Trenutno mi toplotna pumpa ne radi baš optimalno, pošto mi ovako izgledaju ciklusi grejanja (spoljna temperatura 10-15°C, unutrašnja 25°C):
Pogledajte prilog 508867
Znam da može ispod 1000W da modulira, tako da se sad igram sa podešavanjima. Sada sam usporio cirkulacionu pumpu od bafera prema kući i podesio sam da uticaj unutrašnje temperature 20%. Toplotna kriva je najmanja moguća.
U međuvremenu mi je stigla termalna kamera pa sam imao vremena da izučim kako mi se ponaša kuća na ovim temperaturama. Očekivao sam da najviše toplote odlazi na kutije za roletne, terasnim podizno-kliznim vratima i spoju Ytong "belog krova" i zidova (Ytong 37,5).
I jeste tako, ali nisam očekivao da mi temelji u stvari odovode najviše toplote. Iako imamo 13cm XPS izolacije u podu. Par slika kako sve izgleda:
Pogledajte prilog 508869
Pogledajte prilog 508871
Pogledajte prilog 508873
A ovako izgleda kad radi TP i uključeno je i podno i plafonsko grejanje. Pošto je napolju bilo 10°C, TP je odlučila da temperatura polazne vode je bude 28°C:
Pogledajte prilog 508874
Sad čekam neko hladnije vreme pa da vidim da li mogu nešto više da zaključim. Na ovim temperaturama TP jedva da i radi i dnevna potrošnja nam je oko 3-4 kWh.