Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ne znam koliko je pitanje za ovu temu,al ajde 🙂 Kodi+RD.
Za mene,najjednostavnije i najbolje rešenje.

Mora ovako, ako neces da ucitas Blueprint:

Pogledajte prilog 524356

Option 2: Manual Automation (The "State" Trigger)​

If you want to build it yourself, you cannot use the "Device" trigger. You must use a State Trigger pointing to the button's event entity.

1. Trigger: Select State.
  2. Entity: Look for event.bilresa_... (e.g., event.bilresa_dual_button_knop_1).
  3. Attribute: Leave "To" and "From" blank. This ensures the automation fires every time the timestamp updates (every press).
  4. Action: Use a Chooseblock to check which button was pressed.
    • Condition: State
    • Entity: (Same event entity)
    • Attribute: event_type
    • State: multi_press_1 (for single press), multi_press_2 (for double), or long_press.

alias: Bilresa test
description: ""
triggers:
- trigger: state
entity_id:
- event.bilresa_dual_button_button_1
conditions:
- condition: state
entity_id: event.bilresa_dual_button_button_1
state:
- multi_press_1
attribute: event_type
actions:
- action: light.toggle
metadata: {}
target:
entity_id: light.radni_sto
data: {}
mode: single
Što bi se reklo,neće me Matter videti 🙂 bar za prekidače.***,treba 72 linije koda,banalizujem,za najprostiju automatiku.

Stigli SONOFF SNZB-02LD. Lako sam ih namestio u bojler i na bojler. Magnetni su pa se samo zalepe gde treba. Sonda je taman da može da uđe u cev a da se ne vadi ni jeda od originalnih sondi. Ovaj na vrhu sam skinuo onu plastičn kazaklju i na mesto nje ugurao. I razočarao sam se koliko malo izolacij eima moj bojler. Ono jedva da je 2 cm staklene vune. Možda je od nazad više, ali ovde napred je baš malo.

Svejedno, uspešno su postavljeni i ako budu merili dobro tu će i ostati, samo ću malo urednije odraditi kablove.
1769188031033.png

Nisam znao da je tolika razlika u vrhu i dnu bojlera. Mada poslednji put je punjen noćas i od tada se samo troši topla voda, a ne dogreva.
Imam ih manje od pola sata, pa kad prođe nekoliko ciklusa punjenja i pražnjenja, valjda ću zaključiti šta dalje.

Stigli SONOFF SNZB-02LD. Lako sam ih namestio u bojler i na bojler. Magnetni su pa se samo zalepe gde treba. Sonda je taman da može da uđe u cev a da se ne vadi ni jeda od originalnih sondi. Ovaj na vrhu sam skinuo onu plastičn kazaklju i na mesto nje ugurao. I razočarao sam se koliko malo izolacij eima moj bojler. Ono jedva da je 2 cm staklene vune. Možda je od nazad više, ali ovde napred je baš malo.

Svejedno, uspešno su postavljeni i ako budu merili dobro tu će i ostati, samo ću malo urednije odraditi kablove.
Pogledajte prilog 525004

Nisam znao da je tolika razlika u vrhu i dnu bojlera. Mada poslednji put je punjen noćas i od tada se samo troši topla voda, a ne dogreva.
Imam ih manje od pola sata, pa kad prođe nekoliko ciklusa punjenja i pražnjenja, valjda ću zaključiti šta dalje.
Ovo i mene interesuje,tj razmišljao sam o automatizaciji u odnosu na temperaturu vode a ne vremensku,kako mi je sada.Nekako mi logičnije tako.Aj baš piši kako si zadovoljan merenjem,pa da vidim dal da ih poručujem 🙂
Sonda je taman da može da uđe u cev a da se ne vadi ni jeda od originalnih sondi
Logično mi je,pošto se tu nalaze sonde od radnog i sigurnosnog termostata,da je ta merodavnija.
Ne bih da budem bezobrazan,ali kakvi su ti to šukoi pored bojlera 😲

Apropo MAtter-a i dodatnih linija koda - u sustini je logika malo drugacija, tacnije standard je tako napravljen da je univerzalno resenje, kako sam razumeo. Zigbee ima drugaciju logiku, koja je uglavnom bila na proizvodjacu kakve trigere i sa kojim vrednostima ce da ima.

Meni licno kod Thread-a na primer ne odgovara sto ne mogu lepo da vizualizujem topologiju mreze, kao na primer u Z2M mapi.

Nadam se da ce i HA da se uskoro prilagodi svim tim novitetima 🙂

Ovo i mene interesuje,tj razmišljao sam o automatizaciji u odnosu na temperaturu vode a ne vremensku,kako mi je sada.Nekako mi logičnije tako.Aj baš piši kako si zadovoljan merenjem,pa da vidim dal da ih poručujem 🙂

Logično mi je,pošto se tu nalaze sonde od radnog i sigurnosnog termostata,da je ta merodavnija.
Ne bih da budem bezobrazan,ali kakvi su ti to šukoi pored bojlera 😲

Napisaću šta sa zaključio. Za sada mi se čini da neće biti baš lako. Sva topla voda je uvek u gornjoj zoni, a kako se troši topla voda tako samo donja zona bude sve hladnija, pošto tu dolazi hladna voda i ne meša se puno. Ne znam kako bi mogao da zaključim koliko tople vode je potrošeno a da ne postavim puno senzora vertikalno.
Evo kako za sad izgleda:
1769239907131.png
Radni i sigurnosni termostat su na dnu pošto kad tu postigne temperaturu, tada se grejač isključuje. U vrhu je uvek "postignuta temperatura".

Što se tiče šukoa... pravi se da ih nisi video 😀

Topla voda je lakša od hladne I diže se gore. Kad pustiš česmu na vruće bojler prima hladnu vodu koja popunjava donji deo bojlera a gura toplu u cesmu, tako da kontam da te zanima samo temp sa gornjeg senzora jer ako je tu iznad nekog nivoa onda "imaš tople vode".
Temp tople će krenuti da pada (osim ako bojler nije uvek uključen i zagreje ponovo) kako se ista troši jer konstantan priliv hladne će ipak da je hladi vremenom.

Tako je. Nisam znao da je toliko izraženo. Mislio sam da ću moći da zaključim koliko još ima tople vode na raspolaganju, ali na osnovu ova dva senzora (jedan gore, jedan dole) biće teško.
Mislim da mi pada u vodu ideja da LED trakom uradim notofikaciju koliko tople vode ima na raspolaganju. Jedino može: "ima tople vode", "nema tople vode".

Da stvar bude još teža za računanje, temperatura vode ne raste linearno prema gore, nego skokovito - u toplotnim slojevima. U bojleru taj efekat može biti manje izražen, usled manje površine preseka i forsiranog kretanja vode prema gore.
Pozdrav

Ja sam imao ideju da napravim merac temperature vode u bojleru pre jedno 4-5god. Ideja je bila da stavim sondu gde je analogni merac (onaj na vrhu) i da onda to prikazem na displeju koji bi stajao na drugom mestu u kupatilu. I da automatizujem paljenje bojlera. Ali sve to sam hteo sa esp32 da uradim, kao standalone. Sad nema potrebe za tako nesto sa HA koji btw jos nisam podigao 🙁
Mislio sam da cu to moci da uradim tako sto cu sondu nasloniti na vrh bojlera i onda samo kalibrirati (kao sto je uradjeno sa onim analognim fabrickim meracem)...

Ali prema onom grafu koju si okacio gore... Ne deluje mi da je to moguce 🙂
Da li sam dobro procitao graf? U 6 ujutru ste trosili vodu iz bojlera, a temperatura u vrhu bojlera je ostala ista? Koliko ste vode potrosili? Jeste se kupali, tusirali, koliko dugo, koliko ljudi? Trebalo bi da posle tusiranja 2 coveka onaj analogni merac na vrhu pokaze da je temperatura opala bar za malo... A prema ovom tvom meracu, opala je za 1c mozda.

Sad mi deluje da bi najbolje bilo da se koristi ova donja sonda...

Ako analogni merač može da prikaže ne znam zašto onda digitalni ne bi radio?

Neka prodju nekoliko ciklusa, sigurno ce se neki zakljucci izvuci 🙂

Evo kako je sada, nakon pola dana korišćenja:

1769261149726.png

Gornja zona je sloko ne promenjena, a donja skroz ohlađena. Donja u stvari i služi za to da se bojler isključi. Kad je dole topla voda, onda je svuda topla. Nakon toga, više i ne služi ničemu.
Ako je u gornjoj zoni hladna voda, onda je iskoršćena sva topla voda. Ako je topla voda gore, onda ne znaš ništa 🙂

Dođe mi da uzmem još jedan senzor i da ga stavim po sredini.

U stvari, ako ima neko ko je radio sa ESP32. Da li može da se nakači na njega više od jedne sonde, pa da meri temperaturu sa nekoliko? To bi bila koristan DIY projekat. Ako može, voljan sam da izbušim oplatu bojlera onoliko puta koliko sondi može da se nakači na ESP32. Tada bih sigurno imao informaciju do koje visine je stigla hladna voda a gde počinje topla.

@IgorHW
Ni analogni merač ne daje neku detaljnu informaciju. Samo koliko je topla voda pri vrhu bojlera. Samo koliko je topla voda koja će poteći iz bojlera u tom trenutku. Ne pokazuje koliko tople vode ima.

Ako analogni merač može da prikaže ne znam zašto onda digitalni ne bi radio?
Pa tako sam i ja mislio, ali to nije najsjajnije resenje za kontrolu paljenja bojlera jer kao sto vidis, pri vrhu temp varira u 3 stepena...
Definitivno bih stavio sondu dole kao sto je i originalna... U dnu bojlera je veca temperaturna razlika tako da moze bolje da se radi sa tim... Inace, svakako ne bih skidao originalni termostat i sonde, iz safety razloga... Cisto da to bude jos jedan nivo zastite od pregrevanja...

@CarnX, IgorHW

Nismo se razumeli. Ne sklanjaš nikakve originalne sonde. Jedino merač u vrhu zameniš nekim pametnim.
Ovaj zameniš:
1769269933514.png
On ne služi da pali ili gasi grejač, samo da pokaže kolika je temperatura tople vode koju koristiš. Sam je za sebe tj. nije povezn ni sa čim i možeš da ga skloniš slobodno. Služi samo tebi da ga gledaš.

U dnu postoji sonda koja sa sa termostatom prekida struju za grejač:
1769270044359.png
Ima još jedna takva, sigurnosna, koja nema termostat nego zaseban prekidač je podešena na određenu (visoku) temperaturu.

Ovo što sam dodao služi samo da meri temperaturu na dva mesta:
1. na mestu tog analognog, za gledanje temperature vode
2. na mestu za sonde

Pošto već imam pametan prekidač, mogao bih da ga upalim ili ugasim na osnovu ovih informacija. Za sada ne vidim logiku na osnovu informacija o temperaturi vode sa ova dva mesta. Tako da ostaje grejanje vode od ponoći do 6 ujutru. Možda samo onu na vrhu da uguram nisko koliko mogu, da dođe do gornje trećine bojlera pa da bar znam da sam pri kraju sa toplom vodom i onda da palim ranije bojler. Visina tog senzora određuje kad želim da znam da je topla voda pri kraju.

Sada mi je DIY projekat da napravim ESP32 sa 10 sondi. Izbušim 10 rupa u oplati bojlera, po vertikali, na ravnomernim razmacima, i tu merim temperature. Nije čak ni skupo, ispod 2000 din.

Kako rade smart bojleri koji imaju ugradjen indikator nivoa tople vode

Zavisi od proizvođača. Mislim da imaju 2-3 senzora pa malo matematika, malo pretpostavka... Mislim da neki mere protok vide pa koriguju račun.
Ali sve zavisi šta u stvari ti smart nude. Nisam imao pa ne znam.

Ne zaboravi da je (verovatno i kod tebe) voda koja ulazi u bojler zimi hladnija nego leti, što može da utiče na merenja, odnosno automatizaciju ako budeš radio

Ta pojava tj da je gore toplije nego pri dnu se zove stratifikacija.
HEAT GEEK (youtuber) ima neki rezervoar/cilinder (za toplotnu pumpu) koji su oni smislili i odlično radi. Oni to tvrde naravno.

Ja bi:

Gornji senzor koristio kao indikator komfora
Donji senzor kao indikator kapaciteta

Grejač bi trebao da se gasi samo kada donji senzor dostigne zadatu temperaturu. A pali kada gornji dođe do neke granice komfora (iskustveno odrediti).
Verovatno HA forum ili nešto slično se već bavi ovom tematikom i sigurno postoji neki algoritam. Na ovaj način bojler postaje upotrebljiviji. Sigurno i toplotne pumpe imaju nešto slično, mada tamo puno zavisi od pozicije i tipa izmenjivača toplote.

my 2 cents 😉

@CarnX, IgorHW

Nismo se razumeli. Ne sklanjaš nikakve originalne sonde. Jedino merač u vrhu zameniš nekim pametnim.
Ovaj zameniš:
Pogledajte prilog 525128
On ne služi da pali ili gasi grejač, samo da pokaže kolika je temperatura tople vode koju koristiš. Sam je za sebe tj. nije povezn ni sa čim i možeš da ga skloniš slobodno. Služi samo tebi da ga gledaš.

U dnu postoji sonda koja sa sa termostatom prekida struju za grejač:
Pogledajte prilog 525129
Ima još jedna takva, sigurnosna, koja nema termostat nego zaseban prekidač je podešena na određenu (visoku) temperaturu.

Ovo što sam dodao služi samo da meri temperaturu na dva mesta:
1. na mestu tog analognog, za gledanje temperature vode
2. na mestu za sonde

Pošto već imam pametan prekidač, mogao bih da ga upalim ili ugasim na osnovu ovih informacija. Za sada ne vidim logiku na osnovu informacija o temperaturi vode sa ova dva mesta. Tako da ostaje grejanje vode od ponoći do 6 ujutru. Možda samo onu na vrhu da uguram nisko koliko mogu, da dođe do gornje trećine bojlera pa da bar znam da sam pri kraju sa toplom vodom i onda da palim ranije bojler. Visina tog senzora određuje kad želim da znam da je topla voda pri kraju.

Sada mi je DIY projekat da napravim ESP32 sa 10 sondi. Izbušim 10 rupa u oplati bojlera, po vertikali, na ravnomernim razmacima, i tu merim temperature. Nije čak ni skupo, ispod 2000 din.
Mislim da smo se u potpunosti razumeli. Mislim da bi na osnovu donje sonde mogao da napravis automatizaciju. Da ti ne treba 10 sondi

Nisam pametan da napravim na osnovu 2 sonde. Bar ne kako je sada.
Ako imaš neki HA kod bio bih zahvalan. 🙂
Ono što bih voleo da imam u svakom trenutku je "na raspolaganju je XX litara vode od YY°C".

Neko je već bio pametan sigurno ili samo dokon 😉

Ne koristim lično HA, ali kaže google :

Template Sensor koji izračunava "napunjenost" bojlera.Ako je gornji senzor na 60°C, a donji na 20°C, bojler je realno na 50% kapaciteta.

• Možeš koristiti Stack-In-Card ili ApexCharts Card u Lovelace-u da napraviš vertikalni prikaz koji vizuelno simulira nivo tople vode u bojleru.

Ili preporučuju i prosek 2 merenja da se koristi kao podatak za paljenje gašenje grejača.

Mislim da neće moći baš preko ta dva senzora, jer kao što je neko napisao, dok trošiš toplu vodu dole ulazi nova, hladna voda, tako da će dole uvek da bude niska temp. Realno ako imaš 2-3 senzora od neke polovine bojlera do vrha onda bi možda mogao da imaš bolju estimaciju.
Mislim nemam pojma, razmišljam naglas samo 😀a
Btw kako planiraš da 'izbušiš' bojler tačno za te senzore? 😀

Bušilicom 😆
Samo spoljni lim. Koliko vidim, tanak je da bih mogao i širom da ga probijem. Od lima do inox unutrašnjeg ima oko 2-3 cm, tako da nema šanse da potkačim unutrašnji.

U pravu si da je dole uvek niska temperatura i nema puno koristi od takve matematike. Već satima nam je ispod 18°C a znam da imamo još dosta tople vode.

Mislim da neće moći baš preko ta dva senzora, jer kao što je neko napisao, dok trošiš toplu vodu dole ulazi nova, hladna voda, tako da će dole uvek da bude niska temp. Realno ako imaš 2-3 senzora od neke polovine bojlera do vrha onda bi možda mogao da imaš bolju estimaciju.
Mislim nemam pojma, razmišljam naglas samo 😀a
Btw kako planiraš da 'izbušiš' bojler tačno za te senzore? 😀

Može, što više senzora to bolje, međutim ako je mali bojler onda verovatno nema nekog smisla jer nema tolikog raslojavanja.

Bušilicom 😆
Samo spoljni lim. Koliko vidim, tanak je da bih mogao i širom da ga probijem. Od lima do inox unutrašnjeg ima oko 2-3 cm, tako da nema šanse da potkačim unutrašnji.

U pravu si da je dole uvek niska temperatura i nema puno koristi od takve matematike. Već satima nam je ispod 18°C a znam da imamo još dosta tople vode.

Ima prednosti ako imaš na vreme informaciju, grejač je isto u dnu. Tako da je verovatnoća da imaš toplu vodu pre nego što dolazeća voda ohladi bojler veća. Leti verovatno čak i sigurna.

Nisam pametan da napravim na osnovu 2 sonde. Bar ne kako je sada.
Ako imaš neki HA kod bio bih zahvalan. 🙂
Ono što bih voleo da imam u svakom trenutku je "na raspolaganju je XX litara vode od YY°C".
Ja sam pricao o automatizaciji, da mislim da moze samo an osnovu donjeg senzora da se uradi automatizacija.
A to koliko vode imas u bojleru - bojler je uvek pun, samo se razlikuje temp vode po visini... U prevodu, hoces da znas isto ono sto si znao kada pogledas na stari analogni merac, jel da? "Koliko vode ima", tj da li mogu 2 osobe da se kupaju, ili moze jedna brzinski da se istusira?

Ako je tako, onda opet na osnovu temperature donje sonde mozes da znas, samo mora kalibracija da se uradi...
Tu kalibraciju mozda mozes ovako da uradis:
1. Zagrejes boljer do maximuma do kog ga inace grejes (2/3 na termostatu - to je valjda nekih 70C) i zabelezis temperaturu na donjoj sondi.
2. Ispustis 10l (ili mozda 20l) vrele vode i zabelezis temp sonde
...i tako dok temp ne padne na temperaturu hldane vode...
Ovo sam na brzinu smislio, kako bih ja uradio... Mozda treba jos da se promisli, ali mislim da moze da bude bar polazna tacka...

Poslednja izmena:
Po ovome što trenutno vidim, mislim da ne može baš tako. Ili ja nisam dovoljno pametan, što je verovatnije 🙂

Pazi ovo: kad se napuni u gornjoj zoni je 61°C i ta temperatura ne zavisi od toga koliko se tople vode troši. Juče tuširanja, danas deci punili kadu, između normalno trošenje za pranje ruku i slično... temperatura u vrhu ne pokazuje da se nešto troši. Samo polako opada zbog gubitka na izolaciji bojlera (to je priča za sebe pa ću kasnije o tome).
Donja zona se odmah ohladi. Ustali jutros u 8, oprali ruke i umili se i donja zona sa 51°C padne na 34°C. Preko dana je bilo samo regularno korišćenje i obe temeprature su manje-više konstantne. Uveče smo napunili kadu klincima i gornja se jedva pomerila, a donja pala na 16°C i sad tako stoji.

Evo grafik, lepše se vidi nego da objašnjavam:
1769362190615.png

Sad nešto o toplotnim gubicima. Bojler ima (po meni) slabu izolaciju. Nekoliko cm staklene vune. Koliko vidim gornja zona polako gubi toplotu i to je najviše zbog toga. Raslojavanje vode ne dozvoljava mešanje sa hladnom (dok ne bude toliko hladne da dođe skoro do gornje zone). Ostaviću za sada senzore u ovim pozicijama, ali verujem da će i u narednim danima biti ista situacija. Ako je tako, po ovome ispada da mi bojler gubi oko 1,5 kWh na dan. To je oko 60-tak W na sat. Ne zvuči puno, ali to je skoro 50kWh mesečno.
Na prekidaču za bojler merim prosečno oko 150 kWh potrošnje mesečno. Znači preko 30% ode na toplotne gubitke, što mnogo više nego što sam mislio.

Naš bojler je 150l visine 115cm i prečnika 50cm, i ne znam da li bi neki manji imao procentualno više ili manje gubitaka.
Sad se nerviram što je toliko neefikasan. Ko me terao da pravim pametnu kuću i da merim i potrošnju i temperature 🙂
Dobio sam još jednu ideju za DIY projekat: da dodatno izolujem bojler. Tj. napraviću mu ormarić od stiropora. I ovako treba da sakrijem to što ću da ga izbušim i sve te žice koje će da vise.

Ne znam da li si primetio: temperatura vode dole polako raste iako bojler ne radi. To znači da deo gubitaka (hladjenje vode u gornjem delu) nije stvaran gubitak, nego se ta toplota prenela naniže.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno