Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@njikolaj
1) Da li si ga pri kupovini vozio negde kod nas u servis na proveru pre kupovine? (Ako si uopšte kupovao ovde preko oglasa)

2) Da li si u obavezi da pratiš neke servisne intervale u ovlašćenom servisu da bi imao i dalje garanciju na motor i bateriju 8 godina ili je bezuslovna garancija?

3) Pa dobro realno ok su cene servisa. Jedino te nisam razumeo za ruke. Na one cene si platio još ruke prepostavljam i one su 1.2€ po minutu. Takođe koliko su ti za sve ove radove naplatili minuta rada? (Btw super je što se plaća karticom znači još imaš opciju i da podeliš i na 12 rata sa odgovarajućom kreditnom karticom i to beskamatno 😀 )

4) Da li imaš i drugi set felni za zimske gume?

5) Malo mi je bezveze to što sad uvode pretplatu za Premium Connectivity, ja sam bio ubeđenja da je to besplatno doživotno (ali dobro bolje i to nego da se mlati čovek sa MiFi). Jedino ne znam ima li onda sad neke razlike između kupovine auta sa i bez Premium Connectivity (ne znam da li postoji opcija da auto sa Standard Connectivity počne da plaća mesečnu pretplatu za Premium i onda počne da ima faktički iste usluge ili im je drugačiji neki hardware pa nije samo pitanje software-a tj. pretplate).

Mada sada čitam na netu i koliko kapiram oni već godinama naplaćuju tu pretplatu (moguće da je tvoj auto imao neki Free trial period tipa godinu dana pa da je sad istekao pa da zato sad moraš da plaćaš, jer nigde ne nalazim na netu da su sad nešto po novom počeli da naplaćuju).

Bzv je i što više FSD neće moći da se kupi doživotno za taj auto nego samo kao pretplata (nadam se da to ne važi za polovnjake koji već imaju plaćen FSD, mada koliko vidim u oglasima kod nas svima puna usta u opisu o FSD a ustvari 99% njih imaju samo običan Autopilot Basic koliko sam primetio)

P.S.
Super je što je došao EVclinic kod nas pa imamo sad i pravi servis za popravku el. motora i baterija.

Jedino što mislim da oni ne rade običan servis zamene ostalih delova itd. mislim da su fokusirani na motore i baterije.

Sad malo o BYD Atto 2
Bio sam danas u Alprosu ne bi li se detaljnije raspitao i eventualno danas ili ovih dana kupio/kaparisao stari model sa manjom baterijom u Boost paketu, jer sam ih zvao pre nedelju dana i rekli su mi tad da i dalje imaju 2 na lageru za isporuku odmah. Međutim kakve sam sreće odem danas i kaže mi neki klinac prodavac kako su kao sve prodali pre 2 dana i da nemaju nijedan na lageru. Dečko veoma veoma slabo barata informacijama šta god da sam ga pitao vezano za subvencije ili lizing/kredit pojma nije imao što mi je jako neozbiljno. Kaže u februaru će znati cene za novi Atto 2 Comfort i kako misli da će koštati između 32 i 33 hiljade. A kad sam ih zvao prošle nedelje rekli su mi biće NEŠTO iznad 30 hiljada (onda se kaže nešto preko 32 valjda, mislim ovako su mogli da kažu i nešto preko 20 hiljada). Mislim da je to već mnogo za taj auto, jer je u principu skoro identičan starom osim nešto veće baterije. A počeli su od Active paketa i 24.490€ cene a stigli do 33.000€. Pa Tesla Model 3 Standard (Highland) u Hr počinje od 35 i nešto hiljada koji je naravno malo brži, udobniji, softverski napredniji itd. Tako da sad opet više naginjem ka kupovini polovne Tesle Model 3 LR ili Performance tipa 2019-2021 sa oko 100.000km otprilike nešto kao što je kupio @njikolaj jedino što mislim da je teže malo naći na oglasima da je iz Švajcarske zbog Premium Connectivity.

Izvinjavam se na predugačkom postu 🙂
1. Nigde nisam vozio na pregled, niti znam od koga bih dobio pomoc u Srbiji. Pregledao sam auto, pogledao koliko pokazuje na 100% baterije (posto me je cekao napunjen) i vozio auto.

2. Nemaš servisne intervale, kojih moraš da se pridržavaš. Ovaj moj auto je po Tesla App, prvi put bio u Tesli kad sam ga ja odvezao, tj. nakon 100.000 km.

3. Sve cene koje sam napisao su sa rukama. Nego sam naveo koliko košta ruka, da se može napraviti komparacija sa rukama u BMW, Mercedes, Škoda, šta god.

4. Imam zimske i letnje felne i gume, kao i kod svakog drugog auta. Auto je prepoznao promenu, javio da dodam nove gume. Interesantno, promenio je na displayu i u app isto tako felne koje su postavljene (mislim vizuelno).

5. Pa zapravo svako je plaćao, a ovaj deo sveta ne (i švajcarci su plaćali), tako da je zapravo bilo super dok se nije plaćalo. Mislim da se standard connectivity uvek može menjati za premium, kao što ako ne plaćaš premium, dobijaš standard connectivity.

6. Za FSD uvek treba proveriti malo dublje, šta tačno podrazumeva. Pošto možda ima HW ali nema pretplatu. Moj je isto tako stigao sa pretplaćenim FSD, a kontam da će se pojačati cena polovnjaka sa FSD. Naravno za to treba i da počne raditi na ovoj strani sveta. Pošto se testira i u HR i u Mađarskoj, nadam se da će ove godine proraditi.

U zadnjih par godina dosta su napredovali proizvodjaci sto se tice thermal managementa baterije, pa sad gotovo i da vise nema razlike izmedju brzog i kucnog punjenja.

Ono sto treba izbegavati i dalje jeste ostra voznja, cesta ubrzavanja i kocenja. Mada i tu ima progresa u zadnje vreme:

Još uvijek je sve to ipak samo - beta verzija. Istina, jaaaaaako dobra i upotrebljiva, stabilna, pouzdana. Uglavnom.
Stanje se svakim danom poboljšava, što modela, što motora, što opcija i mogućnosti, ali su na dobrom putu da za jedno 20-50 godina, kada “fosili dođu pred istrebljenje”, postanu zrela tehnologija koja će da radi onako kako sad pričaju i obećavaju. A, do tada će i infrastruktura da se riješi.

Još uvijek je sve to ipak samo - beta verzija. Istina, jaaaaaako dobra i upotrebljiva, stabilna, pouzdana. Uglavnom.
Stanje se svakim danom poboljšava, što modela, što motora, što opcija i mogućnosti, ali su na dobrom putu da za jedno 20-50 godina, kada “fosili dođu pred istrebljenje”, postanu zrela tehnologija koja će da radi onako kako sad pričaju i obećavaju. A, do tada će i infrastruktura da se riješi.
Realno gledamo elektro motor postoji 150 godina, a baterija je problem koji ce se resiti za 5 godina maximalno. Jedno sto je problem posle toga je infrastruktura, ali kada se vreme punjenja svede na 10-ak minuta i to ce biti problem koji je resiv, ali da je potrebno 50 godina to je preterana tvrdnja. Realnije je pricati da ce u bogatijim zemaljama problem biti resen za 10-15god, a u slabije razvijenim za 20-30.

Ko je strpljiv, dočekaće i tih desetak godina, ko nije, već će danas da uživa u nižim troškovima punjenja, održavanja, boljim performansama, i nešto naprednijim softverskim opcijama, žrtvujući koju piš pauzu više kad se uputite ka Halkidikiju jednom godišnje. Ko ima gde da puni kod sebe to jest, situacija se beskonačno više komplikuje u Srbiji ko nema.

Realno gledamo elektro motor postoji 150 godina, a baterija je problem koji ce se resiti za 5 godina maximalno. Jedno sto je problem posle toga je infrastruktura, ali kada se vreme punjenja svede na 10-ak minuta i to ce biti problem koji je resiv, ali da je potrebno 50 godina to je preterana tvrdnja. Realnije je pricati da ce u bogatijim zemaljama problem biti resen za 10-15god, a u slabije razvijenim za 20-30.
Realno problem neće biti nikada rešen, jer apetiti stalno rastu, kako korisnika, tako i država da kroz zakonodavstvo uberu još neki prihod. Onog momenta kada vozila sa sus motorima postanu nedostupna na tržištu, povešće se priča o zagađenju koje prave EV, potrošnji, reciklaži baterija, raznoraznim taksama na stanice za punjenje, taksama na brzo punjenje i tako u krug. Drugim rečima, jedan problem će biti zamenjen drugim, ali neki problem mora postojati.

Realno problem neće biti nikada rešen, jer apetiti stalno rastu, kako korisnika, tako i država da kroz zakonodavstvo uberu još neki prihod. Onog momenta kada vozila sa sus motorima postanu nedostupna na tržištu, povešće se priča o zagađenju koje prave EV, potrošnji, reciklaži baterija, raznoraznim taksama na stanice za punjenje, taksama na brzo punjenje i tako u krug. Drugim rečima, jedan problem će biti zamenjen drugim, ali neki problem mora postojati.
Slazem se, jer Velika Britanija je klasican primer gde su ljudi podsticani manjim placanjem poreza itd..., a sada kada je dobar deo populacije presao na EV uvodi se novi porez koji pogadja bas vlasnike EV. Tako da je to jasno da moraju nesto da smisle i da ce oni uvek naci nacin da zarade, a da obican covek ne moze da prevari sistem.

Pa nije samo Velika Britanija, kod nas se ne plaća porez na elektro vozila prilikom registracije ( i hibride, odnosno za sva vozila koji u saobracajnoj dozvoli imaju elektro upisano, tako i za mild hibrid, npr moja zena sa Qashqai)...

Da, hibridi i EV su oslobođeni porezna na upotrebu motornih vozila i to će se pre ili kasnije promeniti. Zatim ide naplata cene putarine prema pređenoj kilometraži i masi vozila i ko zna još kakve izmišljotine

Zanimljiv članak (https://teksiden.no/elbiler/han-sku...elbil-na-avslorer-han-hvor-dyr-regningen-ble/ + google translate).
Ukratko:
Za Nemca Morica Lajhta, koji vozi svoj Smart Electric Drive već 12 godina i prešao je 300.000 kilometara, njegove brige su postale stvarnost kada je baterija počela primetno da gubi kapacitet.

Nekoliko recenzija ukazuje da kompletna zamena baterije može koštati i do 17.000 evra – što je ekvivalentno oko 200.000 norveških kruna. Za automobil te starosti, takav račun bi mogao efikasno da učini automobil bezvrednim.

U EV Clinic Berlin, tim obučenih mehatroničkih inženjera locirao je problem i zamenio samo ćelije koje su izazivale usko grlo.

U Moric Lajhtovom Smart Electric Drive-u, koji ima bateriju od 17,6 kWh podeljenu na 93 ćelije, identifikovane su i zamenjene tri neispravne ćelije.

Prema rečima radionice, izmereni kapacitet baterije povećan je sa 75 na 95 procenata originalnog nivoa automobila.

Popravka je koštala oko 7.000 kruna (600 €), a kaže se da je domet poboljšan za oko 20 procenata. EV Clinic takođe daje dvogodišnju garanciju na obnovljeni baterijski paket.

Da se ogradim i kažem da ne radim u marketing timu EV clinic, već delim informacije vezano za popravke baterije kod starijih ev koje se ugl smatraju nerentabilnim.

Vrlo je verovatno da će third party servisi i baterije postati masovna pojava kako se i EV bude omasovio.
Kao uostalom i za dosadašnje SUS. 99% vozila starijih od 10-15 godina održavaju neoficijelni servisi, i moguća je nabavka third party delova.

BTW, što se tiče citiranog teksta, 300.000 kilometara je veliki uspeh i za dosadašnje SUS-eve, a kamo li za tadašnju generaciju EV.
Taj Smart ima bateriju relativno malog kapaciteta, dometa 100-150km, što indicira i veoma veliki broj ciklusa u periodu od 300kkm.
Dakle, taj rezultat je zapravo odličan.

Gledao sam skoro klip, nemacki Adac je bio u EV Clinic i tema je bila popravka baterija. U principu cilindricne celije kakve ima Tesla se najlakse menjaju, posle njih idu prizmaticne, a najteze su pouch celije kakve koristi Kia i Hyundai obicno.

Nisam siguran ali mislim da je cell to body baterije kakve koristi BYD i jos neki kineski proizvodjaci, gotovo nemoguce servisirati.

Poslednja izmena:
Koji električni automobili mogu da pređu najviše kilometara pri brzini od 130 km/h?

Top 10 vozila po dometu na autoputu:

Mercedes EQS 450+: 482 kilometra

BMW iX xDrive 50: 434 kilometra

Audi Q8 55 e-tron quattro: 433 kilometra

Genesis Electrified G80: 427 kilometara

Mercedes EQE 350+: 423 kilometra

BMW i4 eDrive40: 415 kilometara

Nio ET5: 393 kilometra

BYD Seal AWD: 384 kilometra

Volkswagen ID.7 Tourer Pro: 380 kilometara

Nissan Ariya 2WD 178 kW: 378 kilometara

Dakle, ovde je reč o vozilima koji mogu najduže putovati pre novog punjenja, a kako je s relativno jeftinim električnim vozilima, jeftinijima od 50.000 evra (ako se to može smatrati jeftinim). Ovi automobili mogu preći više od 300 kilometara:

Hyundai Kona Electric 150 kW/64 kWh: 336 kilometara /42.900 evra (u Nemačkoj)

Kia Niro EV: 326 kilometara /47.590 evra

Tesla Model 3: 363 kilometra /42.990 evra

BYD Dolphin 150 kW: 322 kilometra /od 32.990 evra

Spržiće tržište ev čije se baterije ne popravljaju, ili pogon.

The car that changes the game – meet the new, all-electric Volvo EX60

The Volvo EX60 Cross Country is built to do and see more

The new Volvo EX60: best-in-class 810km range and charging as fast as a stop for fuel and coffee
The EX60 can add up to 340km of range in just 10 minutes when using a 400kW fast charger.

Poslednja izmena:
Kakav inovativan dizajn enterijera, na kraju će 90% automobila da bude isto, veliki centralni ekran i vozi…

Spolja mi je simpatičan, lepa evolucija Volvo dizajna…

Ovi podaci za range i punjenje deluju jako obećavajuće ali treba sačekati kako će biti u praksi i naravno cenu…

Ali ovi promo sa ovim naslovima kao da su izmislili toplu vodu…

Edit: sad čitam 60k dolara sa p10, awd i lepom opremom…
P10 AWD Plus features as standard:

• Native NACS charging port
• First Volvo to that uses Mega casting (giga casting)
• Structural battery pack
• 800v architecture
• 0-60mph as low as 3.8s
• 0.26 drag coefficient
• Bi-directional charging (22kW max power)
• Forest Light projection feature casts dappled light across the cabin, like sunlight filtering through trees.
• Air suspension
• 28-speaker Bowers & Wilkins audio system. Dolby Atmos
• Largest frunk of any Volvo
• Heated booster seats in rear. Heated, cooled and messaging seats in the front.
• Electrochromic panoramic roof
• First Volvo with Google Gemini assistant, which is "deeply integrated into the car"
• Most responsive user experience in any Volvo car to date. No-lag infotainment system, screens respond quickly, maps load instantly, voice assistants understand passengers better
• Regular over-the-air updates
• The trunk has a maximum cargo volume of up to 64.3 cubic feet with the seats folded
• Lowest carbon footprint for a fully electric Volvo car, matching that of the smaller EX30
• Driver assist features, but can't self-drive
• EX60 Cross Country model
• First deliveries in Summer 2026 in the US

Poslednja izmena:
Bi-directional charging je mogućnost da se on koristi kao punjač? To je super fora, da dopuniš nekoga na putu. I 22kw uopšte nije zanemarljivo.

Da, ali ne samo druga kola v2v nego i vehicle to home v2h…

Čitao sam neki članak da Kina planira da v2h uvede na masivnom nivou, u to vreme mislim da je bilo pre više od godinu dana, možda i više, krenuo je pilot projekat, testirajući kako EV baterije mogu stabilizovati mrežu i opskrbljivati kuće tokom peak potražnje.… zanimljiv koncept svakako…

Ovo je u stvari velika prednost BEV-a. Ako pogledamo koliki je kapacitet baterije u BEV i kapacitet bateirje za recimo offgrid solar, šteta da ne postoji mogućnost da automobil da malo struje kući kada je to potrebno.

Preko noci ga punis na jeftinu struju, preko dana trosis struju iz auta, a na posao ides busom 😀

Generalno moze da bude vrlo korisno za nekog ko ima vikendicu u prirodi, ne mora da uvodi struju, ni solare, nista..

Samo te kosta 50k ta opcija.

Pa realno ne kosta te nista. Ti auto kupujes zbog drugih potreba.

Jeste u teoriji, ali kako ce sam sistem da bude organizovan, pa Brojilo koje to podrzava ,a vise od 90% kod nas nepodrzava,
Ja sam konktretno mislio na napajanje vikendica koje nisu prikacene na mrezu, kakvo brojilo. Sve sto treba jeste da imas razvedene kablove u toj vikendici, ili kontejneru, sta god. Ne treba ti ni brojilo, samo tabla. Dodjes, prikacis EV i imas struju za osnovne potrebe dok si tamo.

Samo euro EV udaraju cijene bas. Gledam ovaj BMW ix3 krece od 80k eura pa gore

Korišćenje baterije iz BEV kao vehicle-to-home, tamo gde se sistemski ide ka tome, predstavlja deo smart-grid mreže, gde operater EES upravlja punjenjem i pražnjenjem mase BEV, uz ugovor o tome. Operater se obavezuje da će vše vozilo uvek biti tipa 70-100% napunjeno, a vi ga za uzvrat držite na priključku kad god ga ne vozite. Centralizovani smart-grid sistem automatski i u skladu sa trenutnim potrebama puni ili prazni vozila tako da uvek imate najmanje npr 50-60-70% baterije, a vi za uzvrat plaćate daleko nižu cenu struje, ili imate neke druge benefite.

U dnevnoj rutini, sistem je takav da je uzajamno koristan i EES i korisnicima vozila.
Ako vam baš treba vozilo sa više napunjenom baterijom, uz aplikaciju uvek možete na kratko izaći iz sistema, i napuniti onako i koliko vam odgovara.

Kilavo to ide i tamo gde ide. Ima toga u manjim regijama USA iponegde u EU.
Ali najpre će da zaživi u Kini.

Može i individualno da koristite vehicle to home, kako vama odgovara, al' naravno, instalacija i priključak moraju da se prilagode tome.
Ko ima solare može biti odlično rešenje.

Nazad
Vrh Dno