Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@ShoMy96
Investitor najverovatnije ima ugovor na komercijalno snabdevanje.
Ideš sa KP ugovorom u nadležno EPS Snabdevanje da prebaciš vlasništvo.
A neko će morati da plati račune svakako.

Kod mene u stambenoj zgradi krajem novembra uveli daljinsko očitavanje (skinuli staro digitalno i stavili novo). Onda su na novembarskom računu stajala stanja sa dva brojila za taj mesec ali sve lepo sračunato koliko kilovata je potrošeno. Međutim, već za decembarski stoji da nije očitano a i to se pojavilo na portalu tek pre dva dana. Poslao sam prigovor i sad čekam šta će odgovoriti.
Da javim razvoj događaja. Poslali su mi korigovan račun ali sada više nije nula nego 232 kWh što je skoro 80% manje nego u istom mesecu prošle godine. Jasno je da je to nemoguće jer se grejem na struju. Kao da žele da me uguraju u crvenu zonu tako što će mi prebaciti decembarskih 800-900 kWh za januar. Izgleda da ću morati da ponovo pišem prigovor ali ne znam da li će uvažiti. Bolje je da su samo prepisali prošlogodišnje stanje ako ih je već mrzelo da očitavaju.

Ne može lako. Moraš da imaš nešto "pametno" što će da meri potrošnju i beleži.
Ja imam pametne osigurače i Home Assistant. Ali mislim da je dovoljno da imaš neki neinvazivni merač (monofazni ili trofazni) i Home Assistant.

Videh posle poruku sa potrošnjom i izgleda da su navedene sve utičnice koje imaš u stanu ili je svaka navedena stavka jedan pametni osigurač?

Ako imaš preporuku gde bih mogao da malo više naučim o ovome (potpuni sam laik), više je nego dobrodošla.

Kod mene nema jos decembarskog računa,a sada je 24 Januar. Dal još nekome nije stigao račun?

Poštar ostavlja drugarovu poštu kod mene, račun za struju mu još nije stigao.

Neki smo danas dobili racune...

Već? Greješ se na struju? Do kraja meseca će biti toplije vreme tako da možda i ne odeš previše.
Mi smo trenutno na 1000 kWh. Ako zaista bude kako su najavili u prognozi, preostalih 240 kWh plave zone će nam biti dovoljno za sledećih 6 dana.

Meni još uvek nije stigao račun. jel to oni namerno tako da se ne dobije popust ili je samo raspad sistema.? Pre bih reako ovo drugo. ministarstvo energetike baš dobro nagrđeno na otvorenoj sednici vlade od znate već koga.

Meni ni prethodni a ni ovaj nisu stigli fizički. Na aplikaciji sam video. Valjda više ni to ne rade

Meni još uvek nije stigao račun. jel to oni namerno tako da se ne dobije popust ili je samo raspad sistema.? Pre bih reako ovo drugo. ministarstvo energetike baš dobro nagrđeno na otvorenoj sednici vlade od znate već koga.
Sprdnja a sve se radi po njegovom nalogu.

Doneo danas postar racun. 1367 kw i cena 24.011 din. Inace struja je monofazna ~ samo visa tarifa. Jel to regularna cifra da znam da li da ev. saljem prigovor?

Ne postoji samo viša tarifa. Ili je dvotarifno (viša i niža) ili jednotarifno.
Proveri sam na https://kalkulator.eps.rs/, ali mi se čini da je to ta cifra.
Valjda na tom računu koji je danas poštar doneo piše nešto više od samog iznosa. Svi detalji bi trebali da su tu, crno na belo. Ima li razloga da smatraš da ti račun nije regularan?

Koliko znam monofazna može da ima dve tarife, najbolje da se to prebaci u dvotarifno jer bi račun sigurno bio manji.

Prilozi

• DRUGAA.jpg
    DRUGAA.jpg
    86.8 KB · Pregleda: 84
  • PRVAAA.jpg
    PRVAAA.jpg
    97.1 KB · Pregleda: 84
Jednotarifno monofazno

Kako samo viša, pa to nije nešto ok? Jedna tarifa je jeftinija od više i skuplja od niže ali ukupno bolje je kad imaš dve.

Gledaj sliku 2

To imaš daljinsko upravljanje tarifom? Da to nije ona čuvena treća tarifa koju neki potrošači imaju?

Dobro.. nista ne razumem ali sto samo po visoj cepaju?

Cepaju po JT/DUT. Znači Jedinstvena Tarifa. Te su i cene. Za zelenu ti naplaćuju 8,41 dinara, a ne 9,61 koliko bi bila viša.
Sve je OK.
Ako ti se ne sviđa, uradi ono što je djalf rekao: promeni u dvotarifno.

Ako greješ na struju onda obavezno dve, noću je hladnije i tad te jedna tarifa ubija.

Nije samo viša, to ti je negde 70-80% od cene niže i više tarife, i kilovat te košta oko 12-13 dinara. Zameni brojilo za mnofozno dvo tarifno.

Nes*

Moji roditelji imaju isto jednotarifno kao i ti, ali njima se isplati. Noću skoro da ništa ne potroše struje, samo preko dana.
S druge strane, ja imam akumulacioni bojler koji radi noću i grejemo se na struju (toplotna pumpa). Kao što je djalf rekao, grejanje više troši noću, kad je hladnije. Zimi je kod nas to u dve tarife podeljeno otprilike 50-50.
Po ovome kako ti trošiš, plaćaš 30% skuplju struju nego ja.

Već? Greješ se na struju? Do kraja meseca će biti toplije vreme tako da možda i ne odeš previše.
Mi smo trenutno na 1000 kWh. Ako zaista bude kako su najavili u prognozi, preostalih 240 kWh plave zone će nam biti dovoljno za sledećih 6 dana.
Ma da, otićiće na 1700. Sreća pa postoji samooćitavanje...

Help,
Nije mi stigao papirni račun za decembar, da li mogu do EDB (i koje adrese) da mi daju kopiju da platim? (u pitanju je BG, Voždovac)

Komplikacija:
Brojilo se ne vodi na mene, već na pokojnog oca bivšeg vlasnika nekretnine.
Znam da je trebalo prebaciti vlasništvo, ali mi sada treba neko brzo rešenje.

Naravno, imam stare račune, tj. do novembra.

Račune izdaje EPS, tako da ideš kod njih, ne u EDS i slične. Trebalo bi da su im sve lokacije navedene ovde, pa ti vidi koja ti je najbliža. Jedna adresa ti, između ostalog, i piše na ranijim računima, ali nije obavezno otići na nju. Mogu da ti daju kopiju u opštem slučaju, a za tvoj specifičan ne znam šta bih rekao, ali jasno ti je da bi mogli i da odbiju tvoj zahtev. Svakako, ako ti je samo do toga da platiš račun u roku dospeća, to slobodno možeš i na stari poziv na broj. Jedino treba da pogodiš iznos, ali ni to u opštem slučaju nije teško.

• Like
Reagovanja: EMF
Nazad
Vrh Dno