Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ljudi, potrebna mi je pomoć.

TESLA TD34TP2T-1232IA 12000 BTU.

Šta mislite o njoj? Razmišljam da je stavim u spavaćoj sobi ili u hodniku pa da hladi hodnik i dve spavaće sobe.
Koja kvadratura,raspored...?

TESLA TT34EX81-1232IAW je bolji i jeftiniji model,ako mora bas Tesla😉​

Pitanje

koju klimu za stan kupiti
BOSCH ili DAIKIN ili nešto treće?
Inverter bi trebalo i da se hladi dnevna soba i trpezarija oko 24 m2 možda 30 u zbiru

Koja kvadratura,raspored...?

TESLA TT34EX81-1232IAW je bolji i jeftiniji model,ako mora bas Tesla😉​

Raspored je ovakav, baš loš. Imam dve opcije kao na slici. Da li ako bi bila opcija 1, uspela klima da ohladi hodnik i dve spavaće sobe.

U prostoriji desno već ima klima koja hladi kuhinju i trpezariju.

Prilozi

• viber_image_2025-07-07_13-26-37-173.jpg
    viber_image_2025-07-07_13-26-37-173.jpg
    99.3 KB · Pregleda: 105
Pa uspela bi donekle, zavisi od kvadrature i izolacije. Opcija 2 ne bi uspela.

@2025 Sobe su obe po 16 m2.
Hodnik je oko 10 kvadrata. Ukupno 42 kvadrata sa tim što nije idealno postavljeno da hladi taj prostor.

Kuća je pod izolaciju. Takodje i sam plafon je pod izolaciju. Prozori aluminijum.

Ljudi, potrebna mi je pomoć.

TESLA TD34TP2T-1232IA 12000 BTU.

Šta mislite o njoj? Razmišljam da je stavim u spavaćoj sobi ili u hodniku pa da hladi hodnik i dve spavaće sobe.
Koja li je fabrika kod tesle kad pocinje sa TD? TT je tcl, TA je aux, a TM je midea… sta je onda TD? Deluje kao tcl ali ko ce ga znati…

Jeste TCL.
@2025 Sobe su obe po 16 m2.
Hodnik je oko 10 kvadrata. Ukupno 42 kvadrata sa tim što nije idealno postavljeno da hladi taj prostor.

Kuća je pod izolaciju. Takodje i sam plafon je pod izolaciju. Prozori aluminijum.
Tesko ce to ici, velika kvadratura a los raspored. Bice u hodniku Sibir, u prvoj sobi osrednje a u drugoj mlako. Ili neka jaca klima ili da ovo stavis pored/iznad vrata trpezarije, da duva direkt u vrata te 2 sobe, ovako nekako

427937-7d2e3519b2aa4da7445f796104c00430.jpg

Poslednja izmena:
Jeste TCL.

Tesko ce to ici, velika kvadratura a los raspored. Bice u hodniku Sibir, u prvoj sobi osrednje a u drugoj mlako. Ili neka jaca klima ili da ovo stavis pored/iznad vrata trpezarije, da duva direkt u vrata te 2 sobe.
Klima koja je u trpezariji, treba da se servisira. Ona bi čak mogla da hladi i spavaću sobu 1 kada se upali jer je usmerena ka njoj.

Problem je što je u trpezariji bar po meni loše postavljena ta jedinica. ONa je trebala da ide na drugom zidu da duva preko cele trpezarije i dnevne sobe.

Dolazi ove nedelje serviser kod mene pa ću videti da li ćemo je premestiti na drugom zidu.

Nista ti ne znaci sto bi ta iz trpezarije mogla da hladi sobu 1, problem je soba 2. Sto lose postavljena, ako ne ohladi celu prostoriju mozda je slaba ili nije ociscena? Hladan vazduh pada dole a topao koji uvlaci bolje tu cirkulise nego da je uzduz.

Nista ti ne znaci sto bi ta iz trpezarije mogla da hladi sobu 1, problem je soba 2. Sto lose postavljena, ako ne ohladi celu prostoriju mozda je slaba ili nije ociscena? Hladan vazduh pada dole a topao koji uvlaci bolje tu cirkulise nego da je uzduz.

Zato što ne hladi ravnomerno prostoriju. Kod mene je otvoren sprat, vrata su samo samo na spavaćim sobama i na kupatilu ali je mahom sve otvoreno sem kupatila preko dana.

Ovako bi bilo da se premesti na drugi zid.

Prilozi

• viber_image_2025-07-07_13-26-37-173.jpg
    viber_image_2025-07-07_13-26-37-173.jpg
    102.8 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
Zdravo ljudi,

U procesu sam kupovine klime. Sluzila bi i za grejanje i za hladjenje. Zamisao je da bude postavljena pored balkonskih vrata (na crtezu je cyan boja). Budzet do 100000, razmisljao sam o Gree Clivia 18 ili Midea Extreme, s tim sto vise naginjem ka Gree posto sam video da Midea ima neke cudne defrostove, pa bih to izbegao, ispravite me ako gresim. Izolacija je stiropor 5cm, pvc stolarija, sve dihtuje lepo, dvojna kuca. U principu smo zadovoljni i izolacijom iako je samo 5cm, radjena je davno. Iznad ima potkrovlje sa izlolacijom 25cm, stepeniste izmedju soba vodi gore i ono je otvoreno sve do vrata od sobe u potkrovlju sto znaci da ce tu da odlazi toplota. Kvadratura je ispisana na crtezu, dnevna soba je spojena sa kuhinjom i sa hodnikom. U potkrovlju ima 15-20 kvadrata korisnog prostora, tu je u planu isto neki inverter jednog dana.
Sve sugestije su dobrodosle! :D
Neko savet za ovo moje? :sleep:

Zdravo ljudi,

U procesu sam kupovine klime. Sluzila bi i za grejanje i za hladjenje. Zamisao je da bude postavljena pored balkonskih vrata (na crtezu je cyan boja). Budzet do 100000, razmisljao sam o Gree Clivia 18 ili Midea Extreme, s tim sto vise naginjem ka Gree posto sam video da Midea ima neke cudne defrostove, pa bih to izbegao, ispravite me ako gresim. Izolacija je stiropor 5cm, pvc stolarija, sve dihtuje lepo, dvojna kuca. U principu smo zadovoljni i izolacijom iako je samo 5cm, radjena je davno. Iznad ima potkrovlje sa izlolacijom 25cm, stepeniste izmedju soba vodi gore i ono je otvoreno sve do vrata od sobe u potkrovlju sto znaci da ce tu da odlazi toplota. Kvadratura je ispisana na crtezu, dnevna soba je spojena sa kuhinjom i sa hodnikom. U potkrovlju ima 15-20 kvadrata korisnog prostora, tu je u planu isto neki inverter jednog dana.
Sve sugestije su dobrodosle! :D
Pa vidi, tu po kvadraturi dnevne bi bila dobrodosla Clivia 12k, 18k bi mozda bila overkill za tu kvadraturu. Jeste kada spojis kuhinju na to i jos po nesto dobijes skoro 40m2, sto bi 12k trebala da izgura.
Ako zelis visak snage da ima tj rezervu, mozes ici na Cliviu 18 posto rekose da modulira ispod 400W sto je sasvim okej za takav prostor.

Pa vidi, tu po kvadraturi dnevne bi bila dobrodosla Clivia 12k, 18k bi mozda bila overkill za tu kvadraturu. Jeste kada spojis kuhinju na to i jos po nesto dobijes skoro 40m2, sto bi 12k trebala da izgura.
Ako zelis visak snage da ima tj rezervu, mozes ici na Cliviu 18 posto rekose da modulira ispod 400W sto je sasvim okej za takav prostor.
Mislio sam vise da idem na 18k zbog grejanja, pa kao da ne mislim. Mada sam cuo jos od jednog coveka da bi mi mozda bilo preterano. Jos jednu stvar nisam rekao, ovo je na spratu.

Jos uvek mi nije jasno ovo moje cudo od tehnike 😄 Napolju preko 40°C,a iz creva ni 5 kapi kondenzata.Ovo mi postaje neverovatno.

Jos uvek mi nije jasno ovo moje cudo od tehnike 😄 Napolju preko 40°C,a iz creva ni 5 kapi kondenzata.Ovo mi postaje neverovatno.
e, isto. meni tek ugradili klimu, sve fino radi, ali nikako da procuri. skupila se cela familija oko oluka, kao da će nafta da krene 😂😂
onda sam pojačao ventilator, i konačno se desilo čudo. malo je falilo da proslavimo pucajući iz vatrenog oružija 😂😂

e, isto. meni tek ugradili klimu, sve fino radi, ali nikako da procuri. skupila se cela familija oko oluka, kao da će nafta da krene 😂😂
onda sam pojačao ventilator, i konačno se desilo čudo. malo je falilo da proslavimo pucajući iz vatrenog oružija 😂😂
I ja stojim kao pored kazana za rakiju.😂

Ima li iko da je malo zalazio dublje oko Mitsubishi klima? Nesto zagledam SF50 model koji ima enormnu spoljnu jedinicu, dok je unutrasnja jedinica potpuno istih dimenzija i iste tezine kao i modeli 25/35/42..

To mi ne ide nikako u glavu, koja je logika iza toga da 18k ima svega 60m3/h jači izduv od 12k, pritom da je sve ostalo isto. Količina plina dupla u odnosu na 12 kao sto je i ocekivano itd itd.

Mislio sam da je mozda u pitanju vise slojeva isparivaca kod 18k medjutim ne, apsolutno je sve isto. Ne znam kako moze da se deklarise kao 18 i da pokrije vecu kvadraturu.

Prilozi

• IMG_0924.jpeg
    IMG_0924.jpeg
    163.8 KB · Pregleda: 58
Ima li iko da je malo zalazio dublje oko Mitsubishi klima? Nesto zagledam SF50 model koji ima enormnu spoljnu jedinicu, dok je unutrasnja jedinica potpuno istih dimenzija i iste tezine kao i modeli 25/35/42..
Podseca me odmah na MHI ZSX modeli 7,9,12btu imaju sve iste spoljne od 43kg i unutrasnje od 13kg :)
18 i 24 su 45kg mozda i vise negde pise i 49kg! Koji da pohvata sve ovo :LOL: ali takodje ista unutrasnja od 13kg
Prava zver od klime :)
Specifikacije od 25ZSX

Prilozi

• Screenshot_20250708-210738~2.png
    Screenshot_20250708-210738~2.png
    124.3 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:

To mi ne ide nikako u glavu, koja je logika iza toga da 18k ima svega 60m3/h jači izduv od 12k, pritom da je sve ostalo isto. Količina plina dupla u odnosu na 12 kao sto je i ocekivano itd itd.

Mislio sam da je mozda u pitanju vise slojeva isparivaca kod 18k medjutim ne, apsolutno je sve isto. Ne znam kako moze da se deklarise kao 18 i da pokrije vecu kvadraturu.
Čista matematika. Jači kompresor, veći presek usisne cevi samim tim i brži i lakši protok fluida i veća količina fluida koja osigurava svo to ubzavanje procesa razmene sa većim spoljnjim izmenjivačem na kraju dovodi do boljeg rezultata.
E sad da nema mnogo smisla po meni duplirati srce sistema a unutrašnju ostaviti skoro istu to da, ali ko smo mi da prkosimo inžinjerima iz Mitsubishija xD.

Mene više brine 18tica FOX sa 24kg spoljne jedinice i ko je to nazvao 18ticom.

Da li neko ima preporuku za podnu klimu, 9 ili 12? Posto mi treba za grejanje pre bih se opredelio za njih, naravno po nekoj prihvatljivoj ceni. Treba mi 2 komada, 9, pa gledam sta mi je najpovoljnije. Vidim da je Fujitsu jeftiniji ako se uzme multisplit nego 2 podne, ne znam da li bi eventualno dali neki popust. Kakve su Haier ili Gree, ipak su dosta jeftinije

Danas sam popizdeo samo tako. Nisam mogao da verujem šta mi se desilo na ugradnji. Holenderi uz klimu standardni 12tica za 6 i 10mm cevi kad napolje na spoljnoj ne pasuje, usis na spoljnoj za 18ticu i 12mm cev. Neverovatno, kad misliš da si sve doživeo i da nema šta više da se desi eto desilo se i ovako nešto.
Od sada nosim i 3m pripremljenu cev 10 na 12mm xD.

Danas sam popizdeo samo tako. Nisam mogao da verujem šta mi se desilo na ugradnji. Holenderi uz klimu standardni 12tica za 6 i 10mm cevi kad napolje na spoljnoj ne pasuje, usis na spoljnoj za 18ticu i 12mm cev. Neverovatno, kad misliš da si sve doživeo i da nema šta više da se desi eto desilo se i ovako nešto.
Od sada nosim i 3m pripremljenu cev 10 na 12mm xD.
Koja klima?

Sve Gree imaju 7 brzina, Imam daikin FTXF isto 7 brzina, Midea isto 7, TCL.. Znaci malo i to finije podesavanje
Daikin Perfera isto 7 brzina = Silent + 5 brzina + Powerful

23c, Muse takodje na 23c
Zato vole i one tokom dana kad pocne da przi 35-40c da prduckaju na 350-450w :)
Tokom noci laganica 100-1
Često korisniš opis da klima prducka pa jel možeš da opišeš šta to tačno znači i kakav je osećaj u praksi? Koje marke to rade ili ne rade?

Imam ja 3 BRESSER i čini mi se da su tačni. Evo poređenje sa 3 iz Lidlova. Kao što vidite razlikuju se do 1.1°C i do 8% vlažnosti vazduha.

Prva slika je iz sobe bez klime, druge dve slike sa tavana bez klime.
1752151288604.png
1752151370471.png1752151420491.png

Koliko ti je dugačko spoljne kondenz crevo?

Kod mene isto malo vode curi ali imam teoriju da pošto je kod mene crevo dugačko spolja 3 metra i neizolovano, da se zagreje i da voda isparava (ne znam da li je moguće da to što ispara da se vrati nazad kroz unutrašnju jedinicu u sobu). Ako može neko iskusan da da mišljenje.

Zanima me mišljenje o korišćenju ovog dodatnog filtera? Veoma je providno i verovatno prozračno pa sumnjam da može mnogo da smeta.

1752152358013.png1752152368864.png1752152379074.png

Predfilter se stavlja ako postoji neki izvor prašine. U normalnim uslovima upotrebe ne.

Često korisniš opis da klima prducka pa jel možeš da opišeš šta to tačno znači i kakav je osećaj u praksi? Koje marke to rade ili ne rade?
To znaci da lagano odrzavaju zadatu od 23c u dosta veci prostori(+60m2 i 48m2)
Imam ja 3 BRESSER i čini mi se da su tačni. Evo poređenje sa 3 iz Lidlova. Kao što vidite razlikuju se do 1.1°C i do 8% vlažnosti vazduha.
Imam 6 takvi Bresser i kad sam i uporedio bila je razlika od neki 0.3c i 5%! Za jednu crvenu = 3 komada skorz Ok!
Vidim da imas novi Auriol koji su bili pre 2-3 nedelje u lidl za 800.- (3 komada) :)
Zanima me mišljenje o korišćenju ovog dodatnog filtera? Veoma je providno i verovatno prozračno pa sumnjam da može mnogo da smeta.
Ima i ovakvi dodatni filtera:
99cd6a7d1c973bee1597d61450a2c9035da1a3d8.jpeg
Ali kao sto vec rekao @maxy nema potrebe u
normalnim uslovima!

Poslednja izmena:
To znaci da lagano odrzavaju zadatu od 23c u dosta veci prostori(+60m2 i 48m2)

Ima i ovakvi dodatni filtera:
Pogledajte prilog 498756
Ali kao sto vec rekao @maxy nema potrebe u
normalnim uslovima!
Ponovo mi nije jasno. Po čemu ti se prduckanje razlikuje od normalnog hlađenja (kada klima radi na maksimum jer ne može da postigne zadatu temperaturu) ili kada spusti modulaciju pa održava temperaturu ali i dalje konstantno duva?

Baš lepo izgledaju ti filteri. Jel to Mitsubishi nudi zvanično ili se neko dosetio da napravi? Pretpostavljam da su za kuhinje ili za svinjac (prethodna stranica ove teme).

Nazad
Vrh Dno