Šta je novo?

Multimedija za auto

Za radio imas adapter sa pojacalom (+12V), ako vec nemas, velika je razlika, barem kod mene. Mislim da je Srbija solidno pokrivena i digitalnim signalom, pa mozes dodati i DAB+ USB receiver. Mislim svakako je to buducnost sto se radija tice.

Cisto informativno sta od radio stanica moze da se slusa preko toga?

I ja imam nekog kineza. Sam android na njemu radi katastrofa, ali android auto radi super i to mi je jedino bitno. Prijem radio stanica je dobar uz onaj pojacivac. Kao i svi, i meni je los mikrofon. Treba mi preporuka za neki sa alije. Takodje, ne znam kako bih ga sam provukao na ono mesto iznad glave.. u pitanju je passat b6

Za mikrofon, meni se ovaj dobro pokazao:

I just found this on AliExpress:
€8.26 | Car Microphone Audio Navigation Wired Clip External Wires Auto Mics Radio 3m Long Mic Stereo 3.5mm Mono 2.5mm SM Lotus Jack Plug

Što se tiče instalacije, ja sam lično provukao ispod tepiha kod vozačevih nogu(ispod kasete), zatim oko kasete iza kedera zavukao gore do A stuba, plastika A stuba se obično lako skida, ispod ima mesta i za više kablova, A stubom do plafona, onda kabl poštovje lagan samo zavukao iza ivice neba do retrovizora.

Preporuka za Agama Car Launcher. Nije free,ali vredi svaku paru.

Prilozi

• AGC_EGO_20250612_161936852.jpg
    AGC_EGO_20250612_161936852.jpg
    206.3 KB · Pregleda: 92
  • AGC_EGO_20250611_200757342.jpg
    AGC_EGO_20250611_200757342.jpg
    260.6 KB · Pregleda: 90
Sve ti je to tu negdje. Evo ja sam ovaj:

Radio Receiver in Car Antenna Digital DAB+ Adapter Aux Tuner Box Audio USB Antenna Android Decoding Radios

I DAB-Z aplikacija.
Interesantno skroz. Samo sto je meni ovo malo lose zbog izgleda,ako sam dobro skapirao,mora se lepiti antena negde na šoferku.

Даб антена се углавном лепи на шоферку, стандардне фм антене често филтрирају тај опсег ради сметњи, па је боље имати наменску. Новија возила имају фабричку подршку за дигитални радио.

Ne kontam sta ti narusava izgled, zaboravis na nju...
Bitno je da ima dobar spoj sa masom.

Nije must have, ali je fino imati DAB. Neke zemlje izbacuju FM potpuno, mozda su kod Mitra gore u Skandinaviji uradili to...

Definitivno je buducnost...

Da li sve ove kineske android multimedije podrzavaju da im se doda DAB antena ili bih to nekako mogao da proverim?

Naprotiv, malo njih podržava DAB
Mora da piše u specifikacijama

mozda su kod Mitra gore u Skandinaviji uradili to...
Норвежани су угасили аналогни радио пре 7-8 година, остало је нешто локалних станица али код мене у крају их нема. Пошто је мене мрзело да мењам фабрички радио на Инсигнији тренутно сам без радија, имам интернет радио апликацију, и везу преко аукс прикључка по потреби.

Prelistaj koju stranu unazad,ja sam zamenio RCD510 sa kinezom,zadovoljan sam. E sad,modela kineza mali milion,to je jedino problem :)

Je l' probao neko USB Hub da li radi na multimediji i da li mora biti Hub sa napajanjem? Htio bih da koristim vise uredjaja istovremeno.

Da li je potreban hab sa napajanjem zavisi od uređaja koje kačiš na njega, tj koliko struje srču. Isto kao i kod PC-ja
A "multimedija" teško da će se izboriti sa njima, jer su portovi (dva) namenjeni za prenos media materijala (audio/video/img) i drugi port samo za navigacioni softver
Možda grešim, možda imaš neko čudilo od HU-a.

Koji pojačavač FM signala uzeti za kinesku multimediju? Ima RDS ima sve, ali čim se zamakne iz grada, krči radio?

Šta uzeti? Android kineza ili kršteni 2 din radio pa preko moba imati navigaciju i ostalo?

Zavisi koliko ti je zvuk stvarno bitan i kakvo ozvučenje imaš?
Naravno da ima kvalitetnih brendiranih uređaja, i naravno da je cena adekvatna :D

Zvuk i ne toliko, koliko navigacija, mogućnost javljanja na pozive i rikverc kamera.

A koji je to kršten 2 din radio, zar to još postoji, a da nije Kina?

Stvarno? Npr

naravno tu su i Alpine, Pioneer, JVC ..
Nisu ni previše skupi, ima ih za cca 300-ak $

Zvuk i ne toliko, koliko navigacija, mogućnost javljanja na pozive i rikverc kamera.
Onda iole kršten kinez i uživaj
P.S. Preporuka je da ima fizičke dugmiće, ne da bude ceo tač

Poslednja izmena:
Nisam pametan. S brendiranom ako ima android auto samo preslika sa mobilnog, zar ne? Cene su im, kao što reče @Boki.N 200-300, al moram da doplatim i za blendu i za kablove kako bih imao i dalje komande s volana.

Slična stvar je i sa kinezom, ako nema tipsku. Doplata za blendu i kablove, al ne zavisi od mobilnog.

Hm, gledaj. Stvarno ne mogu da se porede po pitanju kvaliteta, sada je vrlo subjektivno koliko to tebe dotiče. Oko 250€ je recimo Kenwood DMX4707S koji ima podršku za AA i CarPlay. Još 100-ak € preko za model koji ima navigaciju u sebi, i to Garmin.
Zvuk, ekran i stabilnost su svakako na strani markiranih. To shvatiš kada imaš dodira i sa jednim i sa drugim, ako si se igrao samo sa kinezom biće ti svejedno a možeš da instaliraš šta hoćeš od softvera koji nisi platio :)
Komande sa volana su posebna priča, nisu samo kablovi i adapteri. Uređaj mora da ima podršku za njih, tj za njihov signal. Osim ako ne dobiješ namenski konvertor/adapter signala u kompletu.

Tipski kinezi su najlakši za montažu i ostalo, naročito ako imaju podršku za komande i mogu biti stvarno dobar izbor. E sad, dobar tipski kinez nije ni malo jeftin, po cifri je blizu brendiranim uređajima.

Poslednja izmena:
Znači, ako tipska multimedija ima podršku za komande na volanu, onda ne trebaju kablovi, tj adapteri? Samo se sve spoji i to bi trebalo da je to?

Našao sam 3-4 tipske koje odgovaraju, podrška za komande, cena slična brendiranim rešenjima, a opet sa više memorije nego kod onih što se nude ovde po oglasima.

Plus sam naišao na komentar na Redditu gde čovek objašnjava šta da se gleda, a daje i preporuku za jednog jutjubera koji testira kineske multimedije.

Znači, ako tipska multimedija ima podršku za komande na volanu, onda ne trebaju kablovi, tj adapteri? Samo se sve spoji i to bi trebalo da je to
Da, obično je tako. Naravno ako te neki model privuče uvek proveri po forumima da li je baš tako i da li postoje neki skriveni problemi.
Ako su bazirane na Androidu lično bih naširoko izbegavao one sa 2GB RAM-a, poželjno da imaju bar 4GB. One obično imaju i dosta sposobniji procesor. Izdanje Androida uopšte nije bitno, od A10-A13 su sasvim OK.

Stvarno? Npr

naravno tu su i Alpine, Pioneer, JVC ..
Nisu ni previše skupi, ima ih za cca 300-ak $

Zanimljivo, malo sam izguglao čak imaju i modele na tač, možda su i Android, nisam se udubio. Mislio sam da su batalili.
Ali vjerujem da su im Kinezi uzeli ogroman dio kolača.

Nazad
Vrh Dno