Šta je novo?

Toplotna pumpa

Trenutno mi toplotna pumpa ne radi baš optimalno, pošto mi ovako izgledaju ciklusi grejanja (spoljna temperatura 10-15°C, unutrašnja 25°C):
Pogledajte prilog 508867
Znam da može ispod 1000W da modulira, tako da se sad igram sa podešavanjima. Sada sam usporio cirkulacionu pumpu od bafera prema kući i podesio sam da uticaj unutrašnje temperature 20%. Toplotna kriva je najmanja moguća.

U međuvremenu mi je stigla termalna kamera pa sam imao vremena da izučim kako mi se ponaša kuća na ovim temperaturama. Očekivao sam da najviše toplote odlazi na kutije za roletne, terasnim podizno-kliznim vratima i spoju Ytong "belog krova" i zidova (Ytong 37,5).
I jeste tako, ali nisam očekivao da mi temelji u stvari odovode najviše toplote. Iako imamo 13cm XPS izolacije u podu. Par slika kako sve izgleda:
Pogledajte prilog 508869

Pogledajte prilog 508871

Pogledajte prilog 508873
A ovako izgleda kad radi TP i uključeno je i podno i plafonsko grejanje. Pošto je napolju bilo 10°C, TP je odlučila da temperatura polazne vode je bude 28°C:
Pogledajte prilog 508874
Sad čekam neko hladnije vreme pa da vidim da li mogu nešto više da zaključim. Na ovim temperaturama TP jedva da i radi i dnevna potrošnja nam je oko 3-4 kWh.
Koja je to termalna kamera?

Zdravo svima,
Plan mi je da ukoliko eskalira problem sa gasom u budućnosti instaliram tolotnu pumpu vazduh voda, kuca 85m2 podno grejanje ,Itong blok bez dodatne izolacije, ploča radjena po principu stiropor ploče(stiropor ostaje sa unutrašnje strane kuće - debljine oko 10cm), trenutno kad je hladniji mesec tipa januar, trošim max. oko 220m3 gasa (neka prosečna potrošnja gasa u toku zime je oko 150-160m3), grejanje radi 24h temperatura u kuci 23 stepena, voda u polazu 30 stepeni. Molim vas za iskustva sa Midea toplotna pumpom, računam da mi je dovoljna 6kw jer trenutno kondezacioni kotao 95% vremena radi na minimumu??
Ovo sam pronašao i deluje mi kao ok opcija?

1761227873133.png
Hvala unapred na odgovorima

Zdravo svima,
Plan mi je da ukoliko eskalira problem sa gasom u budućnosti instaliram tolotnu pumpu vazduh voda, kuca 85m2 podno grejanje ,Itong blok bez dodatne izolacije, ploča radjena po principu stiropor ploče(stiropor ostaje sa unutrašnje strane kuće - debljine oko 10cm), trenutno kad je hladniji mesec tipa januar, trošim max. oko 220m3 gasa (neka prosečna potrošnja gasa u toku zime je oko 150-160m3), grejanje radi 24h temperatura u kuci 23 stepena, voda u polazu 30 stepeni. Molim vas za iskustva sa Midea toplotna pumpom, računam da mi je dovoljna 6kw jer trenutno kondezacioni kotao 95% vremena radi na minimumu??
Ovo sam pronašao i deluje mi kao ok opcija?

Pogledajte prilog 510106
Hvala unapred na odgovorima
ovo je 8kw
Idi na 6.

Zdravo svima,

Nov sam na ovim forumu, malo sam ze zabavio i čitao vaše komentare i vidim da imate više pojma nego dosta majstora.

Plan mi je da ugradim toplotnu pumpu, kuća ima 240m2 od toga se greje oko 200m2.

Kuća se nalazi okolina Mladenovca i renovirana pre 10 godina.

- Kuća je zidana sa blokovima, dvo spratna sa tavanom
-PVC prozori profil Rehau Euro 70
-zidna izolacija 10cm stiropor
-tavanica bilo je 5 cm stirodur, letos sam dodao još 20cm stiropora a između paropropusnu foliju, znaci komplet izolacija tavanice 25cm.

Do sad je bio kotao na drva i tucani radijatori ali u kući se nije živelo tako da se i nije ni grejalo.

Sad sam mislio da ostavim kotao na drva za bekap i ubacim toplotnu pumpu i da zamenim tucane radijatore za radijatore Tip22 i da ih predimenzionsem.

Mislio sam da uzmem Midea M-Thermal Split
sa 12KW.

Sad da vidim sa vama šta vi preporučujete i dali ima neka preporuka za majstora?

Pošto vidim da Frrka, ima dosta iskustva sa ovim toplotnim pumpama Midea i kopijama, dali moze neka pomoć?

Hvala unapred.

Pozdrav
Saša

Većina ljudi sa Midea TP/njihovi klonovi je ok.
Sve si shvatio. 12 je ok, tip22 je ok. Njen problem je visoka minimalna snaga..
Ista je kao kod 16kw.
Sobzirom na površinu kuce i da ce crvena zona da se smanji na 1200. Ako imaš jedno brojilo. Moraćeš da ložiš kotao po 5-6 dana u januaru i decembru da ne bi radila u crvenoj.
U tom slučaju bi isao na 10kw + kotao.
Samo ručno prebaciš preko ventila.
Niza cena TP (500-700e), bolje radi u prelaznom periodu. Sama razlika u 10 ili 12 ti je jedna sezona.
Obrati pažnju na položaj spoljne jedinice. Nemoj gde ti navejava sneg ili gde ce vetar udarati u nju ako znaš uglavnom odakle ti duva vetar.. Da joj lupa kontru prilikom izbacivanja vazduha.. Ne postoji taj ventilator koji je pobedio vetar.

Da li je ovo temperaturni senzor koji meri temperaturu vazduha spolja i gde se to stavlja za M-Thermal MHA-V8W/D2N8-B Midea?

Prilozi

• 17618144102309070491382031066265.jpg
    17618144102309070491382031066265.jpg
    111.3 KB · Pregleda: 63
Ima ugrađen senzor spoljne temperature u spoljašnjoj jedinici.

To je za dhw/ bojler / bafer / akumulator

Hvala, za sada je neću koristiti za sanitarnu vodu, ali mora senzor da bude prikčen jer prijavljuje error.

Sada eksperimentišem sa podešavanjima i ponekad hoće da zabaguje software (uradio sam i update). Dešava se da jedva ulazim u podešavanja, ne reaguje to dugme, i jednom sam morao da je restartujem skroz jer nisam više mogao da ulazim preko telefona sa SmartHome od Midea app, kao da je ispala sa wifi mreže, bila je offline.

Sada je toplo napolju i ostavio sam na:
15C spolja = 28C voda
-6C spolja = 47C voda

Power imput limitation =8

Još uvek mi nije stigao smart meter posebno koji nameravam da stavim samo za TP ali imam ovaj od solarnih panela koji prikazuje potrosnju za celu kuću i po kome se vidi da radi oko sat vremena na oko 800w i posle pauzira oko 20 min.
U kući je temperatura 24C i nisam prikčio sobni termostat.
Da li je ok ovo:

Prilozi

• Screenshot 2025-11-02 001823.png
    Screenshot 2025-11-02 001823.png
    62.2 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
Mozes da ugasiš DHW iz menija.

App ne koristi za kontrolu, sve radi preko kotrolera koji je dosao uz TP, doata često pravi app greške. App je samo da pratiš

Prošlog oktobra skoro da nismo ni grejali. Ove godine, celog oktobra je moralo da bude uključeno grejanje.
U ovom prelaznom periodu, izmerio sam da mi TP u nižoj tarifi ima 57%, a u višoj tarifi 43% potrošnje. Kako se skraćuju dani i bude sve manje sunca, trebalo bi da se taj odnos pogoršava. Videćemo...
Počeo sam da merim stvarnu spoljnu temperaturu, a ne da preuzimam podatke sa meteroološke merne stanice. Kad pogledam kako se TP ponaša, ovo ima više smisla.

1762078581683.png
Ukupna potrošnja 147 kWh. U novcu je to oko 1.700 dinara.

Izgleda da će se "otplatiti" brže nego što sam računao kada sam je kupovao.

Mozes da ugasiš DHW iz menija.

App ne koristi za kontrolu, sve radi preko kotrolera koji je dosao uz TP, doata često pravi app greške. App je samo da pratiš
Isključio sam DHW, hvala!

U app sam uključio samo krivu grejanja i to sam stavio na 8.
Preko kontrolera sam podesio onu kompenzaciju spoljne temperature kako sam pomenuo u prethodnom postu. Da li treba još nešto podesiti?

COP je sada na 3.86

Sobni termostat neću ni dodati jer kažu da se gubi modulacija ako nije fabrički.

Prilozi

• Screenshot_20251102_121038_SmartHome.jpg
    Screenshot_20251102_121038_SmartHome.jpg
    47.3 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot_20251102_121044_SmartHome.jpg
    Screenshot_20251102_121044_SmartHome.jpg
    44.4 KB · Pregleda: 21
Proveri preko kotrolera da ti nije app upalila heat i cool u zoni 1.
To često zna da uradi.

Meni moja TP nesto slabo zagrijava ovu zimu..radili smo na novo bakarne cijevi za TP prosle su bile na 2x mjesta savijene skoro pa 90 stepeni sto nije bilo dobro..ove sada ok postavljene..vakumiranje odradjeno..odradio ponovno drugi dan sa vakum pumpom da vidi drzi li vakum sve ok..ali mi ne grije kao prosle godine..brzo mi se buffer ohladi od 200l sada sta je razlog..prosle godine kada je toplije vrijeme sa polazom 35°C ona meni je znala u bufferu imati skoro pa 40°C sada je li radila max kapacitetom pa je tako bilo ne znam..radi mi inace po krivulji polaz na +4°C je 35°C a na -10°C je 42°C. Podno grijanje + radijatori Vogel & Noot + fancoil 2x komada zavrnuti.

Meni moja TP nesto slabo zagrijava ovu zimu..radili smo na novo bakarne cijevi za TP prosle su bile na 2x mjesta savijene skoro pa 90 stepeni sto nije bilo dobro..ove sada ok postavljene..vakumiranje odradjeno..odradio ponovno drugi dan sa vakum pumpom da vidi drzi li vakum sve ok..ali mi ne grije kao prosle godine..brzo mi se buffer ohladi od 200l sada sta je razlog..prosle godine kada je toplije vrijeme sa polazom 35°C ona meni je znala u bufferu imati skoro pa 40°C sada je li radila max kapacitetom pa je tako bilo ne znam..radi mi inace po krivulji polaz na +4°C je 35°C a na -10°C je 42°C. Podno grijanje + radijatori Vogel & Noot + fancoil 2x komada zavrnuti.
namestiti fiksno, npr. 40°C polaz, da vidi da li tada sistem greje bolje.
otvori sve ventile do kraja i vidi da li će temperatura duže držati.
ručno izmeri temperaturu polaza i povrata
filter za prljavštinu očišćen?
negde vazduh u sistemu radijatora?
pumpa na premaloj brzini?

Filter za prljavstinu Callefi ociscen ovu sezonu.
Pumpa je na max brzini 3.
Bojim se da nije vazduh na bufferu ili unutrasnjoj jedinici da treba malo odvrnuti da povuce zraka.
Probam postaviti na vecu temperaturu pa pratim. Hvala!

Zdravi svima
Jas sam nov u grupi imam kuca od 210m2 na radijatori sad sam
ugradio TP dve MDV 16kw i MDV 8kw koi su vrzani u bafer od 300l ali 16kw e na 43c a 8kw je na 40c i greje sanitarnu vodu ali COP je 2.6 sto mislite dali je to dobro.
pozdrav

Filter za prljavstinu Callefi ociscen ovu sezonu.
Pumpa je na max brzini 3.
Bojim se da nije vazduh na bufferu ili unutrasnjoj jedinici da treba malo odvrnuti da povuce zraka.
Probam postaviti na vecu temperaturu pa pratim. Hvala!
Imas u FOR SERVICEMAN -> SPECIAL FUNCTION -> AIR PURGE. Obrati paznju da kapica ventila plovka na unutrasnjoj jedinici ne bude cvrsto zatvorena, vec da moze vazduh da izadje kroz nju (nalazi se na najvisoj tacki u unutrasnjoj jedinici).

20251106_153940.jpg
Krivulju sam podesio na opciju 9..nadam.se da je to OK..danas otvorim unutrasnju jedinicu i pogledam bas kapicu da nije majstor skroz zavrnuo..isto tako na bufer spremniku.

Prilozi

• 20251106_153944.jpg
    20251106_153944.jpg
    123.7 KB · Pregleda: 19
  • 20251106_153952.jpg
    20251106_153952.jpg
    125.6 KB · Pregleda: 20
  • 20251106_153957.jpg
    20251106_153957.jpg
    129 KB · Pregleda: 20
  • 20251106_151503.jpg
    20251106_151503.jpg
    124 KB · Pregleda: 38
Zdravi svima
ugradio TP dve MDV 16kw i MDV 8kw koi su vrzani u bafer od 300l ali 16kw e na 43c a 8kw je na 40c i greje sanitarnu vodu ali COP je 2.6 sto mislite dali je to dobro.
pozdrav
ne
Da li si cackao power limit?

Pozdrav, jel ok potrosnja oko 8-9 kw za ovaj period jutranja oko 1C dnevna do oko 10 i navecer evo vec 6 C. Radiatorsko grijanje trenutno po krivulji limitirana na 7. polaz vode 34 na radiatorsko grijanje u kuci oko 25C temp. Midea monoblok 10KW sam ugradio i pusti u pogon. Potrosnjna za 10 mijesec je oko 170KW stim da je tu bilo i testiranja dok nisam ovo podesio kako mi odgovara. Hvala I da li semoze mjenjati brzina cirkulsciske pume. Vidim da se sama prilagodjava tj protok varira. Kuca solidno izolovana dupla cigla +14 cm eps, plafon trstika +10 vuna pod laminat + 2mm onog stiropora.

Zdravi svima
pozdrav
sta da promenim

Prilozi

• 20251107_072933.jpg
    20251107_072933.jpg
    217.5 KB · Pregleda: 31
  • 20251107_072920.jpg
    20251107_072920.jpg
    128.5 KB · Pregleda: 36
  • 20251107_072854.jpg
    20251107_072854.jpg
    168.1 KB · Pregleda: 36
Pa jel ti treba 16kW? Pretpostavljam da je dosta skupa, bez obzira što nije najnoviji model.
A što se tiče modela, samo neko ko je u poslu sa toplotnim pumpama bi znao svaki specifični model da li je OK ili ne. Ne znam da li se isplati doplatiti da se uzme novija generacija i šta se time dobija. Što se tiče samih toplotnih pumpi, sve rade na istom principu i ne verujem da su tu nešto mnogo promenili od Daikin altherma 2 u altherma 3.

Nazad
Vrh Dno