Šta je novo?

Starlink ponovo pomerio Srbiju

A, što si uzeo u Bugarskoj, a nalog aktivirao preko Nemačke? Zar Bugarska nije EU i nije podržana u konfiguraciji prilikom aktivacije?

Da li je neko kupovao preko KupujemProdajem? Neki prodavci pominju da je neograničeni paket 75 evra, ako antena nije blizu granice.

Ево ја користим Старлинк већ од Васкрса у 2 кући у Босни, 72е је месечно, пријављен на неко село у Хрватској што је као 12км удаљено и није могла резидент преплата него је морао Роам. Мислим да купим и 2 за кућу у Срему коју сам наследио јер нема ништа боље од телекомовог 20/4 адсл-а...

Ваљда ће доћи и званично више код нас и у Босни, јер је овако мало и ризик кад зависиш / радиш преко интернета а могу да те искључе.

Posle tacno 2 meseca blokirali Internet pristup
Traze da se Starlink mini vrati na 24h u zemlju gde je registrovan kako bi odblokirali

Искључи 2 дана уређај и смакнуће ти се та забрана. И мени је исто било, чак сам мислио да одем у хрватску на пар сати (10км удаљено).

Након та 2 дана ради опет, то јест радиће још 2 месеца.

Hvala
Juce to nadjoh na reditu pa sam ga juce iskljucio nego nisam hteo nista da pisem dok ne vidim rezultat 🙂

Jedno sto sam dodatmo i pauzirao pretplatu
Tako su savetovali
Svakako javljam ishod

Koliko košta najjeftiniji Starlink kit trenutno? Za vikendicu?

Ја сам стандард ген 3 кит платио 300е у априлу (из Немачке), Мини је скупљи

Искључи 2 дана уређај и смакнуће ти се та забрана. И мени је исто било, чак сам мислио да одем у хрватску на пар сати (10км удаљено).

Након та 2 дана ради опет, то јест радиће још 2 месеца.
Tacno tako
Ovo je resenje

Bravo 👍🙂

Ako uzmem mini na KP i hoću da aktiviram Roam paket tako što se prijavim preko sajta neke države gde je Starlink zvanično, da li u trenutku aktivacije moram biti u toj državi?

Kako znaju gde si, imaju tracking, GPS?

Verujem da ima GPS, mada i ako nema sigurno znaju gde je antena po tome odakle šalje signal. Da ne znaju gde si ne bi mogli da traže ljudima da se vrate nazad u državu gde je registrovana pretplata...

Starlink zna gde se korisnik nalazi u svakom trenutku. Tehnički, Starlink ne bi ni mogao da radi uopšte bez toga jer sam način slanja i prijema signala sa satelita koji "jure" preko neba kroz beam forming tehnologiju zavisi između ostalog mnogo od same lokacije korisnika. Nije to geo-stacionarni satelit kog "upucas" paraboličnom antenom odakle god.
LEO sateliti nikad nisu u istoj tački na nebu, uvek se pomeraju i to relativno brzo u odnosu na korisnika koji je na površini zemlje. Zato Starlink i ostali LEO sistemi moraju da znaju tačnu lokaciju korisnika.

Grčka sela, u kojima obično mi Srbi letujemo, su se preporodila dolaskom Starlinka. Ranije nisi imao ništa bolje od adsl 10mb, a mobilni signal kao da nije ni postojao, bar što se neta tiče.
Ovo sad je revolicija, živeo Mask.
E sad, valjda će i kod nas tako da ožive sela pre 2030. godine.

Poslednja izmena od urednika:
@mlax37 za mene to nije revolucija, nego nešto što će ljudima posvesno unositi nervozu dok su na odmoru. Kada se nađem u takvom selu na letovanju, telefon dva puta na dan pogledam i to da se čujem sa mojima ujutru i uveče. Nikakve informacije druge, samo uživanje u prirodi, moru, ljudima oko sebe... :D Valjda si otišao na odmor u Grčku, a ne da juriš Starlink signale po selima. :):):) :coffee: Šalu na stranu, za nekoga ko je biznis i mora da ima povezanost sa spoljnim svetom, firmama ili nečim drugim je pun pogodak i revolucija.

Zet mi ide na ekspediciju u Mongoliju na jesen, uzeće Starlink pa ću imati direktno iskustvo. Posle toga ga donosi u Srbiju za vikendicu gde nema neta (samo 2g mobilna telefonija dostupna, i to vrlo slab signal).

Nazad
Vrh Dno