Šta je novo?

Raiffeisen bank

Ne znam da li su menjali tarifnik otad, ali za primer sa pumpe bi trebalo da je obračunato kako treba, tj. u skladu sa trenutnim pravilima, što se i uklapa u ranije primere sa teme.

Prema Visinom konvertoru, 11. avgusta se 1740 MKD svodilo na 28,32 EUR. Raiffeisen, međutim, ima proviziju 1% za konverziju treće valute (koja nije RSD niti EUR), pa je zato ukupno zaduženje 28,32 + 0,28 = 28,60 EUR. Napominjem da se po dosadašnjim primerima baš pokazalo da računaju taj procenat odvojeno, tj. da u kalkulatoru treba staviti 0% kao naknadu banke, a onda ručno zaokružiti na dve decimale, pa odatle izračunati jedan procenat i sabrati. Na ovom primeru i sa stavljenih 1% u to polje ispadne tačno 28,60 EUR, ali ima dosta drugih primera (mogu se naći i na ovoj temi, koliko se sećam, uglavnom u USD) gde se takva računica ne poklapa zbog računa sa više decimala, odakle sledi moj prethodni zaključak. Za kreditne kartice je ova naknada 2%.

Tek se na taj iznos lepi dodatnih 1% za plaćanje u inostranstvu, što bi na konkretnom primeru trebalo da bude prikazano kao zasebna transakcija iznosa 0,29 EUR kad se zaokruži.

Budući da ni Pošta, niti menjačnice, niti mesta koja vrše registraciju vozila ne prodaju direktno svoje usluge (taj novac u konačnici ne završava ne njihovom računu nego na računu onoga kome je uplata namenjena), ni ne mogu da imaju trgovačke POS terminale za te potrebe.

Mislim da ovo nije pravilo. Nedavno sam na mestu gde vršim tehnički pregled i registrujem auto platio kreditnom karticom (za koju bi trebalo da ide naknada za podizanja sa bankomata), međutim nikakva naknada nije naplaćena.

Pomenuo sam i to u poruci nakon te koju si citirao (ovoj), ali da ponovim ukratko: rekao bih da neke platne institucije daju tim mestima opciju da pokriju troškove u ime vlasnika kartice, iako nisam siguran. Svakako stoji da bi trgovačke POS terminalo trebalo da imaju samo trgovci, dakle oni koji prodaju neke proizvode ili usluge.

Usluga tehničkog pregleda, da, ali samo za plaćanje usluge tehničkog pregleda. Za ostale stavke, kao što je uplata registracionih dažbina u budžet/MUP ili plaćanje osiguranja - ne. U tom je caka.
Pozdrav

Trebao sam da pošaljem 100 € preko Wise-a. Pre toga sam u aplikaciji, preko menjačnice, kupio 100 € i prebacio ih na devizni račun.
Kada sam poslao transakciju na Wise (plaćeno debitnom Visa karticom), banka mi je skinula dinare i ponovo ih konvertovala u evre – onih 100 € koje sam pre 10 minuta kupio uopšte nisu uzeli u obzir. Koja je onda poenta deviznog računa u aplikaciji? U pitanju je „Može Sve“ paket koji plaćam 400 RSD mesečno...

Da li ste svi dobili obavestenje koji imate iracun da ce doci do promene tarifa/nakanda?
Jer nas ima koji to nismo dobili a logicno mi je da vazi za sve, a jos je 2 nedelje ostalo do stupanja tarifnika na snagu ako se ne varam.

Banka mi je skinula dinare i ponovo ih konvertovala u evre – onih 100 € koje sam pre 10 minuta kupio uopšte nisu uzeli u obzir. U pitanju je „Može Sve“ paket koji plaćam 400 RSD mesečno...
Po difoltu bi trebalo da ti u odeljku Kartize za Visa Debit pri dnu stoji povezani računi: dinarski i ispod devizni. Ako to nije slučaj, kartica mora da se naknadno poveže (piši mi u PM ako treba da ti prosledim tekst zahteva za inbox e/mBankinga).
Da li ste svi dobili obavestenje koji imate iracun da ce doci do promene tarifa/nakanda?
Da, u sklopu izvoda.
Sta se tacno menja?
Uvode proviziju od 0.5% za uplate na karticu (sa Paysend-a, povlačenja sa PayPal-a...), naplaćivaće podizanje gotovine u prodavnici sa Visa karticom 50 dinara (uz Dinu ostaje besplatno), umesto godišnjih članarina za karticu ugovorenu u ekspozituri od 1000, naplaćivaće se po 100 dinara mesečno (1200 godišnje), uvodi se naplata na Kuan/Livix depo mašinama za pazar i menjaju pos tarife za pravna lica, itd.

Jer nas ima koji to nismo dobili a logicno mi je da vazi za sve, a jos je 2 nedelje ostalo do stupanja tarifnika na snagu ako se ne varam.
Da odgovorim sam sebi, glup sam... Pise u sklopu izvoda za Jul...

Da odgovorim sam sebi, glup sam... Pise u sklopu izvoda za Jul...
U sklopu izvoda za jun 2025, a koji je na email stigao pocetkom jula 2025.

Hmm, malo je konfuzno ovo sa novom tarifom. Ako dobro razumem tarifnike RB, naknada za korišćenje Visa debitne kartice u sklopu iRačuna za fizička lica će i dalje biti besplatna?

Poslednja izmena:
Po difoltu bi trebalo da ti u odeljku Kartize za Visa Debit pri dnu stoji povezani računi: dinarski i ispod devizni. Ako to nije slučaj, kartica mora da se naknadno poveže (piši mi u PM ako treba da ti prosledim tekst zahteva za inbox e/mBankinga).

Da, u sklopu izvoda.

Uvode proviziju od 0.5% za uplate na karticu (sa Paysend-a, povlačenja sa PayPal-a...), naplaćivaće podizanje gotovine u prodavnici sa Visa karticom 50 dinara (uz Dinu ostaje besplatno), umesto godišnjih članarina za karticu ugovorenu u ekspozituri od 1000, naplaćivaće se po 100 dinara mesečno (1200 godišnje), uvodi se naplata na Kuan/Livix depo mašinama za pazar i menjaju pos tarife za pravna lica, itd.

Meni dosad nikada nisu skidali za kartice, ja sam iracun online otvorio, hocu reci, nije bilo nista ugovarano u ekspozituri (bukvalno mislim da nikada nisam otisao u ekspozituru mimo koriscenja bankomata).

Meni dosad nikada nisu skidali za kartice, ja sam iracun online otvorio, hocu reci, nije bilo nista ugovarano u ekspozituri (bukvalno mislim da nikada nisam otisao u ekspozituru mimo koriscenja bankomata).
Jasno. Drugi tip iRačuna je imao Visa Digital kartice, ali kako je odluka banke da se zamene za plastične, a oni koji su je dodatno vadili u filijali, mogu da je otkažu. Odnosi se još i na kartice za osnovni i devizni račun. Za iRačun nema promena. Ostaje bez održavanja, kartice su bez članarine i bez provizije na naloge za prenos.

Jasno. Drugi tip iRačuna je imao Visa Digital kartice, ali kako je odluka banke da se zamene za plastične, a oni koji su je dodatno vadili u filijali, mogu da je otkažu. Odnosi se još i na kartice za osnovni i devizni račun. Za iRačun nema promena. Ostaje bez održavanja, kartice su bez članarine i bez provizije na naloge za prenos.

Ne znam da li sam te razumeo najbolje, ali meni su dali i plasticne kartice, pored digitalnih. I nikad nista nisu naplacivali.

Ne nalazim na googlu, emailovima, niti RF sajtu nikakve informacije o promena u naknadama, pa da pitam ovde.
Vec 3 god kao pravno lice primam mesecno novac iz inostransta. Klijent je uvek placao troskove transakcije tj fee. Pre 15 dana sam primio uplatu i po prvi put vidim da je skinuto $10 kao ino troskovi. Poslao sam email tj prigovor, nisam dobio odgovor. Nije stvar u $10 nego u principu. Nisam dobio nikakve informacije u promenama poslovanja.

pa da proverim, da li sam jedini ili vas ima jos koje je iznenadila ova promena?

Ne znam da li sam te razumeo najbolje, ali meni su dali i plasticne kartice, pored digitalnih. I nikad nista nisu naplacivali.
To je drugo, ti imaš aktuelni iRačun sa obe. Prethodni je imao samo digitalnu, a u toku je zamena istih za plastične kao deo odluke banke u kojoj su takvi korisnici obavešteni.

Ne nalazim na googlu, emailovima, niti RF sajtu nikakve informacije o promena u naknadama, pa da pitam ovde.
Vec 3 god kao pravno lice primam mesecno novac iz inostransta. Klijent je uvek placao troskove transakcije tj fee. Pre 15 dana sam primio uplatu i po prvi put vidim da je skinuto $10 kao ino troskovi. Poslao sam email tj prigovor, nisam dobio odgovor. Nije stvar u $10 nego u principu. Nisam dobio nikakve informacije u promenama poslovanja.

pa da proverim, da li sam jedini ili vas ima jos koje je iznenadila ova promena?
proveri prethodni mesecni izvestaj

Novi tarifni stavovi su u primeni tek od 1. septembra, odnosno pos tarife od 12./13. oktobra gde se uvode odredbe naplate štete od trgovca (zbog MoTo transakcija uglavnom) i nema promena u slučaju da je akceptant vlasnik terminala gde se naplaćuje samo trgovačka naknada. Jedino da dozna da li je uplata puštena na OUR ili SHA.

Suštinski neće, za ono čemu služi i zašto ga je većina otvorila. Prelistaj ovu i prethodnu stranu i u više navrata je to napisano, pogotovo je @uji to objašnjavao i pisao.

Nazad
Vrh Dno