Sve što ste hteli da znate o Solani a niste smeli da pitate! Mega izveštaj (upravo izašao):
A comprehensive analysis of Solana's current state as of mid-2025, examining its technical foundations, economics, and key ecosystem developments
www.helius.dev
Do početka februara sam skalpirao SOL, ispunio zadati procenat profita i video koliko je igra nameštena (ljigavi Binance i Wintermute), nije mi više padalo na pamet da ulazim u igru. SOL ne pipam od tada, iako je bilo dosta prilika... bio sam disciplinovan. Kažem opet, ispunio zacrtano i nemam za sada potrebu za bilo kakvim rizikom (sve sam prodao još početkom 2024-te na ~200$, posle toga krajem prošle i početkom ove samo skalp, nikad SOL nije zanoćio u novčaniku). Ne želim da vam pričam horor priče o nekim projektima na Solani koji su izabrali Wintermute kao market maker-a. Zlo! Barem je to moj utisak. Prateći dešavanja u realnom vremenu, sve bullish, hype i onda vidiš šta Binance radi na blockchain-u (ne dozvoljava da cena ode gore), a to upravo i sada rade. Ako nemate potrebe, ne držite kripto na menjačnicama!!!
To ne znači da kad bude bilo vreme ne uđem ponovo u igru. Jednostavno mi se zgadila cela priča i u šta se sve pretvorilo. Pump.fun pravi zaradu od skoro milijardu$ sa svojom meme platformom (da, tu je lansiran Trump token). Nikoga ne zanima tehnologija, bitna je samo brza zarada, kakav crni hodl, to u današnje vreme ne postoji (samo sam na jednom Solana projektu dugoročni hold). Ono malo što pratim, čini mi se da se veštački zadržava ovaj nivo (kao da je u pitanju akumulacija), mada svi znamo kolika opsena mogu da budu društvene mreže. Itekako sam bullish što se tiče Solane, ali... pored offshore online kockarnica (čitaj Binance) jednostavno mi se ne ulazi u dužu igru. Inače, puno developera sa Balkana na Solani, i kako da ne budeš bullish.

Zapratite MartyParty-a na X-u za više informacija, a ovo je njegov live feed ako trejdujete na dnevnom nivou, uživo 24/7 (sve će vam se samo kazati):
Eh da, što se tiče ovih akcija, oprezno. Svojevremeno sam mogao da pišem o wrapovanom BTC-u ili ETH-u na Solani ali nisam, baš iz razloga opreza (ispostavilo se tačno, jer je jebeni FTX šatra wrapovao BTC a ustvari samo mintovao koliko mu je bilo potrebno). Tako da apsolutno važi ono DYOR tj. maskimalni oprez trenutno.
tip: ne koristite default vrednosti sa DEX platformi (npr.: jup.ag) na Solani, podesite priority fee na 0.00001 SOL (~$0.0015) je sasvim dovoljno u 99.9% slučajeva, i slippage po potrebi.
I naravno koristite Solflare novčanik.