Šta je novo?

Kupovina tehnike u Rumuniji

Cak i ako ne povratis PDV, carinik na ulasku u Srbiju moze da ti naplati carinu i PDV :)

Raspakujes robu, ambalazu isto tako rastavis i spakujes negde u gepek sa strane i nema problema.

Ljudi ne znam imate te tako decije poglede na prelazak granice i carine. Carinik moze sve sta hoce i vecinom mu ne mozete nista. To da li ste vi povratili negde porez to naseg carinika aposlutno neinteresuje sto je i normlano i to apslutno nece uticati ni na sta ako on krene u proces carinjena. Ako se unosite retko relano su mizerne sanse da ce neko da vas drnda ali sa druge strane po meni uvek treba imati to na umu da moze da dodje do procesa carinjenja, naravno ako izvadite iz kutije smanjujete sansu da ce na prvi pogled da vidi da je sveze kupljeno carinici nisu policajci iz viceva znaju sve moguce fore i tu nema *****ao sam ih *****ao si ako te puste. Samo treba biti svestan svih stvari da ne bi doslo do bezpotrenih problema.

Sve to stoji ali povećavaš šansu ako su carinici sa dve strane u komunikaciji da će te naši ocariniti.
Jednom davno sam autobusom putovao u RS i neki klinac se napravio pametan i vratio pdv sa naše strane za neki laptop. Posle toga ušao carinik RS u autobus i rekao: "Gde je taj s laptopom da ga ocarinim".
Samo je pitanje da li su carinici sa dve strane u međusobnoj komunikaciji

Drugari jel znate nekog kome mogu direktno da se obratim za kupovinu i dostavu tehnike iz Rumunije, televizor konkretno sa Altex-a?

Nisam cuo da ima neko da radi sa rumunijom. Ako bas nije neki spec model sto ima samo u rumuniji onda cimas "madjare" sa KP.

Neko mozda nesto pazario skorije ? Preko kojeg prelaza je najbolje ici? Na jasi tomicu nasa i rumunska kucica udaljene su na manje od 100m, prijava pdva nije moguca ni u snu.
I jos jedno glupo pitanje,je l neko mozda placao bilo sta nasom srpskom karticom, kakav je kurs dobio ?

Je l neko mozda placao bilo sta nasom srpskom karticom, kakav je kurs dobio ?
Ako je dinarska, uglavnom ide gornji bankarski (oko 121 u proseku) i plus provizija ukoliko je banka naplaćuje. Za sada samo u Alta banci ide po srednjem. Najbolje je da plaćaš u evrima i ukoliko nije, da tražiš vezivanje za devizni račun, odnosno izvadiš deviznu karticu, a sve zavisno od toga u kojoj si banci pošto ima situacija raznih.

Ako je dinarska, uglavnom ide gornji bankarski (oko 121 u proseku) i plus provizija ukoliko je banka naplaćuje. Za sada samo u Alta banci ide po srednjem. Najbolje je da plaćaš u evrima i ukoliko nije, da tražiš vezivanje za devizni račun, odnosno izvadiš deviznu karticu, a sve zavisno od toga u kojoj si banci pošto ima situacija raznih.
Mislio sam na kurs leja , inace koristio sam dinarsku u austriji i cg, racunat mi je bolji kurs nego da sam menjao na menjacnici, pritom nemam nikakav spec racun , onaj najbedniji od 200 din fazon.

Mislio sam na kurs leja , inace koristio sam dinarsku u austriji i cg, racunat mi je bolji kurs nego da sam menjao na menjacnici, pritom nemam nikakav spec racun , onaj najbedniji od 200 din fazon.
U svakom slučaju, za inostranu potrošnju su sve srpske kartice indeksirane u evrima (RSD->EUR banka, EUR->RON MasterCard/Visa Exchange rate). Ne znam gde si, ali pretpostaviću AIK. To je bilo nekad, sad više ne važi. Kod njih je autokonverzija po bankarskom plus 1.5% provizija na inostrana plaćanja otkad su na proleće uvedene nove tarife. Pritom, članovi su navodili da su im značajno uvećani iznosi koji su proknjiženi pa neki su prigovorom povratili razliku, neki ne i išli sa pritužbom narodnoj banci koja potraje tri meseca. Alternativa za taj princip je Alta (imaju i besplatan račun za koga prilikom podnošenja zahteva za otvaranje bi trebalo da izjaviš da nemaš račune u drugim bankama, naglasiš da hoćeš Visa karticu što automatski znači da ti se otvara i devizni račun).

Poslednja izmena:
Intesa ,i nije neka davna proslost i sada kada njom platim nesto online itd.. a da je cena iskazana u evrima, dobijem bolji kurs nego da sam otisao u menjacnicu ... da li je bug ili ...ne znam ali radi.

Ne znam kako je u Rumuniji (tačnije ne sećam se), u Mađarskoj npr. je ženi bilo povoljnije da karticom plati u forintama pa da Master izvrši konverziju u evre nego da na POS terminalu bude iznos u evrima za koje je mađarska banka izvršila konverziju.

Kada se plaća Intesinom visa karticom koja je vezana za devizni račun, sva konverzija valita ide po Visa kursu. Intesa ne naplaćuje proviziju. Ista su mi iskustva u MK, HR, SLO, Nemačkoj, Rumuniji, Kini, Australiji.

Ja često službeno idem za Temišvar. Baš ću probati jednu teoriju sa carinom. Tipa - pazarim u jednom odlasku robu, vratim se u Srbiju. Po sledećem odlasku na Rumunskoj strani tražim povraćaj PDV-a. Kažem nisam stigao prošli prolazak. Odem za Temišvar. Sumnjam da će neko da pamti par dana prijavu povraćaja PDV-a. Plus mogu i da prijavim da iznosim iz zemlje predmet koji sam pazario u predhodnoj turi.

Moja gospodja me vodi za vikend u Vrsac. U subotu imamo soping turu (Iulius mall) i razgledanje Temisvara. Zanima me nesto od tehnike (neki led projector, DAC). U Iulius mall-u koliko sam video su eMAG i Medi Galaxy? Da li uglavnom imaju sve proizvode kao na sajtu? Mozda jos neka preporuka za neku radnju tehnicke robe?

Nazad
Vrh Dno