Šta je novo?

Ukidanje rominga za Cg, Bih, Srb, Mkd, Alb, a možda i Grčka za srpske operatere

Citiracu deo poruke, ali nema mnogo veze sa pitanjem.
Mene interesuje nekoliko podataka, ako ti nije tesko da mi odgovoris.
Koji je operater najpovoljniji za koriscenje u Srbiji (uglavnom pozivi i poneka sms)? Koliko traje kredit kada se uplati, nadam se da je duze od 30 dana?
Poledah na sajtovima tri velika operatera, toliko je konfuzna i nepotpuna informacija da apsolutno nista nisam nasao konkretno.
novotel je najpovoljniji.
Za 5€ dobivaš 60GB neta u BiH i Zapadnom Balkanu, 1500 minuta u mreži i 75 prema ostalim.

Trajanje dopune od 5-10 KM je 30 dana. Mesecno održavanje mreže se naplaćuje 1 KM.

IMG_7845.jpeg

Citiracu deo poruke, ali nema mnogo veze sa pitanjem.
Mene interesuje nekoliko podataka, ako ti nije tesko da mi odgovoris.
Koji je operater najpovoljniji za koriscenje u Srbiji (uglavnom pozivi i poneka sms)? Koliko traje kredit kada se uplati, nadam se da je duze od 30 dana?
Poledah na sajtovima tri velika operatera, toliko je konfuzna i nepotpuna informacija da apsolutno nista nisam nasao konkretno.
Ja mislim da je globaltel najisplatljiviji

@Trust no one @S03
Definitivno, za sada je Novotel najpovoljniji u BiH. Može online da se kupi eSIM (2,5€). Mreža10 paket za 5€ mjesečno nudi ove gore bonuse što je kolega forumaš naveo + 0,50€ se uzima naknada za korištenje mreže na mjesečnom nivou. Dopuna 5KM (2,5€) traje 30 dana, dok dopuna od 10KM (5€) traje 90 dana.
Minute iz mreža10 paketa možeš koristiti za pozive ka svim zemljama ZB ako si npr. u Srbiji. Trenutno, iz paketa mreža10 možeš koristiti samo 30GB u zemljama ZB jer je to osnovna kvota interneta a drugih 30GB se nalaze na "Bonus računu".
Za aktivaciju paketa, dopunu, praćenje potrošnje, koristi Moj Novotel app.
Inače, Novotel je virtuelni mobilni operater u BiH koji koristi m:tel mrežu, dakle u Srbiji će preferirati MTS mrežu.

EDIT: Odgovor sam dao u smislu povoljne mreže u BiH a da se ista koristi npr. u Srbiji. Napomena, prema roming sporazumu, ako operater primjeti da se broj koristi duže od 2 mjeseca van matične mreže, može početi sa naplatom rominga ili gašenjem broja.

Usput,
Novotel u BiH koristi infrastrukturu i u vlasništvu je M:TEL-a (koji je u vlasništvu m:ts-a) tako da je to sve isto 😁
Takođe Novotel je fokusiran na tržište FBiH i svojim povoljnim paketima pokušava zauzeti tržište tamo, a istovremeno je jako teško nama iz Republike Srpske prenijeti postpejd broj iz M:TEL-a u Novotel (samo u Sarajevu i Mostaru može), jer im to nije u interesu pošto na M:TEL-u više plaćamo. Novi brojevi se mogu relativno lako kupiti. Ja iskoristio prvu priliku kada sam bio u Sarajevu i prenio broj na Novotel.

Baš kul zvuči taj Novotel, naknada za korišćenje mreže, sabotiranje prenošenja broja iz MTEL-a...

Shvatam, ali je sabotiranje nizak udarac. Korisnik mora da ima pravo da zaključi tarifu koju želi.

novotel je najpovoljniji.
Za 5€ dobivaš 60GB neta u BiH i Zapadnom Balkanu, 1500 minuta u mreži i 75 prema ostalim.

Trajanje dopune od 5-10 KM je 30 dana. Mesecno održavanje mreže se naplaćuje 1 KM.
Hvala puno! To zaista nije mnogo, racunajuci da su deo MTS koji pored milion minusa u Srbiji ima dobru pokrivenost.
EDIT: Odgovor sam dao u smislu povoljne mreže u BiH a da se ista koristi npr. u Srbiji. Napomena, prema roming sporazumu, ako operater primjeti da se broj koristi duže od 2 mjeseca van matične mreže, može početi sa naplatom rominga ili gašenjem broja.
Znam, to je razumljivo, kolega ne bi bio duze od mesec u komadu u Srbiji, tako da mislim da nece imati takvih problema.
Ispada da ko zivi/radi BiH/SRB vise se isplati Novotel nego bilo koji operater iz Srbije.

@synn Nije tema ali da, Novotel formalno i pravno nije u vlasništvu m:tel-a (MTS-a) ali neka skrivena (tajna) veza postoji.
No, nije ni bitno, bitno je da je najpovoljniji i da ga treba koristiti dok god bude povoljan. Evo, dogurao je do 2% tržišnog udjela, što je oko 77 000 korisnika.

Koliko dugo može prepaid broj da bude u roamingu u regionu Zapadnog Balkana?

Može da bude u roamingu koliko god hoćeš, kao i svaki drugi broj.
Naplata po šemi roaminga u Zapadnom Balkanu je druga stvar.
Pozdrav

@Miki919 To sa m:tel CG karticom je druga stvar jer ti koristiš m:roming dodatke.

Ja sam gornje pitanje shvatio u smislu, koliko se SIM kartica dugo može koristiti u romingu zemalja ZB a da se ne počnu naplaćivati cijene rominga? To je čini mi se 90 dana, a zatim slijedi upozorenje od strane operatera, davaoca usluge (broja). Ukoliko korisnik nastavi dominantno koristiti usluge u romingu, operater ima pravo početi naplaćivati usluge rominga.

Ukida se roming za Crnu Goru i Albaniju u EU zemljama juna 2026 a mi gledamo...

Ne razumem sad to rasparcavanje zemalja ZB, zar nije to domen na nivou ZB - EU, kao sto je bilo i za smanjivanje troškova rominga…

Crna Gora bi do 2028 mogla ući u EU :)
Tako da ćemo ko telad čekati na granica

Ukida se roming za Crnu Goru i Albaniju u EU zemljama juna 2026 a mi gledamo...
Pisano o tome vec, ukida skroz roming za celu zonu balkana u Evropskoj uniji, prva polovina 2026 godine. Kako ce teci implementacija i kad ce tacno zaziveti, videcemo nadam se sto pre. 😀

Prilozi

• Screenshot_20251019_142101_Opera.jpg
    Screenshot_20251019_142101_Opera.jpg
    116.5 KB · Pregleda: 51
Realno taj "Zapadni Balkan" je toliko smešan i ovde je ostalo toliko malo ljudi da EU može bukvalno jednom uredbom da nas integriše. Ono tipa pod tačkom razno na nekom samitu ministara EU. To toliko traje da je svima postalo mučno; i njima i nama.
Pisano o tome vec, ukida skroz roming za celu zonu balkana u Evropskoj uniji, prva polovina 2026 godine. Kako ce teci implementacija i kad ce tacno zaziveti, videcemo nadam se sto pre. 😀

To je stara vest u kojoj je navedno da postoji ta mogućnost. Ali koliko je sada objavljeno te uslove je ispunila samo Crna Gora. Nisam čuo za Albaniju, tek sam ovde to pročitao. Srbija verovatno neće u ovoj turi dobiti ukidanje roaminga, tek možda 2027.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno