Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Sve koje mere mogu da ne iskljucuju, jednostavno ne podesis tu automatizaciju vec je samo ubodes u steker, ako nije upaljena upalis je i to je to.

Ima Tuya sa malim strujnim trafo-om, samo za mjerenje potrosnje, nema relaya u sebi. Bolja i mnogo sigurnija opcija, ukoliko prostor dozvoljava.

Video sam i kod nas negde u prodavnici. Ovako izgleda
1689.jpg1690.jpg

Temu/Ali i 220v plus sigurnost nikako ne idu u istu recenicu, pogotovu ne za velike potrosace.

Samo Shelly ili nesto iz EU, a da je serifikovano.

Od kako mi je eksplodirao punjac sa Alija, presao sam na Shelly/Anker, a Ali/Temu samo za senzore i baterijske uredjaje.

Iskreno nemam iskustva sa tim meracima, vise sam na nivou Shelly 1PM i sl.
Jasno, ja sam nesto kontao bolje ugraditi mozda neki merac na razvodnu tablu gde se moze videti potrosnja po fazama i ukupno umesto da kupim 5-6 uticnica.

Edit: Opet i za to treba dobar elektricar, ne radi to svako verovatno

Mislim da je onaj koji si naveo bas za to, plus se ne radi maltene nista oko struje, jer se ovi meraci stave preko dovodnih kablova.

Da, jedino je pitanje da li moze da stane u jedan modul u tabli ili vise zbog tih kablova. Ako je vise onda bi morao celu tablu da zamenim.

Zauzima mesto kao jedan osigurač.Ako nisi siguran da možeš sam da odradiš bolje zovi nekoga ko zna.I da može da meri potrošnju u celom stanu,pa i više,sve dok ne premašiš 120A.

Zauzima mesto kao jedan osigurač.Ako nisi siguran da možeš sam da odradiš bolje zovi nekoga ko zna.I da može da meri potrošnju u celom stanu,pa i više,sve dok ne premašiš 120A.
Onda je super ako je jedno mesto. Mislim da ne bi trebalo da premasi toliko, imam ukupno 15 osiguraca (plus zvono i ona lampica). To su sve obicni kucni osiguraci i standardni potrosaci mada ne razumem se toliko u to.
Nema sanse da ugradim sam, pozvacu nekog za ovo. Hvala puno 👍

Znači ovaj merač potrošnje u firmi koja uvozi košta 27.000,nenormalno.Javni utiske posle nekog vremena korišćenja.

Prilozi

• IMG_20251024_184423.jpg
    IMG_20251024_184423.jpg
    62.1 KB · Pregleda: 70
Uzeo sam https://www.kupujemprodajem.com/ele...i-pametni-merac-struje-3x120a/oglas/185056213 i cekam da mi elektricar montira.
Nego jel ima neko iskustva sa ovakvim uredjajima https://www.smarterhomeshop.eu/Shel...MB0mKb2vB5T2MBxBG3UgYQQPXorUcv8POzVF3O0EXED9s
Da li moze da stane u uticnicu ili mora nova i dublja dozna i da se kopa?
Imam ovakav https://minor.rs/pametni-releji/shelly-plus-1pm-wifi-modul-16a-sa-pregledom-potrosnje.html al ja sam ga vezao u kutiju iznad prekidaca. Da sluzi za paljenje i gasenje svetla u sobi preko aplikacije.

Pa jedino da umes neku dublju ili da odseces ledja i produbis u zid. Mada mali je uredjaj moze da se spakuje.

Imam dve tuya smart uticnice 16A sa aliekspresa sto mere potrosnju po danu. Primetio sam da posle oko 20ak dana konstantnog rada kod midea i fujitsu klime krece relej da se ugadi i odmah upali i to zeza klimu. Da li neko zna zasto se to desava kada nisu nesto narocito opterecene?

Loš kvalitet. Pošalji to na reciklažu dok nisi zeznuo klime i kupi nešto normalno.
Pozdrav

Ne opterećujem se koliko troši nešto
Ispada po tvom da onaj ko koristi utičnice se opterećuje (glupostima i nebitnim stvarima). Važi, lepo od tebe.
Ja ću i dalje koristiti dve utičnice na klimama, za mene ima smisla da znam njihovu potrošnju.

Imam dve tuya smart uticnice 16A sa aliekspresa sto mere potrosnju po danu. Primetio sam da posle oko 20ak dana konstantnog rada kod midea i fujitsu klime krece relej da se ugadi i odmah upali i to zeza klimu. Da li neko zna zasto se to desava kada nisu nesto narocito opterecene?
Kontam da su Shelly uticnice malo bolje od tih kineskih ali su sve na 2500w i 12A.

Da li bi ova Zaomi Smart Plug 2 bila ok za pracenje potrosnje klime ili bi se ipak trebalo drzati TP Link Tapo 110-15?

Da, zavšiće posao. Ja je imam dugo koristim za tea peć od 3 kw.

Skoro sam imao problem koji i dalje nisam rešio. Da udjem u aplikaciju, traži mi da se logujem, uradim ali mi se izgubi timer. Mnogo mi je značilo to, da se upali, ugasi... Kucaj traži rešenje, reset nje, reset wifi ništa. Ima neko manuelno podešavanje, ali nisam probao... Inače za praćenje sve ok. Jedino ako ti je bitno po satu, onda tapo. Ovde imaš samo po danu.

Da nije ovaka sa vremenskim podesavanjem, pali gasi
Screenshot_12.png

Što dobijete time što znate koliko trenutno nešto troši struju?

Uvek je bolje da znaš, nego da ne znaš. Šta dobijaš time što ne znaš koliko trenutno ti nešto troši struju?

Meni je na primer koristilo da daljinski ugasim ženinu peglu za kosu koju je zaboravila na vešmašini.
Drugi put sam video da su ostala vrata od frižidera otvorena kada smo već otišli iz kuće pa smo mogli da ih zatvorimo, a ne da provedemo 10 sati sa otvorenim frižiderom.
Najviše mi koristi da znam za toplotnu pumpu koliko kad troši, pošto mogu sa tom informacijom da optimizujem rad. Na primer, spustio sam toplotnu krivu na minimum. A saznao sam da toplotna pumpa, za grejanje, više potroši struje u nižoj nego u višoj tarifi, iako niža tarifa kraje mnogo kraće.
Možeš da znaš da li opterećuješ neku fazu, pa da bolje rasporediš uređaje koji puno troše, da ne rade u isto vreme ili da ih prebaciš na neku drugu fazu. Meni su na primer pričali kako puno troši mašina za veš i mašina za sušenje veša, ali to nije uopšte tačno. Vešmašina povuče 2,5 kW ali u intervalima po par minuta, a sušilica troši u intervalima 200-550W ali satima.
Na kraju krajeva, može da ti posluži ukoliko bude neki problem sa strujom ili računom za struju.

Ali glavni razlog je, zato što mi se može.

Imam praćenje potrošnje na svim važnijim potošačima i na 90% nebitnih potrošača, i sad sa tom informacijom mogu dobro da isplaniram solarni sistem koji planiramo da uzmemo. Znam kada šta troši struju, kolio troši i da li u tom trenutku ima dovoljno sunca (u proseku) ili možda treba da se uzmu baterije ili više solarnih panela.

Evo kako nam izleda potrošnja u sred leta (jul) kada je radilo hlađenje i kako sada u oktobru, kada radi grejanje (sumirana potrošnja svih pametnih utičnica i prekidača, ali imam ovakvu informaciju za svaki uređaj posebno):
1761402996914.png

1761403113893.png
Tek ću dobiti informacije za decembar i januar, pa da vidim kakva je potrošnja kad se greje, a nema sunca.

Nazad
Vrh Dno