mnogo novina forsira tu pricu. Iskreno, apsolutno mislim da se radi o kampanji protiv tih baterija jer su kinezi uleteli na trziste sa niskim cenama. Slican slucaj kao sa 5G huawei opremom, od kada su i ostali napravili sisteme onda vise nije stetno 🙂
Ono sto sam ja do sada istrazio po netu, po meni su te baterije mnogo jednostavnije jer nema toliki broj celija kao na cilindricnim paketima, jeste da su zalepljene ali koliko sam video kinezi koriste ili komore za zamrzavanje gde lepak postane krt pa pukne ili koriste tecnosti koje odvajaju lepak kao sto to rade vec godinama serviseri telefona.

Generalno tu pricu forsiraju i oni sami jer po njima vek baterija je oko 20 godina

Link
Juče sam baš naišao na tekst na sajtu CarWoW da BYD otvara njihov zvanični servisni centar za baterije. Malo mi je čudno da otvaraju servis za nešto što ne može da se popravi. Koliko znam i za Teslu su neki pričali na početku da ne mogu da se poprave samo pojedinačne ćelije, pa su onda ovi iz EVclinic napravili sebi specijalne mašine i uspeli to da urade. Tako da mislim da samo nemaju ljudi iskustva još sa popravljanjem tih vrsta baterija i nemaju odgovarajuće mašine.

Zna li neko šta se sad čeka što ne puštaju subvencije kad su odmah posle Nove godine rekli da će biti i dalje 5.000€ i da je određen opet isti budžet kao i prošle godine

Pitam jer su prošle godine 23.januara objavili da subvencije počinju 3.februara, a evo sad je 27.januar i još ništa ne objavljuju (mislim da moraju da objave u Službenom glasniku 8 dana pre početka)

Nazad
Vrh Dno