Evo kod mene situacija, stara Bergen 12-ica nameštena na nosače od 40 cm pre desetak godina, udaljena od zida desetak centimetara i nema mesta da se umota crevo od 3 m, mada to nisu tada ni radili već crevo ide direktno iz unutrašnje u spoljnu jedinicu, otprilike jedan metar dužina instalacije. Tad sam bio mlad i neiskusan pa nisam znao da instalacija treba da ima dužinu od 3 m. Iz tog razloga nisam opet zvao te likove da mi ugrađuju TCL klimu. Srećom Bergen radi kao sat svih ovih godina. Ovu novu TCL ugrađivali drugi momci i sami poneli nosače od 50 cm, i TCL je udaljena od zida dvadesetak centimetara i ima mesta da se umota crevo od 3 m i plus je ostalo još mesta. Unutrašnja jedinica kod obe klime udaljena od plafona minimalno 15 cm. To je srećom ispoštovano i kod Bergen klime, kod nje ima čak i čitavih 20 cm razmaka od plafona.Ne razumem zasto uvek stede par stotina dinara na tim nosacima pa postavljaju kratke i klimu nabiju uz zid, umesto da postave duze nosace da spoljna jedinica moze normalno da dise.
Sta se desava kad tacnu odozdo malo pretiskas prema gore na razlicita mesta, dali se onda menja zvuk itd. ?Evo,to je to.Kao da se cuje drzac sto drzi ventilator i motor ventilatora.
Pogledajte prilog 512134
Onda probaj dok radi klima da odvrnes maticu po maticu na nosacu!Probao to pre neki dan i prestane zvuk.Sad ne prestaje i kad se pritisne.
Ne smanjuje se protok vazduha ako se pribije na gore. Nekada je prosto potrebno da se pribije gore klima, neizbežno je. Ne utiče joj na rad ni na koji način. Ako se treba nešto servisirati, jeste malo komplikovanije ali sve se može..@War10ck_97 Ne sluša se šta kaže "majstor (monter)" već uputstvo za ugradnju. Obično je to 30cm odozgo. Kod druga su zabeležili u garantnom listu da nisu bili u mogućnosti da klimu montiraju po propisima i samim tim mislim da je izgubio i garanciju, ako nešto crkne odmah će da se hvataju za zabeležbu. Smanji se protok vazduha, u kolikom procentu, to ne znam. Radiće ona i da je zatvoriš sa svih strana.
Problem kod gumenih amortizera jeste taj sto se nikad ne stegnu podjednako sva 4 komada i onda se šasija klime uvije pa počne nešto već da zvecka. U većini slučajeva gume prave više štete nego dobra. Ja ih stavljam samo u nekim slučajevima na Haier 12k jer u ponekad znaju prenositi vibracije ali to zavisi od zida kakav je.Da imas dole 4 komada(matice)
Drugar imao bas isti zvuk na hisense klimu
Takodje imao neke low budzet amortizere za klime (kao papucice)
Cim je skinuo nije vise pravila zvukove i ravnomerno zategnuo sve 4 matice
Bas na to sam i mislioProblem kod gumenih amortizera jeste taj sto se nikad ne stegnu podjednako sva 4 komada i onda se šasija klime uvije pa počne nešto već da zvecka.
Da li moze nesto da se osteti,ako se preterano steze dok su one gumice tu?Da imas dole 4 komada(matice)
Drugar imao bas isti zvuk na hisense klimu
Takodje imao neke low budzet amortizere za klime (kao papucice)
Cim je skinuo nije vise pravila zvukove i podjednako zategnuo sve 4 matice
Ako vec imas gume onda ne smes sa punom snagom da zategnes ipak klima mora da se ljula na gume tako da oblazi vibracije itd.Da li moze nesto da se osteti,ako se preterano steze dok su one gumice tu?
Hvala ti na savetu.Probao sam i zategnuto i labavo,ali nista ne pomaze.Cuje se i dalje.Ako vec imas gume onda ne smes sa punom snagom da zategnes ipak klima mora da se ljula na gume tako da oblazi vibracije itd.
Kako da ti kazem ---> malo jace nego sto bi mogao sa prstom da zetegnes
Nema ona gde da popegne
Ako su one low budzet gume one ce kad tada da propadnu, obicno gde je kompresor, ipak je ta strana teza! I onda kao sto @optokapler rekao ---> sasija klime ce se uvije pa ce da pocne da zvecka!
I ako se vec stavljaju gume onde idu ovakve (10€)
Samo klima?Probao to pre neki dan i prestane zvuk.Sad ne prestaje i kad se pritisne.Ako nemoga zanima.Potrosila 3700 din za Oktobar.35m2 neizolovanog prostora.Setovana na 24°C.Radila 24/7.Ventilator srednja brzina.Bez modova.
HmmHvala ti na savetu.Probao sam i zategnuto i labavo,ali nista ne pomaze.Cuje se i dalje.
Pametna uticnica.Samo klima?
Čime si merio?
Dzaba kad je vec pocela da zvecka, razradio se lim jer je bio uvijen verovatno. Mora se otvoriti i ucvrstiti to sto zvecka. Kod mene na Gree muse zvecka strasno vec 5 sezona a nepristupacna mi je pa ne mogu to da resim. Doduse samo na grejanju se cujeHvala ti na savetu.Probao sam i zategnuto i labavo,ali nista ne pomaze.Cuje se i dalje.
Ne znam da ne zeznem prilikom stezanja nesto.A i pitacu montera sutra sta i kako.Hmm
Onda jedino da probas tokom dana, da skines gume i da vidis kako ce se ponasa!
Klima da bude ugasena i neko da ti pomogne ---> 10min posao![]()
Ma da, ako nisi siguran pozovi montera neka dodje da pogledaNe znam da ne zeznem prilikom stezanja nesto.A i pitacu montera sutra sta i kako.
Spoljna jedinica klime ima protok od oko 42m³ po minutu. Da bi imala toliki protok i efikasnost treba da se ugradi po propisima. Gde nema mogućnosti pribija se uz plafon ali se time smanjuje efikasnost i protok. Nije isto ako usisava jednako sa 4 strani ili samo sa 3. Veće su šanse da dodje do recirkulacije, da usisa vazduh koji je vec izbacila. Samim tim klima radi opterećenje, bučnije, manje efikasno, više se haba. Smanjuje se protok zraka ali to prosečan korisnik i ne primeti jer klima će svakako raditi čak i da je zatvorena sa svih strana. Drugi razlog je servis klime.Ne smanjuje se protok vazduha ako se pribije na gore. Nekada je prosto potrebno da se pribije gore klima, neizbežno je. Ne utiče joj na rad ni na koji način. Ako se treba nešto servisirati, jeste malo komplikovanije ali sve se može..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari