Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Da li je neko koristio invidualno adresibilan RGB LED?
Imam neke ideje da koristim za razne notifikacije, pa mi se čini da bi bilo bolje od običnog RBG LED.

Imaš neku fotografiju kako to izgleda?
Možeš iz HA da upravljaš direktno ili samo koji program spustiš na ESP32? Nisam siguran kako sve to funkcionoše. Nisam se puno zezao sa tim, a treba da mi stignu neki Gledopto Zigbee kontroleri. Ne znam šta ću uopšte moći sa njima, a mislio sam da ako uzmem neko gotovo rešenje da će biti jednostavnije.
Čemu tebi služe te trake? Daj neku ideju za projekat 🙂

Imam ja ws2812b i ws2815 trake, kontrolisem preko esp32 na koji sam instalirao WLED
Takođe isto tako 🙂

Možeš iz HA da upravljaš direktno ili samo koji program spustiš na ESP32?
Može iz HA da se upravlja ima wled integracija.

Gledopto Zigbee kontroleri.
Gledao ih ali sam stekao utisak da je "samo" upakovani esp,aj baš kad ti stignu napiši malo.

Imam i ja.

Mozes na dva nacina da koristis:

1. Spojis traku sa ESP32 i instaliras WLED preko USB kabla, podesis mrezu i par parametara. Nakon toga dobijes notifikaciju u HA da je WLED dostupan i pitanje da li zelis da ga integrises. Dobijes WLED integraciju i to je to. WLED ti je za klasicne efekte ili da celoj traci menjas boje, trceca svetla i sl.

1768561753122.png

2. Nevezano za WLED, ako hoces preciznu individualnu kontrolu, mozes na ESP32 da stavis ESPHome i klasicno da upravljas diodicama, tipa WC zautet, treca dioda crvena, slobodan - zelena. Prva dioda crvena ako su vrata otvorena, i sl.... ChatGPTuj ESPHome led stripe, dobijes platform: neopixelbus

Prilozi

• IMG_20251109_142218.jpg
    IMG_20251109_142218.jpg
    234.7 KB · Pregleda: 55
  • IMG_20251220_153459.jpg
    IMG_20251220_153459.jpg
    239.6 KB · Pregleda: 53
  • IMG_20251109_142155.jpg
    IMG_20251109_142155.jpg
    197.5 KB · Pregleda: 57
Imam jednu traku od 5m ispod kreveta, celom duzinom sa svih strana. Sluzi kao night light, glavno svetlo u spavacoj retko kad palimo. Ispod kreveta imam i senzor pokreta(podignut je krevet, na nogicama) i senzor svetla. Ako je mrak u sobi i udjes u sobu, odmah se upali cela LED traka(senzor pokreta gleda da vrata prakticno). Ugasi se automatski posle tipa 2min.
Also, ako ustanes iz kreveta preko noci da ides u wc recimo, upali se samo nekih 50ak LEDova sa te strane gde si ustao(ima ispod taj jedan senzor sa moje strane, i jedan sa zenine). Znaci cim spustis noge na pod pali se ta strana, stavio sam tipa neku roze prigusenu boju, ne ide na 100% jer je mrkli mrak. Ugasi se automatski posle tipa 30ak sekundi. Ova automatizacija vazi od 1AM-7AM, tako nesto.

Also, i ja i zena imamo zigbee button koji je zalepljen ispod gornje strane nocnog stocica. Pritiskom na njega palimo/gasimo celu led traku, ili menjamo preset.

Sto se tice druge trake, ona mi je ispod TV komode u dnevnoj sobi(isto mi je komoda podignuta na nogicama). 5m isto, sa svih strana.
Tu iskreno nemam nikakve automatizacije 😀 samo sluzi kao ambient light, menjam nekad boju, retko kad neki efekat stavim..

Ne mogu lepo da uslikam posto sam 'sakrio' celu budzevinu ispod kreveta i iza komode. Al' je DIY varijanta, moras sam da povezujes napajanje, esp32 i traku, plus ako je 12V(WS2815) treba ti i ono cudo sto smanjuje sa 12V->5V za esp32 napajanje.
Gledopto i slicni kontroleri su u sustini upakovani esp32(sa jos nekim korisnim stvarima, fuse npr) sa preinstaliranim WLED softverom. Nije skupo, mozda i bolja varijanta nego praviti sam. 🙂

Kod mene jedina automatizacija,22h-6h se pali plavo prigušeno kao noćno služi,ostalo vreme trče sve boje 🙂
Mislim na ovu ispod komode.
Komp je ćerkin da ne pomislite da je moj roze 🙂

Ovo je jedan primer koji sam ovde objasnio:

^ next level ti je da povezes to sve na TV i dobijes nesto ovako
padalo mi je na pamet, al me mrzelo 😀 malo je komplikovanija varijanta

Takođe koristim preko ESP32 i WLED kombinacija.

Hteo sam da napravim wipe efekat neki sijalica. Pali se jedan po jedna redom pa isto tako kad se i gasi.
Može lepo svašta da se uradi, jer je API jako dobar za WLED.

Imam ideju da napravim prikaz koliko je voda u bojleru topla pomoću WS2812B trake od 1m i ESP32.
Trebalo bi da mi stignu termometri sa sondama koje planiram da uglavim u bojler, pa na osnovu tih informacija upalim onoliko lampica koliko je topla voda. I da menjam boju u odnosu na to.
Ili da uzmem običan, neadresibilan RBG i da informacija bude samo boja (plava hladna, crvena topla, i sve nijanse između)?

Puno bi bilo lepše sa WS2812B, jer vizuelni prikaz može da bude fantazija 🙂

Odakle dobijaš podatak koliko je C u bojleru ?

Još ne dobijam 😐

Čekam da mi stignu 2 komada SNZB-02LD. Videću da li može da se jedan ugura u cev za sonde. Već ima 2 komada tamo, ali mi se čini da ima mesta za još jedan.
Drugi planiram da satavim u vrh, na mesto onog analognog indikatora koji mi ničemu ne služi. U krajnjem slučaju, već sam se spremio da izbušim 2 rupe u spoljnoj oplati.

Javiću šta sam uradio čim mi stignu. Pojma nemam koja je razlika u temperaturi na vrhu i dnu bojlera, ali planiram da to iskoristim kao informaciju, a ne verujem da je matematika komplikovana, pa da na osnovu toga palim lampice na LED-u.

SNZB-02LD već ima svoj displej, ali nisam našao ništa slično a da ja na baterije. LED mi kasnije pao na pamet inače bih možda našao neki sa 5V napajanjem ili da ESP32 meri i to (ako može). Nikada nisam radio sa ESP32 pa ne znam šta sve mogu da očekujem.

Meni je bojler rešen sa Shelly 1 PM sa dodatkom za temperaturu ADDON , tu se može zakačiti 3 sonde pa sve dobija preko WiFi.

@ikac2000 kako si napravio automatizaciju sa Bilresa-om,obična ne sa točkićem,da pali sijalicu?Nema on_action ili bilo šta slično.
Jel ovako kod svih Matter prekidača ili samo kod Ikee?

Prilozi

• IMG_20260119_142604.jpg
    IMG_20260119_142604.jpg
    327.9 KB · Pregleda: 26
EDIT: sada vidim da sam povezao BILRESA kao zigbee 🙂, vidim problem, nemas te akcije u dropdownu. moram da pogledam da je spojim na Thread da vidim.

Inace mi je Bilresa povezana preko DIRIGERE za svetla, igrom slucaja.

1768829643464.png
1768829750898.png

Poslednja izmena:
I meni je bila Zigbee i tu je situacija jasna 🙂 u dva klika se završi.Nego mi danas stigao sa Alija stik,flešovao open thread,povezao sve i aj reko da probam Bilresu preko Matter-a,kad ono...Vratio na Zigbee...Aj ako te ne bude mrzelo baš probaj pa vidi kako bi uradio najjednostavniju automatizaciju.

Mora ovako, ako neces da ucitas Blueprint:

1768831781180.png

Option 2: Manual Automation (The "State" Trigger)​

If you want to build it yourself, you cannot use the "Device" trigger. You must use a State Trigger pointing to the button's event entity.

1. Trigger: Select State.
  2. Entity: Look for event.bilresa_... (e.g., event.bilresa_dual_button_knop_1).
  3. Attribute: Leave "To" and "From" blank. This ensures the automation fires every time the timestamp updates (every press).
  4. Action: Use a Chooseblock to check which button was pressed.
    • Condition: State
    • Entity: (Same event entity)
    • Attribute: event_type
    • State: multi_press_1 (for single press), multi_press_2 (for double), or long_press.

alias: Bilresa test
description: ""
triggers:
- trigger: state
entity_id:
- event.bilresa_dual_button_button_1
conditions:
- condition: state
entity_id: event.bilresa_dual_button_button_1
state:
- multi_press_1
attribute: event_type
actions:
- action: light.toggle
metadata: {}
target:
entity_id: light.radni_sto
data: {}
mode: single

Hoću da napravim produžni kabl koji bi mi služio da eventualni višak iz panela iskoristim za EV. Za HA stranu imam ideju kako da rešim, jedino nisam siguran oko vrste kabla. Ima li nekog da se razume i da preporuku? Maksimalna struja bi bila 16A.

Upravo kr izasao HAOS 17, i unistio HACS auto-entities, kao i Bubble card.

edit: nakon Redownload iz Hacs sve je opet na mestu.

1768839555092.png

Još ne dobijam 😐

Čekam da mi stignu 2 komada SNZB-02LD. Videću da li može da se jedan ugura u cev za sonde. Već ima 2 komada tamo, ali mi se čini da ima mesta za još jedan.
Drugi planiram da satavim u vrh, na mesto onog analognog indikatora koji mi ničemu ne služi. U krajnjem slučaju, već sam se spremio da izbušim 2 rupe u spoljnoj oplati.

Javiću šta sam uradio čim mi stignu. Pojma nemam koja je razlika u temperaturi na vrhu i dnu bojlera, ali planiram da to iskoristim kao informaciju, a ne verujem da je matematika komplikovana, pa da na osnovu toga palim lampice na LED-u.

SNZB-02LD već ima svoj displej, ali nisam našao ništa slično a da ja na baterije. LED mi kasnije pao na pamet inače bih možda našao neki sa 5V napajanjem ili da ESP32 meri i to (ako može). Nikada nisam radio sa ESP32 pa ne znam šta sve mogu da očekujem.
u cev za sonde bojlera od dole prvo ide kapilara sigurnosnog termostata a ispod od radnog. i staju jedva. tako da ce tu tesko da stane jos nesto🙂

Kada sam čistio bojler pre 2 nedelje, učinilo mi se da može još jedan... e sad, kako će da meri videćemo... Nikako da stigne pa da probam.

Ta hilzna ili cev je dosta dugačka, preko 30 cm ako ne grešim. To što vidiš "spolja" tj na rupi su samo kapilarne cevi. Same sonde su dosta debele tj oko 1 cm ako ne i više prečnika.

Ja sam morao da izvadim jednu sondu, kako bi ugurao ovu od Shelly, treba znati koja je radna i koaj sigurnosna sonda. Sigurnosnu obavezno ostaviti i iplementirati u novi sistem.

Šta koristite za filmove / serije? Plex, Jellyfin, Emby ili nešto četvrto i zašto?

Nazad
Vrh Dno